Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Telecom se snaží, co může, svět však dohonit nemůže

Internet pro všechny logo
Před několika dny jsme vás jako první informovali o nejnovější studii společnosti Point-Topic a výsledcích vybraných zemí, které dosáhly v oblasti ADSL připojení za první kvartál tohoto roku. Také jsme vás upozornili na fakt, že se jedná pouze o první uvolněnou verzi obsahující několik grafů a údajů o nejúspěšnějších zemích. Společnost Point-Topic však informace ze studie uvolňuje postupně a kompletní informace ze všech států světa, kde existuje technologie ADSL budou k dispozici až za několik dní. Nám se však podařilo přece jen získat více podrobností, a proto si vám dovolíme nabídnout ucelenější pohled na první kvartál tohoto roku ve světě DSL.

Kapitoly článků

1.  Telecom se snaží, co může, svět však dohonit nemůže

Tentokrát poskytl více informací server DSL Forum, který úzce spolupracuje s výše zmiňovaným Point-Topicem. Jak už jsem upozorňoval v závěru naší první zprávy, okolní svět je spokojen, my však nemáme zrovna důvod k radosti. Potvrzují se totiž naše předpovědi, že abychom měli alespoň šanci dohnat okolní země v penetraci ADSL, musel by ČTc přijít s nějakou úplně novou nabídkou ADSL (zdá se, že z Internet Expresu se zdaleka ne všichni posadili na zadek, jak hlásá nová reklama na tento produkt). Nejdůležitější však bude v co nejrychlejší době zvýšit dostupnost ADSL, jinak bude propast mezi námi a okolním světem neustále narůstat.

Pojďme však k nejnovějším číslům. Z předcházející zprávy již víme, že celosvětově vyšplhal počet DSL přípojek k 31. březnu na 73,4 milionu. V prvním čtvrtletí roku 2004 tedy přibylo víc než 9,35 milionu DSL přípojek, což představuje nárůst 14,9%. Také víme, že vedoucí pozici v rozvoji DSL technologií převzala Čína s téměř 14 miliony přípojek.

Více než polovina z celkového počtu nově zrealizovaných přípojek v prvním kvartále tak připadá na 3 internetové velmoci a to Čínu 2,85 milionu, USA 1,18 milionu a Francii 1.07 milionu . Jedna třetina přípojek (cca. 3,36 milionu) pak na státy Evropské Unie. K novým informacím také patří skutečnost, že již 13 států překročilo hranici 1 milionu DSL přípojek a 16 zemí přesáhlo hranici, kdy víc než 10 procent všech telefonních linek v zemi je osazeno technologií DSL. V následujícím grafu si můžete prohlédnout rozložení počtu DSL přípojek podle jednotlivých světových regionů.

Rozložení počtu DSL přípojek podle regionů

Největší počet přípojek (cca. 29%) stále připadá na region Asijské pacifické oblasti, do které spadá kromě Japonska, také Jižní Korea, Austrálie, Taiwan, Indonésie, Malajsie a další. V těsném závěsu jsou země Evropské Unie s 28 procentním podílem na celosvětovém počtu DSL přípojek. Následuje region Jižní a Jihovýchodní Asie (cca.20%), kam kromě Číny počítáme také Hong-Kong a Indii. Čtvrtá příčka patří regionu Severní Amerika (cca. 18 %). Za zmínku stojí také Latinská Amerika s 3 procentním podílem, jelikož se zde nacházejí země jako Brazílie, Argentina, Peru, Mexiko, Chile nebo Venezuela, které v posledních měsících zaznamenávají pozoruhodný rozvoj DSL technologií.

Jak se dařilo DSL technologiím z celosvětového pohledu před 6 lety a jaký je dnešní stav si můžete prohlédnout v následujícím grafu. Zajímavé je, že prvních 5 sloupečků vyjadřuje celosvětový počet DSL linek vždy s odstupem jednoho roku. Poslední sloupeček však dělí od předposledního časový odstup pouhých 3 měsíců, takže vše nasvědčuje tomu, že rok 2004 bude zatím nejúspěšnějším rokem v rozvoji DSL technologií. Ačkoliv neznám žádnou předpověď pro tento rok, sleduji tyto statistiky již od roku 2001 a dovolím si tedy odhadnout, že koncem roku 2004 bude překonaná hranice 100 milionů přípojek.

