Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Gigabyte GA-E350N-USB3: první deska s AMD „Fusion“ APU (3. část)

Nechce se mi věřit, že by v AMD nezvládli rychlost komunikace se "SB". Spíše bych se přikláněl k myšlence, že jde o úmyslné zpomalení, aby nedošlo ke kanibalizaci desktopového lowendu. Ostatně totéž předvedl Intel s čipsetem (spotřeba, výkon) u první generace Atomů a myslím, že to je ten pravý důvod.
Navíc to dává možnost za půl roku uvést "vylepšený" model a mít tak "zalevno" hotový první inovační cyklus.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jeden postřeh ze života. Mam IBM ThinkPad T61 a koupil jsem si do něj SSD. Při měření rychlosti jsem zjistil že disk komunikuje maximálně něco málo přes 100MB/s což je o 80MB méně než by měl. Tak jsem hledal na internetu a našel, že je to tak správně. On když SATA port běží na 1,5GHz nebo na 3GHz je rozdíl ve spotřebě asi pul Watu. Prostě ho mají přiškrcen aby to bylo úspornější. Toto bude naprosto stejný případ.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se ale dá řešit. Existuje upravený bios, který nastaví chipset na SATA300. Sám jsem měl stejný problém a řešení mám ověřené.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jenže za půl roku může být AMD v kytkách podle toho jak jim vedoucí pracovníci skáčou přes palubu :(

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hele co se děje v AMD přesně neví nikdo, možná jim to hodně pomůže. Z Hlediska HW jsou na tom dost dobře a pokud se povede Buldozer, tak jak to alespoň teď vypadá, tak na tom bude nejlépe za posledních několik let (po stránce výrobků).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jestli bulldozer "splni" ocekavani stejne jako fusion apu v tomhle clanku, tak se vazne intel bat nemusi :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Výborná recenze, na desktop je to docela zbytečné řešení, ale do netbooků to bude výborné, tam hodně ta loudavost Atomu docela vadí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Spotřeba mne taky trochu zklamala.

Pro srovnání - Asus EEE 901 (asi 3 roky starý mini notebook se prvním Atomem bez IONu) za normálního provozu odebírá zhruba 12 - 15W. Když nabíjí akumulátor tak vyleze k 19 - 20W, dá se srazit i k 11W když se hodně sníží podsvícení LCD a podtaktuje na 800MHz. Měřeno na vstupu napájecího adaptéru, takže včetně ztrát ve zdroji.

30W odběr sestavy bez monitoru mi ve srovnání s tím EEE přijde skutečně hodně, očekával jsem tak okolo 15 - 20W maximálně.

Staré PC se Sempronem 3000+ se dá srazit cca na 60W ... to není takový rozdíl, aby se vyplatilo investovat do nové desky (výkon Sempronu tipuju srovnatelný s recenzovanou deskou), grafika nezajímá.

Krom toho mám pořád s miniITX deskama problém v tom, že mají jen jednu sběrnici. Pro náhradu dosud běžících mini serverů potřebuju něco, co má alespoň 2 PCI/PCIe, takže mikro ATX.

P.S. Recenze skvělá, díky za ní.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem přeměřil spotřebu desky s Atomem a musím přiznat, že na tom AMD není špatně. Resp. Atom je na tom hůř než jsem čekal.

Konkrétně
deska Gigabyte GA-D425T-UD s Intel Atom 1,8GHz (D425)
HDD 2,5" WD3200BUDT
paměť 2GB Kingston KVR1333D3N9
zdroj Fortron FSP350-60GHN
(bez IONu)

Tohle celé má spotřebu v rozmezí 28 - 31W.

28W nečinný Linux, BIOS a pod...
31W kompilace jádra a zároveň emerge -ave world, tj. kombinovaná zátěž obou jader kompilací.

S horším zdrojem spotřeba vyleze až +10W (např jiný Fortron AX400-PNF +3 až +7W). Nepočítaje rozdíl, kdy starší Fortron má odběr 4 až 5W ve vypnutém stavu oproti celkem přijatelným 1,5W na FSP350-GHN.

Zajímavý nárůst spotřeby je s připojenou DVDRW mechanikou. Jen pomaleji točící se DVD +10W, větší zátěž (větší otáčky + seek) až +15W jen na DVDRW mechanice.

atd....

V tomto světle musím poopravit svůj názor na AMD. Poměr výkon/spotřeba u AMD není tak špatný.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Keďže marodím mál som možnosť pekne v kľude si prečítať ešte raz všetky tri časti.
Musím povedať, že rozdelenie na tri časti mi vôbec nevadí a skôr poskytuje dostatok času na zoznámenie sa s predmetnou platformou ako aj spísanie toho čo sa nameralo a subjektívne cítilo.

