Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Asus Eee PC X101CH, netbook se 4 roky starým Atomem

Dočkáme se testu ve variantě s 8GB Flash SSD připojeném interně přes USB? ;D

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

8 GB? není to moc? :)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Používám 7 let starý Intel Duo Core 2,5 GHz s 4 GB ram a vyměnil jsem jen HDD za SSD 120 GB (nejlepší upgrade co můžete pro ntb udělat) a používám ho do dnes. Neměnil bych ho za nic pod 15 tisíc.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ntb Lenovo s podobnou výbavou jsem minulý rok koupil tatovi na aukru za cca 3k3 od nějakého staršího pána a v porovnáním s tímto pseudo notebookem, který by si zasloužil označení "deep in shit", je to úplná raketa a bude mu sloužit ještě pěkných pár let.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

U mě je to IBM T60P s 1600x1200 IPS displayem. U mě proběhl upgrade CPU z Core Duo 2Ghz na Core2Duo 2,33Ghz (na ebay byl za hubičku) jinak obecně jsem na tom stejně a hlavně kvůli obrazovce jej nejde ničim cenově akceptovatelnym nahradit. Nebudu tohle měnit za 6-bit TN panel s nulovym kontrastem i gamutem, nejsem blázen. Tenhle stroj jsem prosim koupil 5 let dozadu za 10 litrů... (původně v roce 2006 kdy vyšel stál 50+) Dodnes na něj nedam dopustit. Ale jednim dechem dodam že já nejsem moc laptop user, mam rád desktopy, použiju ho jen jednou za uherskej rok. I tak ale chci aby toto použití nebylo utrpení. Což by se špatnym výkonem či obrazovkou bylo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Suhlas, moje 6-rocne Vaio s SSD a 4GB Ram fici tiez perfektne.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Agónie pokračuje...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

kdo si hraje, nezlobí :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zrovna nedávno jednu X101 řešil - z legrace se ty W7 startery upgradly na W10, chodí to sice celkem tragicky, ale líp než w7 předtím.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

I o něco výkonnější modely s 2GB RAM na tom nejsou moc dobře. K nim začali používat Win7 v 64 bitové verzi, čímž to zabili. Když přijde balík updatů, tak se stroj nedá několik hodin používat.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, ale teoreticky by to taková hrůza být neměla. S 2 GB RAM se třeba Transformer T100TA dá používat velice dobře (pravda, antivir tam mám jen ten defaultní od MS).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Neměla, ale je. Disk mají netbooky líný, 2GB jsou pro Win7 64bit málo. Takže přijde balík updatů a je to lemra líná a s přibývajícím počtem updatů se to zhoršuje. Stejně tak to dokáže zabít i ten MS antivir, když ho po čase napadne proskenovat vše. Nejhorší je, když to někdo nepoužívá moc často, a tak se mu tohle spustí po zapnutí pěkně najednou.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem ho měl v ruce, vlastní ho kamarádka. Nevím jak s tím mohla roky žít, já bych s tím dávno prásknul o zem. Člověk klikne a pak několik minut zírá na obrazovku jestli se něco stane. Dal jsem jí SSD + WIN10 a dá se s tím konečně fungovat. Ale ta 1 GB RAM bez možnosti rozšíření, to je neskutečná kurvárna. By je zabilo dát tam patici za korunu? Nebo si vemte model 1015BX - některé kusy měly slot, některé napevno 1GB...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste teda rozmazlený :-)
Já na tom má teda XP, ale na internet bez reklam je to dobrý dost. A v létě si to vezmu na zahradu, připojím USB TV kartu a na houpací síti se koukám na televizi :-)
Navíc tam mám nainstalovány starý hry, který se na tom hrajou dobře - třeba Heroes 3 a 4 nebo Planetscape Torment.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty XP v tom dělají zásadní rozdíl :-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Pokud mi někdo dá k přeinstalování počítač s 1 GB ram automaticky šahám po XP. Pro W7 je to limitní. Sice jedou, ale otevřete Firefox a dojeli jste :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ono limitní jsou i 2GB... pustíte winUpdate a můžete jít na dovolenou. V ten okamžik se RAM zastaví na 1,7-1,9GB a začne swapovací rodeo. Během toho se začne flákat i procesor a samotná instalace .Netu ukrojí hodinu života na této planetě. Zkrátka za použitelné minimum s W7 lze považovat 4GB paměti, méně je pro velmi trpěnlivé jedince a 1GB je tak akorát pro jedince s tendencemi k sebepoškozování.

