Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Srovnání výkonu podle ATI, závěr

X1900 logo
Je tomu přibližně tři a půl měsíce od doby, kdy kanadská společnost ATI uvedla na trh novou generaci grafických karet, jimž vévodily Radeony X1800. Od té doby samozřejmě na svých produktech usilovně pracovala, aby nám tak právě dnes mohla představit další důkaz platnosti Darwinovy teorie, vylepšenou nejvyšší řadu Radeon X1900, která tak právě ode dneška přebírá otěže. Netřeba zdlouhavě znovu konstatovat to, co již víme. Architektura použitého GPU R580 vychází z předchozího R520 a do vínku dostává „pár dalších vylepšení“. Nejen na ně, ale i na další podrobnosti, o kterých jsme doposud přinášeli jen neoficiální informace, se podíváme blíže v následujícím článku.

Kapitoly článků

2.  Srovnání výkonu podle ATI, závěr

Když už ATI uvádí na trh nové karty, nemohou chybět ani příslušné herní a syntetické testy. V nich naleznete nejen tradiční porovnání s konkurencí, ale i porovnání s předchozí generací. Jako obvykle však musíme konstatovat následující: přestože se výsledky nemohou nijak zvlášť lišit od skutečnosti, berte je s jistou rezervou, dokud karty neproklepnou také všechny možné i nemožné zahraniční servery na mnoha různých konfiguracích počítačů. Z jejich testů vám samozřejmě přineseme i tradiční článek s jejich přehledem. Dnes tu tedy máme výsledky přímo z laboratoří ATI (ale pozor na oblíbené marketingové matení, všimněte si, na jaké hodnotě grafy začínají).

výkon PS: X1800 vs X1900

Co se týče syntetického výkonu, graf mluví sám za sebe, jak v Toy Shop demu, tak i v Shader Marku a 3D Marku 05 dosahují Radeony X1900 na téměř dvojnásobek výkonu řady X1800.

Nyní již k těm reálným testům. Nejprve si představme testovací sestavy pro obě platformy:

testovací sestavy

Sami vidíte, že v obou případech bylo nasazeno nejnovější „dělo velkého kalibru“ v podobě Athlonu 64 FX-60, který jsme u nás nedávno podrobně proklepli. Výsledky si také můžete srovnat s těmi nedávnými neoficiálními.

Kvalita AA a AF

Kvalita antialiasingu je jednou z nekonečných bitev, vedených mezi oběma lídry na poli herní grafiky. Řeší se velmi ohnivě nejen ve světe, ale i na českém internetu, zejména třeba právě v Half-Life 2, kde to objekty doslova žadonícími po nějakém antialiasingu doslova překypuje. Zde máte výsledky, k nimž se dobrala ATI.

porovnání kvality AA

Sami můžete vidět, že v nich 14× režim Radeonů dopadá viditelně lépe než 16× u nVidie. Nerad bych výsledky nějak bagatelizoval, ale obecně při hraní nějaké velmi chytlavé hry, kterou Half-Life 2 bezesporu je, těžko v reálu trávíte čas zkoumáním kvality antialiasingu na nějakých traverzách, ale budiž.

Adaptive AA vs Transparent AA

Masivně řešenou věcí nedávné doby je také schopnost a kvalita antialiasingu poloprůhledných objektů v Half Life 2. ATI svoji metodu nazvala Adaptive Antialiasing. Jak si vede v porovnání s Transparent AA u GeForce 7 generace, posuďte sami.

výkon při AA

Při maximální antialiasingu si dle ATI její karty vedou opět nesrovnatelně lépe než konkurence, tento graf snad ani nepotřebuje komentáře.

testy ve vysokém rozlišení testy ve vysokém rozlišení

Pokud použijete co největší myslitelné rozlišení spolu s určitou úrovní antialiasnigu a anisotropního filtrování, umí to Radeony opět lépe. ATI zde přiznává porážku v baště grafických karet nVidia, Doomu 3, stejně tak i v Quake 4, vycházejícím ze stejného 3D engine.

