Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Seagate: SSD nikdy nedosáhnou poměru cena / kapacita HDD

A já bych věštil, že v roce 2030 nebude mít doma vetšina lidí žádný mechanický disk, protože se bude všechno streamovat a jen málo kdo bude potřebovat ukládat TB dat "in-house". BFU budou v drtivé většině používat mráček.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jo ale aj pri zapojeni maximalnej predstavivosti, ovela vacsej jak mali futurologovia z 50. rokov prorokujuc ze kauzdy bude mat v 80. rokoch doma ELEKTRONKOVY POCITAC, tak aj pri zapojeni este vacsej predstavivosti samych tenkych kientov, terminalov, sluziab a mrackov to chce jednu nutnu podmienku: kurevsky, ale ozaj kurevsky dobru konektivitu. Uplne vynechavam aspekty jako bezpernost a vsetky mozne druhy paranoie.

Dnes lokalne storage (obycajne HDD) da spickovo tych 150 MB/s (cili 1 Gbps), RAIDy aj viac. O SDD ani nehovorim. Aby som cakal v roku 2030 kym sa mi uplodane moj zaznam 16K videa v H268 kvalite (dajme tomu 800 GB malinky suborik) zo svadby niekde na mracek dlhsie jak by sa to kopirovalo na lokalny 100 TB storage, tak to teda nie. Uz dnes by som to osobne podmienil UPLOADOM minimalne 1 Gbps, ako rychlost lokalnych storage ... Download by mohol byt este 2-3x vacsi. A kto ma dnes taku konektivitu? A co bude teprve nutne za 15 rokov ....

Jednoducho chcem mat pristup k svojim datam tak rychly, ako keby boli na lokalnom storage. Pokial co i len tuto jednu jedinu vec (okrem dalsich sto veci) "mrackove" riesenia nedokazu splnit (toto konkretne zavisi od internetovej konektivity), tak lokalne storage nielenze boli a su, ale stale aj budu.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Samsung predstavil projekt 4000 satelitov na nizkej orbite pre ucel internetu...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

4 tisic saletitov pre niekolko miliard ludi, co su komplet v "mracku" a chcu mat pristup k svojim datam (niektori aj k velkym datam) ako keby boli lokalne?

Cool story, ale trosku nam tam hapruje niekolko nul/desatinnych miest ......

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jiste, toho odpadu je tam malo ... schvalne, mam na disku dema 4/8k ... takze rekneme 200Mbit pro ... miliardu uzivatelu zaroven. Navrhni infrastrukturu te site. Kazdy jeden se chce divat na neco jineho. Ta sit musi byt schopna poskytnout a dorucit v kazdym okamziku smesnych 200Pbit = 25PB/s

Uz kdyz pripojis 40 klientu k gigovymu switchi , tak potrebujes bud 10G uplink, nebo bond zbyvajicich 8 portu. A budes na hranici pouzitelnosti ... na takovy "mestecko", ktery ma rekneme 50k obyvatel a rekneme 20k domacnosti (tedy 20k pripojek) potrebujes ... 500x 10G. Nejak si nedovedu predstavit tu krabici, ktera by interne jen uswitchovala 5Tbit. A switchovat pochopitelne nestaci. Ty to musis uroutovat. Takze to mas cely ohromny datovy centrum.

A ted ... kde vemes zdroj tech dat. Jen pro to pidimesto jen abys pokryl jeho potreby, potreboval bys pole, poskladany z 5 000 disku. Do 42U jich naladujes rekneme 300. A to se bavime o linearnim cteni, coz je nesmysl, takze bys jich potreboval spis tak 5x tolik. A aby to melo nejakou rezervu, tak 10x. Takze 50k disku. To je slusnych 170 plne nalozenych racku. A k tomu budes potrebovat 10 permoniku, ktery budou behat sem a tam, a vymenovat chciply disky. Fulltime. A nabehaj se ...

A to sme porad u pidimesta s 20k domacnosti. A nepocitam s tim, ze se v domacnosti budou chtit divat dva lidi na dve ruzny uber 4/8k kravoviny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To vis, nekdo si to predstavuje jak Hurvinek valku ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Asi takto by som to komentoval tiez... :o)

A to ste uplne opomenuli fakt, ze dnes u mnohych veci taham a ukladam vsetko zaujimave HNED LOKALNE, pretoze pravdepodobnost, ze to zmizne je neporovnatelna s pravdepodobnostou, ze to zmizne lokalne (a ta tiez nie je nizka, akurat ze to zmizne ci inak bude spotvorene on-line je takmer istota!!!)
Podotykam ze zdaleka nehovorim len o takzvanych `nelegalnych` datach ;o)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano plně chápu, že byste potřeboval mít instantní přístup ke svému 800 GB videu ze svatby.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

1) A preco akoze nie. Su to moje data, tak hadam nebudem cakat den, kym sa mi to stiahne z woblacika. Co som blb?

2) Ked uz sa nebavime o plnom pristupe, take video ma aj isty datovy tok a nejakych trapnych 50-100 Mbps v roku 2030 nebude stacit ani len na streamimg, pretoze z toho bude slide-show 2-3 fps !

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

mráčky jsou už obchodně vymačkaný, nyní jsme ve fázi poklesu důvěry, resp. deziluze. Lidi budouk křečkovat vždy, už jen proto, že internet není přenosově nafukovací a pro některá data je i gigabit v LAN málo.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Uz sis objednal zruseni AZ? Bez toho je to holy scifi. Lidi doma skladujou to, co nekde postahovali at uz gratis nebo za penize, jednoduse proto, ze o to nechteji prijit, coz se jim v tom "mracku" stane z minuty na minutu naprosto kdokoli. Poptej se uzivatelu megauploadu. Zcela 100% plati, ze data v cloudu === data v coudu.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že se dočkáme dne, kdy nikde nebudou žádné plotnové disky - ani v datových centrech. Asi to nebude zítra, za týden, za rok, ale ta doba bude. Mj. on ani ten cloud není samospásný. Někde jsem slyšel, že snad ředitel nějakého patentového úřadu v roce 1900 řekl, že můžou klidně úřad zavřít, protože nikdo už nic nového nevymyslí. Viděl bych to tady podobně. Technika plotnového disku se prostě přežije, nahradí ji asi SSD (v nějaké formě). A než budou data volně uložena v poli elektrické energie (sci-fi) někde kolem nás, bude ještě doba, kdy budou uložena do čipů, krystalů - nebo kterého čerta - ale určo to nebude na plotnách :) Takže tak bych to viděl já... no... a teď do mě...

