Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Genius DVR-FHD590: srovnáváme kameru do auta pod 3 tisíce se smartphonem

Genius DVR-FHD590
Zaznamenávat pro svou potřebu, co se děje za jízdy, není vůbec špatný nápad. Vydat zákon, který by to řidičům nařizoval, by byl naopak velmi špatný nápad. Nepochybuji však, že se toho jednou dočkáme. A tak si toho užívejme, dokud to děláme dobrovolně a záznamy nemusíme nikomu na vyžádání ukazovat, ale mohou poskytnout „A2N-tyč“, když dojde „na lámání chleba“…

Kapitoly článků

2.  Upevnění
4.  Popis některých funkcí (+video)

Emergency videa

Možná vás bude zajímat, co je to emergency recording. K pochopení je vhodné si říci, jak vlastně kamera nahrává. Kamera vytváří soubory o nastavené délce, přičemž je možné volit mezi délkou 3 a 5 minut (jiná možnost není). Tyto soubory se na paměťové kartě ukládají do složky \DCIM\100MEDIA (ukládají se sem také fotky). Vedle složky 100MEDIA je také složka EMER a právě sem se ukládají Emergency videa.

Rozdíl mezi „běžnými“ a „emergency“ videi je ten, že když dojde na paměťové kartě místo, „běžná videa“ se začnou od nejstaršího mazat a přepisovat novými, zatímco do složky EMER kamera nezasahuje a videa zde ponechává. Takto je zabráněno tomu, že si nechtěně smažete důležitý záznam, např. autonehody, ale i čehokoli jiného, co budete chtít. Emergency video se začne nahrávat buďto v závislosti na nastavení detekce kolize, která využívá vnitřní 3osý G-Force senzor, anebo během záznamu stisknutím tlačítka, nad nímž je ikonka vykřičníku ve žlutém trojúhelníku.

Genius DVR-FHD590 - nahrávání
Genius DVR-FHD590 - nahrávání

Když to srovnám s komfortem mobilu: určitě má kamera to plus, že záznamy sama dokola přemazává. Mobil vám tohle normálně nenabídne, protože se počítá s tím, že vše, co nahrajete, si nahráváte proto, že si to chcete uchovat, takže když dojde místo, další nahrávání se nekoná, musíte něco nejdřív smazat. V podstatě všechna videa natočená mobilem jsou „emergency“.

Můžete namítnout, že videa, která se přemazávají, vlastně nejsou důležitá, takže v tomto směru není mezi smartphonem a autokamerou rozdíl (stačí prostě po jízdě, pokud nechcete video uchovat, jej rovnou smazat, což jsem také s mobilem běžně dělal). Jenže on ten emergency režim má své kouzlo: zatímco normální videa se dělají tří- nebo pětiminutová, emergency video je jen dvouminutové (zde manuál kecá, tvrdí, že emergency video se nahrává až do vyčerpání kapacity paměťové karty, což není pravda) s tím, že v okamžiku, kde je zahájeno emergency nahrávání (ať už automaticky, nebo ručně), je emergency video už v půlce. Jinými slovy když je v průběhu běžného záznamu zahájeno emergency nahrávání, máte jistotu, že máte nahranou minutu před a minutu po tomto okamžiku. Dvouminutové video pak nezabírá na kartě moc místa a obsahuje typicky to nejdůležitější. Po skončení nahrávání emergency videa se zahájí další nahrávání běžného videa.

Kdybych chtěl něčeho podobného dosáhnout mobilem, tak si musím uchovat celé velké video až do místa, které stojí za uchování. Vlastně nějaký čas (třeba minutu) po momentu, který stojí za uchování, záznam zastavím a vím, že pokud jsem na konci videa „nedojel do cíle“, znamená to, že toto video jsem zastavil proto, že v něm je něco, co jsem chtěl uchovat. Doma si to pak po připojení mobilu k PC ručně přeberu.

Automatický záznam

Čeho s mobilem nedosáhnu, je možnosti použít jej jako „zadní kameru“ (krom toho by na tuto funkci byl mobil celkem drahý špás ;-). Při zapnutí automatického záznamu začne kamera zaznamenávat hned po zapnutí (tedy typicky po otočení klíče v zapalování, které pošle do kamery napájení a tím ji zapne), nemusím ručně mačkat tlačítko, které zahájí záznam. Stony Brook AMD Reality Deck 02 S mobilem musím vždy ručně záznam zahájit a pak jej zase ručně smazat, tohle v této kameře odpadá a není tak problém ji použít právě jako zadní, případně boční nebo jinou kameru, ke které není přímý přístup od řidiče. Takovýmito kamerami můžete obestavět celé auto a pokud se budou všechny chovat stejně (což se dá předpokládat), můžete uchovávat opravdu skoro všechno, co se kolem vás děje, nejen před autem (a pak si to přehrát na něčem takovém, jako je na obrázku vpravo ;).