Naproti tomu s WinXP lze obstojně lítat na 256MB. Jeden takový stroj vlastním a v kombinaci s PIII-800, 24GB SSD lítá jak raketa. Konzumovat web bych na tom rozhodně nechtěl, ale základní kecálek, přehrávadlo hudby a nějakého nenáročného filmu to považovat lze. Dokonce, vím že je to hodně odvážné tvrzení, by to mohlo konkurovat tomu atomu. Minimálně nižší spotřebou a kvalitou provedení, ale to už je mimo to, co jsem chtěl sdělit :)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

jsem přesvědčen o tom že s SSD stačí i 1 GB RAM...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Swap na SSD je sice podstatně rychlejší, ale stále je to swap, tedy pozastavení, škatulata hýbejte se a pokračování. Navíc mi to přijde investičně nevyvážené (relativně drahý SSD a šunt s giga RAM :-)

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

640kB stačí každému... ale ne, jako 1GB je fakt zlo. Do toho se ti vejde OS a jak něco pustíš, tak věřím, že se ti zapíše nějakej ten m-GB dat na disk. Před rokem-dvěma se mi podařilo na počítači rodičů spustit winUpdate po reinstalu mašiny. Abych si ušetřil tehdy práci, tak jsem tam naklikal všechny updaty najednou...a to byla ta osudová chyba. Mašina jinak se zeleninou 1007U, 2GB paměti a 7k2 500GB WD black. Po dvou hodinovém zápolení s rostoucím swapem to vyhodilo error, systém byl prakticky mrtvej a ve swapu asi 5GB dat (víc to nepustilo kvůli automatickému limitu). Update skončil cca v polovině a se strojem nešlo nic dělat, mrtvo.

Proto jsou 2GB fakt jen pro otrlé uživatele, které baví čekat hodinu na pár updatů, slovy PÁR, protože víc tu mašinu položí. A není to jen o updatech, 200MB z paměti si klidně sežere blbě napsaná aplikace ovládající wifi. Zkrátka žijeme v jiné době, v době, kde ten blbej telefon má 1GB paměti, 64GB vlastního úložiště (srovnejte se 4GB u těch "E-E" mašin), FujHD rozlišením atd atd.

Pokud mi bude někdo brečet, že se bavíme o low-endu z roku 2008, tak i ten "lepší" low-end z téhož roku byl běžně osazován 1-2GB paměti a byl to porod. Jak jsem už kdysi psal, jestli si někdo naivně myslel, že uběhají jehovisty na 1-2GB paměti (což byl standard pro stroje z roku ~2004), tak byl naivní blbec. OS od MS bobtná, programy bobtnají... všechno nám trochu poskočilo hlavně v období přechodu na NT6.x. Od té doby je díky bohu klid (ze strany OS), ale ono se ani moc neinovuje (proti tomu období XP>jehovista).

Ono stejně, i kdyby měl starší stroj dost paměti, tak buďto to bude mít bídnou grafiku na to, aby to svižně obsloužilo GUI W7/jehovisty, nebo pomalé CPU, aby se tam dalo něco z dnešní doby rozumně provozovat. A to se bavím o blbém webu, který je dneska tak zaneřáděný, že taková blbá ksichtokniha tohle atomové CPU prostě položí :). Celkem tedy i souhlasím s názorem, že tabletboom v současné době je spása... a jen kvůli tomu, že zkrátka atom byl pouze a jen levný (záleží jak kde). Spotřeba, výkon ani vlastnosti nebyly nijak oslnivé (hodnotím platformu, nikoli samotné CPU). Potom ty stroje, kam se to cpalo... paměť na desce, "disk" na desce, všechno extrémně seřezané tak, aby to jen nabootilo a hezky se to vystavovalo v krámu ve výloze. Přistoupí pár lidí, zakrouží prstem po touchpadu a tím to skončí, protože na tom stroji nic jiného nebylo (kromě solitairu).

Trochu jsem si zapřeháněl, ono to tak úplně na dvě věci nebylo, dalo se vymyslet i rozumné využití. Jenže pak už to nebyl netbook z mountfieldu a nebo netbook za 6k, ale netbook za 9k. V té cenové relaci už bývali velmi levné..., a nebo spíš ten nejlevnější odpad (to je to vhodné slovo) ze standardního mobilního segmentu. Nějaké ty celerony, pentia s klasickým superlesklým 1366×768, až půlgigovou (pozor na to, zvýraznit!) "grafárnou" a našlapaným "půlterem".

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

"1GB je fakt zlo. Do toho se ti vejde OS"

Jak kterej... XP nebo linuxy s LXDE ti sezerou 200-300M a do zbylych 700 se ti v pohode vejde prohlizec s deseti taby. Vic tabu asi ne, ale na to obvykle nemas ani vykon CPU.... Jo a to nemluvim o Androidu / iOS, ty to stejne zvladnou s 1/2 pameti.

Jo a ty updaty trvajici hodiny jsou taky vysada M$, neznam nejak moc jinych OS kde by se pos*any update ktery ma 100kB instaloval 10 minut.

Takze to hlavni co to zabylo je, ze tam hodili neskutecne zam**anej full desktop OS s megapomalymi updaty, ktery tam jednoduse nemel co delat.

"Proto jsou 2GB fakt jen pro otrlé uživatele"
Umm, spis bych rekl ze wokna 7+ v kombu s 2G jsou pro otrle. 2G jsou skvele pouzitelne s jinymi OS ;)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že to celé platí pro W7, o těch jsme se tam bavili především. Pamatuji si, že ubuntu si ukouslo 200MB (přesněji asi 170MB). S tím se dá i něco vymyslet... jenže uživatel si stejně asi moc nepomůže, pokud bude konzumovat aktuální nenažraný web.

Když vynecháme web, tak z toho bude fajn kancl stroj. Přihodit k tomu SSD a lítá to jak raketa... nicméně to nemění na faktu, že tak, jak to prezentovali výrobci bylo špatné. Přihodíme k tomu trochu bloatwaru a mašina startuje 10 minut, trocha uživatelského bordelu navíc a stroj se morduje s bootem ještě déle.

