Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přepisujeme SSD až do skonání - III

Intel SSD 320 Series 40GB + 330 Series 60GB
Jak asi víte, trápíme dlouhodobě dvě SSDčka. Pojďme se dnes podívat na to, jaký je jejich stav, jednoho po 29 dnech, druhého po 18 dnech…

Kapitoly článků

1.  Shrnutí dosavadních testů

Připomeňme si první dvě řady, které probíhaly tak trochu formou reality show, tedy jejich stav jsme sledovali denně a minimálně u první řady opravdu denně přinášeli aktualizaci stavu týraného SSDčka.

Druhá řada byla aktualizována méně častěji, zvládli jsme udělat 4 dny během dvou ;-).

Intel 320 Series 40GB – dosavadní stav

Co jsme vlastně prováděli? Vzali jsme 40GB SSD Intel řady 320, které nám poslal na tento test jeden z našich čtenářů již v nějakém stavu a zahájili test přepisováním. Na konci 15. dne (byla tam krátká přestávka, takže se to počítá jako 15. den čistého času) o něm SSDLife prohlásil toto…

Intel 320 Series 40GB - SSDLife - po 15. dni
Intel 320 Series 40GB - SSDLife - po 15. dni

…a CrystalDiskMark toto:

Intel 320 Series 40GB - CrystalDiskInfo - po 15. dni
Intel 320 Series 40GB - CrystalDiskInfo - po 15. dni

Způsob zápisu jsme jednou za čas měnili, během první řady testu po 3 až 4 dnech, během druhé řady probíhala změna každý den. Graf níže (je rolovací) kromě rychlosti zápisu (nakreslené barevné křivky dělené po dnech) a množství zapsaných dat (popisky osy X, která je sama o sobě osou časovou) ukazuje také způsob zápisu v jednotlivých testech.

Stupnice zápisu 0 - 52 MB/s
Přepisování SSD Intel 320 Series 40GB po 15 dnech
Přepisování SSD Intel 320 Series 40GB - po 15 dnech
(Graf je rolovací do stran, bafněte za šoupátko pod ním a jeďte doprava)

Nejprve jsme tedy provedli Secure Erase a využívali 8 GiB místa, po tomto místě jsme rozsévali náhodná data „vesměs náhodně“ (z 50 % náhodně, z 50 % sekvenčně, což je „vesměs náhodně“).

Po třech dnech jsme rozšířili týraný prostor na 16 GiB a po dalších 4 dnech na 32 GiB. Rozšířit prostor zde neznamená, že jsme věděli, které čipy přepisujeme, znamená to využití dostupného prostoru tak, jak jej SSD nabízí coby úložiště. To znamená vzít logické bloky (každý má 512 bajtů) od prvního (ten má číslo 0) až do x-tého (jeho číslo závisí na tom, jak velkou kapacitu jsme chtěli trápit, takže v případě 32 GiB je to 67 108 863).

Vnitřně si samozřejmě díky wear levelingu řeší překlad logických bloků na fyzické sám řadič SSD tak, jak mu velí firmware. Každopádně po Secure Erase vedlo SSD všechny logické bloky jako neobsazené, po byť jediném zápisu se pak jevily jako obsazené a řadič SSD s tím musel počítat. Logické bloky se nikdy neuvolňovaly, protože o jejich uvolňování rozhoduje operační systém za pomoci příkazu TRIM podle skutečného obsazení soubory po jejich smazání. My jsme však pracovali mimo úroveň souborového systému, na SSD se přistupovalo „tak přímo, jak to jen ze softwarového hlediska jde“, chce se nám říci RAW, ale není to úplně přesné, takže na TRIM během této práce nikdy nedošlo.

Po práci s 32GiB prostorem jsme se omezili pouze na 2 GiB, protože nás zajímalo, jak SSD zareaguje, když začneme trápit malý kousek SSD s tím, že ten popsaný zbytek neuvolníme (na to by musel přijít TRIM a ten, jak bylo řečeno, jsme nepustili ke slovu). SSD se z toho vzpamatoval docela dobře, svou činnost zrychlil, takže jsme jej po zásluze odměnili vesměs náhodným přepisováním celé dostupné kapacity.

Následovala na první pohled kosmetická změna: místo vesměs náhodného přístupu jsme použili sekvenční. SSD tuto změnu uvítal zrychlením, zároveň jsme podle chování druhého SSD, který informuje i o skutečných přepisech NAND flash buněk, odhadli, že tímto způsobem mu ubližujeme nejvíce. I provedli jsme ještě dva testy, které souvisely spíše s druhým SSD (ten měl řadič SandForce): změnili zcela náhodná data za všechna stejná (podle očekávání se s rychlostí nic nestalo) a nakonec ještě stejnými daty začali opět vesměs náhodně přepisovat, což se projevilo očekávaným zpomalením.

