Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test dalších čtyř OEM PCIe NVMe SSD, která možná máte ve svém notebooku

Nejlepsi je ihned po nakupu(noveho) notebooku zakoupit osobne vybrany NVMe/SSD disk, vymenit ho, udelat cistou instalaci a smitec, protoze tyhle srackove OEM-ky sa hodi maximalne tak do externich box-u tvoric prenaseci flashky, k tomu kdyz prijde notebook s jiz nahozenym OS, je v nem pritomen samy crapware a bloatware, cili udelam to raz poradne a mam pokoj dokym to nezdechne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne to jsem udelal a jestli se tohle dava do novych NTB, take se za 3-4 roky nic nezmenilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se to změnilo, více se objevují Samsungy PM9A1, což je OEM variace na PCIe Gen4 Samsung 980 PRO. A také se objevují levné Samsungy PM991 bez DRAM cache. A pak nějaké novější SK hynixy PCxxx-cosi a nějaké další věci. Ale výrobci mají ještě různé skladové zásoby Gen3 SSD, takže i u nových ntbs lze narazit na ty WDC PC SN730 a tak podobně.

Občas se vlastně objevují i nějaká podivná Kingston OEM SSD a taky jsem si všiml častého výskytu QLC SSD od Intelu, typicky 670p řada.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V Thinkpad E595 mám síce tú lacnú PM991, kde absencia DRAM cache spôsobuje, že má podľa špecifikácie iba cca. 1/3 read IOPS ako PM991a (120k vs. 350k) ale aj napriek tomu sa to pri bežnej práci na notebooku (kancelárska robota, pripájanie na serve, občas nejaká virtualizácia) až tak výrazne neprejavuje. Oproti dobe HDD je aj lacné NVMe pokrok.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mam v masine Samsung 850 EVO 500GB, tusim koupeno v 2017. Kdyz koukam na vysledky, tak temer vsechny dnesni SSDcka jsou vykonnejsi... temer. Krome toho Intelu. Jeden tusim 660p jsme meli v praci a byl to fakt desivy smejd... koukam ze novejsi intely jsou porad desive smejdy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samsung 850 EVO je pořád velmi slušné TLC SSD. Intely 660p/670p jsou super levná QLC SSD, takže tam je nižší výkon vlastnost, výhodná byla hlavně z hlediska poměru cena/kapacita.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jj 660p v 2TB variantě jsem měl hned dva v herní mašině. V době kdy jsem je kupoval stály 6000 tisíc a nejbližší SSD s 2TB stálo přes 7 tisíc, navíc v 2,5" form faktoru, QLC čipy jako Intel ale jen 3 roky záruky. Další nejlevnější disk, tentokrát s TLC a hlavně 5 letou zárukou jako intel byly WD Blue, taktéž 2,5" form factor a stály asi 8,5... Intel byl no brainer na ehrní knihovnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvedlo se to i když, kdo to má do herního booku a na žvejkání prohlížeče, tak tam je to úplně fuk. Osobně jsem v legionu "obdržel" SAMSUNG_MZVL21T0HCLR-00BL2 což má být PM9A1 NVMe 1TB a fachá slušně, 33,5k bodů v passmarku a nezaostává moc za 980PRO.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hodně levná SSD dokážou zaseknout celý systém, pokud se třeba instalují aktualizace, nebo třeba hra na Steamu a toho si všimne i BFU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pri niektorych "SSD" je aj 7200rpm HDD blesk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Za co mínus? Po čase může mít to HDD větší sekvenční rychlost (když třeba kopíruju velké soubory jako film nebo hru).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V článku:
"Naprosto nejhorší výkon poskytuje SSD od Intelu, rychlost zápisu se propadne masivně někam k 288 MB/s "
Neznám jediné HDD které by to překonalo.
Seagate IronWolf Pro 20TB CMR 285MB/s udává výrobce. Ale testy budou horší.
O 2,5" raději ani nemluvím.
Leda by jsi myslel tím "Po čase" degradaci SSD po letech používání. Ale na to trpí i mnohá HDD, například WD blue mi takto odcházeli.