Atomové stroje jsou tedy použitelné v případě MS maximálně pro WinXP, cokoli aktuálnějšího od MS bude slimák. Trochu smutné je, že strašně dlouho se dodávali kusy s nenažraným chipsetem a tak i ta spotřeba nebyla moc příjemná (se kterou se dost honosili - až 8h).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Debian 7 LXDE aktivní s wifinou 85MB RAM.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

„jako 1GB je fakt zlo. Do toho se ti vejde OS a jak něco pustíš, tak věřím, že se ti zapíše nějakej ten m-GB dat na disk“

To závisí čistě na tom OS.
Odlehčenější Linux na tom bude v pohodě.

Mimochodem jsem zjistil, že právě pro takové počítače je Linux (v nějaké odlehčené distribuci) ideální systém.
Na rozdíl od moderních verzí Windows to na tom hardwaru běží v pohodě, na rozdíl od prehistorických verzí Windows to není bezpečnostní riziko.
A uživatelé těch počítačů typicky používají OS na tak základní úrovni, že mezi prostředím Windows a Linuxu (při volbě vhodné distribuce) prakticky nezaznamenají rozdíl.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim a dodavam ze na konzum medii a kancelarinu staci i 1GB ram a slusne eMMC, overeno rocni zkusenosti s bay trail tabletem, 1GB ram, 32GB eMMC, windows 8.1, ted 10. Samozrejmne nikdy neprovozuji zadne narocne antiviraky, to je zlo. Kdyz clovek vi co dela a dava si pozor, staci mu jen nenarocny windows defender.

Navic sem jeden cas provozoval i 1GB ram + slusne SSD + core 2 duo taktnute na kolem 3GHz, Windows 7 a nestihal jsem se divit jak pekne mi vsechno slapalo. A to i Dota 2!

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Je na zaplakani ze dnes si presne tento jisty procesor jenom vyrabeny na mensich nanometrech a na vyssich frekvencich muzete koupit a Intel to jako podrazak vydava za Celeron-y a Pentia > N, presne navlas rovnake píčoviny jak pred lety cpane do dodnes mnou nepochopeneho noveho trhu zvany netbook, netbook male prtave zarizeni s vykonem na hovno, presny propadak jako notebook s dotykovou obrazovkou, jestli vtedy to byli vojeby na styl Atom + Windows 7 Starter kde neslo ani bez zasahu programu z treti strany menit prostredi pracovni plochy, tak za nim nasledovali dotykace na notebocich a dnes tu kraluji N vojeby.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

nie, dnesne atomy s jadrom silvermont su vykonovo o dost inde ako stare atomy bonell, s dostatocne velkou ramkou sa to da v pohode pouzit na kancelarsku pracu a starsie hry

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Sice jsou uz na tom lepe, ale porad jsou to neskutecne popelnice. Jenze klasicke Celerony a Pentia temer vymizely a tak bohuzel nema cenu kupovat nic slabsiho nez i3.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne kazdy uzivatel vyuzije vykon i3, i3 bych kupoval jen tehdy, kdybych uz nemel vykonny desktop a chtel editovat rawy, nebo videa. Silvermont bohate staci na normal konzumaci obsahu a i nejake ty zakladnejsi editace fotek a videa, o kancelarske praci ani nemluve. Lide tu vubec neberou v potaz jednu zasadni vec a to, ze stare atomy, ala ten ktery je v recenzovanem netbooku, byly in-order architektura coz byla jejich nejvetsi slabina. Stare atomy maji s novyma spolecnou jen nizkou spotrebu, nove atomy instrukce zpracovavaji uz out-of-order jako jejich vetsi bratri i3, i5, i7 a to prave dela ten zasadni rozdil v celkovem vykony / sviznosti systemu.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Největším problémem těchto hraček je samotný Windows. Vždyť smartphony běží na horším HW mnohem plynuleji i ve FullHD. V momentě, kdy začne jakýkoliv systém swapovat a ještě navíc na HDD, tak jde výkon do háje. V případě windowsů a jejich nenažranosti na paměť se systém rychle hroutí. Docela by mě zajímal právě ten test s linuxy, které jsou mnohem méně náročné na paměť. I ty XP jsou na tom mnohem lépe než W7 a výše.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ad: "... tak jde výkon do háje."

U shnilých Atomů nelze vůbec používat termín výkon, nazval bych to spíše "pohyb". Jak začne swapovat pohyb ustane. :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jak kterej Linux. Třeba Ubuntu už před lety (2-3?) tuším mělo požadavek na 768 MB RAM jako minimum. Standardní instalátor vůbec s 512 MB, IIRC. Třeba Lubuntu by mělo jít, ale myslím, že i některé systémové démony už s malou RAM nepočítají, takže některé na pozadí běžící služby byly schopné systém hodně utrashovat, když bylo třeba jen 256 nebo 512 MB.

