Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Studie neprokázala, že Apple Night Shift funguje; modré světlo nejspíš nevadí

svět se v (_!_) obrací, tady je vidět, jak lidstvo absolutně neumí pracovat s informacema, správně je vyhodnocovat a hlavně interpretovat

a tomuhle jsem věřil :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že lidi záměrně zkreslují informace. Tady Diit je přeborník ve skreslování informací.

Arm udělá největší oznámení za posledních 10 let, kde představuje novou ISA ARMv9, 2048-bit vektory, grafy výkonosti, novou Architekturu V1, a zejména novou generaci serverového mesh interkonektu

- zahraniční web - 51 slidů + 9 stran textu
- Diit - .................. 2 slajdy + půl strany textu (a ještě o ničem)

https://diit.cz/clanek/armv9-prichazi-nova-generace-architektury
https://www.anandtech.com/show/16640/arm-announces-neoverse-v1-n2-platfo...
.
.
.
Kam se ztratil graf jak ARM dosáhl obřího skoku v AWS serverech ze 2% na 73%?
https://images.anandtech.com/doci/16640/Neoverse_Intro_10.png

Největší pecka je ten nový serverový interconnect CNM700 (největší slabina starých Armů), který umožňuje škálovat až na bombastických 512 jader, obřích 512 MB L3 cache, podporuje čiplety, HBM2, DDR5:
https://www.anandtech.com/show/16640/arm-announces-neoverse-v1-n2-platfo...

Kam se ztratil graf s 50% nárůstem IPC u V1 a 40% IPC u N2?
https://images.anandtech.com/doci/16640/Neoverse_Intro_3.png

Kam se ztratili grafy s přínosem SVE2 vektorů?
https://www.anandtech.com/show/16640/arm-announces-neoverse-v1-n2-platfo...

Nebo že by nikoho nezajímala ani plocha s snímky jader těch nových V1 a N2?
https://www.anandtech.com/show/16640/arm-announces-neoverse-v1-n2-platfo...
.
.
To že se tady zamlčuje o 60% větší IPC Apple M1 oproti Zen3, to je prostě smutné. Každý normální technický web by považoval takový náskok za velmi zásadní a alarmují věc pokud by se jednalo o Intel nebo AMD. Když jde o Apple tak je ticho. Že Qualcomm koupil Nuvii a tyto bombastická Applí jádra příští rok budou i v noteboocích s Win10, to se tady taky nedočteme.

Tady doslova probíhá největší revoluce v IT za posledních 30 let (od roku 1990, kdy PC začalo válcovat Amigy a Atari ST). Naprosto reálně hrozí že naše dnešní x86 desktopy za 2 roky budeme moct vyhodit do šrotu, Apple a Qualcomm budou výkonově dominovat ve světě CPU a Intel s AMD možná půjdou do krachu. Ty kráso, 5 minut do příchodu Tsunami a tady všichni leží na pláži. Chudáci co mají akcie AMD, těm to spláchne hodně peněz.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Víš co, ASCII? Jdi do prdele.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Nemáš obavu o hostingové firmy v ČR? Nezkrachují nám když nadnárodní molochy začnou nabízet skokově služby o 40% levněji (to právě začal dělat Amazon)? Jak chtějí české hostingy konkurovat Amazonu který si vyrábí vlastní CPU a celé servery za zlomek ceny toho co konkurence?

Panebože, vždyť u největšího cloudového providera na světě je 73% nových serverů na ARMu a x86 má jen zbývajících 27%, a jako nic? ARM ze 2% na 73% a x86 z 98% na 27% za pouhých 8 měsíců. 40% úspora nákladů proti x86 je brutální. Vždyť to je úplně největší nástup ISA v historii IT, revoluce jaká tu ještě nebyla, která přivede ke krachu spoustu nepřipravených firem.

Má mi to být jedno?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„Nemáš obavu o hostingové firmy v ČR?“
Ne.

„Nezkrachují nám když nadnárodní molochy začnou nabízet skokově služby o 40% levněji (to právě začal dělat Amazon)?“
Ne.
Už proto, že mě nenapadá český hosting, který by si reálně konkuroval s AWS.

„Jak chtějí české hostingy konkurovat Amazonu který si vyrábí vlastní CPU a celé servery za zlomek ceny toho co konkurence?“

Řekl bych, že v konkurování Amazonu jsou náklady na CPU do serverů prakticky irelevantní.
(Nápověda: Na serverovém procesoru lze ušetřit řádově tisíce Kč za rok. Jeden zaměstnanec s 50 000 hrubého stojí přes 800 000 za rok.)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Ne.Už proto, že mě nenapadá český hosting, který by si reálně konkuroval s AWS."
Slyšel jsi už někdy o VPS? Asi ne. Jinak bys takovou lež nikdy nemohl vypustit z klávesnice. AWS má servery i v Evropě. Už vidím jak chudé České firmy dobrovolně platí za pronájem VPS dvakrát víc peněz.

"Nápověda: Na serverovém procesoru lze ušetřit řádově tisíce Kč za rok. Jeden zaměstnanec s 50 000 hrubého stojí přes 800 000 za rok."
Jeden zaměstnanec = jeden server? Vážně? Od kdy? :D
80-jádrová ARM Altra je levnější o 3000 USD, což je nějakých 65 000 Kč. Za 100 serverů ušetříš 6,5 milionu. To už ani není vtipné, Jokere.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nejak nevidim u Amazonu to vps za polovinu.
Za 5$ mesicne:
1 GB Memory
1 Core Processor
40 GB SSD Disk
2 TB Transfer
Za podobny penize mam v evrope prakticky to samy s x86-64 cpu a neomezenym transferem. Za 4.6 eura (cca o 12 kc vic nez u amazonu) u ovh navic s 2 GB pameti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AWS s x86 je skoro 2x dražší než AWS na Armu. Porovnávat musíš stené služby ve stejné kategorii.

To je jako kdybys trvdil že česká Fabia je 4x výhodnější než Passat, což je nesmysl.

Ukazuje se, že když si můžeš koupit u Armu licenci na CPU a nechat si jej vyrobit přímo u TSMC, tak ty náklady cca 500 USD jsou brutálně nízké oproti AMD a Intelu s cenami 7000 USD. Teď když ARMy N1 mají IPC na úrovni Zen 2 a ty nové letošní N2 budou mít IPC o 40% vyšší, tak to je brutální konkurenční výhoda.

Na jednu stranu je dobře že skončí předražený x86 monopol, ale na druhou stranu Arm brutálně zvýhodňuje velké firmy protože jen ty si můžou vyrobit vlastní CPU. Jistě, i skladník ve šroubárně si může přečíst Vergilia v originále, ale upřímně řečeno už vidím jak kluci z Wedosu jezdí do TSMC ladit výrobu českých serverových CPU. Ikdyž by to bylo hezké.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo takhle. Ono ma AWS x86 VPS podle tebe skoro 2x drazsi nez konkurence. Tak to mas rict hned, ze opet zvracis na zaklade nesmyslnych vstupu. A se zbytkem sveta to nema nic spolecnyho. Celou dobu zvracis bez toho aby si uvedl jedinny zdroj. Nalistoval sem si Amazon Lightsail, coz je uvadeny jako VPS. A nejak tam zadny rozliseni x86/arm nevidim. Pro jistotu tam vubec cpu neni uvedeny. Takze nevim kde beres nejaky 2x ceny pro x86 u VPS od amazonu. Me to tam nic takovyho neukazuje https://aws.amazon.com/lightsail/pricing/
No a ty tvoje vyplody o vyrobnich nakladech. Mas moc divoky sny a o realite nevis vubec nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Houby, ARM je značen m6g, Intel m6. Ale lepší je si přečíst recenzi kde ty instance měli koupeny a otestovali výkon, cenu a poměr výkon/cena:

https://www.anandtech.com/show/15578/cloud-clash-amazon-graviton2-arm-ag...