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Tazko povedat, diskety zakapali, dovod: extremne pomale, extremne nespolahlive, extremne mala kapacita. ZIPP diskety zakapali tiez. CD zakapali ako datove nosice tiez (na dnes pramala kapacita). DVD ako datove nosice v podstate zakapali tiez. Nikto nema napr. 1 TB dat ponapalovanych na 118 ks. 8,5 GB DVD DL, bol by idiot, ked to moze mat na jedinom HDD navyse + k tomu 7/8 volneho miesta na tom HDD. Navyse tie DVD by mal asi neprepisovatelne, teda ak by absolutne nezmyselne nevrazil 2x vasiu sumu ako stoji HDD, do DVD-RW. Ked uz zalohovat data na 12 cm opticke kotucky, jedine BR. Ale aj tam je kapacita mala, 25 GB SL a 50 GB DL a napalovat 20 ks 50 GB BR DL aby som si zalohoval 1 TB tiez robi malokto ... Pomer kapacita/cena je uuuuuuuuplne inde jak pri HDD, hlavne pri BR DL 50 GB mediach.

Suma sumarum: pokial budu mat HDD vzdy relativne vzhladom na svoju dobu relevantnu kapacitu, a pokial budu mat relativne vzhladom na svoju dobu bezkonkurencny pomer cena/kapacita, tak nevykapu. Ak by vyvoj zastal pri 250-320 GB HDD, mali by to HDD velmi tazke a uz aj spocitane, kedze dnes by ich uz prevalcovali SSD a zachvilu aj tie nove 66 a 100 GB BR by sa nedali zahanbit, kedze cely HDD by sa dal zalohovat na 3 take opticke 12 cm kotuciky. Ale vyvoj HDD nezastal pri 250-320 GB. V dnesnom case 5-6-8 TB diskov a v buducnosti mozno aj 10-15 TB diskov (do roku 2020 je to podla mna dost pravdepodobne, ze bude na alze za par susnov/€/Kc lacny 15 TB ci dokonca aj 20 TB sindlovo-heliovy disk pre masy), tak pri takych kapacitach HDD, tu s nami este chvilu budu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nepochybuji o tom, ze technika plotnoveho disku se prezije. Otazka stoji jinak: co vydrzi dele - plotnovy disk nebo flash? Nemluvim o SSD, protoze nejake ty krystaly budou taky SSD (a bezni lide jim mozna porad budou rikat "fleska"), mluvim o pameti s technologii zapisu na bazi kvantoveho tunelovani ktere z principu omezuje zivotnost pameti.

PS: Predpokladam, ze ultimate sci-fi uloziste bude cerna dira. Jiste, bude chvili trvat nez vymyslime jak z ni cist informace, ale co se hustoty informace tyce tak ji jen tak neco netrhne.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

To by se musela zasadne zmenit technologie, zatim to vypada tak, ze TB kapacity budou mit uz tak tragicky parametry co se prepisu tyce, ze budou pouzitelny tak maximalne jako cache, co se proste pouzije a zahodi. Dtto vydrz dat - na disku datanajdes i za 10let, co si ho mel v supleti. Na flash po takovy dobe nenajdes nic. Kazdej soudobej SSD dela to, ze po nejaky dobe data znovu zapisuje. A tim sam sebe likviduje. Pokud ho odpojis, data pomerne rychle zmizej.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, cena za gigabajt se u SSD a HDD jen tak nesrovná. Ale pokud budou výrobci HDD držet stále stávající "kartel", tak se k HDD hodně rychle přiblíží.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Presne toto jsem chtel taky napsat. Dva vyrobci plotnaku vs mnoho-nepocitane vyrobcu SSD. Takze u plotnaku se dohodnou na cenovym rustu a naopak u SSD je konkurence jak ... takze se budou cenove prebijet. Par let a ono se to srovna, rikam ja.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neboj sa i v segmente ssd casom tej konkurencie ubudne ako sa to udialo aj v inych segmentoch.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To urcite, ale to uz bude jen jeden monopolni vyrobce plotnaku a cena co? poroste (minimalne bude stagnovat).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč stále opisujete lži Seagate a nekouknete se třeba na ceny disků do jakéhokoli obchodu (vybral jsem CZC). Něco přes 3 centy/GB stojí 3TB HDD (ceny bez DPH), ale nejvýhodnější SSD rozhodně není za 58 centů/GB, ale pod 30 centů/GB.
Aktuální poměr cen je 10:1 u desktopových, 6:1 u notebookových a 2:1 u podnikových řešeních. 20:1 možná když budeme porovnávat nejvýhodnější HDD (3 TB) s nejnevýhodnějším SSD (pod 120 GB).
A jak už jsem psal jinde, 3 TB Seagate Baracuda zlevnil za 3 roky o 10 % a teď nás Seagate chce krmit pohádkama o 85% poklesu ceny (na 1/6 ze 3 centů pod 0,5 centu) za 5 let při velmi pravděpodobném stálém poklesu poptávky/výroby?

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ad nejvyhodnejsi cena ... aktualne nejvyhodnejsi cena (v cr) je pod 1Kc/GB ... a plati to pro 8TB seagate (https://www.alza.cz/seagate-archive-8000gb-d2287826.htm). Ano, neni to vykonostni hitech, spis naopak, ale je to plotnovy uloziste. SSD stoji cca 10x vic. 120GB cca 12Kc/GB, 250GB cca 11Kc/GB, 500GB cca 9Kc/GB ... 1Tb cca 9,5Kc/GB beru +- nejlevnejsi ceny v dany kapacite.