Jinak není problém pro počítač s mrňavou RAM najít OS, problém je pro něj najít webbrowser. I ty lehkotonážní speciální nejsou žádnej zázrak, jelikož ty desítky MB žerou už přímo zobrazené weby (a vykreslovací jádro je stejný webkit/něco jako v normálním browseru).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Presne. M$ mohl trochu facelift-nout XPcka a hodit to tam. Nicmene, kdyz byli pozdeji schopni nahodit 20+G system na tablet s 32G storage, myslim ze uz bylo vsem jasne, ze na jejich manazmentu nejaky chirurg pravidelne trenuje lobotomii...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mam tento isty notebook na hranie sa
Bezi na nom 32bitovy Win10 (problem s ovladacom VGA (Intel HD3600) ) a v dualboote 64bit Mint 17.
Vsetko v pohode.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je ještě v pohodě, nejlepší byla verze, co měla flash disk místo HDD (NE, to nebylo SSD!) rozdávali to zadarmo k sekačkám v mountifieldu :D
BTW: takhle si představuju ten správný sebemrskačský stroj pro pana Ježka :D
díky názorům typu: na monitoru není skoro nic vidět, ale má malou spotřebu a už se zaplatil, takže je to v pohodě. Při zpracování RAWů se to vždycky na několik minut zasekne, ale já si počkám, to je v pohodě protože spotřeba a vůbec proč bych měl utrácet za pracovní nástroj...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak tuhle <em>jebku</em>, jak to nazývá většina lidí, co znám a co měli tu čest s tím dělat, jsem nedávno dostal do pazour přesně podle první varianty v článku - zadarmo od známýho, kterej by s tím už jebnul do popelnice.
Trošku jsem to interní úložiště zkoumal. Je to připojený interně přes Parallel ATA, hlavní čip (řadič) je něco, co se jinak běžně používá v CF kartách a visí na tom - teď nevím, jestli čtyři nebo osm (spíš čtyři, ale nevybavuji s ito přesně) flash čipy Samsung. A nějakou zvláštní souhrou náhod to má neuvěřitelně nízký IOPSy, který se nelišej dle velikosti bloku dat, který to má zapsat, asi tak do 1MB bloku (pak už to klesá). Ta hodnota IOPS je prosím pěkně 3 až 4. Ano, takhle málo, to nemá žádnej hard disk, možná ty starý MFM, ale od IDE vejš snad nic. Jinými slovy při zápisu 512B nebo 4kB bloků to pořád udělá jen jeden takovej blok za zhruba čtvrt sekundy (4 bloky za sekundu). Čtecí IOPSy to má v pohodě, to se pohubuje v řádu tisíců, ale zápisový jsou 3 až 4 podle nálady.
Proto to tenkrát ukrutně efektivně řešil flashfire - http://diit.cz/clanek/flashfire-urychluje-netbooky-s-pomalymi-ssd - kterej se instaloval jako driver filter na úložiště a fakticky akumuloval IOPSy do větších bloků a zapisoval je na pozadí. Rozdíl byl dramatickej (video už tam není, protože se při upgradu redakčního systému nepřevedlo, ale mám ho někde uložený).

Mám s tím netbookem svý plány - nejspíš ho namontuju do auta. Už jsem objednal redukci na mSATA SSD (vychází kolem stovky) a když to pošlape, objednám i dotykovou vrstvu na displej (vychází kolem tisícovky), protože v autě to bez dotyku nepude :). Přijde na to nejspíš i GPS modul a vůbec do toho narvu vzhledem k aktuální hodnotě hodně peněz :). A pak, abych trošku zakonkuroval Davidovi, o tom nejspíš tady vydám i článek ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tie prve verzie sa predavali s mini pcie, minimalne u asusu nekompatibilne s msata ... doma mam take 32 GB SSD ktore nemam kde zapojit lebo redukcia stoji polovicu z noveho ssd a to sa uz neoplati. Flashfire som pouzival, ale casom to nejako stale zhodilo windows, narobilo chk a reinstall. Som rad ,ze som tomu zmetku jednu vrazil, asi by ma zlostil doteraz, ale mohol som ho nechat svokre :D

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Já si taky vybavuju, že jsem to na netu viděl v nějaký podlouhlý verzi. To, co mám v ruce já, už je naštěstí IDE v konektoru ZIF přes flex kabel. Vypadá to takto: http://i.ytimg.com/vi/7weApvWrgaE/maxresdefault.jpg

Samotný je to fakt těžce nepoužitelný díky těm brutálně nízkým zápisovým IOPS.

Jebnul bych tam přímo SATA disk, asi bych zvládl připájet tam patřičný konektory, ale chybí tam kolem toho součástky (kondíky, odpůrky, možná trandíci, možná nějaký voltage měniče, čort znajet) a na to už si netroufám. Myslím ale, že to nebude na závadu, protože stejně je to všechno v režimu IDE, takže bych výhody SATA zřejmě nevyužil. Takže když tam dám redukci ze ZIF na mSATA, tak to pojede a pořád to bude mrakykrát lepší než tenhle paskvil :).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