Asi netřeba připomínat další výhodu kamery oproti mobilu: kamera se umí sama 10 sekund po odpojení napájení vypnout (pokud je to tak nastaveno), čímž samozřejmě ukončí záznam.

Automatické vypínání LCD

Další sympatickou funkcí, kterou třeba zrovna můj mobil (a asi i většina mobilů) netrpí, je automatické vypnutí displeje po určité době. V kameře Genius DVR-FHD590 lze nastavit okamžité vypnutí, nebo po 30 sekundách, nebo až po 3 minutách, anebo může být displej stále zapnutý. Vypínání je sympatické, pokud vás svítící displej v zorném poli obtěžuje (typicky ve večerních hodinách, kdy vám může svítící displej zúžit zornice a vlastně zhoršit vidění), s mobilem to obvykle není možné, neboť se počítá s tím, že potřebujete vidět, co točíte. Regulaci jasu LCDčka na této kameře nehledejte.

Detekce pohybu

Tato funkce překvapivě nesouvisí tak docela s kamerou coby autokamerou, lze ji využít spíše v situaci, kdy byste chtěli kameru použít jako bezpečnostní nebo pro jiné podobné funkce. Kdybych řekl, že to funguje prostě tak, že po detekování pohybu začne kamera nahrávat, nebylo by to přesné. Kamera totiž nahrává v podstatě už několik sekund před detekcí pohybu. Ona vlastně nahrává pořád, ale součástí výsledného videa je záznam začínající několik (zhruba 10) sekund před tím, než kamera vyhodnotila pohyb jako něco, co je hodné záznamu. Po ustání pohybu kamera opět přestává nahrávat a je znovu připravena začít nahrávat, když k pohybu dojde.

Asi netřeba zmiňovat, že na tohle je mobilu škoda, i kdyby to uměl ještě lépe. Na druhou stranu moc netuším, co má tato funkce v autokameře co dělat, byť si dokážu představit pár výjimečných situací, kdy se to někomu může hodit.

Mimochodem citlivost na pohyb nastavit nejde a řekl bych, že kamera je v tomhle ohledu až moc citlivá. Jako pohyb dokáže rozeznat i statickou scénu osvětlenou pouze žárovkou. Proč? Žárovka totiž ve skutečnosti bliká frekvencí 50 Hz (hodně tupě, ale bliká), což dobře interferuje s 30fps záznamovou rychlostí, takže na výsledném videu, je-li takové osvětlení dostatečně silné, může být blikání patrné a kamera toto blikání chápe jako pohyb hodný zaznamenání.

Rozlišení

K tomu snad jen, že můžete volit mezi 1080p (FullHD) a 720p („půlHD“). Kvalitu budeme řešit na další straně a v příštím dílu budeme řešit dilema, zda má smysl z nějakého důvodu uvažovat o 720p namísto 1080p. Na videu níže, kde je zmínka o tom, že ƒ„když máme 1080p, tak 720p v podstatě nemá smysl řešit“, jsem totiž ještě nevěděl něco poměrně dost zásadního, ale o tom až zítra.

Video, které si nyní můžete pustit, vám ukáže kompletně celé menu a některé funkce v praxi.

Tagy: 
Kapitoly článků
2.  Upevnění
4.  Popis některých funkcí (+video)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Genius DVR-FHD590: srovnáváme kameru do auta pod 3 tisíce se smartphonem (1. část)

Sobota, 23 Květen 2020 - 17:45 | jendakony | Já mám na palubce přidělaný mobil se zapnutou...
Úterý, 20 Únor 2018 - 12:50 | Mila88 | Zdravím, má smysl si kupovat profi kameru do auta...
Neděle, 6 Duben 2014 - 08:23 | Marek Červenka | Taky bych si koupil Finevu, ale jediný typ, co se...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 11:39 | 007 | Rano pri vyberani letnej dovolenky (Albansko) ma...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 11:08 | WIFT | To zní samozřejmě jako supr řešení a docela rád...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 10:56 | mph1 | Jen doplnim, ze zorne pole ridice je vymezeno...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 10:52 | mph1 | Ad legalnost/nelegalnost nahravky: Podle nalezu...
Pondělí, 29 Duben 2013 - 09:36 | let adlo | No mně to zase tak úžasné za tu cenu nepřipadá....
Neděle, 28 Duben 2013 - 16:34 | Damel | Kdo říká, že z jedné roztřesené fotky? Psal jsem...
Neděle, 28 Duben 2013 - 16:07 | Štěpán Burian | Tohle jsem si pořídil já a jelikož se to...

Zobrazit diskusi