Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: ADATA XPG GAMMIX S5 512GB PCIe NVMe Gen3 SSD

Kdo všechno vyrábí řadiče pro SSD? Mám pocit, že "za chvíli" je začne vyrábět i Tesla v Rožnově p.R. (teď ON Semiconductor) :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že kde kdo, mezi známá jména patří asi:

- Samsung - mají vlastní řadiče Phoenix/Polaris a nikomu jinému je neprodávají
- Avago - původně LSI, dělají SandForce řadiče
- Silicon Motion - dělají Silicon Motion řadiče
- Realtek - dělají Realtek řadiče
- Phison - dělají Phison řadiče
- JMicron - dělá zdá se levné řadiče Maxiotek a nějaké další
- Marvell
- Intel - myslím, že typicky používá nějaké SandForce a Silicon Motion řadiče nebo svoje vlastní

A asi jsou i nějací další výrobci, teď z hlavy mě nic dalšího nenapadá, něco je i na wiki: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_flash_memory_controller_manufacturers

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JMicron je ten samý Micron co dělá 3D XPoint?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě ne. JMicron a Micron jsou dvě úplně jiné firmy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenom korekce - Seagate vyrábí řadiče SandForce, koupili to od Avago/LSI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já byl nějak zaseklý, že LSI bylo samotné, ale koupilo to Avago. A teď koukám to vlastní Seagate, to je docela vtipné :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm... třeba se probudí i SiS (SSDčka už dělají). A nazvou svůj řadič Xabre :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nezačne, ona to totiž není taková prcina. Ale i u nás se dělají věci, o nichž se "moc neví" ;)
https://www.avx.cz/cs/o_nas/lanskroun

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak AVX je podle mě celkem známé, minimálně v elektroprůmyslu. Oni se pokud vím, vždy zabývali výrobou kondíků, resp. ještě jako "jednotný" podnik tesla. Po privatizaci z toho časem vybublalo AVX, stejně jako tu máme OnSemi, který byl zase teslou rožnov (byť to měli další mezikroky, jako byl freescale - motorola a asi i další). Horší je to v praze, tam se nějaké "drobky" po výrobě elektronek různě uchytily, pamatuju si naposled emission labs a další. Gramofony - tesla litovel, tu má teď Pro-Ject. Tesla pardubice je veselejší, v jednom takovém podniku teď pracuju a rozdrolilo se to na několik dalších firem. Původní areál zchátral, bude se asi bourat, nicméně v pardubicích ti lidé stále jsou. Rozdrolilo se to na eru - radary (civil, armáda), eldis - radary, t-cz - radary, radiostanice do vlaků (do armády se už prakticky nedělá), retia - armáda. Každá z těch firem si prošla přejmenováním, změnou vlastníka a tak. Ohledně ery a konkrétně vývoje radarů jsem doslechl, jak to tehdy někdo z US koupil, využil knowhow (čti "vykradl", zřejmě pasivní detekce stealth) a zase prodal "čechům". Tesla valmez padla, ta se vytunelovala, pravděpodobně je železo i knowhow rozdroleno někde v zahraničí.

Jinak tu samozřejmě máme i další špičkové firmy, v liberci nedávno vyrobili nějaké zrcadlo, které se podívá mimo zemi.

Osobně vidím problém, že mnoho firem vlastněno zahraničními vlastníky je dost "vykrádáno" ve prospěch těch vlastníků a jejich země. Když pak člověk dělá opici ve výrobě a vedle něj dělá polák za 2× tolik (protože nedaní a nepracuje ve své rodné zemi), dva dny z pracovního týdne dojíždí lihovou nedělo-pondělí (přesun z polska) a zbylé tři dny jakž-takž pracuje, tak mnoho českých ručiček ztratí motivaci a chuť. Já se obávám, že ještě mnoho a mnoho let se budeme potýkat s následky divoké privatizace a celkově událostmi do (a včetně) milénia, než se vystřízlivělo. Možná to bude trvat i déle, než ona totalita.

Ono je totiž hrozně fajn, že se tu vyrábí třeba velmi kvalitní kondíky a bejvalej rožnov, tedy OnSemi vyrábí kvalitní polovodiče, jenže když se tu budou vyrábět např. ty autobusy, kde se montují motory z itálie, hotové celky z německa, francie a bůhvíodkud, i ty blbý stahovací pásky jsou taliánský, tak to výslednou cenu nafoukne a dělba práce je pak pouze ta "namontuj to na správné místo a zkontroluj to". Dává to práci lidem, ale je to typ práce, kterou se moc chlubit nelze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle disk je pěknej odpadek, maximálně bych to dal jako odkladiště dat, ale systém bych na to nedal ani největšímu nepříteli, aneb vypadne nám napájení/pádbumbác a obsah cache se nám hezky vynuluje... a na flash se to nepřeleje. Tohle je už moc velký katování kostů :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl. Skoro bych řekl, že SLC cache je bezpečnější než 1GB DDR cache klasické.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Wat? Píšu tam něco o tom, že je SLC cache nebezpečná? Kritizuju, že je nebezpečné využívat cache počítače - RAM. Dojde k jakémukoliv výpadku nebo chybě a cache je fuč, v tom mi snad nehodláte rozporovat, že ne? Nebo máte počítač, který odpojíte od napájení (pro rejpaly kompletně, včetně redundantních zdrojů a nepočítáme UPS) a udrží vám do obnovení napájení svůj obsah (NVRAM se taktéž nepočítá - je to jen DRAM s baterkou)?