aj na tych asusoch to nejak modifikovali na zif a 1,8" zif hdd ... tusim boli aj schemy ako pripajkovat redukciu na usb a potom v biose nastavit na boot z usb :) http://beta.ivc.no/wiki/index.php/Eee_PC_Research a este niektori si kupovali lacnejsie msata ssd a kabliky potom pajkovali podla schemy ako to "vymyslel" asus. Skoda ,ze sa s tym uz neda pohrat v mojom pripade, nemusel som notebook pokazit hrubou silou ,ale ked uz tak neodbornou manipulaciou s elektronikou :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jak vaše plány udělat z tohoto stroje GPS navigaci do auta dopadly? Mohl by jste z toho udělat další článek a srovnat i navigační softy včetně map ve win10. Mám totiž k dispozici něco podobného (Acer ASPIRE ONE D 270 - Atom N2600,4GB RAM) a také bych z toho chtěl udělat navigaci. Případně kde najdu ten článek?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten ku kosackam bol acer, ja som mal podobny asus eee 901 za este byvalych 10 500 SK :D , tomu som po 4och rokoch taku jednu vrazil, ze to uz nerozdychal, mimo to, ze z casu nacas sa samo odseba "poskodilo" SSD ulozisko, tak po case bol taky spomaleny ,ze som kvoli nemu takmer zacat brat prasky na nervy :D Dnes mam transformera s novym atomom a to je uz normalne pouzivatelne bez zvysovania tlaku :)

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem kdysi zmetka s Atomem 330 a ION2 grafikou. Za prvé z toho pořád funěl neskutečně horký vzduch (ta grafika) a tak se pískající větráček nezastavil. Dále vzhledem k "in order" CPU to bylo neskutečně líné (současné aktualizace Win7 by na tom trvaly asi hodiny), výhoda ION byla, že to dalo HD videa. RAMka se naštěstí dala vyměnit, tak zde problém nebyl, ale ten procák byl prostě příšerný.

Ani se nedivím, že tablety měly takový úspěch a tenhle trh šel do kopru, protože za méně peněz člověk následně mohl koupit i jablečný tablet s naprostou opačnou "user experience".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Dále vzhledem k "in order" CPU to bylo neskutečně líné"

Umm, tak to pozor, in-order s tim nemelo co delat. To co to zabilo byla kombinace tragickych 1G ram + Win7 + HDD. K tehle kombinaci muzes klidne vymenit Atoma za Xeon E5 2699 a porad ti to pojede stejne dobre, tj jako hlemyzd do kopce v protivetru na osolene silnici ;)

In-order mel mozna 10% dopad na rychlost, v celkovem obrazu to bylo irelevantni...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Tak komentoval jsem svou zkušenost. Měl jsem tam 4 GB RAM a swap zakázaný, ale když člověk může spatřit jak se kupř vykreslují objekty okna pro uložení souboru, tak je něco špatně. Ještě doma mám podobný booček s AMD APU E3 a přestože má o 400 MHz a dvě jádra méně, tak je to nebe a dudy. Hrubý výkon to teda také nemá, ale jinak jsou reakce systému k nepoznání. Oproti desktopu to je pochopitelně znatelně línější, ale obecně se na tom dá normálně fungovat.

In order má hlavně dopad (špatný) na reakce OS, na odezvu. Je to nepřehlédnutelný rozdíl, troufám si řící o stovky procent. Rozdíl výpočetní síly k out_of_order naopak není skoro žádný, o tom žádná.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

"kupř vykreslují objekty okna pro uložení souboru"
Pak je bud problem slaba grafika, spatne ovladace grafiky, nebo vam OS neustale saha na disk.. tohle s In-order nema nic.

"In order má hlavně dopad (špatný) na reakce OS, na odezvu"

Ne, nema. In-Order nema *absolutne nic* spolecneho s reakcemi OS. Ja verim ze tam ten rozdil stovek procent mate, akorat ze In-Order neni ten duvod. In-Order je na vlastnost CPU, tzn ze ovlivnuje *vsechnen* kod co na tom CPU bezi uplne stejnym zpusobem. Si myslite ze OS ma nejakej magickej kod, ktery zrovna in-order nesnasi, zatimco firefox s in-order bezi uplne stejne jako out-of-order ? houby, kod je pro CPU kod, jestli je OS nebo cokoliv jineho. Takze s in-order vam o par procent pomaleji pojede *vsechen* kod.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Teorie je hezká věc, ale prakticky to viděti a zažíti bylo poučné. V prostředí Windows evidentně generuje kód, kterému svědčí spekulativní zpracování instrukcí - proč to nevím, programátor nejsem - ale zase rozumím dost počítačům na to, abych poznal kdy a co brzdí (a HDD ani grafika popisovanou lenost nezpůsobovala, ty mají zase své projevy). To se prostě musí zažít. Jinak je mi jasné, že zpracování instrukcí je ve všech úlohách v CPU stejné - jen ty vnější projevy se mohou dosti lišit.

