Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Super Audio CD - popis technologie

Super Audio CD logo
Časem bychom vám chtěli přibližovat více různé formáty. Víme, že tato problematika na našem serveru zatím trochu chybí. A tak dnes začínáme, ale možná trochu od konce. Proč však nezačít tím nejnovějším, že? O DVD Audio jste již asi slyšeli, Super Audio CD ovšem zatím tak moc známé není, ale jak se ukazuje, možná právě SACD svými kvalitami DVD Audio předčí. Jeho velkou výhodou je zpětná kompatibilita s CD přehrávači, což, logicky, DVD Audio zabezpečit nemůže. Pojďme si tedy tento nový způsob záznamu zvuku na CD představit podrobně.

Kapitoly článků

3.  Super Audio CD - popis technologie

Protože SACD je dítkem firem Philips a Sony, asi vás nepřekvapí, že je vybaveno ochranou proti kopírování. Takové SACD nese hned několik ochran. Tou nejviditelnější je vodoznak, který najdete na straně, ze které se SACD čte. Je nahrán technologií Pit Signal Processing a slouží především majiteli k tomu, aby snadno rozlišil pirátský disk od originálu. Druhá ochrana je neviditelná. Jestliže totiž SACD přehrávač nenajde na disku neviditelný vodoznak, nahraný přímo na disku, jednoduše ho odmítne přehrát. Je však asi smělé mluvit o ochraně proti kopírování. Spíše by se mělo říci, že nelegální nahrávky SACD prostě nepřehraje (alespoň Sony s Philipsem to hrdě uvádí).

SACD s vodoznakem

Zbývá nám se ještě podívat na logickou strukuturu SACD. Ta vychází z toho, jak je takové SACD rozdělené fyzicky. SACD má samozřejmě formáty dva. Jeden pro CD vrstvu, je přesně dle definice Red book, a druhý, učený pro vrstvu HD. Jak si můžete všimnout výše, je HD vrstva rozdělena na několik částí. Vezmu-li to od středu, najdeme na něm část určenou pro dvoukanálové stereo, pak místo pro multikanálovou (šesti) nahrávku a zcela u vnějšího okraje jsou pak uloženy extra data (text, grafika, video). A přesně podle tohoto rozdělení vypadá i logický formát.

SACD - logická struktura

SACD je teprve na počátku své cesty k posluchači. Neklade si za cíl zcela nahradit klasické CD-DA, ale nabízí náročným posluchačům podstatně vyšší kvalitu, po které tak prahnou. Podle odborníků se jeví kvalita SACD dokonce lepší než Audio DVD o kterém se v poslední době také hodně mluví. Sympatické je, že SACD již od počátku počítá se zpětnou kompatibilitou s CD přehrávači. A tak hybridní SACD bez problémů na své dnešní věži přehrajete. Dokonce byste měli dosáhnout i vyšší kvality poslechu. Tato vyšší kvalita je způsobena zcela jinou tvorbou signálu na SACD, ze kterého se CD-DA na tomto hybridním disku vytváří. Z klasického CD-DA ani na SACD přehrávači opravdu více nevymáčknete. SACD přehrávače pak naopak bez problémů zvládají CD-DA. To je velké plus oproti Audio DVD. Na trhu se již pár SACD přehrávačů vyskytuje. Nabízí je zatím tito výrobci: Sony, Philips, Marantz, Accuphase, Denon, Kenwood, Aiwa a Sharp. Jejich cena ovšem odpovídá tomu, že jsou určeny pro opravdové audiomaniaky (od 20 000,- Kč). Například Sony má v současné době v nabídce hned osm modelů. Od klasických SACD přehrávačů (SCD-1, SCD-777ES) přes SACD changery (SCD-C555ES, SCD-C333ES, SCD-CE775, SCD-C222ES) až po multifukční přístroje pro přehrávání DVD Video spolu SACD a CD (DVP-S9000ES, DAV-S500). Existují již stovky SACD titulů, převážně vážné hudby, ale nalezneme mezi nimi například i Mike Oldfielda, Aerosmith, Michale Jackson, Celine Dion, Mariah Carey, The Byrds a další. Celý seznam si můžete prohlédnout přímo u Sony

CD-DA SACD
Rozměr 120 mm 120 mm
Tloušťka 1,2 mm 1,2 mm
Počet zázn. stran 1 1
Počet vrstev 1 2; CD vrstva a High density
Kapacita:

CD vrstva

High density

 

780MB

-

 

780MB

4,7GB
Kódování    
Standardní audio 16-bit PCM, 44.1 kHz 16-bit PCM, 44.1 kHz
Super audio - 1-bit DSD, 2.8224 MHz
Multikanál - 6 kanálů DSD
Frenkvenční rozsah 5 - 20 000 Hz DC - 100 000 Hz (DSD)
Dynam. rozsah 96 dB 120 dB
Čas přehrávání 74 min 74 min
Rozšíření CD-Text Text, Grafika, Video
Kapitoly článků
3.  Super Audio CD - popis technologie

Diskuse ke článku Super Audio CD - popis technologie

Úterý, 5 Září 2006 - 20:19 | Anonym | ten vtip je v tom že sa nepoužíva PCM ako u CD(...
Neděle, 12 Prosinec 2004 - 13:07 | Martin Bartoň | jirka: Strana 3: sample rate 1-bit DSD 2,8224 MHz...
Neděle, 12 Prosinec 2004 - 12:39 | Anonym | Jaká je bitová8 hloubka a samplerate? To v článku...

Zobrazit diskusi