Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Telecom se snaží, co může, svět však dohonit nemůže

Internet pro všechny logo
Před několika dny jsme vás jako první informovali o nejnovější studii společnosti Point-Topic a výsledcích vybraných zemí, které dosáhly v oblasti ADSL připojení za první kvartál tohoto roku. Také jsme vás upozornili na fakt, že se jedná pouze o první uvolněnou verzi obsahující několik grafů a údajů o nejúspěšnějších zemích. Společnost Point-Topic však informace ze studie uvolňuje postupně a kompletní informace ze všech států světa, kde existuje technologie ADSL budou k dispozici až za několik dní. Nám se však podařilo přece jen získat více podrobností, a proto si vám dovolíme nabídnout ucelenější pohled na první kvartál tohoto roku ve světě DSL.

Kapitoly článků

2.  Telecom se snaží, co může, svět však dohonit nemůže

Následující tabulka obsahuje 10 států s největší penetrací ADSL, tentokrát se však nejedná o přepočet na počet obyvatel, ale přepočet s ohledem na počet telefonních linek. Stejný propočet uskutečňujeme již několik měsíců na stránkách IPV, u nás však najdete celkem 37 států světa. V kompletním aktualizovaném žebříčku jsme u vybraných zemí doplnili údaje z března 2004, pouze Polsko, Česko a Slovensko jsme zvýhodnili zadáním údajů z dubna a května 2004.

10 států s největší penetrací ADSL na počet tel.linek

Dalším, podstatně více používaným kritériem pro porovnání, je propočet na počet obyvatel. My vám můžeme nabídnout měsíc starý graf zobrazující země podle počtu DSL přípojek na 100 obyvatel. Kdo by toužil po nejnovějších aktualizovaných údajích, tomu mohu nabídnout náš průběžně aktualizovaný graf zobrazující země podle počtu DSL přípojek na 100 obyvatel a počet telefonních linek na 100 obyvatel.

Penetrace ADSL na počet obyvatel

Porovnáním tohoto grafu s průběžně aktualizovaným grafem, zjistíte jak velký pokrok udělaly jednotlivé země za první 3 měsíce tohoto roku. Největší učinila bezesporu Francie, konečné pořadí však ovlivní další významní hráči (zejména severské země) Norsko, Finsko, Švédsko, kde se nám dosud nepodařilo získat aktuální počet přípojek. Rovněž procentuelní nárůst Portugalska a Belgie (případně jejich penetrace na 100 tel. linek) dává tušit, že tyto země dosáhly v rozvoji ADSL významných pokroků. Vzhledem k tomu, že máme k dispozici jak údaje o počtu telefonních linek ze všech států světa, tak počty ADSL linek k 31.12. 2003, dovolím si provést odhad počtu linek v Portugalsku a Belgii založený na jednoduchém matematickém výpočtu. Jestliže měla Belgie koncem minulého roku 789 677 DSL přípojek a počet telefonních linek zhruba 5 120 400 tak propočet na 100 tel. linek činil zhruba 15,42. Jestliže nově o Belgii víme, že v březnu měla 16,7 přípojky na 100 tel. linek, vychází mi po dosazení do jednoduché rovnice přibližný počet 855 106 přípojek ADSL. Co se týká Portugalska, tak to mělo koncem roku 189 460 přípojek a za první kvartál letošního roku dosáhlo nárůst 25,6%. To by odpovídalo kvartálnímu nárůstu o víc než 48 tisíc přípojek na konečných 237 961.

Možná se ptáte, proč věnujeme tolik energie monitorováním počtů ADSL přípojek a jejich cen ve světě? Právě proto, aby si nejen uživatelé, ale i odborná veřejnost uvědomila, že ačkoliv se Český Telecom snaží v poslední době přece jen vyvíjet určitou aktivitu, ve skutečnosti jsou jeho výsledky k pousmání ve srovnání s okolními zeměmi. Bombastická kampaň na službu Internet Expres, z které by se podle ČTc měla většina internetové veřejnosti posadit na zadek, přinesla podle výkonného ředitele pro marketing pana Davida Duroně za poslední dva týdny 2 300 nových uživatelů (přípojek). Celkový počet ADSL přípojek v Česku tak stoupnul na 25 800. Ten z vás, kdo pozorně sleduje vývoj ADSL u nás, si jistě umí udělat svůj vlastní úsudek, nakolik je za současné nárůsty odpovědná nová služba Internet Expres. Podle mého názoru jsou měsíční nárůsty zatím naprosto stejné jako minulý rok ve stejnou dobu a to zejména díky tomu, že ČTc konečně začal zprovozňovat ADSL v lokalitách, které uživatelům přislíbil již o Vánocích.

Ani výše jmenovanou Belgii a Portugalsko jsem nejmenoval náhodou. V této sekci máte možnost porovnat vývoj ADSL v České republice po jednotlivých měsících. Z tabulek zjistíte, že za první kvartál tohoto roku přibylo v Česku cca. 5 000 přípojek. Za stejnou dobu poskočilo Portugalsko o cca. 48 500 a Belgie dokonce o 65 400. Přitom obě země mají přibližně stejný počet obyvatel jako ČR. Těm, kdo by chtěli poukazovat na skutečnost, že Belgie i Portugalsko začali s ADSL o dva roky dříve než ČR, bych si dovolil oponovat. Stačí se podívat na začátky ADSL v Portugalsku a je nám hned jasné, že za prvních 12 měsíců dokázal tamní dominantní operátor poskočit z výchozích 2,5 tisíce přípojek na téměř 53 tisíc a po 18 měsících toto číslo zvednul na cca. 88 tisíc. Jen si dovolím podotknout, že my už máme první rok za sebou a výsledek není zrovna důvodem k radosti.

Když jsem minule zpracovával další bezdrátovou síť do našeho seznamu bezdrátových sítí (zatím jich obsahuje 90, dalších zhruba 30 připravujeme), přemýšlel jsem nad tím, jestli už náhodou není ČR první na světě v hustotě bezdrátových přípojných bodů. Čím to asi bude, že téměř v každá webová prezentace lokálního poskytovatele bezdrátového Internetu začíná slovy "Naše síť vznikla, jako reakce na neschopnost Českého Telecomu, zajistit obyvatelům finančně dostupné a neomezené připojení k Internetu".


Autor Miloslav Sova je iniciátorem Výzvy k rozšíření Internetu v ČR a zakladatelem občanského sdružení Internet pro všechny.

Kapitoly článků
2.  Telecom se snaží, co může, svět však dohonit nemůže

Diskuse ke článku Telecom se snaží, co může, svět však dohonit nemůže

Pondělí, 21 Červen 2004 - 22:47 | Anonym | zasranej telecom,at si už konečně uvědomí že je o...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 21:52 | Anonym | Nesouhlasím s formulací "Telecom se snaží,...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 15:31 | Anonym | Jo, kdyby tele nebidlo aspon nejakou garantovanou...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 12:54 | Anonym | Ve velkých městech to žlutíci už nedoženou. UPC,...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 12:44 | Anonym | cituji: "svět však dohonit nemůže&...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 11:30 | Anonym | holt to CTc to dopracoval kam chtel... ted jen...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 11:00 | Anonym | Já jsem po jedné z reklam na ČT zavolal, že mě...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 09:14 | Anonym | Řekl bych, že žlutá příšera skutečněpodporuje...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 08:17 | Anonym | No vzhledem k politice Telecomu zrusil linku kdo...
Pondělí, 21 Červen 2004 - 08:05 | Anonym | Já bych jen chtěl upozornit, že je jednostranné...

Zobrazit diskusi