Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Střípky o AMD

Obr: AMD i Intel mají problémy s přechodem na 0.13 mikronů
Ve středu mělo několik hlavounů od AMD konferenci s finančními analytiky ohledně aktivit AMD a plánech do budoucna. Prozradili opravdu hodně zajímavých informací a tak se na ně spolu podíváme. Mimo to se ještě zamyslíme, jak je na tom vlastně AMD s 0,13 mikronovou výrobou a proč vlastně dělalá poslední dobou změny v plánech.

Kapitoly článků

1.  Střípky o AMD

AMD bude v současné době vyrábět své procesory pouze v drážďanské Fab 30 a později i ve společném podniku s UMC. Fab 25 v Austinu, která donynějška vyráběla Durony, byla předělána na 100 % výrobu flash pamětí. Sanders bohužel nijak nekomentoval Durona s Appaloosa jádrem (0,13 mikronů). Namísto toho jen poznamenal, že všechny procesory vyráběné v Drážďanech 0,13 mikrony mají stejnou velikost matrice. Liší se jen velikostí L2 cache a rychlostí sběrnice.

A nyní si dovolím první odbočku. Možná jste si všimli, že AMD své výrobní podniky podivně označuje. Například továrnu v drážďanech jako "Fab 30". Fab je zkratka z "fabrication facility" (výrobní závod) a číslovka znamená, kolik let uplynulo od založení AMD do doby, kdy byla fabrika uvedena do provozu. Drážďanská Fab 30 tedy byla spuštěna v roce 1999, což je 30 let od založení AMD v roce 1969.

Na začátku příštího roku AMD začne přesouvat výrobu 0,13 mikronových Athlonů z drážďanské továrny do UMC. A Drážďany se budou orientovat na výrobu 64 bitových Hammer procesorů. Později se ve Fab 30 budou vyrábět už jen Hammery a u UMC jen Athlony. A tady je důvod velmi jednoduchý: AMD očekává, že budou Hammery velmi populární jak v oblasti běžných počítačů (ClawHammer), tak v oblasti serverů (SledgeHammer), kde chce dokonce konkurovat Intel Itaniu.

A druhá odbočka. Pokud čtu správně mezi řádky, tak mi informace o Hammerech, Athlonech a Duronech připadají tak, že AMD plánuje během první poloviny příštího roku přesunout úlohu Athlona z top procesoru na procesor za rozumný peníz, tedy někam, kam je momentálně situován Duron (asi i o trochu výše). A ClawHammer bude symbolizovat výkonný procesor. Mám-li hledat obdobu u Intelů, tak si myslím, že příští rok budou zpočátku Athloni i ClawHammery stavěny jako konkurence Northwoodům, ale později se situace vytříbí tak, že Athloni budou konkurovat Celeronům, ClawHammery Prescottům (možná se jménem Pentium 5) a SledgeHammery Xeonům a Itaniím.

Jerry Sanders se také pochlubil, že se jim už povedlo vyrobit první vzorky SledgeHammeru, který má 100 milionu tranzistorů a je devítivrstevný díky technologii SOI (křemík na izolantu). Na stejné téma ještě prozradil, že ClawHammer opravdu vyjde ještě letos, podle plánu a že Microsoftu AMD poslalo vzorky s kódem a je tedy na něm, jak se rozhodne s tím naložit (jisté informace na téma Windows & Hammery můžete nalézt zde).

Podle Sanderse se podíl procesorů AMD na trhu za první čtvrletí nezměnil (jinak řečeno, je stejné jako minulé čtvrtletí). Dodal, že celkově se prodalo 41 milionu procesorů a z toho AMD dodalo 8 milionu. To znamená, že jde o 19,5 %. To by podle Mercury Research Company bylo zvýšení podílu, ovšem podle jiné analytické firmy, kterou pochopitelně AMD raději citovalo, mělo na konci roku 2002 AMD podíl přibližně 22 %.

Že podíl AMD na trhu se nezhoršil, ale naopak zůstal nezměněn vidí Sanders velmi pozitivně a to hlavně proto, že Dell vůbec nenabízí počítače s AMD procesory. Abyste tomu také rozumněli, tak jde o to, že z velkých výrobců počítačů jediný Dell zůstává věren pouze Intelu, u ostatních už se "infekce" jménem AMD uchytila :) Ovšem to ještě nic moc neznamená, důležité je, že jediný Dell z těchto velkých výrobců roste, ostatní naopak ztrácejí.

Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Střípky o AMD

Diskuse ke článku Střípky o AMD

Žádné komentáře.