V podstate táto trojdielna recenzia mi zhrnula pohľad na AMD Brazos ako celok samozrejme prečítané mám aj desiatky ďalších recenzií – hlavne zahraničných.

K výkonu CPU časti: Podstatný rozdiel vykonávania inštrukcii mimo poradia = out-of-order
(ďalej len „ooo“) sa podiela práve tým čo Bobcat oddeluje od Atomu, ktorý výkonáva inštrukcie jednoducho podľa poradia (ďalej len „i-o“). Tam tkvie aj náskok Bobcatu na jadro (single-thread) voči Atomu a tam v konečnom dôsledku tkvie aj väčšia pružnosť pri práci v OS. V multi-threaded teda viac vláknových aplikáciách sa Atom snaží tento handicap dohnať technológiou Hyper-Threading (ďalej len „HT“). Niekde sa mu to v multi-threaded darí inde nie (viacmenej tam kde sa mu ako-tak to darí je až model Atom D525 s 1.83GHz).

Čo sa týka Bobcatu a procesorov s vykonávaním inštrukcii o-o-o ako sú Intel CULV procesory oboch generácii, ale aj napr. VIA Nano, tak tam CULV procesory dominujú a predbežne sice nie tak výrazne, ale aj VIA Nano poráža Bobcat. Samostnou témou je vnútorná „kanibalizácia“ teda v mobilnom segmente (mininotebookov) Bobcat vs. AMD Athlon II Neo K125, K145, X2 K325 a v desktopovom s AMD Sempron 140, 145, AMD Athlon 250 a pod.

Zaujímavé je aj z tejto recenzie porovnanie so staručkým single-core AMD Mobile Sempron 2800+ 1.6GHz (single-channel DDR1 pamäťový radič, 90nm výrovný proces, 256kB L2 cache, MMX, 3DNow!, SSE, SSE2, max. TDP@25W) tak tam samozrejme v single-thread aplikáciách má tento Sempron navrch. Dnešné single-cory tie mobilné AMD AMD AthlonII Neo K125 1.7GHz a K145 1.8GHz (sú už zdatnejší súperi, dual-channel DDR3 pamäťový radič, 45nm výrovný proces, 512kB L2 cache, MMX, 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4A, max. TDP@12W. Modely ako AMD V120/V140 nemá zmyslel spomínať ako typických predstaviteľov veľkých notebookov.
Spomenúť však treba AMD Semprony 140 2.7GHz a 2,8GHz čo by predstaviteľov najlacnejších desktopových procesorov na trhu. Tam májú Bobcaty na 1.6GHz značný problém na doskách micro-ATX (flex-ATX). Sempron totiž využíva dual-channel DDR3 pamäťový radič, 45nm výrovný proces, 1024kB L2 cache, MMX, 3DNow!, SSE, SSE2, SSE3, SSSE3, SSE4A, max. TDP@45W samozrejme vďaka frekvencii 2.7GHz) a pre kutilov aj možnosť lacno sa dostať aj k dual-coru AMD Athlon II X2 440 skrz Unlock CPU Core s príslušnou doskou (avšak vždy prizvukujem, že nie všetci musia mať také šťastie, že to druhé jadro je len deaktivované a nie defektné!).

AMD Sempron s jednym jadrom ponúkne o 17,60% vyšší výkon ako AMD s dvoma-jadrami Bobcat na 1.6GHz zapojených na plný výkon v benchmarku Cinebenchu R10.
Zaujímavé je tiež porovnanie v jednovláknových aplikáciách kedy vďaka vyššej frekvencii a microarchitektúre AMD Semron 140 pri tomto meraní dosiahlo o 125,23% vyššieho výkonu než jedno jadro AMD Bobcat. V priemere je teda náskok Semprona 140 voči dvojadrovému AMD Bobcat cca. 71,43% (zgeneralizované len na benchmarky Cinebench R10).
Ak vezmem cenu Semprona 140 za 33EUR s DPH a dosku povedzme MSI 880GM E41 s s chipsetom AMD 880G/SB710 za 64EUR s DPH tak sa dostávame na cenu 97EUR s DPH.

Čo sa týka AMD Athlonom II X2 250 tak tam zdielam názor z WIFTom zhrnutom v závere k tomuto CPU.