Třeba zajímavou ukázkou je smazání koše s tisíci položkami ve Windows. Na Atomu to trvalo minuty s všemi 4 vlákny na 100 %, na parametrově slabším APU to trvá pár desítek sekund (tak 20 % času), obě jádra na 100 %, oboje na HDD, ale ten na to neměl vliv. A takových ukázek je spousty. Já to nedokážu analyzovat funkčně, ale uživatelsky to bylo zjevné.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že v tomhle bude mít prsty spíše diskový řadič. Ve windows diskové operace dokáží počítač zmrazit, několikrát jsem se s tím setkal, ale nevím, zda to bylo chybou hardware (vadný disk, řadič nebo napájení ) nebo jestli byl špatně napsaný software/driver.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně ten disk obyčejně fungoval normálně svižně, bez záseků "přerušení", ale jakmile šlo o "milion" malých položek, bylo to v háji - běželo to čistě, ale jako na 486. Kadence ta ta ta ta ta :-D. Nejen, disk. Schránka, dlouhý textový dokument.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, fotobob ma pravdu. Byla to prave in-order architektura ktera to nejvice brzdila. Upgradnul jsem atom n270 ION netbook slusnym ssdckem a jediny pozitivni dopad byl zretelny na rychlosti najizdeni systemu. Prohlizec se oteviral skoro stejne pomalu, proste vsude se cekalo na ten atom, byla to nejpomalejsi komponenta v tom systemu. A s tema aktualizacema to je velmi dobry priklad, ty daji dneska zabrat i bay trailu...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Zmetka s Atomem a ION grafikou (ještě tou první) mám též - prodávalo se to jako Prestigio ION PC a sháním někoho, kdo to má a byl by schopnej dumpnout BIOS. Tomu mýmu zmetku totiž BIOS brouk odešel, takže jsem do toho nechal namontovat jinej (díky, RayeR) a narvali jsme do toho BIOS, co se podařilo sehnat. Něco je ale blbě, u toho Atomu se nesmí využívat HT, jinak to zatuhne v tom momentě, kdy se to snaží SMPčkovat - jak Windows, tak Linux. V obojím to jde pořešit (Linux jde spustit s parametrem nosmp nebo tak něco, Windowsům jde vnutit běh jen na jednom jádře). Jinými slovy je to Atom 330 bez HT, čistokrevný in-order jednojádro. Takhle to funguje zcela bez potíží, ale přeci jen bych tomu rád rozběhal ten HT ;).

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Už bohužel trapitele nevlastním, že bych se třeba podělil. Na jedno vlákno to asi nebude nic moc. :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jednou jsem mel v ruce netbook z WinXP pricemz mel na desce pouze 4GB prostoru (zadny HDD) a slecna se divila proc kdyz chce neco stahnout tak ji to vzdy napise malo mista na disku :D Preinstalace systemu samozrejme trvala celou vecnost jako i dalsi prace :D Po tihle zkusenosti jsem vsude mozne rozmluval nakup netbooku, jsou to zbytecne vyhozene penize :D Misto toho jsem natrefil na Sony Vaio VGN-Z11XN/B asi za 4,5k s SSD diskem (novy stal v roce 2008 kolem 60k, 13,1" 1600x900, C2D 2,4GHz, vaha 1.5kg) a to je radost pracovat na nem. Upgradeoval jsem akorat RAM na 8GB :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Kde jsou ty časy, kdy netbooky strašně táhly. Říkali jsme tomu "íčko" (od Asus EEE) a člověk si s tím pár vtipných chvil užil. Jedno jsem taky vlastnil asi dva roky a musím říct, že když se tam nainstalovaly osmičky, tak to tomu vdechlo trochu života. Jasně, pořád je to zmetek Atom s 1GB RAM a pomalým HDD, ale už to bootovalo v celkem rozumném čase a když se po tom nechtělo víc než prohlížeč s pár záložkama, tak to docela valilo. Ale doma jsem to samozřejmě nepoužíval, nejsem masochista, když mám komfortní desktop. Takže se na íčko čím dál víc prášilo, až jsem ho jednoho dne vyměnil za dvě plné nádrže. :D

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle stroje me uz desi. Zrovna nedavno jsem jeden preinstalovaval (2GB RAM) a instalace zaplat Windows 7 se nepocitala na hodiny ale dny. Bohuzel jsou ty mrchy snad nesmrtelne, co tam mohlo byt za kvalitu, kdyz to stalo 5-6 tisic Kc, to nechapu, ale funguji dodnes. Bohuzel dnesni webove stranky jsou uz nekde jinde, nez aby to slo normalne pouzivat.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Aspire one s HDD jsem měl v rukou, abych s tím něco udělal (na W7 nebylo k použití).
Vyhodit jsem to nemohl ač jsem moc chtěl, tak tam šel linux mint s Xfce - na občasný kouknutí webu bez velkýho spěchání a na mp3 OK.
Takovéto stroje vzít a vyhodit, osobně bych na tom nevydržel.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Odešel mi na konci ledna 2015 ASUS s Athlonem X2 tak jsem koupil ten nejlevnější ASUS co byl v Electroworldu - X553MA 4 GB RAM. Ano, Celeron 2830 neboli asi převlečený Atom a světe div se, žádný problém oproti Athlonu X2 spíš naopak. Dokonce i Full HD videa jedou plynule. Napájecí zdroj sotva čtvrtinový, vleze se celý do zásuvky přímo, údaj na štítku o spotřebě sotva třetinový... Windows 10 jedou jako po másle. A ano, autor správně poznamenal, SSD. To je jádro problému. SSD = rychlost, HDD = pomalost. A tak to je. ANo, ám tam vyměněn HDD za SSD, jak jinak. Ne, nechápu kdo tu co a proč řeší o noteboocích. Jsou to přenosné počítače stavěné na výdrž baterie a úspornost energie.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mam notebook s Pentium M dothan 1.73GHz (2MB cache), 2GB ram, ATI mobility radeon x700 (2.0b shadery a 128MB dedikovanej VRAM) a klasicky 2.5" HDD PATA. Zatial tam mam Win XP ale potrebujem nieco novsieho. Ake Linux distro by ste mi na toto doporucili? Hlavne take distro aby bolo bezpecne (takze bezpecnostne aktualizacie pokladam za povinnost), aby mi na tom slo mnozstvo modernych aplikacii, od najnovsieho FF az po libre office, Java a aby to bolo user friendly. Rozmyslam nad Ubuntu a Lubuntu. Dopredu dakujem za navrhy...