Ad "podnikova" reseni ... cena sas disku se pochybuje (bez ohledu na parametry a kapacitu) nekde mezi 5-15kKc/ks. Cena SSD pro podobne nasazeni pri +- 1/10 kapacity se pohybuje radove kolem 100kKc/ks. Takze pomer je 1:10 cenove stejne, jako pro dekstop. Ale vzhledem ke kapacite spis vyrazne horsi - klidne az 1:100.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

S tim podnikovym resenim jste vedle jak ta jedle ! Z ceniku jednoho nejmenovaneho velkoobchodu (protoze v Alze by podnikove reseni nakupoval jen blazen :-) ): 600GB 15kRPM SAS Seagate (s Turbocache), cena cca 10kKc, 600GB S3500 INTEL SSD cena 12kKc ! Cili prakticky 1:1 i za kapacitu, i kdyz pravda neni to regulerni srovnani, protoze srovnava top-end SAS HDD s low-end enterprise SATA SSD diskem, ale az na to rozhrani a endurance samozrejme, je to SSD ve vsech parametrech lepsi nez to HDD. Top-end NVMe SSD P3700 2TB od INTELU stoji tech uvadenych cca 100Kkc, ale i tady je pomer cena/kapacita jen 1:3 vuci top-end HDD a ne 1:100. Takze v podnikovych resenich je SSD jasny vitez, zatimco v retailu, to porad jeste neni tak uplne pravda, asi proto, ze low-end HDD, uplne staci i na PC s Windows, Office a haldou stazenych filmu, zatimco cenove srovnatelny SSD bude po instalaci OS a aplikaci prakticky plnej ! Na druhou stranu musim souhlasit se Seagatem, plotnove disky maji celkem jasnou budoucnost a budouci rust kapacity nebude predstavovat nejake radove vyssi vyrobni naklady, naopak, fixni naklady na futral a elektroniku zustanou, naklady na plotnu s cteci/zapisovaci hlavou stoupnou jen mirne a kapacita vyrazne, takze celkovy pomer bude cim dal tim lepsi. Oproti tomu SSD s klasickym ukladanim dat v naboji na FET tranzistorech uz maji take jasny strop miniaturizace, a tudiz jedina cesta k poklesu nakladu by byla pouze v dramatickem zlevneni samotne vyroby, ale to se u polovodicovych cipu nikdy nedeje (resp. ne u cipu pro pameti nebo SSD, protoze ty se zacinaji masove vyrabet az kdyz je vyteznost vyroby postarsiho vyrobniho procesu vysoka a ne jako CPU nebo GPU na nejnovejsim procesu, kde se na samotnou vyrobni cenu az tak moc nehledi). Takze pokud nebude nasazen nejaky uplne novy princip ukladani dat na SSD (coz v horizontu cca 10 let temer urcite nebude), tak HDD budou v pomeru cene/vykon kralovat i nadale, i kdyz uz ne tak vyrazne jako kdysi, kdy pomer byl opravdu klidne i tech 1:100.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Seagate s tímto přístupem bude mít rychlý konec. Pokud SSD nevidí jako konkurenci, tak touhle strategií dřív nebo později zkrachuje. Ten poměr cen se výrazně snižuje a zároveň SSD kupujeme hlavně za účelem rychlosti/přístupové´doby/odezvy, kde je HDD stonásobně pomalejší. Nedokážu si v roce 2020 představit, že si někdo kupuje stolní PC s mechanicky fungující komponentou, na které poběží OS :)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Nedovedu si predstavit, ze se behem 5ti let zmeni pomer negramotu ve spolecnosti, a tudiz si nedovedu predstavit, ze by za pet let existovalo vic uzivatelu schopnych pouzivat vice nez jedno pismeno a to presne c:.

Mno a jelikoz chteji mit na disku svoje fotky/filmy/hry/... tak dostanou do sveho PC jeden ... plotnovy disk. Presne stejne, jako ti soucasni.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To uz nejsou "Ceckari", ale to jsou "Plochari" Proste maji vse na plose, to uz hranici s ....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

..bordelarstvom? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Oni v tom maji poradek, protoze to maji po ruce na plose, ale servisuj to.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ja si spis nedovedu predstavit, ze si jeste nekdo v roce 2020 bude kupovat stolni PC.

(prehanim)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

a co si ako ludia budu kupovat ked nie stolne PC? tablety? notebooky? ;) uz dnes su bezne stolne pc krabicky o velkosti 10x10x2cm s vykonom core i7 urcite si nebudu ludia kupovat towery ako dakedy...
na noteboku sa pracuje aj hra velmi zle takze jedine stolne pc....40' 4k/8k monitor a velka klavesnica a mys.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mozna te to prekvapi, ale k ntb se da pripojit LCD, klavesnice a mys. Hrani beznych her je k nerozeznani od bezneho PC.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že ten obrat přijde velmi brzo, cca v horizontu 5-6 let. HDD jsou technologicky na konci, HAMR je stále někde na malinách, ač už to měl dávno být a naopak průměrná kapacita prodávaných SSD se dnes už každý rok zdvojnásobí.

Ne že by mě to těšilo, z SSD mám celkem panickou hrůzu kvůli spolehlivosti, ale výhody tam jednoznačně jsou.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Hlavni vyhoda je pro vyrobce - oproti mechanicky narocnemu disku, spousta drobnych vysoce presnych mechanickych dilu atd. je placnout par chipu na plosny spoj smesne jednoduche. Jo muze se zdat ze neni uplne jednoduche vyrobit prave tech par chipu - ALE - tam jde "jen" o naklady na technologie a vyrobni linku, jak se to jednou postavi a odladi vyrobni proces tak kdejaky Samsung seka flash chipy jak Baťa cvičky. Toz jako pani ze Seagate - hodne stesti....