GPU časť: By som rozdelil na dve časti.
Prvú UVD3 (ktoré má svoje muchy po SW stránke) čo je riešiteľné v budúcnosti pokladám za nutnosť v týchto prckoch. Po druhé DirectX 11 Radeon HD6310 by som nazval ako čip, ktorý zodpovedá terminológii Pyrrhovo víťaztva. Síce dominuje na konkurenčnými riešeniami hlavne ION, S3 Chrome 520 IGP, a +/- ION2, ale jeho jeho „hráčsky“ potenciál, ktorý ide ruka v ruke s výkonom nízkotaktovaných Bobcatov však končí naozaj pri starších hrách. Naozaj DirectX 11 čo je dnes štandard plní úlohu v podstate len toho štandardu, pretože nedovoľuje celej platforme DX11 hrateľnosť ani v low-detailoch nižšieho rozlíšenia = Pyrrhovo víťaztvo. Ontario je v tomto smere ďalej pretože pracuje na polovičnej frekvencii a šetrí W. Kludne by som sa primlúval aby v AMD vypli trebars aj 40SPs teda polovicu ak by to malo žiaduci efekt.

Celkový dojem: Dobrý, pretože je po platforme AMD Brazos poptávka a začína vytláčať Atomy z ich dominantného postavenia (no zatiaľ skôr znižuje jeho dominantný trhový podiel) a vznikla plnohodnotná reálne dostupná konkurencia, ktorá je v mnohých smeroch lepšia. Skôr sa teda zdá, že viac konkurečný problém zasieva do vlastných radov čo by ako potencionálny „kanibal“. Ale to sa dá jednoduchým vnútro-administratívnym rozhodnutím ak by to bolo kritické zmeniť.

A k spotrebe nakoniec: Pri týchto „prckoch“ nízkotaktovaných procesoroch je každé navýšenie výkonu čo i len o 10% viacmenej úspech. Práve v týchto intenciách treba hľadieť na tieto procesory. Bola to práve VIA, ktorá už takmer jedno desaťročie hodnotí výkon z pohľadu výkon/spotreba. Namiešať ten správny pomer je naozaj alchýmia tak pre AMD, Intel ako aj VIA. A to, že úspech namiešania alchýmie je z veľkej časti o peniazoch a tým spojeným následným zabezpečením adekvátneho výrobného procesu si nemusíme hovoriť.
Bravo AMD!

P.S. Díky za recenziu/e :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné postřehy.
K vypnutí 40SP v gpu, nevím jestli by to bylo vůbec technicky možné.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mam stale z "Fusion" smisene pocity. Pripada mi, ze AMD provedlo pekne technologicke cviceni (umi, to se jim musi nechat), ale ..... ale k cemu? Maji produkt, kterym vykonostne dotahli a lehce predbehli konkurenci, ktery je +- stejne drahy a ma priblizne stejnou spotrebu. Vykon je takoveho prcka velice slusny, bohuzel mi pripada, ze na netbooky je ho az moc a na notebkooky/laptopy zase malo. Proste si dost dobre nedovedu predstavit, kde ten produkt za tu cenu nasadit. :/

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché. Tam, kde jsou dnes Atomy!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jiste - jenze kdyz uz si nekdo koupi hracku s Atomem, bude ji po par mesicich menit za "Fusion"? Tezko, mozna za 1-2 roky, ale to budeme zase uplne nekde jinde. Promin, ale podle me prislo AMD s timhle produktem pozde a podle me jim tohle APU slouzi jen pro to, aby se uchytili na trhu. Naslapnuto maji, jenze se obavam, ze ted je na tahu Intel a take plany ARM nejde ignorovat - uvidime tak za rok.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Otázka sic zněla jinak - "kde ten produkt za tu cenu nasadit", ale to je jedno.
Ti, kdo si nekoupili hračku s Atomem, mají dnes jasnou volbu. Teď je na tahu Intel, ale za ním zase Krishna. Je to pořád dokola, a to je dobře :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