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Být tebou tak se rozmýšlím mezi Xubuntu a Lubuntu. Kdyžtak si vypal obrazy na CD/DVD nebo pokud umí počítač bootovat z USB, tak si to hoď na flash disk a při bootování zvol variantu "Vyzkoušet systém bez instalace". Normálně ti to naběhne do plochy aniž by to cokoliv dělalo s nainstalovaným systémem v notebooku (tzv. live distribuce). http://www.xubuntu.cz/ziskejte

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Mě nastavení a vzhled Xfce v Xubuntu od jisté verze neseděl a nesedí, takže pro takové to generické Xfce na Ubuntu doporučuji vždy instalaci Lubuntu a pokud bude člověk nespokojen s LXDE, tak doinstalování Xfce. Vždy mi to dělalo méně problémů a zdálo se mi to výkonnější než přímo Xubuntu. Ale i na LXDE se dá dobře zvyknout, případně pokud by nestačil PCManFM, tak doinstalovat Thunar.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja som cital na nete ze Xubuntu bolo sice dizajnovane aby bolo menej narocne na HW ale ze v realite ma takmer identicke naroky na ramku ako klasicke Ubuntu. Na druhej strane klasicke Ubuntu pozaduje minimalne 1GB RAM a 2GB je doporucovane, takze s 2GB by to mohlo byt v pohode. Mna len zaujima ze ake obmedzenia plynu z pouzitia LXDE namiesto Unity?

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Xubuntu jsem tam taky vyzkoušel. Sežere 3x víc ramky než čistý Debian!

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Jj také jsem v roce 2008 vlastnil MSI Wind PC U100 s 2GB RAM a XP to celkem šlo. Hlavně u něj bylo dobrý, že šlo přetaktovat procesor z 1,6GHz na 2GHz. V roce 2011 jsem koupil Samsung 305U1A-A01 - ještě první verzi s AMD 350 a mám ho do teď. Akorát jsem mu za poslední 4 roky koupil napřed Crucial M4 128GB a poté Crucial M550 256GB :-) Dokonce i baterka je ještě furt ready. Každý rok ho tahám sebou na Floridu, tak si užije na měsíc i změnu klimatu a výlet letadlem :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Mamka po me zdedila uz druhy netbook. Pred dvema roky Compaq Mini 311C s prvni generaci NVIDA ION a jednojadrovym atomem N270 pretaktovanym na 2GHz. Ram 2GB, 60GB SSDcko OCZ Agility. Nejvetsi brzda je samozrejmne ten atom, ani to SSD tomu moc nepomuze, ale pouzival jsem ten netbook behem studia docela pohodlne na zapisky a podobne. Nyni jsem se vsech notebooku a netbooku prozatim zbavil, protoze mam vykonny desktop a 7" Linx Windows 10 tablet s baytrail atome, 1GB ram a 32GB MMC (15GB volneho po naistalovani vsecho co na tom pouzivam). Ten tablet je dobre windowsatko na pohovku nebo do postele. Psal jsem tu o nem uz mnohokrat. Za £59 s officy zdarma na rok to byla paradni koupe. Tatkovi sem dal 10" verzi s 2GB ram a rozdal jsem 3 7" kamosum a rodine. Prvni netbook ktery jsem mel a potom mamka s Ubuntu bylo Lenovo S10 - taky ji jeste funguje jako zaloha. Ted mozna budu muset zase trosku vice psat nejake slohovky tak pokukuji po necem malem s rozumnou klavesnici, baytrail mi na takove prenositko staci.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

rozlisenie toho 16:9 LCD v ziadnom pripade nebude 1024x768....

A problemy s netbookmi su zasadne dva:
-vyrobca neosadi slot na pamet a napajkuje tam nejaku smiesnu kapacitu
-intel svojho kriplika HW obmedzil na 2GB ram
(verzia s AMD APU a 4gb ram je OK)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ty potvory měly všechny 1 GB paměti hlavně proto, že s 2 GB už to nemohlo mít tu levnou licenci 7 Starter - IIRC. Ale když to bylo napájené na desku, tak to byl průšvih.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

takze este treti problem:
-vyrobca neuviedol na trh verziu ignorujucu `marketingove hratky` fasistov a soc. inzinierov z micorsoftu...
(napr. verziu s 2GB a free linuxom za rovnaku cenu -> kupili by si to aj ludia co chcu WIN, akurat by tam dali piratsky ;o)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna teď mám doma jednu podobnou "potvoru", ale ještě o stupínek horší a starší. Netbook s Atomem N455, což je rákoska s 1C/2T in-order. Vzhledem k tomu že byl ale osazen SSD z důvodů časté manipulace(OCZ Agility 3 - total overkill, slouží jako čtečka řídících jednotek aut a podobný blbiny) se s ním přesto nedalo na předinstalovaných W7Starter nijak moc dobře fungovat. Aktualizace byly na jeden den. Po aktualizaci jsem je vypnul a chraň bůh aby je někdo zapnul. Avasta jsem tam nechal (zásadně zasekne počítač jen při aktualizaci programu, né definic) a paměť rozšířil na 2GB. Ve Firefox dal Adblock a už se to začalo dát používat...tak nějak...