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No, problém je, že flashové SSD si nabijou držku o fyziku taky relativně brzy.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A práve preto prichádzajú 3D Xpoint pamäte, ktoré ten limit trochu posunú. Ak dnes nie je problém na 2,5" SSD dať aj 2TB tak s novými pamäťami to bude niekde na hodnote niekoľkých PB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kapacita neni ten problem, na kterym si tu hubu nabijou. Ty 3D chipy maji o rad mensi vydrz. Sem zvedav co budes rikat na uloziste, u kteryho bude napsany stejne jako u flaku masa, ze doba pouzitelnosti je 3 mesice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to u dnesnich helio kolmo sindelovych plotnaku je taky tak, ta zivotnost/trvanlivost dat jde do kopru taky pekelne rychle.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale zase na druhe strane, aby ses necitil odrban, dostanes zdarma nepredvidatelne latence (a zoufalej random read/write speed) ;-)

Me to SMR prijde jako opravdu zoufalej pokus ukazat nejaky posun nez prijde HAMR.. jsem zvedav s jakym zoufalstvim prijdou pote :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle bych rád reagoval otázkou: už jsi četl o někom nebo znáš někoho, komu odešel šindelák?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Na chybu v sindelu, tedy vada plotny, nebo chybu firmware? To bude stejny jak SSD.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi vec je, ze HDD, jemne receno, nejsou nijak uzasne v hustote zaznamu - tj pocet bitu na cm3 zabraneho objemu. Zaznamovych ploch je tam sotva pultucet, kazda o hroubce par nanometru, a celej zbytek disku tvori obsluzni kraviny a vzduch. Tzn ze uzitecne vyuzitej prostor je tak 1e-15 procent objemu. Takze jeste chvili budem tuhle zoufalou technologii pouzivat, ale IMO dlouhodobe nema absolutne zadny potencial. Kdyz dnes samsung umi delat tusim 48 vrstvove chipy, tak se ti vicemene stejna plocha jako jedna cela HDD plotna vejde do jednoho chipu o rozmerech, uhh, kolik, 2.5x2x0.1 cm ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ------------------
Mudro pises, HDD ma od Bremermannovej hranice rozhodne dalej ako SSD, kedze objemove vyuzitie na ulozenie dat je neskutcne mizive.

Exsituje totiz Bekensteinova hranica, podľa ktorej je maximálne možné množstvo informácie (vyjadrenej v bitoch) vo fyzikálnej realite na kvantovej úrovni vyjadrené výrazom cca 2,577.10^43 Rm, kde R je polomer oblasti obsahujúcej celý fyzikálny systém v SI jednotkách (t.j. metroch) a m je hmotnosť fyzikálneho systému v SI jednotkách (t.j. kilogramoch). Teda napr. moze existovat akysi zazracny storage s objemom 1 m^3 a hmotnostou 1 kg a pamatovou kapacitou 2,577.10^43 bitov, t.j. cca 3,22.10^42 bajtov. Alebo ak chceme zazracny storage s objemom 1 cm^3 a hmotnostou 1 kg a pamatovou kapacitou 3,22.10^36 bajtov. Taka tazsia kocka od "Clovece nezlob se" s kapacitou 3,22 miliardy miliardy miliardy gigabajtov. Samozrejme musela by byt na to usposobena na fyzikalnych hraniciach tohoto vesmiru, napr. ta kocka by pozostavala z extremalnej formy hmoty specialne usposobenej v stave na maximalizaciu skladovania a narabania s informaciami, napr. nejaky degenerovany elektronovy system pozostavajuci z maximalne efektivneho mnozstva elektronov ... atd). Tym padom neni mozne mat zazracny storage s objeomom 1 mm^3 a hmotnostou 1 mg a kapacitou onych 3,22.10^36 bajtov, cili 3,22 miliardy miliardy miliardy gigabajtov.

Okrem toho existuje aj Bremermannova hranica vyjadrujúca maximálnu možnú rýchlosť spracovávania informácií vo fyzikálnej realite nasho vesmiru. Samozrejme tiež s ohľadom na hodnody relevantných fyzikálnych konštátnt ako aj fyzikálnych zákonov tak ako si myslíme že ich poznáme. Jej hodnota je cca 1,36.10^50 bitov za sekundu na kilogram. Teda nie je možné mať zázračný strojček s hmotnosťou napr. 1 gram a spracovávajúci informácie rýchlosťou napr. 10^60 bitov za sekundu.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bekenstein_bound
http://en.wikipedia.org/wiki/Bremermann's_limit

HDD aj SSD a vlastne uplne vsetko co clovek kedy vyrobil, je od oboch hranic tak daleko, jak dietatko s kyblikom v pieskovisku od postavenia 150 poschodoveho mrakodrapu :)))
------------------ ------------------ ------------------ ------------------ ------------------

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jo, diky, ja o tech limitech slysel / cetl, jen si nikdy nepamatuji ty jmena :) Kazdopadne i obycejna SSD, pokud jeste nepredbehli HDD v bits/cm3, tak bych rekl ze jsou tomu sakra blizko.. samozrejme cena je jina vec..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně tyhle popisované vlastnosti jsou i výhoda HDD, protože dávají záznamu jistou robustnost. U flashky stačí když kolem letí pár vysokoenergetických částic, co vyrazí pár elektronů a se zmenšujícími se hradly je to čím dál horší. Jistě, SSD mají techniky jak si to hlídat, ale na dlouhodobě stabilní velkoobjemová úložiště to moc není (a už vůbec ne na archivy). Osobně si myslím, že dokud nepřijde něco lepšího než flash, budou HDD stále celkem žádané zboží na ukládání fotek, filmů atp...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

1) Xpoint uz nevyuziva flash princip, takze takova technologie uz je za dvermi. Kazdopadne ja nemluvim o pristich 3 letech, a samozrejme s vami souhlasim ze zatim HDD je fajn na ukladani dat.

2) S tou robustnosti zaznamu HDD jste trochu optimistickej, rekl bych. Jednak tady dnes mate sindly - to jsou nacpany tak tesne vedle sebe, ze se musi prepisovat najednou - jak myslite ze tohle bude robustni, dlouhodobe ... navic kazdy material starne - i ten zaznamovy na plotnach disku... a jak uz sem jinde psal, dnesni disky se ctenim/zapisem opotrebovavaji. Na archivaci dulezitych dat bych se na HDD nespolihal, rozhodne ne na jeden - nejlepsi je IMO tesani do kamene, err, tedy DTD, coz je tomu jaksi nejbliz :-) a k tomu mit zalohu tak na trech ruznych mistech po svete... takze HDD na velkoobjemova uloziste jo, na archivy ee, rozhodne ne bez slusne redundance..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak šindele jsou šindele, ještě se to nedočkalo masovky, tak uvidíme jak se to bude tvářit po otřískání provozem. Po mechanické stránce je HDD samozřejmě křehotinka, ale ty zaznamenané pity jsou tam zase "vryté" dost spolehlivě. Což je přesně opak SSD, které je mechanicky dost odolné, ale zase ta informace vězí na pár uvězněných elektronech, které může kde co odfouknout.

