Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Genius DVR-FHD590: srovnáváme kameru do auta pod 3 tisíce se smartphonem

Genius DVR-FHD590
Zaznamenávat pro svou potřebu, co se děje za jízdy, není vůbec špatný nápad. Vydat zákon, který by to řidičům nařizoval, by byl naopak velmi špatný nápad. Nepochybuji však, že se toho jednou dočkáme. A tak si toho užívejme, dokud to děláme dobrovolně a záznamy nemusíme nikomu na vyžádání ukazovat, ale mohou poskytnout „A2N-tyč“, když dojde „na lámání chleba“…

Kapitoly článků

2.  Upevnění
5.  Kvalita záznamu - video, rolling shutter efekt

Myslím, že co bude při porovnání s mobilem asi klíčové, bude kvalita záznamu a rozpoznatelnost detailů. Kamera by měla mít oproti Samsungu Wave S8500 dvě papírové výhody: 1080p záznam (oproti 720p v Samsungu) a objektiv, který vidí více do stran (drobný efekt rybího oka). Na krabici se píše cosi o pozorovacím úhlu 128 °, ve specifikaci se to ale takto číselně nikde nezmiňuje, dalo by se to nanejvýš odvodit z údaje o ohniskové vzdálenosti (3 mm) a velikosti snímače (1/3,2″), což ovšem dělá horizontální pozorovací úhel jen zhruba 74 ° (inu, papír snese všechno a kartonový ještě víc). Přesto mohu říci, že úhel záběru je skutečně širší než u Samsungu Wave S8500, takže obě výhody svým způsobem splněny jsou. Tohle ale budu podrobně řešit až zítra a něco mi říká, že se vám ta část bude líbit ;-).

Umístění Genius DVR-FHD590 + Samsung Wave S8500 na předním skle auta
Umístění Genius DVR-FHD590 + Samsung Wave S8500 na předním skle auta

720p

Zkusme nejprve tu první výhodu (1080p) odhodit. Kamera je tedy v režimu 720p, jako mobil, oba natáčí stejnou scénu ve stejném rozlišení.

Horní polovina obrázku (která má časový údaj) je Genius, spodní mobil. Na původní velké verzi obrázku si můžete prohlédnout i kvalitu (JPEG byl uložen jako dost kvalitní, takže by sám o sobě měl ubrat z původní kvality naprosté minimum; pro prohlédnutí plné velikosti si buďto otevřete obrázek v novém okně či záložce, případně po zvětšení jednoduchým kliknutím ještě použijte ikonku zvětšení do plné velikosti v dolním pravém rohu obrázku, což si můžete usnadnit stisknutím klávesy F).

Genius DVR-FHD590 vs. Samsung Wave S8500 - srovnání 720p
Genius DVR-FHD590 vs. Samsung Wave S8500 - srovnání 720p

Všimněte si zejména po stranách obou obrázků (můžete po všech čtyřech), co která kamera vidí. Je zřetelné, že Genius DVR-FHD590 toho vidí o poznání více než Samsung Wave, takže zcela určitě bod pro Genius. Na druhou stranu má to jednu drobnou nevýhodu: zaniknou v tom detaily, neboť na stejné ploše je toho zabráno více a tudíž to musí být menší. S ohledem na skutečnost, že obraz Samsungu je v podstatě „více přiblížen“, jsou různé texty na něm čitelnější (u mnohých se nedá na Geniusu o čitelnosti ani hovořit). Nejsmutnější na tom je (to můžu prozradit už teď), že přepnutí do režimu 1080p není řešením.

Záleží tedy, co byste raději, zda čitelnější údaje, nebo širší rozhled. Já se s ohledem na jinak víceméně srovnatelnou kvalitu obrazu přikláním spíše k tomu rozhledu, takže bych si dovolil z tohoto duelu nechat vítězně vyjít Genius.

Zkusme pro zajímavost postavit obě kamery na podobnou úroveň ve smyslu přiblížení objektu a zkoumání jeho čitelnosti. Když dáme k sobě takové snímky, kde je v téže ukázce informační cedule o cenách paliva akorát tak na hraně obrazu (což je u každé z kamer v jiném časovém okamžiku), dopadne to takto (toto jsou výřezy 1:1, obrázek tedy již zvětšovací není):

Genius DVR-FHD590 vs. Samsung Wave S8500 - srovnání 720p - cedule na okraji
Vlevo Samsung Wave S8500, vpravo Genius DVR-FHD590

Vzhledem k zakřivení obrazu vlivem lehce „rybookého“ objektivu u Geniusu a s ohledem na skutečnost, že se vlastně na ceduli díváme už z ostřejšího úhlu, nejsou ceny čitelné ani v této situaci, zatímco Samsung vykreslí tu ceduli rovně :). Inu, větší „přiblížení“ dělá své.

Samozřejmě v rámci daného rozlišení se dá nakreslit hezčí obrázek, a to u obou zaznamenávacích zařízení, jenže ani jedno nedostalo do vínku snímač a optiku, u kterých by se dalo o nějaké kvalitě hovořit.

1080p

Verzi 1080p si ukažme rovnou ve formě videa. Natáčela jak kamera Genius DVR-FHD590, tak Samsung Wave S8500. Samsung  pochopitelně v 720p, jeho záznam byl roztažen na 1080p (aby velikostně korespondoval s Geniusem) a z obou záznamů byl proveden zhruba takový výřez, kdy horizont je přibližně ve stejné výšce, přičemž se ořezávalo nahoře a dole, po stranách nikoli.