jeste jinak - ti, kdo si kupovali atomy si s jejich vykonem vystaci. na internet atomy staci a to je vse, co 90% zakazniku kupujicich netbooky zajima. to ze nas par "ajtaku" a fanousku pozaduje i od netbooku neco vic, je sice pravda, ale ty, ja, jelinek, machina atd. tvorime zanedbatelne procento trhu techhle minipocitacu. kdyz to vezmu uplne do detailu - podivej se na stranky asusu, jak ty netbooky vypadaji. ty bohuzel prodava to same co iphony - ruzova nebo bila barva, pozlatko, textury a "shiny" finish. ze je vevnitr nejake "APU" to vazne dane zakazniky a zakanice netankuje ..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uvazuji o malem 11,6" notebooku ale nevim zda vzit AMD Athlon II Neo x2 1.3 Ghz 2MiB L2 + HD4225 nebo zacate e-350. Zacate ma sice lepsi grafiku ale jak vidim tak ji CPU docela brzdi. Podle testu co jsem videl tak Neo x2 je dokonce ofous rychlejsi jak zacate, nadruhou sranu zacate ma lepsi grafiku. Tak nevim a CULV/ULV Intel jsou cenou vysoce nad planovanou investici ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Akurát som sa pozeral na ponuku v 11,6"-12,1" segmente a narazil som na dva nové modely procesorov v tej nižšej cenovej kategórii: AMD Athlon II Neo K345 1.4GHz (2MB L2 Cache a Intel Pentium U5400 1.20 GHz (3MB L2 Cache).

A čo sa týka Vašej dilémy - buď chcete o niečo výkonnejší procesor alebo o niečo výkonnejšiu grafiku. Tak veselé rozhodovanie :o)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

co třeba nový Sony VAIO YB1S1E/S. Je to první netbook/notebook od Sony s AMD procesorem, což jen dokazuje, že se APU povedlo, když do toho Sony šla. Je to 11,6" s E-350, udáaná výdrž je 6,5h, tzn. že reálně by to mohlo být k pěti. Cena 11990,- (alfacomp): http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=1051400812B2000146J
navíc je skladem, což se nedá říci o asusu 1215N neboli ION2 netbooku, který je o stovku dražší a přece jen bych pořád spíše věřil v kvalitu Sony, než toho Asusku

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

koukám koukám že Sony má navíc matný displej, to se u netbooků moc nevidí

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To Vaio je celkem fajn, ale za stejnou cenu nabízí Lenovo 4 GB ram a baterka je při udáváné hmotnosti jen 3500mAh což se mi zdá dost málo a těm 6,5h výdrže teda vůbec nevěřím. V reálu to bude tak 3,5h-4h.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

asus eee 1015PN

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je jednoduché, zacate zde vede na plné čáře. Mám 11,6" acer 1551 s Athlonem II Neo x2 1.3 GHz a radeonem HD4225. Ten notebook je po stránce výkonu skvělý, a i kdyby byl cpu výkon zacate o 10% horší nijak to nepoznáš, cpu výkonu je dost. Jediné kde nemusí výkon cpu stačit je 1080p video, ale to půjde stejně časem přes gpu část, až se doladí ovladače a podpora. U HD4225 bych naopak více výkonu uvítal, ale dá se na tom hrát HalfLife 2 v nativním rozlišení a při přihmouření oka i např. Mount@Blade Warband. Proč bych za Zacate měnil, když je to v podstatě to samé ? Kvůli spotřebě a zahřívání. Acer totálně odflákl baterku a osadil nekvalitní 4400mAh, která navíc rychle degraduje. Po půl roce používání už místo 4h vydrží jen 3h. Přitom do stejných ntb s Intelem dává silnější a kvalitnější 5600mAh. Acer 1551 si při brousení vezme 12-15W, Zacate umí stejnou práci odvést při 9W spotřebě a to už by se projevilo i na té zkryp..né baterce co acer do amd ntb dává.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mam v tejto doske F2 BIOS a naozaj nebootuje USB kluc. Skusal som napr. Ubuntu, UBCD, GeekBOX. A celkovo v GIGABYTE doskach to usb bootovanie neako nejde.
Tak piste na im na support nech to opravia, ja uz som napisal :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ktomuto sa vyjadrim :

"bohužel v procesoru E-350 od AMD zřejmě není odstíněná graf. karta od proces. jader a v obrazu je pak vidět blikání (hlavně na tmavých barvách) když procesor pracuje - zkoušel jsem i přes DVI, není to až tak strašně vidět, při filmech je to vidět jenom někdy"

To blikanie obrazu som videl ked som mal dosku pripojenu k monitoru cez D-SUB konektor, teda analogovo.

Pri prepojeni cez HDMI pravdaze ziadne blikanie ani nemoze byt, kedze prenos dat do TV je digitalny. Tak isto to plati pre DVI-D.

Este, co sa spominalo to pistanie vetraku na doske. Ked mam pusteny htpc pocujem len sumenie vetraku zdroja. Ten vetrak na APU nie je pocut.

Skoda len toho bootovania z USB, ale treba sa ozvat na support, aby to v buducom vydani biosu opravili.

Inak velka spokojnost.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.