Jinak u těch archivů je to dnes zatracený problém. Jedniné "consumer" úložiště co má jakž takž kapacitu je BD a jinak nic. Pásky na doma jsou utopie, třeba DVD-RAM nebo Safe disc jsou super, ale 4 GB jsou dnes zatraceně málo (u mě třeba fotky a RAWy). Takže se archivuje na HDD v mnoha kopiích. Není to ideální ale co už s tím. :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ma to jednu chybicku krasy: mozno HDD, ale aj SSD sa blizia svojim limitom. Kde sme zacinali pred 7-8 rokmi? 50 nm a SLC. Kde sme dnes? 15/16 nm a TLC. Co si myslite pojde to do nekonecna? Sak preboha take 10 nm QLC (quad level cell) z roku pana 2022 vydrzia asi 100 zapisov a hustota zaznamu bude asi len 3-4-nasobna v porovnani s dneskom (t.j. bezne kusky ako 8 až 10 TB, 2,5 palcove 7 mm SSD) a potom nasleduje KONEČNÁÁÁÁ, pretoze nejake 7-5 nm penta/kvinta-level-cell existovat nebudu, na to vemte jed. Kto vie ci pridu a co ukazu 3D Xpoint pamate.

Dokonca si dovolim tvrdit, ze HDD sa blizia limitu/koncu pomalsie jak SSD - teda co sa tyka hustoty zapisu, pretoze inde HDD uz na limity narazili pred dlhyyyyyyyyyymi rokmi, napr. 15 000 rpm (nikto nevyrobi 50 000 rpm disk) a IOPS cca 200 (nikto nevyrobi HDD s IOPS 2000, nikto nedonuti kmitat rameno (stare zname cvrlikanie HDD) 2000x za sekundu). Ale hustota zapisu na platniach ma stale rezervy (dnes sa jedna o desiatky nm a nie takmer jednotky nm ako v pripade flash), najoptimistickejsie prognozy HAMRu hovoria az o 10-nasobku dnesnej spicky cca 1 Gbit na palec^2, teda okolo 10 Gbit na palec^2. Tym nechcem tvrdit ze tomu treba naivne verit, ale rezervy v hustote zapisu na HDD su. Ide len o vyriesenie problenu zapisu/citania (napr. aj pomocou novych generacii zapisovacich hlaviciek), pretoze samotne zapisane data na platni vydrzia aj roky - na rozdiel od SSD. Okrem toho sa akosi zabuda na fakt, ze HDD mozem prepisovat donekonecna (teda kym sa nepokazi mechanika alebo elektronika, ale samotne platne zvladnu prepisy doaleluja) no a 15/16 nm TLC "az" cca 500-550 prepisov a lepsi to uz u flashu NEBUDE, prave NAOPAK.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych pripomnel, ze poskladat z 50nm SLC cipu 10TB disk v 3.5'' obale neni zadnej problem.
S 15nm TLC lze do stejneho objemu dostat 100TB.

Znate tu 200GB microSD kartu? Jeji objem se vejde do 2.5'' disku tolikrat, ze to da 59,26TB. Odecteme-li neco na konektory a spoje urcite tam 30TB vlezem.

Ano, jsou s tim jine problemy, spotreba, zahrivani a cena. Ale kapacita rozhodne u ssd problem neni.
V oblasti polovodicu nas stale ceka revoluce, prechod na grafen staten a pameti se s tim svezou.

Vsechno to je o cene. Nikdo to nezaplati. Kdyby zaplatil, tak SSD vytre podlahu s kazdym HDD.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Len by som pripomenul, ze prepocitavat objem celeho divajsu a naplnit ho cislo len puzdrami cipov je riadne kratkozrake aj s 2x rezervou pre vsetko ostatne. Taky divajs nikto nikdy nevyrobi. To co akoze ma byt v 7 mm hrubom SSDcku 15 plosakov, pricom na kazdom plosaku z oboch stran by boli flash svaby?

Proste plosak je v tej hrubke 7 mm iba jeden no a 4*256 Gbit flash svabov na kazdej strane plosaku 8 (prip. 9-10 podla redundancie) co dava pre bezne masy 2 TB SSDcko ala Samsung 850. Ked prizmurim vsetky oci, mozno dostat do 7 mm krabice plosaky dva a mali by sme na 16/15 nm, TLC cele 4 TB v 2,5 palcovej 7 mm vysokej krabici. ALE ROZHODNE NIE 60 ani 30 TB! Tie ohlasene extravagancie 6 TB 2,5 palcove SSDcka su asi neni vysoke 7 mm, takze tam mozno natrepali tri obycajne plosaky, alebo 2 optimalizované plosaky natrieskane flash cipmi do posledneho mm^2.

Rovnako nezmyselne by som mohol argumentovat, ze aj 3,5 palcovy HDD moze mat dnes kapacitu aj 30 TB, sak medzi platnami je 50-60% prazdneho priestoru (t.j. mame uz 2-nasobny pocet platni), okolo pri rohoch je tiez nevyuzite miesto na ukladanie dat, vyhodime motorcek a ked este vyhodime rameno tak hned sa do klasickej 3,5 palcovej krabice zmesti o dalsie 1-2 platne viac. Uvaha je to rovnako absurdna jak naplnenie objemu krabice SSD flash puzdrami.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Plotny maji mezery kvuli tomu aby ty mechanicky krapy vubec fungovaly, fyzika.

Plosne spoje nabizeji moznost treba "chip on flex", kde tloustka pcb je 0.1mm, pripadne jdou umistovat primo kremiky na flex i s wirebondy. Samotny samsung ma s timto umistovanim cipu bohate zkusenosti, je to v jeho naprosto kazde televizi od plazmy az po 4k.