Si skus na HDD pustit nějaký test a pošli výsledek. Já to dělat nebudu, nemám chuť pitvat mrtvoly.
1TB SSD za 2000Kč ... R.I.P HDD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale třeba takový Intel 660p má sekvenční rychlost po vyčerpání cache 175MB/s, Corsair MP400 dokonce 120MB/s, Kingston NV1 100MB/s což už moderní HDD překoná levou zadní. Na systém a programy snad už HDD nikdo nepoužívá, ale na velkoobjemová data má HDD pořád navrch (1TB ještě řekněme to SSD jde, ale už u 2TB začíná cenový rozdíl naskakovat a s vyššími kapacitami je to jenom horší a horší - vidím to u sebe - systém mám samozřejmě na SSD, ale datovou dvouterovku držím stále na HDD + k tomu mám devítiterovou nasku, taky na HDD)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že se hodně šíří levné SMR plotny a ty jsou ještě horší, pokud dojde na lámání chleba. Prakticky všechny notebookové 2,5" ploty jsou už SMR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Da se to pred koupi nejak poznat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad bys nechtěl kupovat 2,5" HDD.
Jestli má něco smysl, tak z bazaru za pár korun.
V kombinaci s USB rámečkem je z toho dobrá flashka pro offline zálohy fotek, filmů...
A od určitého stáří nemají SMR ; - )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a co jineho bych mel pouzivat jako externi disk? No prave abych nekoupil SMR.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já používám SATA SSDčka, mám tu jedno hodně staré 480GB, které už není v nejlepší kondici, tak slouží jen jako time machine backup pro macbooka. Pak mám 1TB 2,5" SSDčko které mám pod stolem připojené k hubu, ale připojuju to jen občas, když chci dělat backup dat z OneDrive no a pak mám ještě třetí 500GB M.2 SATA, boxík leží v šufleti a fakticky pro to nemám využití.

Pokud to není disk do nasu, nebo nějaký offline backup většího objemu dat, tak bych plotnu vůbec neřešil a u plotny bych bral 3.5" disk díky vyšší spolehlivosti. Tam je jistota že člověk může koupit disk bez SMR. Pro ty backupy, kde jednou za čas člověk nahraje image disku SMR disk není problém, problém dělá hlavně velký počet malých souborů

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info. 96vrstvá QLC se moc nepovedla. Dám si na ně pozor. I když ten Kingston NV1 má 1/4 z kapacity cache s rychlostí 1.6 GB/s. Víc jak 256GB na SSD v kuse neukládám. Na to mám HDD.
O tom Corsair píšou že má taky 260GB cache, ale podle grafu to odhaduju na 128GB
https://www.tomshardware.com/reviews/corsair-force-mp400-ssd-review/2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to nejake divne, proc v tom copy-benchmarku naprosto pohorelo 980 Pro 2TB proti 1TB, jaky to melo firmware, prijde mi to nejake rozbite, Copy Benchmark - ISO pomalejsi, ale plus minus autobus, nicmene Copy Benchmark - Program a Copy Benchmark - Game prakticky polovicni vykon, nedava to smysl, kdyz jinde je lepsi nez 1TB verze a nebavime se o discich s jinym radicem jineho vyrobce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

me to vyslo 2TB 980 Pro takto: https://ctrlv.cz/UCaD
ISO: 2731
Program: 782
Game: 1956
a to na tom disku mam jen 158GB volnyho, takze absolutne nevhodnej pro benchmarkovani ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od intelu nic nebrat!
Snad jen síťové karty ještě umí?
No a ty pasivně chlazené miniPC se mi líbí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel a SSD bych se opravdu vyhnul velkym obloukem, intel ssd = zaruka nekvality...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, takto kategoricky by som to netvrdil. Sám vlastním niekoľko kusov SSD od Intelu, a nič lepšie som v živote nemal v 2,5" formáte. Na systém mám 480 GB Intel S4610, a na dáta 1,92 TB S4510 ( 6.5 PBW ) a 960 GB S4510. Nič spoľahlivejšie s vyšším TBW som ani nenašiel. Sú to špičkové SSD, s odladeným firmware, a odozva systému je s nimi podstatne lepšia ako napr. so Samsung 870 EVO. Hlavne pri viacnásobnom zápise či čítaní na disk. Navyše majú ochranu pri výpadku prúdu, skutočnú, t.j. obsah sa zapíše do buniek bez straty dát. Oproti týmto SSD sú ostatné 2,5" SSD ako hračky. Len ma mrzí, že neviem nájsť ich NVME ekvivalent.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bráchova stará zkušenost s Intel SSD byl ten bug, jak chyba ve firmware brickla celé SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z článku jsem četl jen závěr, nicméně první věc kterou bych po zakoupení notebooku udělal, je že bych na stávající M.2 nalepil chladič (v případě, že by se tam nevešel kupovaný, tak bych ho metodou DIY upravil na potřebné rozměry). Případně ihned zakoupil nějaký lepší, ideálně s vyšší kapacitou a z toho stávajícího po naklonování udělal externí úložiště resp. záložiště ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.