Další test se týká této třetí řady a spočívá v jednom: 14 dní do zblbnutí přepisovat celou kapacitu sekvenčně náhodnými daty.

Intel 330 Series 60GB - dosavadní stav

Do druhé řady testu jsme přibrali další SSD, opět Intel, ale tentokráte s řadičem SandForce. Příjemnou novinkou pro nás bylo, že toto SSD umí vracet i skutečnou hodnotu přepisů NAND flash čipů, označenou jako Total NAND Writes v CrystalDiskMarku.

Intel 330 Series 60GB - CrystalDiskInfo - po 4. dni
Intel 330 Series 60GB - CrystalDiskInfo - po 4. dni

Na základě sledování přírůstku Total NAND Writes během testovacích dní jsme usoudili, že nejvíce SSD „ničí“ sekvenční přepisování náhodnými daty. Je to ale vyloženě kosmetické prvenství, protože ono v zásadě nejde ani tak moc o to, zda přepisujeme sekvenčně, nebo vesměs náhodně (či zcela náhodně). V případě SSD s řadiči SandForce jde především o to, aby ta data byla sama o sobě zcela náhodná, protože SandForce řadič data před fyzickým zápisem do flash čipů komprimuje a zcela náhodná data prakticky komprimovat nejdou.

Intel 330 Series 60GB - SSDLife - po 4. dni
Intel 330 Series 60GB - SSDLife - po 4. dni

SSDLife ukazoval celou dobu pouze zapsaná data, protože jsme za celou dobu testu nepřečetli z SSD ani jeden logický blok (SSD šlo do testu jako úplně nové, koupili jsme si ho na test sami).

Přepisování Intel SSD 330 Series 60GB - po 4. dni
Přepisování Intel SSD 330 Series 60GB - po 4. dni

Graf se stejnými vlastnostmi jako v případě prvního SSD ukazuje průběh v čase (pouze 4 dny, vzhledem k tomu není rolovací jako graf první) a je opět doplněn o popisy testů Nejprve byl zahájen vesměs náhodný přepis celé kapacity zcela náhodnými daty, další den následovalo totéž v sekvenčním provedení, třetí den byla náhodná data nahrazena stejnými (takže se v plné kráse ukázala hlavní fíčura řadičů SandForce) a nakonec došlo opět na vesměs náhodný přepis, opět stejnými a tudíž nejlépe komprimovatelnými daty.

Výsledkem je tedy téměř 40 TiB zapsaných dat na prvním SSD a bezmála 48 TiB zapsaných dat na druhém SSD (tomu hodně „pomohl“ (v množství zapsaných dat) ten test se stejnými daty). Ve druhém SSD máme přepsáno již necelých 18 giga, v prvním to nedovedeme říci, protože si SSD tento údaj nechává pro sebe, ale zcela určitě to bude více ;-).

Na dalších stranách si ukážeme obě SSD (na každé straně jedno) po dalších 14 dnech týrání čistě sekvenčním přepisem veškeré dostupné kapacity zcela náhodnými daty.

Kapitoly článků
1.  Shrnutí dosavadních testů

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Přepisujeme SSD až do skonání - III

Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 22:44 | WIFT | „Z toho ze neni pouzit TRIM se neda odvozovat, ze...
Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 15:02 | Jiri Dobry | "když začneme trápit malý kousek SSD s tím,...
Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 13:40 | WIFT | Tak pak je asi jasné, že je lepší použít úložiště...
Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 11:29 | kkkk | Proč nesmyslné, my například HDD používáme pro...
Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 11:14 | WIFT | Tady by bylo dobré říci, že se jedná o zcela...
Čtvrtek, 28 Březen 2013 - 09:41 | kkkk | Miluji tyhle ty moderní výrobky, které vydrží...
Středa, 27 Březen 2013 - 17:03 | šarik | Též souhlasím, že test už nyní vyvrátil mýtus o...
Středa, 27 Březen 2013 - 16:56 | šarik | Copak je mimo tvé chápání?
Středa, 27 Březen 2013 - 16:30 | WIFT | Pomohl jsem si preview verzí Office 2013. Když...
Středa, 27 Březen 2013 - 13:57 | ptipi | imho by excel stále mohl stačit, jen dát data do...

Zobrazit diskusi