Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Stovky aplikací odposlouchávají děti i dospělé. Souhlasili při instalaci

Myslím, že je na čase aby takovéhle praktiky byly defaultně zakázané systémem a povolené pouze Adminem v Rootu :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Toto je vecny problem... ako je mozne "taku praktiku" z pohladu kodu odhalit? Snad len invazivne tak, ze pri pouzivani mikrofonu bude nutne zobrazit nejaky UI prvok, aby bolo jasne, ze prebieha nahravanie. To ale moze byt limitujuce pre nejaku triedu aplikacii, ktore maju trebars hlasove ovladanie a bezia na pozadi.

Jadro pudla je v tom, ze napr. v US su vsetky taketo praktiky legalne, pokial prevadzkovatel preukaze, ze ma pouzivatel moznost opt-outu. Predpokladam, ze by pred sudom alebo akoukolvek relevantnou instanciou postacovalo, ak by vydavatel app tvrdil, ze informacia o tom, ze sa bude zvuk nahravat bola predana ziadostou o pristup k mikrofonu a formou opt-outu je moznost aplikaciu nepouzivat. Misky vah by aspon ciastocne naklonila nutnost opt-inu, ktoru by sice stale slo okaslat, ale nebolo by to take uplne jednoduche.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na jednej strane chapem, ze obsah produkovany na internete sa musi niecim zaplatit a reklamy su nutne. Na druhej strane ale NYT spravne podotkol, ze podstatne tu je, ake chovanie je uz za ciarou. A odposluch rozhodne za ciarou je. Bez ohladu na to, co odposluchavac deklaruje, ze pocuva a bez ohladu na to, ci aplikacia v opravneniach pozaduje alebo nepozaduje pouzitie mikrofonu. Je to volba ber alebo nechaj lezat a pouzivatel spravidla nema moznost povedat, ze si nezela, aby sa mikrofon pouzival, ale aplikacia inac bezala. Pri aplikaciach, kde je take pouzitie vylozene padle na hlavu - napr. povedzme, ze bankova aplikacia fakt nema co pristupovat k mikrofonu sa este da povedat o tom, ze pouzivatel mal aspon sancu sa nad tym zamysliet (ale 80% ludi nemysli). Ak ale napr. ta ista bankingova aplikacia pozaduje pristup k telefonnemu zoznamu a moznosti pracovat so spravami (aby napr. mohla poslat SMSku s detailami platby, alebo akukolvek inu legitimnu somarinu) pouzivatel nemusi vidiet, ze mu ta ista bankingova aplikacia bude smejdit po spravach a hladat v nich klucove slova pre marketingove ucely banky, alebo nejakeho bankoveho partnera, ktoremu tie data potom banka preda. Pripadne si vytvarat pouzivatelovu socialnu siet z jeho telefonneho zoznamu. Dozaista to ziadna taka aplikacia nerobi ;) To uz potom nema sancu povedat, co aplikacia skutocne robi naozaj ani clovek, ktory aspon tusi, wocogo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Program zachytává signál z běžící TV v domácnosti,"