To že AWS instaluje 73% nových serverů na ARMu jenom znamená, že 40% úspora nákladů vyvolala masový přechod na ARM. A světe div se, zákazníci se SW nemají problém. Linux, PHP, Apache a MySQL běhá na ARMu už roky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasne. Nekdo uved odkaz na amazon, ktery se neslucuje s tvoji virou. Tak ho odignorujes. Vyzvracis nesmysly, co se na tom odkazu vubec nevyskytujou. A uvedes odkaz nekam do pryc kde srovnavaji hrusky s jablkama. Protoze relevantni odkaz na VPS s armem za polovinu ceny x86 u amazonu uvest nedokazes. Coz je zpusobeno tim, ze nic takovyho nejspis neexistuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lže roky etablovaný Anandtech nebo PPK, který ani neví jak se instance s Armem jmenují?

Myslím, že odpověď je jasná :-DD

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lze tu opakovane hlupak ASCII. Ty ani nechapes co ze to ten anadtech testoval. A snazis se jen marne odvratit rec od tveho nesmyslu, jak ma amazon VPS s armem za polovinu x86.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nemá snad o 40% nižší cenu za ten samý výkon???

Nemusíš se stydět že neumíš anglicky. Ale obrázky a čísla bys mohl pochopit :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak sem hazel vejs. Amazon nema VPS na armu levnejsi (je fuk jestli o 50 nebo 40%) nez na x86. Ja odkaz na amazon dal. Ty nejsi schopny dodat nic. Jen zvracet dalsi nesmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tobě asi doteď nedocvaklo, že ARM CPU dává 2x větší výkon na vlákno díky absenci SMT. Při zhruba stejném IPC ARM N1 vs. Zen 2 je snad logické, že:

- ARM má skoro 2x vyšší výkon na vlákno
- ARM je tedy 2x výkonější při stejné ceně

Výkon serverů se dokupuje dynamicky podle potřeby a zatížení. Proto tě vždy zajímá poměr výkon/cena, který má ARM 2x výhodnější. Jestli nepochopíš tohle polopatické vysvětlení jak pro Foresta Gumpa, tak níž už klesat nehodlám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze opet potvrzujes, ze Amazon zadny VPS s armem za polovinu ceny x86 nema ? To sem chtel slyset :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to bylo jen ta polovina ceny, tak by to znamenalo výkonově 50:50. Jenže Amazon nabízí za stejnou cenu 2x vyšší výkon ARMu proti plečkám s x86.

Opakuji : 2x větší výkon na vlákno!

ARM jádro N1 má plochu pouhých 1,4 mm2 a do plochy Zen2 jádra 3,6 mm2 se vleze 2x a ještě zbyde. Už chápeš proč x86 je totálně v háji a zákazníci Amazonu masově přechází na výkonější a levnější ARM?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...syntetické testy jsou hezké, ale pro reálné nasazení je třeba se dívat na aplikační testy:
https://www.anandtech.com/show/15578/cloud-clash-amazon-graviton2-arm-ag...

PS: Použité knihovny pro Epyc podle všeho ještě neobsahují optimalizace pro tuto architekturu.
PSS: Hlavním problémem ale je, že pokud mám vlastní aplikaci pro x86, tak ji na serveru s Gravitonem nativně nespustím… ano, pokud je v některém z vyšších jazyků, mohu ji znovu přeložit, což ale obvykle nestačí, a nastupuje hromada potřebných úprav v kódu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A to je jako špatný výsledek? Vždyť v celočíselných testech Graviton 2 drtí Zen 2. Hlavně když si vezmeš že G2 má jen 2,5 GHz a Zen2 boostuje až na 3,2 GHz, má SMT a jádro skoro 3x větší (3,6 mm2 vs. 1,4 mm2 pro G2 (jádro N1) ). Ve FPU taky není úplně marnej na to, že má jen 2x128-bit FPU, kdežto Zen 2 2x256-bit. V obecném SW je lepší mít víc menších FPU než třeba 1xAVX512. Na tom staví SVE2, kde máš SW s 2048-bit vektorem který zpracuje třeba 6x 128-bit FPU, ale zároveň můžou pracovat na šesti úplně nezávislých FPU instrukcí, když je potřeba.

A teď si vem, že 80-jádrová N1 v té Altře už vyklepla někde i Zen 3, a dostane brzy 128-jádrového N1 bratříčka, který bude král serverových CPU. A příští rok na 5nm N2 s IPC vyšší o 40% a ARMv9 s SVE2 vektory. 128-jader by s velkou rezervou stačilo i na 96c Zen 4, ale na 5nm můžou s monolitem jít v pohodě na 160 nebo až 192-jader. S čiplety můžou až na 512-jader. A to ještě nic není proti N3 na novém Makalu jádru které bude čistě 64-bit only.

Překompilovat C/C++ není vůbec problém. Týpek na foru co má ten MS notebook s ARMem psal že rekompilace je na pár hodin +-. My v práci přenášíme kód z 8-bit Atmelu na 32-bit ESP32 a taky v pohodě když si pohlídáš šířku integerů a neprasíš všude defaut int, který se mění s architekturou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tvrzeni ze prekompilovat C/C++ neni problem je naprosty nesmysl. Kod by musel byt napsan dokonale ciste bez pouziti cokoliv specifickeho pro cpu architekturu na ktere to pobezi. To se stava velice vyjimecne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Říká někdo kdo v životě nic na Arm nekompiloval, ale opět se chce ztrapnit.

Ty tisíce binárek pro ARM podle tebe z x86 konvertoval kdo? Aštar Šeran na svých kosmických korábech? Kdyby to byl zásadní problém, tak by nikdy nemohlo pravidelně vycházet Ubuntu Linux pro ARM a několik jiných ISA. Snad si nemyslíš že píšou SW zvlášť.

Napíšeš SW a zkompiluješ pro několik dalších ISA. Žádný problém. Jenže to bys musel umět programovat, což evidentně neumíš. Zase trapas.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Ty tisíce binárek pro ARM podle tebe z x86 konvertoval kdo?"
No vidis ze to jde. Ano nekdo to musel zkusit zkompilovat a poopravovat aby to fungovalo i na armu. Ostatne v takovym linuxu je toho kodu specifickyho pro ruzny cpu architektury spousta. Ale tam te nema cenu ani posilat, protoze stejne nemas bunky na to aby si to dokazal pochopit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux, BSD i Win NT byly napsány jako multiplatformní OS dávno před ARMem. To je totiž podstata C/C++ už od roku 1978.