Samozřejmě že je SLC cache bezpečnější než DRAM, a DRAM je bezpečná jen pokud je tam ECC a dostatečně silná kapacita (baterie kapacit) nebo samotná baterie, která to zálohuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co třeba do notebooku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do notesu bych to raději nedával, protože tam je přeci jen vyšší šance z principu, že to "umře" protože baterie (jedno jestli tím, že je KO, nebo dlouho ležela a řídící obvod špatně odhadne stav). Tam bych dal zkrátka něco, co má cache. Všeobecně bych se tzv. "dramless" SSD vyhnul.

Uvedu příklad, jsem student, píšu BP/DP, nemám prachy a škudlím i na disku, protože alzák mě namasíroval oči lahodnou nabídkou lahodného SSD disku. Mám rozepsanou práci ve vraku, není tam zásuvka, nebo jsem si zapoměl nabíječku. Notes špatně odhadne stav baterie, vyhnije, prostě odpojí zdroj bez varování. Práce by byla za normální okolnosti uložena na disku, nebo nějaký temp, kde se aplikuje něco jako autosave. Jenže ouha, ten temp byl v cache a protože to byl malej dokument (jednotky kb-MB), tak se na disk nezapsal a byl jen v cache... práce v řiti. Navíc takové SSD bude dost kecat do paměti systému, takže pokud máme iGPU, pravděpodobně to taky trochu pocítíme, jak dojde na I/O operace + iGPU pod zátěží.

Mimochodem, tohle řešení měli i ty proklínané "jebky", tedy netbooky z Mountfieldu, pokud se použil "speciální" driver, který právě použil RAM jako cache pro zoufale pomalé "SSD". Takovej stroj byl rázem použitelnej, až na ten nepříjemnej nešvar výše uvedený. Samozřejmě jakékoliv BSOD to odstřelí taky a nedokážu si moc představit, jak by vypadala integrita dat po několika pádech a tak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Artael.....dobrej konstrukt. Tleskám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle disk jsem dostal "zdarma" k Strix x570-e. Funguje. Je na něm část steam knihovny.
Na systém bych si ho nelajznul dát. Tam si cvrliká (bohužel doslova, fakt je při zápisech slyšet jemné cvrlikání) Samsung 970 Evo Plus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, na hry, pokud nás hypoteticky netrápí tu a tam chybka (kdyby se vyskytla), tak se to dá. Nebo jako bordeliště filmů "koupených" z torrentu, uložta a spol.

To že disky hvízdají je logické, všude jsou nějaké spínané zdroje a někdy zkrátka pracují na nižších kmitočtech. Taky mi hezky "zazpíval" DC krucinál, když jsem ho poprvé připojil ke zdroji (prostě se zatížil řadič, který měl najednou dost práce a asi se i dost zapisovalo/četlo, takže to zatížilo zdroj a jemu spadl kmitočet). Kdyby jsme slyšeli do 1MHz, tak by jsi asi ohluchnul z toho kraválu okolo nás (všude jsou prakticky SMPS zdroje). Jinak to není závada, někdy samozřejmě může být chyba v návrhu nebo se něco podělá a kmitočet zdroje se posune dolů a pak už se hypoteticky o závadu jedná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám dotaz ... V začátcích SSD jsem se dočetl, že MLC disky mají větší životnost než levnější TLC disky. V minulé recenzi http://diit.cz/clanek/recenze-adata-xpg-gammix-s50-2tb-pcie-nvme-gen4-ssd ... mě překvapila rekordní deklarovaná životnost disku, která řádově překračuje deklarované životnosti MLC disků v nabídce. Hledal jsem nějaké vysvětlení a nic moc jsem nenašel s výjimkou článku, kde se mj. píše že "SLC technologie se prakticky nepoužívá, podobně jako víceméně překonané MLC disky." <= http://www.master.cz/blog/ssd-disky-do-serveru-trendy

Prodělala TLC technologie nějaké zásadní inovace oproti začátkům SSD disků, že kupříkladu zde (v odkazu výše) recenzovaný disk má tak vysokou deklarovanou životnost? Jsem z toho zmatený ... V jakém směru je MLC překonaná technologie?

Nyní mám druhý (modernější) SSD do novějšího počítače, konkrétně Samsung SSD 970 Pro M.2 NVMe 512GB. Šel jsem do něj, protože byl v tu dobu za super cenu, byl před rokem na rychlostní špici a měl by údajně mít paměti typu MLC. První disk, který mám ve starším počítači je Crucial m4 (7mm S-ATA) 128GB, také MLC. V té době to byl tuším též respektovaný disk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Deklarovaná životnost Samsung SSD 970 Pro M.2 NVMe 512GB (MLC) je 600 TBW.
Deklarovaná životnost ADATA XPG GAMMIX S50 2TB PCIe NVMe Gen4 SSD je 3600 TBW.

Adata je 4x větší disk a má 6x vyšší deklarovanou životnost, přestože jde o 3D TLC čipy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.