Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Svět IT se řítí do patentové záhuby

Ukázka patentu Google 7,912,915 na upravená loga
Dnešní den bychom klidně mohli celý věnovat patentům. Stačilo nám otevřít si stránku s novinkami na serveru Afterdawn a ze čtrnácti je pět z nich o patentech. Zainteresovanými stranami jsou: Alcatel-Lucent vs. Microsoft, Spotify vs. PacketVideo, Google vs. Apple, RIM, Sony, Ericsson, EMC a Microsoft (jde o patenty Nortelu a hodlá se v tom vrtat americké ministerstvo spravedlnosti), Rovi vs. Hulu a poslední z této strany je o Googlu, který si od IBM koupil 1 029 patentů. Přidáme ještě vývoj sporu Google vs. MPEG LA ohledně patentů na VP8…

Alcatel-Lucent vs. Microsoft

Alcatel-Lucent vyhrál spor nad Microsoftem ohledně patentu, který Microsoft použil v Outlooku a dvou dalších aplikacích. Jde o cosi kolem „výběru formuláře dotykem“, Microsoft tvrdí, že jde o normální způsob výběru data. Microsoft má Alcatel-Lucentu zaplatit $75 miliónů dolarů, původně chtěl $358 miliónů.

Spotify vs. PacketVideo

Po několika letech fungování a zhruba po dvou týdnech od spuštění služby Spotify v USA (on-line streaming hudby) se ozvala firma PacketVideo s patentem z roku 1997 o „zařízení pro distribuci hudby v digitální podobě“. Firma PacketVideo koupila patent od švýcarské SDC v roce 2007. Spotify tvrdí, že její úspěch je postaven na hybridním modelu distribuce využívajícím P2P technologii, PacketVideo zase říká, že přenosem hudby přes internet Spotify (a nejspíše i další, prakticky kdokoli) porušuje její patent.

Nákup patentů zkrachovalého Nortelu bude řešit americké ministerstvo spravedlnosti

Americkému ministerstvu spravedlnosti se zachtělo zkoumat důvod koupě patentů zkrachovalého Nortelu. Ve hře byly firmy jako Google, která patentovou aukci zahájila částkou $900 miliónů, nakonec ale patenty vydražilo konsorcium sestávající z firem Apple, RIM, Sony, Ericsson, EMC a Microsoft. Google se netajil tím, že chce patenty koupit kvůli tomu, aby se tak chránil proti žalobám. Americké ministerstvo spravedlnosti chce nyní zkoumat, zda náhodou konsorcium zmíněných firem nekoupilo patenty proto, aby mohlo bojovat proti Googlu.

Rovi vs. Hulu

Tři patenty na programového průvodce prý porušuje zejména v zámoří populární portál Hulu, tvrdí firma Rovi, která už podobný spor dříve „vyhrála“ nad Toshibou (ta se totiž nakonec s Rovi dohodla na licencování). Rovi také dříve vyhrála podobný spor nad Virgin Media, předmětné patenty byly však později zrušeny. Další spor ohledně pěti patentů na programového průvodce vede s IMDB (přesněji mateřskou firmou Amazon). Kdybyste náhodou nevěděli, kdo je to Rovi, tak vězte, že do července 2009 se jmenovala Macrovision.

Google a jeho postoj k patentům

Google si v nedávné době koupil od „nejproduktivnější patentové firmy“ IBM celkem 1 029 patentů na různé technologie. Jejich seznam najdete na webu SEO By The Sea. K čemu je Google potřebuje, je v dnešní době více než jasné: k obraně proti patentovým žalobám ze strany konkurence. Jelikož jde v USA patentovat kdejaký „vítr“ včetně metody na jeho leštění, je jasné, že v jakémkoli produktu lze najít porušení nějakého patentu, které tak již nějaký čas fungují v podstatě jako „tanky“ – kdo jich má víc, vyhrává, bez ohledu na účel. Právníci rozhodně nemají o práci nouzi, vývoj stagnuje a firmy se v konkurenčním boji začínají navzájem dusit patenty.

Kent Walker, vrchní právní zástupce společnosti Google na toto téma napsal na firemním blogu zápisek o tom, že se v poslední době objevila hromada patentových sporů operujících se softwarovými patenty nízké kvality. Žaloby podala prý řada firem, které sami nic nevytvořily, pouze „mají patenty“, další řada firem se jen snaží zlikvidovat konkurenci, třetí kategorie chce naopak těžit z úspěchu jiných. Google je podle Walkera mladá firma, takže nemá tolik patentů jako jiné, které už na trhu působí delší dobu, přičemž stále více platí, že „kdo jich má víc, může tvořit svobodněji“.

Google vs. MPEG LA

Na závěr jen okrajově zmiňme MPEG LA, která má také na Google spadeno, přesněji na VP8/WebM. Letos v únoru začala shánět firmy, které by mohly mít nějaký patent na technologie/algoritmy použité ve VP8 a podle nejnovějších zpráv už se jí podařilo najít 12 subjektů, MPEG LA nicméně neprozradila jediného z nich. To by mohlo Googlu s bezplatným otevřeným VP8/WebM značně zamotat hlavu.

Jedna věc je více než zřejmá: pokud nebude patentový systém zrušen nebo zásadně reformován, menší hráči nebudou mít jinou možnost než se z trhu stáhnout, zatímco velcí jej ovládnou a hermeticky uzavřou (skrze patenty bude ucpána i ta poslední skulinka pro vstup nového hráče na trh). Ty, kteří by mohli vymyslet něco nového a přijít s tím na trh, přejde poslední špetka chuti něco takového dělat, vývoj stagnuje a největší porci peněz, kterou za koncové produkty zaplatíme, spolknou právníci, kteří budou mít o práci postaráno na nespočet generací dopředu.

Zdroje: 

Afterdawn (1, 2, 3, 4, 5), ArsTechnica, Google Blog

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Svět IT se řítí do patentové záhuby

Úterý, 2 Srpen 2011 - 21:36 | Jiří | Všechny společnosti kopírují, protože to prostě...
Úterý, 2 Srpen 2011 - 16:29 | DRK | U věcí, jejichž vývoj stál miliardu jde jen těžko...
Úterý, 2 Srpen 2011 - 12:51 | r23 | No, to máte sice pravdu, ale jak to chcete...
Úterý, 2 Srpen 2011 - 12:50 | r23 | google....univerzální překladač, v blízké...
Úterý, 2 Srpen 2011 - 10:36 | WIFT | Mno, možná napíšeme.
Úterý, 2 Srpen 2011 - 09:49 | lto | Ja jedine pres cdr.cz :) .. navic jsou ty...
Úterý, 2 Srpen 2011 - 09:43 | ozana | I ten nejbohatší právník má proti velké firmě...
Úterý, 2 Srpen 2011 - 08:38 | Milan Moravec | A ikdyby teď miliardu stál, tak po zrušení...
Pondělí, 1 Srpen 2011 - 22:31 | lyon | Vyvoj jakeho softwaroveho algoritmu stoji...
Pondělí, 1 Srpen 2011 - 22:31 | jiras | Do patentů typu "uživatel používá při...

Zobrazit diskusi