- Windows NT 4.0 v roce 1996 podporoval 4 architektury - x86, MIPS, Alpha, PowerPC
- Debian dnes podporuje 10 architektur: amd64 arm64 armel armhf i386 mips mips64el mipsel ppc64el s390x

Tys nikdy nekompiloval kod pro různé ISA, proto tady meleš kraviny. My běžně kompilujeme C++ kód původně napsaný pro 32-bit ESP32 pro 8-bit MEGU2560, a to je daleko víc hardcore než 64-bit vs. 64-bit ISA. Když je dobře napsaný kód tak není nejmenší problém s přenosem na 20 dalších ISA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorsi na tom co tu zvracis je, ze tomu nejspis opravdu veris. Nemas vubec tuseni jak tyhle veci fungujou. Veci jako podpora SSE, AVX nebo SVE se tam fakt nevyskytne nejakym zazrakem. Na to je tam spousta kodu psanyho na miru. Kodu co fakt neprekompilujes na neco jinyho. A muze to byt naprosto normalni soucast C/C++ kodu bez pouziti asm. "Bež na Wiki a dostuduj si to." https://en.wikipedia.org/wiki/Intrinsic_function

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně tomu věří ty tisíce programátorů co vydávají DEBIAN pro těch 10 různých architektur. O mne ani tak nejde, já jen ukazuji že jiní (ti schopní) lidé s přechodem na jinou ISA vůbec žádný problém nemají. To ty tu trvdíš jak přejít na jinou ISA je nemožné, což dost vypovídá o tvých schopnostech a vědomostech.

Intrinsic - jejich účel spočívá právě ve snadné přenositelnosti ASM optimalizací na různé CPU a ISA, že tyto jsou přeneseny na kompilátor místo toho aby to musel dělat ručně programátor v ASM.

Tohle je právě největší zbraň Arm SVE2 vektorů, intrinsic funkce umí zpracovat nejen 2048-bit vektory což je maximum pro HW šířku FPU, ale doslova neomezeně dlouhý vektor. Kvůli tomu zavedli nový typ "sizeless". Prostě to je úplně nový koncept s odděleným SW a HW. Variabilní je totiž jak délka vektorů v SW (neomezená, což x86 neumí), tak i šířka registrů HW FPU (128 - 2048-bit, což x86 neumí už vůbec). O takových vychytávkách se x86 ještě ani nesnilo a ARM už tohle má dva roky v Japonském Fukagu superpočítači. A od letoška to bude mít každý mobil a pračka se sušičkou.

Game over x86

https://static.linaro.org/connect/san19/presentations/san19-206.pdf

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nepsal nic o tom, ze prejit na jinou ISA nemozne. Ja psal, ze to neni jen o prostem prekompilovani C/C++ kodu. Velka cast debianu je opensource a tak si to clovek muze prostudovat. A zjistit kolik kodu je tam specifickeho pro jednotlive cpu architektury. Kod ktery musel nekdo napsat, protoze proste nestaci jen prekompilovat C/C++. Jenze tebe je uplne zbytecne odkazovat, at si neco dostudujes nebo se neco doucis. Jedinne co umis je dokola blabolit o vecech, kterym naprosto nerozumis. A rozporovat veci z praxe, kterou ja narozdil od tebe mam. Je jen otazka casu, kdy se tvrde srazis s realitou. A patricne si rozbijes hubu. Nadherny priklad je jak vubec netusis co je to intrinsics. V C/C++ kodu je intrinsic __rdtsc. Zkus si to zkompilovat pro neco jineho nez je x86. Ceka te prekvapeni...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já kompiluji pro 2 různé ISA ten samý SW skoro každý den, tak trochu mne to živí. Spíš ty by sis měl naučit kompilovat kod pro různé ISA a až potom tady dávat nějaká moudra ;-)

Celou dobu tvrdím, že C++ napsaný s ohledem na multi-ISA lze kompilovat jedním klikem, tak jak tvůrci jazyku C měli v úmyslu. A samozřejmě jsem měl pravdu. Zprasený kod potřebuje úpravy ale v pohodě se to dá. Ale to těžko pochopí člověk co to nikdy nedělal, že. Pak bude vytahovat __rdtsc aby ukázal, že není žádněj malej blbec jak se tu prezentuje :)

Tebe, jako někoho kdo neví co to je IPC, registry v CPU a tak nějak postrádá základy ASM co se učí na střední škole nebo v nejhoršm na VŠ, bych chtěl zaměstnávat jako programátora C++. Jestli se takového chytráka jako ty ve firmě zeptatjí jak těžké je migrovat na ARM, tak to tu firmu může přijít pěkně draho.

V USA každopádně 73% zákazníků AWS migruje na ARM, takže tam jim to docvaklo hned. Asi se zapomněli zeptat v ČR, že migrovat na ARM je zcela nemožné kvůli __rdtsc :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Napsal si: "Překompilovat C/C++ není vůbec problém.". Nebylo tam nic o ISA ani o tom, ze kod byl napsany tak ze s tim pocital. Takze zase prekrucujes. Ses troll. Hloupy a nevzdelany troll. Bez schopnosti se dovzdelat. Stale dokola opakujes nesmysly jak zasekla gramofonova deska a snazis se mi podsunout neco co sem nenapsal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O hostingové firmy nikoliv, o tvou příčetnost jistě. Neviděl jsi náhodou bonbony polo divných tvarů? Možná jsi už vyhrál pobyt u doktora Chocholouška
https://www.youtube.com/watch?v=oqS5bShwnJs

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Halda totalnich nesmyslu uplne mimo tema clanku. Jdi s tim laskave uz tam kam slunce nesviti. M1 zadny zasadni naskok nema. V multicore je vykonejsi muj 4 roky stary Ryzen 7 1700x a to ma o vic jak 10 miliard mene tranzistoru.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Poslechnou ASCII von jim někdo brání spáchat článek třeba 80 stránkový s 200 slajdy a opublikovat to tady, když jich to tak interesuje?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak, mnohem lepší je nasrat pod každej článek 5 afektovaných ARM příspěvků, který nikoho nezajímají :)

Možná by bylo dobrý automaticky schovávat příspěvky pokud nejsou přínosný, stejně jako na pctuningu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To bychom na diitu byly jen polovinu doby páč čtení podobných perel v diskuzi zabírá skoro stejně času jako čtení článku :-)
Si představ že by pak v práci člověk musel i pracovat! :-P

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Automatické mazání příspěvků některých lidí z webových stránek je přeci důvod, proč existují userscripty, ne? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je stačí schovat/srolovat, ale to právě skripty neumí, jen to nezobrazují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ASCII, mozno mas pravdu, mozno nemas. Ale, zalezi na tom? Zrejme si mlady nadsenec pocitacov, ale pocitace .. technika sa budu vyvijat a zlepsovat aj ked budes stary dedko. Ale vtedy ta uz budu zrejme trapit ine problemy. Zamysli sa nad svojim 'nadsenim' a porozmyslaj ci pomaha Tebe, alebo nadnarodnej korporacii, ktora urobila s Tvojim mozgom vybornu propagandisticku pracu (ak teda nie si zamestnanec ARMu).
Btw. RISC musi mat viac tych ALU lebo ma jednoduchsie instrucie - urobia menej prace ako CISC, teda ich musis urobit viac, aby si dosiahol ten isty efekt.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To nevysvětluje skoky ve výkonu v posledních 15 letech u ARMu a velkou stagnaci u x86. A i v nejlepších letech x86, kdy se vyplatilo upgradovat PC každý 2 roky byl ten výkon honěn spíš frekvencí než architekturou. S instrukčníma sadama má pravdu, koukni na tu mizérii spojenou s avx-512. ARM má lepší přístup a logicky i lepší výsledky.

Ryzen 3 1200 prodávaný dnes je na úrovni 9 let starého Ivy Bridge. Je tohle možné u ARM? Hra na konkurenci, určitá zastaralost spojená s kotvama do minulosti - tyhle věci nelze popírat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Porovnávat "skoky" u jednoho za 15 let s druhým za 2 roky to chce fakt fištróna... Mimochodem původní arm byl výkonnější než původní intel... (ale to byla i motorola).
A proč by u armu nebylo možné prodávat levnější a méně výkonná řešení ??

