Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Super Audio CD - popis technologie

Super Audio CD logo
Časem bychom vám chtěli přibližovat více různé formáty. Víme, že tato problematika na našem serveru zatím trochu chybí. A tak dnes začínáme, ale možná trochu od konce. Proč však nezačít tím nejnovějším, že? O DVD Audio jste již asi slyšeli, Super Audio CD ovšem zatím tak moc známé není, ale jak se ukazuje, možná právě SACD svými kvalitami DVD Audio předčí. Jeho velkou výhodou je zpětná kompatibilita s CD přehrávači, což, logicky, DVD Audio zabezpečit nemůže. Pojďme si tedy tento nový způsob záznamu zvuku na CD představit podrobně.

Kapitoly článků

2.  Super Audio CD - popis technologie

SACD je dvouvrstvé médium, o tom jsem se již zmínil. Mohou ale existovat tři různé modifikace SACD. Tou asi nejrozšířenější bude tzv. hybridní, která má jednu vrstvu kompatibilní s CD-DA a druhou High Density, kde je vlastně celá informace, kterou použije SACD přehrávač, uložena. Dalšími dvěmi jsou pak jednovrstvá (jedna vrstva HD) a dvouvrstvá, bez CD vrstvy (obě jsou tedy HD).

SACD hybrid ve vrstvách CD a HD

Asi vás hned napadají dvě podstatné otázky. Jak je možné, že se na SACD vejde tolik informací a jak je možné číst ze dvou vrstev? S kapacitou vám to bude hned jasné s následujícím obrázkem, kde vidíte CD i HD vrstvu na SACD pod mikroskopem.

SACD pod mikroskopem

Ano, SACD má hustější pity než CD. Přesněji řečeno jeho High Density vrstva. A ne náhodou má tato vrstva shodné parametry jako DVD, a proto se na ní vejde také 4.7GB a používá ke čtení laseru o vlnové délce 650nm. To vám už možná svítá i s druhou otázkou. SACD totiž používá dva lasery. Pro "své" informace na HD vrstvě 650nm a pro CD 780nm.

SACD dva lasery ve dvou vrstvách

Když bychom SACD rozřízli, uviděli bychom následující:

SACD v řezu

Kapitoly článků
2.  Super Audio CD - popis technologie

Diskuse ke článku Super Audio CD - popis technologie

Úterý, 5 Září 2006 - 20:19 | Anonym | ten vtip je v tom že sa nepoužíva PCM ako u CD(...
Neděle, 12 Prosinec 2004 - 13:07 | Martin Bartoň | jirka: Strana 3: sample rate 1-bit DSD 2,8224 MHz...
Neděle, 12 Prosinec 2004 - 12:39 | Anonym | Jaká je bitová8 hloubka a samplerate? To v článku...

Zobrazit diskusi