Rozvoj ADSL 1999 - 1Q 2004

Jak již jsem uvedl v začátku tohoto článku společnost Point-Topic uvolňuje informace postupně, takže kompletní údaje o zhruba 66 státech světa zatím nejsou v době, kdy píšu tento článek dostupné. Přesto vám přinášíme alespoň ty nejdůležitější. Následující tabulka obsahuje zmiňovaných 13 zemí, které překročily hranici 1 milionu přípojek.

Země překračující 1 milionu přípojek

Další tabulka pro změnu obsahuje 20 zemí s největším procentuelním nárůstem za první kvartál roku 2004. Šanci uspět v tomto žebříčku má prakticky každá země, kde počet ADSL přípojek překročil hranici 50 tisíc (země, kde je počet nižší než 50 tisíc, jsou z porovnání vyloučeny, aby tak nedocházelo ke zkreslení). Jak sami vidíte, vysoké tempo růstu si nadále udržuje Francie, Itálie, Portugalsko i Velká Británie. Mezi 20 nejlepších se kromě Maďarska (na které jsme již několikrát upozorňovali) probojovalo i Polsko. Ačkoliv nemáme ještě přesné údaje z Maďarska, podle nárůstu v prvním kvartále by se přibližný počet přípojek koncem března nechal vypočítat. Maďarsko mělo totiž k 31. prosinci 2003 cca. 115 tisíc přípojek, takže 19 procentní nárůst by znamenal, že koncem března by jich mělo být cca. 137 tisíc. U Polska Point-Topic uvádí téměř 22 procentní nárůst, což by odpovídalo zhruba 175 tisícům přípojek koncem března. My však od našich polských dopisovatelů již víme, že koncem dubna dosáhl počet přípojek úctyhodných 222 000.

O tom, jaká opatření činí Telekomunikacja Polska pro rozvoj ADSL v této zemi, jsem již psal. Zdá se však, že na polském internetovém trhu se objevují novinky každý měsíc. Od prvního června tohoto roku se například objevil úplně nový tarif určený pro domácnosti ADSL Neostrada z rychlostí 128/64 kb/s s limitem dat 5 GB za pouhých 59 PLN (polský zlotý). Po překročení této hranice poklesne rychlost na 32/64 kb/s. Podrobný přehled cen v Polsku najdete našem přehledu cen. Pro úplnost pouze připomenu, že měsíc před zavedením tohoto nového tarifu u TPSA došlo k významnému zlevnění a současně k navýšení rychlostí. Donedávna tedy Poláci za nejlevnější ADSL o rychlosti 320/64 kb/s platili v přepočtu 641 Kč měsíčně a dnes už se nejlevnější varianta ADSL prodává za cca. 409 Kč měsíčně. TPSA si od tohoto opatření slibuje ještě větší nárůst zájmu o ADSL připojení, než doposud a svůj původní cíl 400 tisíc přípojek na konci roku 2004 posouvá až za hranici půl milionu přípojek.

Země s největším nárůsten ADSl v 1Q 2004

Kapitoly článků
1.  Telecom se snaží, co může, svět však dohonit nemůže

Diskuse ke článku Telecom se snaží, co může, svět však dohonit nemůže

Pondělí, 21 Červen 2004 - 22:47 | Anonym | zasranej telecom,at si už konečně uvědomí že je o...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 21:52 | Anonym | Nesouhlasím s formulací "Telecom se snaží,...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 15:31 | Anonym | Jo, kdyby tele nebidlo aspon nejakou garantovanou...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 12:54 | Anonym | Ve velkých městech to žlutíci už nedoženou. UPC,...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 12:44 | Anonym | cituji: "svět však dohonit nemůže&...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 11:30 | Anonym | holt to CTc to dopracoval kam chtel... ted jen...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 11:00 | Anonym | Já jsem po jedné z reklam na ČT zavolal, že mě...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 09:14 | Anonym | Řekl bych, že žlutá příšera skutečněpodporuje...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 08:17 | Anonym | No vzhledem k politice Telecomu zrusil linku kdo...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 08:05 | Anonym | Já bych jen chtěl upozornit, že je jednostranné...

Zobrazit diskusi