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť má Mirda pravdu:

2017:
- AMD Zen 1 se 4xALU
- Arm Cortex A75: 2xALU+1xBranch, IPC cca 65% Zen 1

2020:
- AMD Zen 3 4xALU+1xBranch .........IPC +38% nad Zen 1
- Arm Cortex X1: 4xALU+2xBranch... IPC +130% nad A75 (2,3x) cca 8% nad Zen 3

Objektivně tedy Arm zvyšuje IPC víc jak 3x rychleji než AMD, což je naprosto šílené tempo. Lisa Su by měla začít nosit hnědou bezpečnostní sukni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Znova pro bezmozky. CISC vs RISC se v IPC porovnavat neda. Je uplne jedno o kolik to vykazuje vetsi IPC, protoze to nema vubec zadnou vypovedni hodnotu o vykonu v realnych aplikacich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další chytrák co si plete IPC (výkon/GHz) s vykonáváním strojových instrukcí. Kde tě tyhle krávoviny naučili proboha?

IPC jako výkon/GHz nemá s ISA ani se skutečným počtem instrukcí nic společného. Kdybys věděl co to je assembler a instrukce tak bys ses tu nemusel ztrapňovat. Bež na Wiki a dostuduj si to.

Jinak identický kód potřebuje v ARMv8 o pouhých 9% víc instrukcí než v x86-64. To jenom aby si někdo nemyslel, že ARM potřebuje 5x víc instrukcí, protože je to jen 1,09x víc. To je ten "úžasný" benefit za to odporné variabilní kódování které tak brutálně komplikuje až znemožňuje široký dekodér.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja si nic nepletu. Ten nevzdelanec jses tu ty. Takze pouziju tvoje slova "Bež na Wiki a dostuduj si to." A kdyby si nevedel, kde tam maj to IPC, tak tady mas odkaz https://en.wikipedia.org/wiki/Instructions_per_cycle

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď mi najdi recenzi nebo test CPU kde píší o IPC a udávají počet skutečně vykonaných instrukcí :-D

Alespoň jednu, přece by ses nechtěl tady ztrapnit, že nevíš o čem mluvíš.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proc by sem ti mel hledat neco co nedava smysl ? Takovy testy nikdo kdo tomu aspon trosku rozumi nedela. I kdyz se nekdo obcas splete a mylne termin IPC pouzije. Pokud se nekdo ztrapnuje tak ses to ty, kdyz tu vecne opakujes veci kterym vubec nerozumis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konečně ti došlo proč všichni od nepaměti používají termín IPC jako výkon/GHz. Že ti to ale trvalo.

Inu chybami se učíš, to si pamatuj. Nechceš mi poděkovat že ses díky mně něco naučil? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jeste jednou pro ty pomalejsi. "Bež na Wiki a dostuduj si to." https://en.wikipedia.org/wiki/Instructions_per_cycle

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Marně jsem doufal že ti dojde ten rozdíl:

- IPC jako výkon/GHz se používá od nepaměti všude v recenzích všech CPU (některé weby to korektně označují tak jak se to má značit PPC - performance per clock)
- pravé IPC dle wiki používají jen inženýři při vývoji CPU a je nesmírně těžké se k němu dostat bez speciálního SW.

Typicky potřebuješ v asembleru injektovat instrukce, které budou inkrementovat counter při pohybu na registru PC v CPU. To zcela zkurví výkon, stejně jako debugger vkládá breakpoity, ale můžeš spočítat instrukce a hromadu dalších užitečných věcí (typicky počet skoků, větvení, statistiky úspěšnosti předpovědi větvení).

Já bych to uzavřel s tím, že ses tady sice opakovaně zesměšnil že o HW moc nevíš, ale zase ses naučil hledat na wiki. Chápu že jako žák 7-mé třídy ještě nemůžeš mít znalosti o assembleru, to se bere až na střední škole :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IPC je zkratka. Jasne definovana na te wiki kam si me poslal. Sam sis nabeh, kdyz si me poslal nekam kde pisi neco jineho nez ty celou dobu hlasis. Ten zesmesnenej hlupak ses tu celou dobu ty ;) Ale evidentne nemas bunky na to aby si to pochopil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediné v čem jsem si naběhl je to, že se tu bavím s někým kdo má znalosti na úrovni základní školy. Středoškolák kde už se učí ASM by takové kraviny psát nemohl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...jedná se o procesor pro infrastrukturu, tady inteligentní sítě, specializovaná datová centra a později možná i specializované pracovní stanice (slovo "specializované" je třeba chápat tak, že je třeba pro ně upravit vhodný operační systém a vyvinout aplikace...).
Tedy technicky zajímavé, ale aplikačně jen pro značně úzký segment (neočekávám, že ani Apple by s tím vyvinul nějakou pracovní stanici).

PS: Aby někdo přepsal svou aplikaci pro takový procesor musí mít hooodně velkou motivaci (i peněz)...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba upravovat OS, ARMy Graviton2 i Altra normálně jede na linuxu (viz testy Anandtechu a Phoronixu) a 80-jádrová Altra má větší výkon na vlákno i větší celkový výkon v MT než 64c Zen2. Linux i Win10 už ARM umí, a armové Win10 umí emulovat 32-bit i 64-bit x86 (70% výkonu což je výborná hodnota na emulaci, velice podobné tomu co má Apple).

Apple BUDE nahrazovat 28-jádrové Xeony v Mac Pro těmi svými Army. Takže ano, Apple bude dělat výkonné pracovní stanice s Arm CPU.

Proberte se lidi, vždyť tady probíhá největší revoluce v IT za 30 let a všichni chrápou.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud tu nekdo chrape, tak ses to ty. A mas pri tom velice divoke sny co neodpovidaji realite.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

...ono je to opět poněkud složitější, neboť do Linuxu (ale také do překladačů programovacích jazyků a knihoven) jsou postupně implementovány nové instrukce i podporované funkce jednotlivých HW implementací (prakticky v každém procesoru, byť na bázi ARM, je spousta unikátních funkčních bloků, které třeba aplikačně zpřístupnit).

PS: Apple možná bude opravdu chtít dále uzavírat svůj systém, a tak nasazovat své procesory do dalších modelových řad, ale je otázkou jak dlouho to bude antimonopolními úřady a politiky tolerováno... i tak ale v pracovních stanicích nebudou použity procesory vyvinuté pro infrastrukturu (tedy ani aktuální Neoverse, ani Graviton, ani Altra, či další obdobné).
PSS: Nově vyvinuté procesory, paměti i další komponenty jsou super, ale musí být také podporovány (nejlépe nativně) v aplikační úrovni, což má leckdy zpoždění i několik let (tedy pokud se nestane, že se podpory nedočkají nikdy, jako tomu je např. u některých grafických karet...).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O jakých unikátních funkčních blocích mluvíš?

Všiml sis že Android = Linux a ten jede na ARMu už víc jak 10 let?

Nebo mi chceš řict že NPU pro akceleraci AI nebo cokoliv jiného v ARM CPU v telefonech dodnes nefunguje? Samo že to funguje už roky, stejně jako to umí ARM verze Win10 která v tom MS Surface X používá ARM Snapdragon 8cx, což je mobilová verze se silnější GPU.

Vždyť dnes Androidí telefon má větší ST výkon jak 2 roky starý Zen1 a celkový více-jádrový výkon dosáhl 90% výkonu Ryzenu 3400G. GPU má 1,3 TFlops a Ryzenova Vega 1,7 TFlops.