To ze je v dnesnim ssd je 1mm plosnak a plastove chipy neznamena, ze to nejde udelat sakra mensi. Proste jde. Tak se pres to prenes.
Ale jak rikam, nikdo to nezaplati a problem je teplo i kdyz to se da resit na soft vrstve.
Jasne, placnul jsem to od boku, ze 50% prostoru ssd jsou chipy, ukazuje to na dnesni technicke moznosti, ktere nejsou male.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

"pretoze samotne zapisane data na platni vydrzia aj roky - na rozdiel od SSD."
Ano, vydrzi, ale material na zaznamovych plotnach taky starne... Roky ano, desetileti nee..

"HDD mozem prepisovat donekonecna"
Mate drobet zastarale informace... Tohle uz nejakej ten patek neplati. Tady je PDFko od Westernu: http://www.wdc.com/wdproducts/library/other/2579-772003.pdf
Jestli se vam to nechce cist, tak to zkratim - kdysi drzela hlavicka disku konstantni vzdalenost od plotny, dnes pri seeku je >10nm a pri zapisu/cteni se priblizi na 1-2nm. Coz je jaksi za zdravou hranici. Takze zivotnost disku je vicemene umerna casu, ktery stravi ctenim/zapisem. Proto dnes WD udava 180TB/rok a podobne...

"no a 15/16 nm TLC "az" cca 500-550 prepisov a lepsi to uz u flashu NEBUDE, prave NAOPAK"
To je pravda - pro Flash. Nicmene jsou technologie, u kterych zmensovani rozmeru bunky vede ke ZVYSENI poctu moznych prepisu. Treba takova phase-change memory.

BTW vsechny tydle reci typu KONECNAAA mi prijdou usmevne - neco jako uz sme vsechno vynasli, uz nic noveho nebude, blablabla... obvykle od lidi, kteri nedokazou pochopit, ze nove technologie jen velmi zridka souvisi s nalezanim novych fyzikalnich jevu a principu. Vy konkretne delate tu chybu, ze si myslite, ze snizovani nm a zvysovani bitu/cell jsou jedine moznosti Flash - a ze nic lepsiho nez Flash neni a nebude.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak schválně. V roce 2020 bude při zachování stávající tendence poklesu cen řekněme 2TB SSD za 3000 Kč, čili normální spotřebka. Teď si vezmi program na sledování počtu přepisů SSD (třeba CrystalDiskInfo), vyděl hodnotu přepisů 2TB a napiš co ti vyšlo. U mě to vychází na 25 přepisů pro životnost 10 let.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak strucne...
1) nazor toho pana je ciste objektivni
2) pokles na sestinu ceny za 5 let, LOL dobra pohadka
3) to ze ON nevidi nic, nebo ze si neco nedokaze predstavit, neznamena ze se neco nekde nechysta, staci se zeptat lidicek co si v US koupili domecek tesne pred 2007-8...

Obecne tyhle predpovedi jsou hodnotny akorat v tom, ze za deset let se budeme mit na cem zasmat :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dinousari pohadka.
.
Kdyz vezmu v potaz clanky z IFA 2015, tak rodina budoucnosti bude konzumovat obsah z mobilu/tabletu. Marketinkove to bude nazvane 4k (8k, 12k, dle libosti), ale komprese bude obrovska, protoze to stejne na tom mobilu nikdo nepozna.... :)
.
A pak se najde par dinousaru ve veku 70ti let (ano to jsme my), co budou mit doma NAS a budou nadavat na to, jak jsou ty ceny HDD obrovske, protoze vodarensky efekt a na trhu zbyde uz jen jeden vyrobce :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zapomen, tablety jsou mrtvy uz dneska, jejich prodeje rapidne klesaji ... kdo by to byl cekal ze, trh se proste nasytil, kdo to chce, uz to ma, vyuziti je pomerne omezeny. Je to stejnej blabol jako ze ctecky jsou mrtvola. Nejsou. Proste kdo je chtel je ma, pouziva a nebude si rok co rok kupovat novou.

Presne stejne je to s PC. Bylo tu rekneme nejakych 15 let, kdy vykon a parametry prudce rostly => vymena HW byla na dennim poradku, no a ted tu mame 5-10let obdobi, kdy technologie stagnuje a tak neni duvod vymenovat HW driv, nez umre/zastara tak, ze jej prestane podporovat SW.

Takze prodej PC proste bude nejakej, odpovidajici prubezne rekneme 5tilete obmene HW, stejne tak to bude s tabletama a dalsim. Televizi si taky nikdo nebude kupovat novou proto, ze ta jeho rok nebo dva stara je "jen" HD ... to je zcela chora predstava vyrobcu a predevsim PR zvastalu.

Auto si taky prece nekupuje kazdej rok. Prumerny stari aut je kolem 15ti let. jednoduse proto, ze jezdi, a nove auto nebude znamenat o nic lepsi nebo levnejsi jezdeni, ale naopak, ohodne drazsi udrzbu a vetsi poruchovost.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady se jedna o to, co si za 15 let koupi dnesni 10ti lete dite. (budouci prodavac/ka, cisnik/ce, socialni pracovnik/ce atd). Bude to PC? Bude to zrcadlovka? Bude to Hifi vez? Bude to Tablet? Bude to Televize?
Nebo to bude mobil, ktery zvladne vsechno (a po strceni do monitoru bude fungovat jako pc, nebo jako virtualni helma v headsetu) ?
Ja myslim, ze si koupi mobil. A za usetrene penize pojede na vikend lyzovat do Alp.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Doporučoval bych rozlišovat mezi nasycením trhu a mrtvostí technologie. Nasycení trhu znamená, že prodeje už nebudou dále stoupat a budou se pohybovat spíše ve vlnách jak se obnovují stárnoucí zařízení a budou se na trh uvádět nové (pro upgrade nějak zajímavé) modely. Mrtvá technologie (z hlediska trhu) je ta co padá a padá a padá, takže to výrobci přestanou vyrábět a nebo zbankrotují (viz filmy).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No ono když začínaly placatý televize tak taky všichni říkali že se povede 1 z 10ti a proto jsou tak drahý (statisíce) a v podstatě je to tak titěrné že to nikdy nebude lepší. A že jsou sice placatý ale kvalita obrazu oproti CRT prachbídná a z principu to tak bude vždy. A že CRT hned tak nevytlačí už jen kvůli té ceně které se rozhodně nikam dramaticky nepropadne. No a ejhle. Trvalo to 3-4 roky - někdo vymyslel jak zvýšit efektivitu výtěžnosti asi 40x a cena spadla taky 40x. Dnes už snad ani vyrobit CRT levněji než LCD nelze. Stejně tak to bude s disky. Příští generace už se bude na mechanické disky chodit dívat do muzea a budou kroutit hlavou že nám tyhle směšný TB kapacity s ještě směšnějšími rychlostmi vůbec stačily. On trend je uplně jasnej. Jednoho krásnýho dne se výkonný počítač smrskne do mobilu a tam se mechanický disk nevejde.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Ses hodne naivni vid? Fyziku nevochcijes. Proc myslis, ze maji soudoby konzole tak tragickej HW vykon? No protoze ... vykon === energie === TEPLO. A jestli lidstvo neco opravdu neumi, tak prave skladovat energii. Za poslednich 100let se v tomhle oboru nevymyslelo prakticky nic. To co pouzivame dneska pouzivali principielne stejne uz Egyptani za faraonu. Blbej chemickej clanek.