HDR testy

I z hlediska HDR to vidí ATI celkem jednoznačně.

další herní testy

V dalších herních titulech také vyznívá srovnání lépe pro ATI, ke cti jí nutno přiznat několik porážek.

Ceny, dostupnost

V cenících českých společností se již karty objevily, takže vám můžeme nabídnout jejich orientační ceny v našich končinách. HIS Excalibur X1900XT nebo MSI RX1900XT-VT2D512E tak našince přijde zhruba na 20 000 Kč, dražší HIS Excalibur X1900XTX resp. MSI RX1900XTX-VT2D512E pak na nějakých 22 000 Kč. Záleží samozřejmě na konkrétních cenách konkrétního obchodu. Je to také jistá daň za exkluzivitu, ATI má totiž momentálně nejrychlejší dostupné řešení (o tom dále), navíc je zde stále damoklův meč v podobě reálné dostupnosti na trhu. Zkušenost z měsíců minulých hovoří jasně, nikdo nedá ruce do ohně za to, že když se právě teď seberete, rozmáznete prasátko kladivem a půjdete si do nejbližšího obchodu koupit X1900, že jej tam pro vás budou mít připraven.

Každopádně mezi výrobci karet na bázi GPU R580 naleznete Sapphire, Tul, Connect 3D, Club3D, Diamond, GeCube, Gigabyte, Asus, HIS, MSI, Palit, Visiontek a jistě nebudou chybět i další více či méně známí výrobci.

Závěr

Kanadská ATI nakročila do nového roku podle všeho tou správnou nohou. Představila dnes karty, které se svým výkonem vydávají tam, kam se dosud nikdo jiný nevydal. Pokud budou reálně dostupné na trhu v dostatečném množství a zároveň za „rozumnější cenu“, která současně z CrossFire řešení neudělá záležitost za 45 000 Kč, bude to skvělé. Jistě se také, stejně jako my, těšíte na moment, kdy nVidia uvede přímou konkurenci v podobě GeForce 7900 s jejími 32 pipeline. Přeci jen v tuto chvíli mohla ATI srovnávat „pouze“ s GeForce 7800 GTS, model GTX 512, který se taktéž v testech objevil, je takřka nedostupný. Také se těšíme na informace ze zahraničních serverů, kde se jistě dozvíme i zbytek pohádky, tedy třeba i to, kolik si ono obrovské množství tranzistorů v R580 vezme Wattů ze zdroje a jak na tom budou karty s chlazením a z toho plynoucího přetaktování. Stejně tak se jistě dočkáme výsledků z čerstvého 3D Marku 06, které o výkonu karet také napoví něco dalšího. No, budou to zajímavé týdny a měsíce, jež nás čekají. Na tahu je nyní nVidia...

Kapitoly článků
2.  Srovnání výkonu podle ATI, závěr

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Radeony X1900 jsou tady

Středa, 25 Leden 2006 - 23:41 | WIFT | >> nedelak: Až budeš chtít zase...
Středa, 25 Leden 2006 - 07:08 | Bohdan Přerovský | Take bych mel zajem o X1800XL AiW, nevite kde to...
Středa, 25 Leden 2006 - 03:12 | Anonym | jen doplnim, ze tu 9800 bych nevyuzil, ...
Středa, 25 Leden 2006 - 02:46 | Anonym | insekticid: jastli te to potesi, tak ja dal za...
Středa, 25 Leden 2006 - 01:44 | Anonym | Ja dal "kdysi" 10 500,- za...
Úterý, 24 Leden 2006 - 23:36 | Anonym | No nevi, ale davat pres 15 tacu za grafickou...
Úterý, 24 Leden 2006 - 23:33 | David Ježek | to Dwarden: no treba proto,ze v dobe kdy clanek...
Úterý, 24 Leden 2006 - 22:56 | David Foltyn | k cemu rozebirat testy ATI kdyz uz jsou venku...
Úterý, 24 Leden 2006 - 22:11 | Anonym | uvidime, jestli v crossfire dostane na prdel dell...
Úterý, 24 Leden 2006 - 21:43 | Anonym | 1, Tie grafy su "marketingovo upravene...

Zobrazit diskusi