Mobil s pasivním chlazením, který musí v kapse běžet non-stop a na tu pidi baterku vydrží několik dnů, nám začíná výkonově drtit dva roky staré desktopy v ST, MT i v GPU. Kdyby mi tohle někdo tvrdil před 5 lety tak se mu vysměju že to je naprostý nesmysl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

...ale není ARM jako ARM, neboť architektura se zdokonaluje, a tedy i rozšiřuje instrukční sada, takže pokud chci nové "vychytávky" využít, musím pro ně naprogramovat podporu ...samozřejmě, že starší verzi operačního sytému (resp. jeho jádro) na tom většinou spustím, ale nevyužiji pak potenciál novinek.
Ještě komplikovanější je to pak u aplikací, neboť ty třeba na podporu funkcí DSP potřebují nejen příslušný HW blok (v každém ARM není implementován), ale i příslušnou knihovnu.

PS: NPU HW blok také není implementován v každém procesoru ARM, takže zjednodušovat opravdu nelze ...tedy pokud to má mít nějakou reálnou vypovídací hodnotu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však ano, proto vznikl po dohodě výrobců nový standard ARMv9, který bere ty nejlepší instrukční rozšíření z v8.0 ... v8.6 a ještě přidává nové věci.

Srovnej s x86, Intel s AMD se nejsou schopni na ničem shodnout a poslední base-line byla x86-64 před 20 lety, který má povinnou SSE2. Od té doby AMD i Intel mají jiné virtualizační instrukce, jiné instrukce pro šifrování paměti u serverů, a SW výrobci VMware mají dvojnásob práce a zákazník nekompatibilitu. Úplně zbytečně.

Tohle u Armu nehrozí, protože Arm není výrobce CPU, ale jen prodává licence, takže není nikomu přímý soupeř a nemusí dělat podrazy jako to dělá Intel s AMD. Ale ikdyby byli soupeři, tak by těmito podrazy by uškodili celé Arm platformě a to evidentně nechtějí. Intel měl dlouhou dobu monopol takže se chovali a chovají jako zm*di a bylo jim šumák že celá x86 stagnovala 10 let. Proto ten brutální úpadek x86 a AMD se může snažit jak chce, ale sama žádný nový standard x86 ala ARMv9 nemá šanci prosadit.

U x86 máš nyní CPU:
- Atomy max SSE,
- 14nm Intel a AMD AVX2,
- 10nm Intel AVX512 (asi v 5 různých verzích včet ně serverů)
-------------------------
celkem minimálně 7 verzí ISA a na kterou budeš optimalizovat svůj SW?

ARM má:
- starý Armv8.0A 128-bit NEON
- nejrozšířenější Arm v8.2 se 128-bit NEON (celkem až po v8.6 ale byly spíš Apple verze)
- a nyní nový Arm v9 standard se 2048-bit SVE2 nezávislý na šířce FPU a obsahující všechny NEON instrukce.
--------------------------
ARM měl 2 hlavní ISA verze na výběr a nyní s ARMv9 má verzi jedinou. Výrobci SW musí skákat radostí. Navíc dnešní SW využívající SVE2 na budoucích CPU výrazně zrychlí protože bude moct využívat až 2048-bit HW FPU, když dnes jsou k dispozici jen 128-512 bit max. Diametrální rozdíl proti x86 kde příchod AVX512 žádné zrychlení staršího 128-bit SSE kódu nepřinesl.

Nové jádro Neoverse V1 umí na nových 256-bit SVE jednotkách vykonat staré 2x 128-bit NEON instrukce. Tohle už je o implementaci v HW, ale umí Intel AVX512 zpracovat 4x 128-bit SSE instrukce? IMHO neumí. Ikdyž ono to bude tím, že vnitřně ta V1 vychází z X1, která má 4x 128-bit porty pro FPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...spoustu toho vidíš moc zjednodušeně - není ARM jako ARM (opravdu tam univerzální kompatibilita na aplikační úrovni není).

PS: Na úrovni primární instrukční sady je na tom ARM lépe než x86 neboť je to produkt jednoho vývojáře, ale HW implementace (jsou firmy, které si licencovali jen primární instrukční sadu) jader vyvíjených mimo ARM obsahuje některá rozšíření (pokud je tedy chci využít, musím aplikace upravit).
PSS: Nevím, čím konkrétně se zaobíráš, ale trocha praxe s nízkoúrovňovým programováním (tedy žádný Python a podobně, a pokud "C", tak jen s vlastními knihovnami) např. pro Arduino, či Raspberry Pi, by mohla pomoci pochopit rozdíly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš na mysli co? ARMv6, v7, v8, v9, Thumb nebo Thumb-2?

O jaké kompatibilitě na aplikační úrovni mluvíš? Jako že 32-bit mikrokontrolér v pračce s Thumb2 mi nespustí CineBench kompilovaný pro 64-bit ARMv8?

Jestli máš na mysli to, že ARMv8 není binárně kompatibilní s 32-bit Armv7, a je to v podstatě úplně jiná ISA kde je jinak úplně všechno, tak máš pravdu. Dnešní Cortexy musí mít přídavný dekodér pro 32-bit ARMv7 aby to bylo zpětně kompatibilní. Což je super v tom, že to můžeš zahodit a mít čistě 64-bit only CPU, což už pár let dělá Apple.

Ano, to je taky nevýhoda, že různé ARM verze jsou nekompatibilní, na rozdíl od x86, které zvládá spustit i starý 16-bit kód. Ale proboha proč? A stojí to za tu zprasenou x86 ISA, která je v jádru postavená na té 16-bit variabliní příšernosti z roku 1980?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouštím relativně často 20 let staré softy. A desetileté vyloženě pravidelně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to je jasné.

Ale však to je DNA toho Armu. V malých pidi kontrolérech není místo pro zpětnou kompatibilitu. Vem si PIC, každá řada má svou instrukční sadu s jinou délkou kódování a to se bavím o 8-bit. Víc instrukcí potřebuje víc bitů pro kodování, to je logické. Mobilní telefony to samé, při těch pár Wattech co mají k dispozici si nemůžeš dovolit živit tunu tranzistorů a balastu kvůli 20 let starýmu SW. Z toho plyne ta efektivita a časté zahazování starých věcí. Samo za cenu HW nekompatibility a hromady různých Arm ISA.

Proto je Arm v9 čistokrevné závodní auto kdežto x86 je jak dodávka přetížená 40-letou kompatibilitou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"To že se tady zamlčuje o 60% větší IPC Apple M1 oproti Zen3, "

Ono se to ani tak nezamlčuje jako spíš ignoruje, protože IPC je intelektuální masturbace. Celkový výkon, výkon na watt nebo výkon na vlákno budou pro různé účely mít mnohem větší smysl, ale IPC nikoho s mozkem nezajímá. K čemu mi bude třeba trojnásobné IPC, když budu mít čtvrtinovou frekvenci?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

M1 má o 60% větší IPC.
Zen3 má o 53% větší frekvenci (4,9 vs 3,2). Kde vidíš 1/4 frekvence?

IPC právě každého z mozkem zajímá, protože to ukazuje vyspělost architektury a jejícho OoO enginu. Ale hlavně spotřeba CPU roste s třetí mocninou frekvence (s druhou mocninou napětí), takže M1 žere 5W a Zen3 20W (a přesto je o něco slabší).