Nemluve o tom, ze muj 8let starej telefon, ma asi tak 100x vetsi vykon nez Pentium 100 a nemam pocit ze by na nem behalo neco rychlejs, nez v dobach 386 a DOSu. Spis presne naopak.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

ale to je asi opravdu jenom ten pocit, lidsky mozek vymazava nepotrebne udaje... jo co ja se vypalil CD a DVD a vsechno jsem to pak zase pekne zkartoval. A toho casu vzorkovani do divx..
.
Zpatky k tematu:
http://www.sciencealert.com/samsung-shows-off-the-world-s-biggest-hard-d...
.
16TB 2.5-inch SSD

Je neco takoveho mozne v technologii HDD? Bude ten 16TB SSD extremne hrat? Jediny problem je cena. Kolik % z te ceny tvori naklady na vyvoj a kolik % je vyrobni cena?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo, tenhle kousek mi nějak unikl. Hezký počin.

Jen by mě docela zajímalo praktické využití. Nic smysluplného mě nenapadá. Na ukládání dat je obecně SSD imho blbost a na zpracování velkého množství dat to bude pomalé, jestli to bude mít SATA nebo něco podobného (na to se v enterprise segmentu používají PCIe SSDčka s mnoha PCIe linkami a o hodně lepší kombinovanou propustností - desítky až nějaká stovka GB/s). Jedině snad že by to mělo nějakou zajímavou (v kladném slova smyslu) cenu - pak by to ovšem mohlo začít bořit slova pana finančního sígejta :). Jen bych se bál té trvanlivosti dat - s trochou nadsázky 16 tera než se jednou přepíše, tak se možná začnou ztrácet první zapsaná data ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má to NVMe interface, samozřejmě. Není to pro domácí použití, ale do serveru. Pro virtualizaci, cloud, datacentra. A pro zápisy velkých dat - třeba v laboratořích (víte co leze z DNA sekvenceru a jak rychle ?), astronomii, videostudiích, ...

Cena je očekávána kolem 7-8 tisíc dolarů, což je vlastně málo - například ještě letos jsme kupovali 2TB SSD SAS za cca $2000 - takže je to pokles prakticky na polovinu. Disky budou na trhu až koncem roku, zatím Samsung má maximálně 6.4TB (také 2.5" NVMe nebo PCIe kartu HH, HL). Výdrž té 16TB obludy není zatím známá, ale stejnou technologií dělaný 6.4TB má psáno 5DWPD, což značně převyšuje "doporučený load" jakéhokoliv většího HDD.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Cena je naprosto vpohode, vem si, ze proste koupis 2 (do zrcadla) a nepotrebujes diskovy pole. Zalohovat pak musis tak jako tak. Takze nepotrebujes rekneme 3U + 1kW spotreby. Dispkovy pole se stavej predesim kvuli IOps, prenosovy rychlosti jsou zcela nezajimavy. Tohle samozrejme zvladne tolik, jako nekolik plnych racku disku. A zaroven to pokreje kapacitu.

BTW: Zakladni cena pole s 22 10k diskama + ssd cache je cca 15k.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To neni pocit, to je bohuzel realita.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ten článek mi připadá, jako by byl psaný před 5 lety. Protože cca od té doby začala kapacita i cena nabízených disků stagnovat. Pořád mají jen něco málo přes 1 TB na plotnu, kapacitu dohánějí počtem ploten a cena za GB neklesá. Disk (WD Black) který jsem koupil před 5 lety, se s tou kapacitou nabízí stále a za tutéž cenu. Disky s výrazněji vyšší kapacitou, způsobenou pokrokem, jsou jen technologické zoufalosti s praktickými nevýhodami - plněné héliem, překrývající se stopy. HAMR o kterém se mnoho let hovoří, byl konečně dotažen do použitelného stavu a stále ještě nemá co navíc nabídnout.
Prostě se kotoučové disky zasekly před 5 lety, zatímco SSD jdou s kapacitou i lácí neustále vpřed, poslušny Moorova zákona. Nyní jsou s cenou za GB na úrovni, jakou měly HDD před cca 10 lety. Tímhle tempem je za 5 let doženou.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nevím nevím. Dnešní cenový optimál HDD je kolem 3 TB, to je 3 500 - 5000 Kč podle kvality disku a moc se mi nezdá, že by se 3 TB SSD za 5 let dokázaly dostat na tuhle hranici. 6 TB HDD stojí kolem 7 000 a podle mě není jediný důvod, proč by nemohly stát stejně jako 2 TB (zatím jsou nahoře drženy "uměle", protože není konkurence).

Nechám se překvapit, ale tak hluboký pád cen SSD se podlě mě nedá čekat v hodně dlouhém horizontu. Navíc u SSD s kapacitou extrémně roste složitost, takže výrobní náročnost a to včetně obslužného software řídicí logiky, u HDD je to stále ta samá mechanika, jen pořád dolaďovaná na přesnost (šindele atp, to bude jiná pohádka).