Oba záznamy byly sesynchronizovány s přesností na snímek (± 1 snímek, něco samozřejmě udělá i fakt, že se nelze trefit tak, aby snímky i po synchronizaci začínaly přesně ve stejném časovém okamžiku) a položeny nad sebe. Na videu (doporučujeme přepnout na kvalitu 1080p) můžete zkoumat různé úhly záběru obou kamer, především pak do stran, a samozřejmě kvalitativní rozdíl mezi 1080p Geniusu a 720p Samsungu.

Záznam ukazuje průjezd městem Vodňany po hlavní silnici, zvuk pochází z kamery Genius DVR-FHD590. Něco z původní kvality pochopitelně ubralo YouTube při vlastní rekompresi (já se snažil komprimovat kvalitně, můj výsledek se co do množství detailů od originálu v podstatě nelišil, perfektně jsem zachovával i kompresní artefakty ;-).

Rolling shutter efekt

Pro ty z vás, kteří se už těší na kritiku „rolling shutter“ efektu, který je u těchto laciných nahrávátek očekávanou nepříjemnou vlastností, je tu další srovnávací video. Stačí se projet po hrstce kočičích hlav a ono to svoje udělá ;).

Pro ty z vás, kteří netuší, co je rolling shutter efekt: je to ono podivné vlnění obrazu, které je způsobené tím, že se u těchto CMOS snímačů (použitých jak u Samsungu, tak u Geniusu) nesnímají celé snímky naráz v jednom časovém okamžiku, ale snímání probíhá postupně (jakoby po řádcích) v časovém průběhu celého (nebo jen části) snímku (záleží, co elektronika a snímač zvládají), takže než se zachytí jeden celý snímek, pozice kamery se v jeho průběhu změní a obraz se tím zdeformuje. Velice dobře jde rolling shutter efekt demonstrovat na skeneru: zkuste si oskenovat fotku a během přejíždění skenovací hlavy přes fotku s ní mírně pohybujte.

Ačkoli to na videu vypadá, že Samsung v porovnání s Geniusem rolling shutter efekt nemá, ve skutečnosti jej má, jen je výrazně méně patrnější. Tady rozhodně plus pro Samsung, ovšem nutno dodat, že když se Genius přepne do režimu 720p, je na tom rolling shutter výrazně lépe než v režimu 1080p, takže vzhledem k širšímu úhlu záběru zde naopak vede Genius.

Následující video ukazuje čistě kameru Genius v 720p režimu a jízdu po kostkách ve Vodňanech (bylo točeno až dodatečně, kdy se držák pro mobil již bavil s ostatními plasty ve sběrném dvoře, proto není přímé srovnání se Samsungem). Video je krapet přikrášleno HDR filtrem (výrobce kamery sice tvrdí, že kamera trošku „HDRkuje“, mně se ale zdá, že trošku kecá ;-).

Ukázkové soubory ke stažení

Máte-li zájem, zde si můžete stáhnout krátké ukázky přímo z kamery (zcela bez úprav, jediná změna je název souboru):

Časová kapacita karty

Pokud jde o to, kolik videa se vlastně na kartu vejde, to je trošku zajímavé: kamera generuje pro oba typy (1080p i 720p) přibližně stejný datový tok, avšak paradoxně jsou 720p videa v průměru o takových 8 % vetší než stejně dlouhá 1080p videa. Denní režim generuje téměř 10Mbit/s tok, noční něco kolem 7 Mbit/s. Pro 1080p video to bude asi dostatek, pro 720p už možná nadbytek, nicméně ono samozřejmě záleží i na dalších vlastnostech kompresoru. V tom je potřeba se spolehnout na společnost Ambarella, která do této kamery dodala kodér (kameru jsem nemusel rozebírat, do videí se vloudil její „podpis“ – Ambarella AVC encoder).

Nezkoumal jsem to tak, že bych jako zaplnil celou kartu, ale pouhou aproximací několika videí jsem došel k závěru, že na 16GB kartu by se mohly vejít nějaké 3 hodiny a 40 minut 1080p videa točeného ve dne, nebo skoro 5 hodin videa točeného v noci. 720p videa budou zřejmě trošku větší, takže se jich tam vejde o trošku méně (denního zhruba 3,5 hodiny).


Pokračování…

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Upevnění
5.  Kvalita záznamu - video, rolling shutter efekt

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Genius DVR-FHD590: srovnáváme kameru do auta pod 3 tisíce se smartphonem (1. část)

Sobota, 23 Květen 2020 - 17:45 | jendakony | Já mám na palubce přidělaný mobil se zapnutou...
Úterý, 20 Únor 2018 - 12:50 | Mila88 | Zdravím, má smysl si kupovat profi kameru do auta...
Neděle, 6 Duben 2014 - 08:23 | Marek Červenka | Taky bych si koupil Finevu, ale jediný typ, co se...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 11:39 | 007 | Rano pri vyberani letnej dovolenky (Albansko) ma...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 11:08 | WIFT | To zní samozřejmě jako supr řešení a docela rád...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 10:56 | mph1 | Jen doplnim, ze zorne pole ridice je vymezeno...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 10:52 | mph1 | Ad legalnost/nelegalnost nahravky: Podle nalezu...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 09:36 | let adlo | No mně to zase tak úžasné za tu cenu nepřipadá....
Neděle, 28 Duben 2013 - 16:34 | Damel | Kdo říká, že z jedné roztřesené fotky? Psal jsem...
Neděle, 28 Duben 2013 - 16:07 | Štěpán Burian | Tohle jsem si pořídil já a jelikož se to...

Zobrazit diskusi