Dnešní iPhone má ST výkon GB5 1500 pts, něco pod desktopový Zen 3.
Dnešní Androidy mají ST výkon GB5 1100 pts, kousek pod Zen 2.
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/7770669

Nikomu nevadí, že mobilní telefony mají dnes větší ST výkon jak 2 roky starý našlápnutý desktop s Ryzenem 2700X? A v MT výkonu šlape na paty Ryzenu 3400G?
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/7756750

Nehledě na to, že mobil má GPU s 1,3 TFlops což je víc jak integrovaná Vega.
To vše v mobilu se spotřebou 5 W. Vždyť to musí přijít zvláštní každému kdo.....ehm, no prostě všem co mají voči.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"IPC právě každého z mozkem zajímá" demagogie (někdo tomu taky říká argumentační faul)...
"takže M1 žere 5W a Zen3 20W (a přesto je o něco slabší)" ne fakt není "slabší", pokud nevěříš tak si zkus rozchodit něco co jde najít na obou platformách. Třeba takové hezký praktický test je simulace amigy na 8 let starém i7 mi pojede v emulátoru u káže 3 000 000DHR totéž na armu 150 - 300 000DHR a ne BG5 fakt nepoužívám. a vega měla už v předchozí genetaci fakt víc jak 1,3TFlops...
no a konečně proč trolíš a tohle furt cpeš do nesouvisejících diskuzí? To jsi ten tajemnej ruskej troll co nás před nima furt varují v tv nebo co?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ne IPC nikoho kdo ma mozek vubec nezajima. Ani to nikdo s mozkem netestuje. Ten kdo ma mozek vi ze se podle IPC neda porovnavat ARM s x86. Instructions per cycle (instructions per clock) je logicky na RISC architekture (armu) vetsi nez na CISC (x86). No a pak tu jsou bezmozci co nevedi co je IPC a vytvareji z toho naprosto nesmyslne komentare. Ktere maji navic potrebu zvracet pod naprosto nesouvisejici clanek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„Ten kdo ma mozek vi ze se podle IPC neda porovnavat ARM s x86. Instructions per cycle (instructions per clock) je logicky na RISC architekture (armu) vetsi nez na CISC (x86)."

Ano, jenže je třeba říct i to B. Pokud je IPC vyšší nad určitou hranici, tak už RISC vyhrává.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To ale nic nemění na tom, že IPC je celkem nepodstatné a příčetný člověk porovnává a vybírá procesor podle skutečného výkonu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Skutečný výkon má nejlepší Apple M1, kdy v ST drtí Zen 3 na 5 GHz.
......... https://images.anandtech.com/graphs/graph16252/111168.png

A Cortex X1 v dnešních mobilech drtí desktopový Zen1 a šlape na paty Zen2.
......... https://images.anandtech.com/doci/16463/SPEC-power-energy.png

Srovnávám jádro proti jádru. Přece bys nechtěl abych srovnal výkon 80c ARMu Altra proti 16c Ryzenu když nestíhá ani 64c/128t EPYC 7742. :)
........ https://images.anandtech.com/graphs/graph16529/122609.png

To že ZATÍM nejsou na trhu 8c a 16c ARMy neznamená, že nemůžeme interpolovat jejich výsledky a naznat že totálně x86 vydrtí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Skutečný výkon má nejlepší Apple M1, kdy v ST drtí"
:0)))))))))))))))))))))
To jsou tak do očí bijící nesmysly odporující samy sobě že už fakt nebývá než se jen smát...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mobil se SD888 a tedy novým Cortex X1 už drtí Ryzen 2700X v absolutním ST výkonu (SPECint06):
- Ryzen 39.01 pts https://images.anandtech.com/graphs/graph16252/111168.png
- SD888 41,30 pts https://images.anandtech.com/doci/16463/SPEC-power-energy.png

Ještě ti to připadá vtipné? Jestli ano, se podívej jak A13 a A14 v iPhonu totálně drtí Zen2 Ryzen 3950X na 4,7 GHz, což tam taky najdeš. Smích přešel, co?

:-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty tvoje nesmysly mi přijdou spíš k pláči... prostě porovnáváš nesmysly v nerelevantních testech. A přestaň to prosím cpát pod nesouvisející diskuze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší weby o CPU že používají nerelevantní testy?

Chtěl bys třeba Blender?
https://linustechtips.com/uploads/monthly_2021_02/image.png.c6bf137268ab...

357 s .... což je 1428 s/jádro.

Ryzen 5950X má 86 s ....... což je 1376 s / jádro.

To je docela o prsa pro ten Ryzen na to že M1 běhá na pouhých 3,2 GHz. Jako nalejme si čistého vína, ty nové Army a zejména Apple mají dnes brutální výkon.

https://opendata.blender.org/benchmarks/query/?benchmark=bmw27&blender_v...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne nemají brutální výkon. Už jen že ty procesory x86 v té tabulce to samé zvládnou i za 17s , nvidia GPU za 20s s cuda, nebo dokonce za 9,5s a AMD GPU za 40s... Co to je za blbost počítat sekundy na jádro?? Není ti pak divný že 2x 64jádrový thradripper má v té tabulce stejný výkon jako 1x thredripper? A že ryzen 5800x s 8mi jádry to zvládne vyrendrovat za poloviční čas? A najednou počítáš že má M1 4 jádra místo 8 aby to líp vyšlo? Na těch 357s to zvládne spočítat i 3 roky starý 6jádro Intel Core i5-8500 CPU na 3GHz...
A už prosím přestaň trolit pod nesouvisejícími články. Pokud trpíš bludem, že máš lidem co v této oblasti říct, zkus vyplodit nějaký přínosný článek. Ale pochybuji že na to máš.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mají brutální výkon. M1 má o 90% vyšší IPC než Zen 2. To je skoro 2x vyšší IPC, což je BRUTÁLNÍ.

M1 má v Geekbench skore: 1747 pts .......... MT 7700 (pasivně chlazený notes na úrovni desktopové 3700X)
Rocket 11900K má ST .............. přes 1900 pts
Ryzen 5950X má ST ......... necelých 1700 pts

Ovšem když se podíváš na subtest v AES, tak Intel má 2,2x větší skore a to deformuje výsledek. I Ryzen má o dost větší skore v AES než M1. AES akceleraci není problém znásobit výkon a nesouvisí to s IPC a vyspělostí OoO architektury. Proto příští verze GB nebude brát v úvahu AES skore.

Když se podíváš na srovnání subtestů té 11900K proti M1 tak bez AES je to zhruba 50:50. A to se bavíme o CPU taktovaném na 5,3 GHz, proti M1 na 3,2 GHz. Ryzen 5950X prohrává v hromadě testech o 20% a víc a taky dost těží ze silné AES.

Intel 11900K bez AES by měl skore cca 1700 pts.
Ryzen 5950X bez AES by měl cca 1600 pts.

