Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Přepisujeme SSD až do skonání - III

Mám takový pocit, že z celého testu vyplyne jediné: Po vynulování Wearout media indicatoru byste měli koupit nový disk a už starému dále nevěřit - sešrotovat a podobně.

Zálohovat systém a to nutné se musí tak i tak, vzhledem k náhodnému odejítí do věčných lovišť (OCZ!), protože data už pak nevytáhnete ať byste se snažili sebevíc.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

320 dá běžně +/- 200TB. Co jsem se tak díval, tak jeden vydržel 620TB.
Nemůžeš Intel 320 srovnávat s OCZ. Zrovna tato 320 je určena do vyššího segmentu než domácí použití, takže u ní by nějaký indikátor neměl být určující k vyhození.
Schválně. Až spadne indikátor na 0, tak by se mohl udělat test data retention a potom dle situace zapisovat dál a po určitém čase data retention zopakovat. Věřím, že OCZ může být po vynulování HáPé, ale tento Intel dá významně víc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"320 dá běžně +/- 200TB. Co jsem se tak díval, tak jeden vydržel 620TB."

Přesnost v tvém slovníku nehledejme:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Copak je mimo tvé chápání?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, jak jsi zrovna tohle vytáhl z informací v testu.
Pokud máš důležitá data, tak nemůžeš věřit žádnému disku (naopak zvláště ne novému) a jinak se jede, dokud se něco nepokazí - MWI na tom nic moc nemění.
Co mě tento test řekl, že opravdu nemá u dnešních ssd cenu uvažovat nad životností buněk, pokud člověk nemá pro ssd opravdu hodně speciální využití.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Též souhlasím, že test už nyní vyvrátil mýtus o nízké životnosti buněk a potvrdil, že aspoň u Intelu po zapsání zaručeného objemu dat do buněk netřeba řešit (uměle vytvořený) problém zvaný data retention.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave a vcem delate graf ?
gnuplot ? nebo treba nejnovejsi Libreoffice ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

imho by excel stále mohl stačit, jen dát data do více řádků a zpracovávat postupně (stejně nemá smysl vykreslovat každý bod, tak proč neudělat průměr přes např 500 hodnot a z toho dělat graf).
btw - jak se dívám, počet řádků na list excel zvládne 1M, narozdíl od sloupců, kterých zvládne "pouze" 16k.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pomohl jsem si preview verzí Office 2013.

Když jsem to zkoušel otevřít v LibreOffice, tak se z toho Calc posral do vejšky. Několik minut otvírání, několik minut přepínání mezi listy … takovou zkušenost mám s LO už hodně dlouho (ještě i z dob OOO), jakejkoli příliš složitej graf ho položí. Je fakt, že ho v poslední verzi nakonec i nakreslí a vypadá to použitelně, ale každá úprava (nebo i snaha o úpravu) v grafu je další hafo minut čekání. Takhle se nedá dělat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Miluji tyhle ty moderní výrobky, které vydrží celé 2 měsíce používáni

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tady by bylo dobré říci, že se jedná o zcela nesmyslný způsob používání. Je to asi jako koupit si myš, přidělat ji na vrtačku a šmidlat po stole a zjistit, kolik jsou její teflonové podložky schopny ujet kilometrů, než se zcela ošoupou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč nesmyslné, my například HDD používáme pro sběr dat z technologii, cvičně jsme paralelně zkusili SSD a vydrželo 6měsíců. Datové toky nejsou nijak extrémní, ale když SSD na zápis jednoho jediného byte užitečné informace přepíše 128kB sektor tak to ani nemusí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pak je asi jasné, že je lepší použít úložiště vhodné pro tyto extrémní podmínky, ne? Mimochodem aplikace, co zapisuje bajty po jednom a má v plánu zapisovat jich hromadu, je aplikace blbě udělaná.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"když začneme trápit malý kousek SSD s tím, že ten popsaný zbytek neuvolníme".
Z toho ze neni pouzit TRIM se neda odvozovat, ze se prepisuje stale stejna fyzicka oblast. V principu to funguje tak, ze fyzicke sektory jsou vetsi nez logicke. Zapis probiha vzdy na volne misto v nekterem jinem fyzickem sektoru. Takze pri prepisu logickeho sektoru, je nekde fyzicky zapsan jeho puvodni obsah. Disk kontroluje fyzicke sektory a ten nejvic "spinavy" (obsahuje nejvic casti uvolnenych TRIM nebo uz existuje novejsi podoba sektoru) vybere. Z vybraneho sektoru se nove jinam zapisi stale platna data a pak se fyzicky smaze.
Ale predevsim stav "spinavosti" neni jedinym pravidlem vyberu sektoru ktery bude smazan, disk muze vybrat jiny sektor, klidne plny ale nejmene "osoupany". Jak presne to disk dela, vi jen vyrobce.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Z toho ze neni pouzit TRIM se neda odvozovat, ze se prepisuje stale stejna fyzicka oblast.“

To my taky nepředpokládáme. My jen sledujeme, jak se to projeví na rychlosti ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.