Ke šemu taková velkokapacitní SSD mají jen limitované využití, místo klasického archvního a zálohovacího disku, či jako úložiště na fotky a videa se vůbec nehodí (ve smyslu technologie flash).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Čipy Moorův zákon stíhají, a i když se to někde u 10 nm zadrhne, dají se v případě pamětí jednoduše vrstvit. Zatímco HDD se už před několika lety co do hustoty zadrhly a zatím nic převratného použitelného nepřišlo. Pokud nepřijde, tak je právě za těch cca 5 let SSD doženou. Vždyť je rozdíl už jen desetinásobný.

HDD dnes podle mě levnější být nemohou, dokud v nich bude hodně ploten. Před těmi 5 lety byly běžné disky 1-3 plotnové a víc se ani nedoporučovalo kvůli poruchovosti. Víc byla jen kuriozita kterou výrobci měli jako chvástátko za přemrštěnou cenu, aby to snad náhodou někdo nekoupil. Dnes je tam těch ploten i 5 v běžných modelových řadách a cena s kapacitou roste skoro lineárně.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Což o kapacitu, o tu bych se nebál, ale moc se mi nezdá brutální pád cen tak velkých SSD, který by dorovnal HDD. Spíše bych si myslel, že dříve přijde něco principielně jiného.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Moorův zákon, to není brutální pád, to je zlevnění jednotkové ceny na polovinu každé 1 až 2 roky. Kde je růst, tam jsou slevy. Pozvolna a jistě.
Něco principielně jiného přijít může, a sice jiný princip čipů než flash. Ale furt to jaksi bude SSD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To nerozporuji. V podstatě jde o to, kde se ceny HDD a SSD protnou, protnou-li se kdy. Bez křišťálové koule těžko předjímat, stát se může cokoliv.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mozno by sa u diskov dalo pohnut este zmenou toho co zapisuju. Podobne ako pri analogovej paske by sa mohli zapisat rozne signaly. Bolo by to obdobou MLC a TLC na SSD, ale pomoct by to mohlo.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Také mě to napadlo, ale asi to není zase tak jednoduché. Magnetická hysterze je dost složitý jev a po přepsání již zapsaného bitu ten nový zrcadlí hodnotu dříve zapsanou (díky čemuž lze i z přepsaného disku přečíst, co tam bylo před tím). Možná ani plotna sama není úplně homogenní a tak by bylo dost těžké stanovit přesnou hodnotu. Asi tam budou i přeslechy od sousedních pitů co hlava sebere. Já bych tyhle protispolehlivostní techniky přenechal SSD. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych panu ze Seagate rekl jen jedno, ony to SSD ani nemusi. Jelikoz tim ze klesla cena 120GB,240GB a 500GB SSD natilik ze bezny franta si uz HDD do notebooku nebo PC neda.
Kouknul jsem schvalne kolik jsme letos nakoupili HDD a kolik SSD, vetsina sla na vymenu do notebooku. Tak z deseti oprav 7 SSD vetsinou 120GB. Jelikoz vetsina lidi ma externi HDD nebo flashku. A nebo jednoduse na FB , emai, a cumeni na ntflix vice ani nepotrebuji, ale jde jim o rychlost.
Proste kazdy zacina byt narocny, kdyz me to jde na mobilu,tabletu klik ready, proc to na notebooku tak dlouho trva ...... Vetsina tech co jeste neco stahuji, to nezalohuje, po pouziti to smazne , jelikoz priste si to muze stahnout znovu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No jo no, ještě že mraky jsou plný harddisků. :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dokazete nekdo doporucit spolehlive ~3TB disky (dva ruzne) do domaciho serveru? Klidne pomalejsi, ale aby vydrzely. Protoze kdyz jsem se dival na to co se da koupit a na report nize, je to dost bida.

https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-reliability-stats-for-q2-2015/

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

O klasických HDD tu byl kdysi článek že je maximálně vytáhnou na 10TB a konec, dál cesta nevede.
Zato u SSD je šance zmenšovat a díky tomu že pořád se SSD dělají jen v 2,5" je možné že se dočkáme 3,5" HDD s větší kapacitou.
Musím dát za pravdu že v nejbližší době u SSD cena za GB jen tak rychle klesat nebude, když jdou krásně na odbyt SSD o kapacitě 32GB až bude nejnižší prodávaná kapacita SSD 200GB tak podle mě bude cena za GB srovnatelná s klasickým HDD.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To vyjádření dost zapomíná na jednu věc:
Pro kupující je cena za GB zajímavá jen v rámci kapacity, kterou potřebují.
Třeba 8TB disk může mít nejlepší cenu za celkovou kapacitu, ale když budu potřebovat uložit jen 500 GB dat, pořád musím zaplatit celý disk, takže 1TB disk bude mít mnohem lepší cenu za využitou kapacitu.

A problém klasických disků je právě v tom, že nároky běžných uživatelů na kapacitu nerostou tak jako kdysi, často dokonce naopak klesají.
Prodává se spousta zařízení s kapacitami úložiště, které by před 10 lety působily směšně, například 64 GB. A lidi je kupují a nevadí jim to.

Přitom klasické disky mají poměrně velkou část nákladů nezávislých na kapacitě, takže pro dobrý poměr cena/kapacita je důležité prodávat vysoké kapacity.
Jinak řečeno současná technologie umožňuje prodávat 2TB HDD za 2500 Kč, ale ne 200GB HDD za 250 Kč.

Takže nejde o cenu za gigabajt kapacity, každý uživatel požaduje nějakou určitou kapacitu a SSD k vítězství stačí se dostat na rozumnou cenovou hladinu v rámci té kapacity.
Je to vidět už dnes, existuje skupina nenáročných uživatelů, kteří si vystačí se zhruba 100 GB úložného prostoru. U ní klasické disky nedokáží nijak konkurovat, nemají těm uživatelům co nabídnout. A ta hranice kapacity, pod kterou HDD nedokáže konkurovat, se do budoucna nejspíš bude zvětšovat a tím i procento uživatelů v ní bude růst.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.