M1 je král mezi architekturami. A letošní M2 má být úplně nová a širší architektura jako základ pro další 3 generace. Hlavně s 8 velkými jádry to bude king mezi desktopy a bude nepříjemně dotírat výkonem na 12-jádrové Ryzeny. Nedejbože jestli M2 bude mít už novou ARMv9 ISA s těma 2048-bit SVE2 vektorama. To bude doslova anihilace x86.

https://browser.geekbench.com/v5/cpu/compare/7827609?baseline=7830490
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/compare/7826834?baseline=7830490
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/compare/7830515?baseline=7830490

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně ti na tvých vlasních odkazech ukážu jaká je to tvoje tvrzení blbost a s tebou to nehne a místo reakce si vycucáš jiný "test" ukazující nějaké tobě vyhovující číslo. Už toho nech, žádný zázračný "brutální" výkon to prostě namá, je to na urovni běžného procesoru x86 nic víc nic míň. Je to fajn že to už není něco jako atom, ale nic supervýkonného na tom prostě není. Mně a se mnou naprosté většině lidí je naprosto fuk jaký výkon to má v jednom irelevantním testu, do svého desktopu bych si to nepořídil ani kdyby to šlo protože existují pořád mnohem lepší řešení. Smiř se s tím a přestaň to tu pořád tapetovat z kontextu vytrženými "testy" ověnčenámi marketingovými výrazy, navíc trollovsky v naprosto nesouvisejícím tématu....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vyhravat se snazi RISC uz par desitek let. A jeho cestu lemuje spousta mrtvych risc architektur s nekolika dalsima co jsou na pokraji smrti... A je tam spousta takovych, co vykazovali uzasne IPC. Jenze kdyz se porovnal realny vykon v aplikacich, tak jim to bylo houby platny.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) Každý x86 CPU je vnitřně RISC už nějakých 25 let. 90% z toho CPU je RISC a jenom navenek se tváří jako CISC x86. A největší sranda je že každý Ryzen v sobě má v sobě malý RISC ARM CPU pro security engine :)
2) Mikrokontroléry a IoT jsou z 90% RISC: Atmel, PIC, ESP32
3) DEC Alpha byla jedna z nejlepších 64-bit RISC architektur, ve své době nejvýkonější CPU na světě a drtila jak x86 tak i Itanium, koupena a vytunelována Intelem. Bez ní by AMD Athlon neměl EV6 sběrnici, Athlon64 by neměl integrovaný mem řadič z EV7, a nebýt Intelu tak tu před 20 lety mohla být EV8 s brutálními 8xALU, 4xFPU a SMT4 (uměla 4 vlákna na jádro). Intel způdobil zpožedění vývoje CPU o 20 let. To proto telefon v kapse má dnes větší výkon jak stolní PC.

Nejeden kolemjdoucí by řekl, že RISC naprosto dominuje světu CPU.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

DEC se hlavně zrušil sám - Alpha sice byla technicky super, ale neskutečně drahá na výrobu, takže byla převálcovaná sice kapku míň dokonalými, ale na výrobu podstatně levnějšími procesory. A Alpha nebyla prodaná Intelu, ale Compaqu (Intel koupil při bankrotu DECu jenom softwarový business). A Athlon64 nemá RAM řadič z EV7 (maximálně se kapku inspirovali - ale EV7 měl slepou uličku - sériové RAMBUS paměti)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

DEC (divize Alpha a StronArm) byl prodán Compaqu a ten to později prodal Intelu, který zrušil veškerý vývoj, včetně legendární EV8. Vytuneloval patenty, které použil u Core2Duo viz třeba memory disambiguation (spekulace s LOAD instrukcemi), což byla vychytávka vyvinutá pro EV8 a přidávající 30% IPC při minimálním nárůstu tranzistorů.

Inženýři Athlonu64 se kapku neinspirovali, byli to ti samí inženýři co pracovali na EV7, protože přešli z krachujícího DECu do AMD. Např. jako Jim Keller. Aby s nimi pak vedení AMD vyjebalo a byli nuceni znovu odejít jinam. Není náhoda že Keller byl na počátku PA Semi a tedy Applích CPU.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano ja vim, ze kazdy x86 je vnitrne RISC. Ale stale plati, ze nemuzes porovnavat IPC armu a x86. Protoze navenek jsou to uplne jine architektury. Uplne jine instrukce. A vychazi tak naprosto neporovnatelne IPC. Chapes to ? Urcite ne, tak jen zopakuji co tu zaznelo. Jdi s tim uz do prdele!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za takovýto OT spam by mě být ban na život.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych toho ASCII chtěl mít doma.
Řezal bych ho dvakrát denně. Jednou po ránu, pro zpříjemnění zbytku dne (ono když si oběhem dne vzpomenete, jak jste ráno hezky sežral, tak vám to hned zvedne náladu) a pak večer na dobrou noc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý malíř pokojů vám vysvětlí, že modrá uklidňuje, zatímco oranžová povzbuzuje a zvyšuje aktivitu. Proč by to u světla displeje mělo být jinak, to hlava opravdu nebere.

Věřím tomu, že vadí spíš ten jas - nebo možná ani ne ten jas, jako kontrast svítícího displeje proti okolí.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Napoveda: RGB x CMY.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oči a mozek vnímají vždy jen RGB...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevedel som, že tie steny sú primárnym zdrojom svetla. Videl si niekoho mať doma žiarovky s modrým svetlom?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žiarovky a halogeny nie.
Žiarivky a LED ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A aky je v tom rozdiel? :D Cu uz emitujes modre svetlo priamo alebo odrazom od predmetu,pripadne filtrom (niektore obrazovky), do oka sa ti dostava stejna frekvencia, ktora reprezentuje danu farbu..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na to nepotřebuji studii, abych věděl, jak velký rozdíl je mezi tím, když jdu spát v půl osmé večer, nebo v jedenáct. Když jdu spát v jedenáct, tak jsem druhý den slabý jak moucha. A když půjdu spát v půl jedné v noci tak jsem druhý den nepoužitelný. Další věc je, že když čučím dlouho do počítače, tak usnu s informačním sajrajtem v hlavě a vyspím se blbě. Kdežto když jdu spát brzo, stihnu si hlavu vyčistit.
S tím modrým světlem je problém trošku někde jinde. Ve spektru LED osvětlení je v modré oblasti docela výrazný neodstranitelný peak, který se maskuje pomocí metamerismu, takže LED žárovka svítí na pohled téměř stejně žlutě jako klasická žárovka, nicméně modrého světla tam je mnohem víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prvni odstavec je jen o zvyku. Ja naopak chodim spat idealne ve dve, v jedenact neusnu. Natoz v osm. (V osm rano klidne...) :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Marketing/politika je silnější než věda :) Viz třeba obsah železa ve špenátu nebo hysterie kolem co2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak obsah železa ve špenátu byl jednoduše překlep v desetinné čárce. Až jednou někoho napadlo zjistit to znova...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale kolik let to vydrželo :) Takový věci se přece "normálně" neověřujou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to stale drzi a spousta lidi tomu stale veri...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hysterie kolem CO2 bohužel pořád pokračuje, nedávno mně pobavila jedna moderátorka, která tento plyn označila za "znečištění"...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nahodou, preco nie. :) Znecistit mozes vselico ciste. Kyslik CO2, CO2 kyslikom, rum colou, caj cukrom..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale jak chceš znečistit okolní vzduch s pomocí CO2? kdyby tam nebyl, tak nám tu pochcípou kytky. A to ani nemluvím že bychom museli lidem zakázat dýchat :0)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi bych se jí zeptal, zda si každé ráno znečišťuje čaj / kávu vodou. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...pokud se nepletu, původní studie okolo modré složky světla a jejich účinků se zabývaly jeho působení na změnu cyklů organizmu vlastních, tedy poněkud jinou problematikou (sice to souvisí, ale jen v případě častějších změn nebo výrazného zkrácení doby odpočinku)

PS: Studie s tak malým počtem účastníků, a navíc jen vybrané věkové kategorie (v mládí je organizmus výrazně adaptabilnější ke změnám, než ke stáří ...což pozoruji to i na sobě, neboť dlouhá léta dosti často měním denní rytmus), by se studií vůbec neměla nazývat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> se zabývaly jeho působení na změnu cyklů organizmu vlastních, tedy poněkud jinou problematikou

Tohle mi napadlo pri cteni clanku. Spousta vedcu pracuje na studiich, a vetsina z nich si je dobre vedoma limitaci, jak samotneho provedeni studie, tak interpretace vysledku. A pak si ty studie prectou novinari, kteri o vede vi hovno, zato vi ze bombasticke zpravy jim nahrnou kliky. A takhle to dopada.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...aktuálně povídání o cirkadiálních rytmech na ČT24 "Hyde Park Civilizace - Důležitá role světla" Satchit Panda (profesor biologie)
https://www.ceskatelevize.cz/porady/10441294653-hyde-park-civilizace/221...