Tak v tomto som kľudný. 6 rokov nemáme TV. Už vtedy reklamy prekročili medze normálnosti. Všetkým a hlavne mladým rodinám môžem len doporučiť.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak pro tebe, z repro:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to kontrolku u mikrofonu a kamery (jako u notebooku).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by ta kontrolka nesměla být SW ovládaná, ale pevně spojená s HW. Navíc u mikrofonu by pak stejně nikdo nerozeznal, jestli ten zvuk používá hlasové ovládání nebo jiná aplikace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To může řešit jen zákon a potom ještě hw vypínače mikrofonu a reproduktoru který taky může sloužit i jako mikrofon a potom to chce ještě obyčejný posuvný kousek plastu kterým se překryje kamera přední a zadní.Snad každý si uvědomuje co tyhle tablety jsou zač a jestli něco odsouhlasíte a nebo ne to už je jen třešnička na dortu.No a stejně "bezva" je mít androida v telefonu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hoax. Tisice aplikaci to vyuziva, ale nikdo vam nerekne ani jeden konkretni priklad aplikace.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže jako svět paradoxu. Na jedné straně se chystá tohle https://echo24.cz/a/SabRb/horsi-nez-eet-obavane-narizeni-evropske-unie-z... a na druhé straně w desítky , tablety a další.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minimálne 2/3 dňa je telefón mimo dosahu TV vysielania(spánok, práca, nákupy atd.). Ak teda existujú aplikácie ktoré odpočúvajú, musia zákonite slúžiť na odpočúvanie priamo ľudí a nie nejakých stupidných reklám v TV.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na toto téma jsem už nejednou přispíval do diskuse. Jedna věc je identifikace, že právě teď je kamera/mikrofon používán, druhá k čemu. U nejnovějších zařízení je de-facto v provozu stále, protože se snaží identifikovat uživatele a reagovat na jeho (možné) pokyny, takže tam bych problém neviděl pokud se obrázky/zvuk nikam jinam nedostanou a budou využita jen k této činnosti.
Problém je v jiném - že už pŕi instalací aplikace nejsou živatelé informováni k čemu, kdy a kým budou schválené protředky použité. Jedoduše požádají o přístup k obrázkům, kameře, mikrofonu atd. a uživatel (často slepě) odsouhlasí, bez toho, že by i vydavatel aplikace blíže specifikoval jak, kdy a kým budou tyto prostředky využívány. Byl bych zvědavej jak by takový souhlas uživatel dal pokud by tam bylo výslovně uvedeno, že obrázky, videa, kamera nebo mikrofon budou stále odesílat data i bez jejich vědomí. A už vůbec se nedozví kdo všechno bude mít k těmto údajům přístup a jak je (vy/po)užije .
To je jeden rozměr (bezpečnost a ochrana soukromí). Druhý je to, kdo uživateli zaplatí za objem dat které takto odesílá (to že je to přes WiFi, ještě neznamná, že uživateli není ten objem dat zpoplatněn). A třetí je, že bez explixitního souhlasu mohou být porušovány autorské práva uživatele (fotografie, videa, nahrávky) nebo i třetích stran (mohu mít legálně zakoupené mp3-ky písniček, ke kterým má přístup neautorizovaná osoba(y)). Tím, že dávám souhlas přístupu k uvedeným prostředkům nedávám souhlas k jejich zneužávaní. Takže jakékoliv zneužití by mělo být chápáno jako trestný čin, bez ohledu na souhlas uživatele.
V dnešní době paradoxně pokud souhlasím s přístupem aplikace k mým datům, mohu porušovat autorský zákon, pokud tímto souhlasem umožním prístup k autorským dílům třetích stran. Nebo-li pokud odsouhlasím takovéto aplikaci přístup, neměl bych mít (teoreticky) na zařízení žádný autorsky chráněný obsah, což je prakticky nemožné - samotný SW je autorské dílo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jste popsal naprosto přesně.Sám si tohle všechno uvědomuji ale to jsou tak závažné věci že je lze je řešit pouze legislativně. Potom ale nerozumím tomu připravovanému nařízení o ochraně osobních údajů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Jedoduše požádají o přístup k obrázkům, kameře, mikrofonu atd. a uživatel (často slepě) odsouhlasí"

Problém je ale v tom že užívateľ keď to chce používať, nemá inú možnosť len to odsúhlasiť. Okrem toho je to často v jazyku ktorému ani nerozumie. To máš ako to debilné odsúhlasovane cookies. Buď zaklikneš že rozumieš, alebo dovidenia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem napsat, že je to blbost, která se mě netýká.

Ale ...

Jsou to asi dva měsíce, co jsem se s někým bavil o nějakém místě, kam nejezdím, ani s ním jinak nemám nic společného. Mobil jsem měl u sebe. A druhý den se mi objevili reklamy, právě na to místo!

Kdyby to bylo jednou, tak si říkám náhoda. Jenže podobná věc se mi stalo za pár dní znova :-)
Zase jsem se s někým o něčem bavil a znova, za pár dní související reklama!

Tak buď jsem měl velký štěstí, nebo to opravdu funguje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle ma hlidat spravce obchodu s aplikacema, zda nektere z nich nevyzaduji zbytecna opravneni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.