Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Subkódy

CD-DA logo
Pro někoho je převod analogového signálu na digitální a zpět jistě záhada, někdo má ve vzorkování jasno, ale zcela jistě málokdo z vás ví, jak je to vlastně fyzicky na CD-DA uděláno. Naše lekce ze základů optických technologií pokračuje povídáním o tom, co jsou C1 a C2 chyby a kde jsou na CD-DA nahrány subkanály.

Kapitoly článků

Každý rámec 588 bitů obsahuje 8 bitů subkódu, které se označují jako P Q R S T U V W. Pozor! Subkódy P a Q nemají vůbec nic společného s P a Q paritou!! Bohužel právě P a Q bity subkódu se nejvíce používají, ty další teprve čekají na své standardizované použití a tak se do nich ukládají různé textové, grafické a další informace.

Jeden subkanálový byt
PQRSTUVW
Bit 7Bit 6Bit 5Bit 4Bit 3Bit 2Bit 1Bit 0

P kanál určuje začátek a konec audio stopy. Hudební data jsou označena nulami (P = "0"). Značka před hudební stopou obsahuje "1" (2-3 sekundy). Lead-out pak obsahuje střídavě "0" a "1" (2Hz). Nejlépe to opět ozřejmí obrázek. Všimněte si, že i když jsou jednotlivé tracky bez mezery (tedy třeba živé koncerty), P kanál se tváří, jako by tam mezera byla a je nastaven opět na 2s!

 P kanál

Q kanál. První dva bity jsou synchronizační (S0 a S1), další čtyři (S3, S4, S5, S6) jsou pak řídící bity. S3 určuje počet kanálů (dva nebo čtyři), S4 je volný, S5 bitem se označuje stopa s ochranou proti kopírování (samozřejmě že to je jen signalizační bit), S6 pak preemphasis bit (co je preemfáze jsme obšírně popisovali v jiném textu). Další čtyři bity určují mód (jsou definovány tři). Následujících 72 bitů jsou data a nakonec je zařazeno 16 bitů pro kontrolu cyklické redundance channel bitů. Asi zde nemá větší význam zabíhat více do podrobností, stačí když si řekneme, že v Q kanálu se nachází jednak poziční informace, katalogové číslo média a kód ISRC (International Standard Recording Code). Poziční informace slouží CD přehrávači k tomu, aby mohl zobrazovat čas stopy a její pořadí. ISRC je průmyslové číslo, které nese informace o původu (země), vlastníka (myšleno práv), rok vydání a pořadové číslo stopy. Může být tedy pro každou stopu rozdílné. Katalogové číslo média je obdobné jako ISRC, ale je určeno pro celé médium, nikoliv pro jednotlivé stopy.

Jestli se vám v tuto chvíli motá hlava z toho, že jednou říkám, že Q kanál je jen jeden bit a pak tu hovořím o jeho pátém (x-tém) bitu, pak vydržte a čtěte do konce, závěrečná tabulka vám to ozřejmí.

Kanály R až W slouží pro uložení textových, grafických a dalších informací (např. formáty CD+MIDI, CD+G, ). Jsou definovány pro audio stopy. Jeden sektor má 98 rámců a tedy i 98 subkanálových bytů. Dva tyto byty jsou synchronizační, na data zbývá 96. Pojďme si proto ještě ukázat, jak se tyto jednotlivé subkanálové byty přes jednotlivé kanály (např. P kanál) skládají zpět do bytů:

Číslo rámce"P" bit"P" byt
1synchr. 0-
2synchr. 1-
370
46
55
64
73
82
91
100
1171
126
135
144
153
162
171
180
.........
91711
926
935
944
953
962
971
980

Je tedy vidět, že v každém sektoru se nachází jedenáct plnohodnotných subkanálových bytů a to pro každý kanál.

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Jak se analogový zvuk dostane na CD a zpět

Žádné komentáře.