PS: také u nás vyšla jeho kniha - Cirkadiální kód

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V době kdy prakticky polovina modelů notebooků je na trh dodávána s 50-60% pokrytím gamutu sRGB je přemíra modré složky fakt to poslední co by mělo výrobce zajímat. Kdo bude řešit chybějící červenou/zelenou?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Bavime se porad o Retina dispejich kde ty aktualni v mobilech pojmou srgb cele a davaji hdr dolby vision s az 1200 nity a kontrasru 2M:1?

Osobne pouzivam true tone, tedy vyvazeni bile na zaklade okolniho svetla na macbooku a iphonu a night shift i na mini a pripojenych monitorech. Jestli to ma vliv na spanek netusim, ale v noci se mi na to lepe diva

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale tam červená a zelená nechybí, jen nejsou tolik syté. Kdyby opravdu chyběly, nedokážeš reprodukovat ani bílou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odkedy pouzivam Dark Reader, tak sa moj spanok znacne zlepsil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj sympatický plugin. Já to tedy kombinuji se stmívatelnou lampičkou s klasikou žárovkou a dále "redshiftem", který ale mám primárně na sw stažení jasu, páč LCD mám už tak nastaveno na jas 0. Je mi jedno, jestli si redshiftem posouvám obraz do červena zbytečně, mě to tak prostě vyhovuje. A moje pohoda je to, co rozhoduje o spánku. Ostatně uvidíme, jaké budou další studie na toto téma a hlavně co pak vypadne z metastudií. Takhle je to ještě málo probádané.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem to psal do diskuze na PCT, ale pro ty kteri to tam nectou, tak to rad zopakuji i tady. Sam jsem totiz take provadel vyzkum modreho svetla. Moje studie vsak vychazela z predpokladu, ze neni duvod se divat do oskliveho svetla (obrazu monitoru), kteremu chybi modra slozka. Spatny vliv modreho svetla muzeme eliminovat az primo v mozku cloveka a vliv modreho svetla tak zcela eliminovat.

Pokus byl vcelku jednoduchy, pred spankem jsem se dve hodiny dival do sveho 32" monitoru a navolil jsem studeny (modry) odstin obrazu. Zaroven jsem si nalil do sklenicky rum a vypil ho. Ja totiz mam rad rum, ale pokus je mozne provest s libovolnym alkoholem. Nasledne jsem celou noc spal, jak zabity, tak kvalitniho spanku nejde snad ani jinak dosahnout. Je teda zjevne, ze pokud modre svetlo nejaky vliv ma, je mozne ho eliminovat az primo v mozku cloveka a eliminace od vyrobcu displeju a jinych zarizeni je tak zcela zbytecna.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že jsi závěry své studyje publikoval i zde RedMaXi, dneska jsem se ještě moc nezasmál a Tvůj input mi notně zvednul náladu. Více takových příspěvků prosím, ale výhradně po aplikaci rumu, ať to má grády. Díky!

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To leccos vysvětluje

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel to má vedleší účinky (někteří by možná poznamenali že na tobě již delší dobu viditelné) a z člověka tak v relativně krátké době může být i alkoholik :0)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Něco na tom, bude. Já tuhle navolil redshift a k tomu balík plechovek dvanáctky a pak jsem místo spánku blinkal a blinkal a ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Špatná várka ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nene, slaby trening..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, já vždy tvrdil, že "Zanedbané pití" je velice závážná diagnóza, která může (a často i mívá) nepříjemné následky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, jenže kdo to má potom číst?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Okamžitě do zlatého fondu příspěvků na Silvestr! :D :D :D

Já nedávno takhle pitím rumu eliminoval přímo v mozku Newtonovu gravitační teorii a dokázal platnost obecné teorie relativity, kdy v obecné teorii relativity už gravitace není síla (jako v Newtonově gravitačním zákonu), ale je důsledkem zakřivení časoprostoru, ergo pití rumu zesiluje gravitaci a zakřivuje světlo.

Tento přelomový objev jsem záhy zakomponoval do svého mentálního modelu...
https://cs.wikipedia.org/wiki/Ment%C3%A1ln%C3%AD_model

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja si navic dam i jointika a pokud je matros dobrej, tak spim jak zajic v brazde....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdy jsem modré světlo neřešil z důvodu spánku, ale z důvodu únavy při práci na PC. Hlavně při programování, psaní dokumentů, nebo čtení dokumentů. I když jsem používal jas na minimu, stejně jsem byl po půlhodině až hodině unavený a boleli mě oči. Někdo při programování používá černé pozadí, ale i tak to není ono. Zkoumal jsem co s tím, až jsem našel doporučení na program f.lux, který hodí barvy do teplých odstínů. Zkusil jsem to a najednou bylo po problémech a já se dokázal soustředit hodiny. To bylo ještě na škole. V práci jsem si potom vyžádal nainstalování programu také. Prvně se kolegové divili, co mám s monitorem. Po tom, co jsem jim to vysvětlil, si najednou začali postupně nechávat nainstalovat f.lux také. Již několik let ho spousta lidí v práci na můj popud používá a také jim to na únavu velice pomáhá. Takže tohle je zase můj boj s modrým světlem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nejde to prostě nastavit na monitoru, naco program?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, teplotu barev nastavit na monitoru lze. Program má tu výhodu, že po západu slunce třeba sám teplotu změní. Také má různá chytrá nastavení. Například při aktivaci programu na úpravu/prohlížení fotek atd. se deaktivuje. Nastavení se aplikuje na všechny monitory. Také lze vypnout velice rychle ručně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Desítky umí to, co f.lux nativně, aniž bys musel cokoliv instalovat. Stačí vlézt do nastavení obrazovky a tam zapnout "Noční osvětlení".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je skoro pravda... Umí změnit teplotu barev v závislosti na denní době. Ale to je tak vše, co to umí. Další pokročilá nastavení, která používám to neumí...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od nástupu LCD a jmenovitě s LED podsvícením mám problém vybrat monitor, který by nesvítl jak prase, netahal za oči, že mám po pár minutách pocit jako bych je měl vypálené do bíla.
Do práce jsem vybíral 32 monitor víc jak rok. Nakonec jsem kvůli staršímu používanému cadu, který neumí správně zobrazovat tlačítka na 4K, vybral 2K a ani nemá další nejlepší parametry, ale dá se nastavit, že po šichtě nemám vypálené oči.
Nejhorší je to u smartphouna, kde používám apku Blue light filter od Leap na čtení přes i den, protože adaptivní stmívání displeje nestačí stmavit stránky, které nemají na výber dark motiv. Nevýhodou je potřeba manipulace s dalším stmavením v úplné tmě, a naopak zesvětlením nebo vypnutím ztvmavení při focení, zejména za dne.
Dík za tip na f.lux. Vyzkouším

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To už ste aj v diit odkázaný na bulvárne nadpisy? Ono aj keby to bolo naozaj tak je to úplne jedno. V tme je jas displaya na minimum. Aspoň v prípade ak má človek nastavené automatickú úpravu jasu displaya podľa okolitého svetla.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Večer po západu slunce je dlouho na obloze temně modrá (MODRÁ). No, vědci budou muset změnit přírodu a potlačit modrou, abychom měli kvalitní spánek, my, kteří se večer místo na displeje díváme na oblohu. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.