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Sorry za OT, ale potřebuju se zeptat: byly by nějaký referovatelný zkušenosti se softy pro Androidy a čtečkami řídícich jednotek aut třeba přes BT nebo i USB? Něco, co by šlo doporučit?

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Cau, s tim mam zkusenost a mam i dve ctecky, bluetooth a usb taky. Torque je paradni pro Android. Mel jsem problem s blokujicim se termostatem takze to moc chladilo a pomoci Torque jsem si vytvoril log z jizdy, ktery zaznamenaval teplotu, otacky, ujetou vzdalenost, cas jizdy, rychlost atd. pak to vytisknul a dal to jako dukaz do servisu na opravu v zaruce.... Jednoduche chyby jdou resetnout a vypnou kontrolku na palubovce. Torque umi precist chybove kody a rovnou hledat co to znamena a v cem je problem. Pouzival jsem i usb ctecku s netbookem a ruzne softy, uz si nepamatuji jake, jsou to uz asi 3 roky zpet. Bych rekl, ze bluetooth ctecka + android Torque bylo v mem pripade dostacujici. Koupil jsem tu ctecku na ebay z ciny, stala tehdy kolem £15 myslim. Torque potreboval root pro plnou funkcionalitu, nevim jestli ho porad potrebuje, uz jsem to nejaky cas nezkoumal.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na jaké auta. Majitel toho netbooku řeší Fordy kolem roku 2000 (už si nepamatuju jaký mají komunikační protokol) a koncern VW což je tuším OBD-II. Napiš na co to je a zeptám se ho. Vím že pak používal i nějakou tu Bluetooth mrchu. Otázka taky je, zda chceš jenom číst, nebo i emmm "měnit". :)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem kdysi dávno Asus EEE PC 701, který jsem vrátil ve čtrnáctidenní lhůtě, po pár dnech jsem totiž byl dostatečně vyléčen z myšlenek na tyhle šunky. Naštěstí skončily v propadlišti dějin. Pracovat na tomhle je totiž očistec.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Dodnes mám Fujitsu Siemens Amilo Mini s Atomem N270 + 1GB RAM + WinXP + 60GB 1,8" diskem. Pořád ho občas používám pro surfování nebo sledování videa před spaním. Nikdy to nebyl žádný rychlík, hlavně ho brzdil tragický disk s 4200 otáčkami. Baterka už je na hranici použitelnosti (vydrží tak půl hodiny). Funguje ale pořád a když skončila podpora XP, mohl jsem povypínat spoustu služeb systému a uvolnit tak paměť. Jen ten Firefox kdyby se spouštěl rychleji (první spuštění trvá přes půl minuty).

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Tak presne tento malý Asus zmrd v bielej farbe mám na hajzli na yotube. Pôvodne kúpený na krátenie chíľ počas pravidelných letov. Mám v tom Porteus OS a je to asi tak 3x rýchlejšie než XP.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Mám ho doma, jednoho dne se už nespustil, jsou na něm fotografie ale nevím jak je z něj zachránit.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Vymontovat HDD a pripojit k jinemu pocitaci.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

to Wift: já jsem na netbooku MSI Wind PC U100 pod XP taky pařil čtečky řídících jednotek :-) , ale zkoušel jsem akorát Octávky a Fábie přes USB OBD kabel. Ještě někde ho mám založeněj včetně CDcka se softem tak se ti po tom CDcku podívám. Jinak co si pamatuju tak na tom CDcku byly akorát "free" (očesaný) verze, ale chybový hlášky to četlo i mazalo :-) Teď mám OBD 2 verze 1.4 přes "modrej zub" a používám na androidu Torque. Mám ho asi 5 let (v tý době ještě nic jinýho na Android nebylo), ale bohužel mám nový auto a tam chybový hlášky nemám. Takže mi bohužel žádný nenajde, tak ani mazání nemůžu vyzkoušet. Otáčky a spotřebu ukazuje naprosto bez problémů. Zkoušel jsem to u kámošovýho starýho Jeepa a tam mi to žádný chybový hlášky taky nenačetlo i když při vyblikávání mu to chybovou hlášku na palubce ukáže, ale kdo ví, neměl jsem čas zkoušet jinej soft protože spěchal do práce. Chtělo by to nějakou starší škodovku na půl dne hraní ;-)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

to Wift: tak už jsem to CDcko našel a je tam soft pro Palm, PC, PocketPC, Symbian a Windows Mobile :-) Pro PC je tam soft: EasyOBDII verze 2.2, OBDGaugeAll_PC, RaceChrono a ScanMasterELM_2.1_DEMO - ten jsem myslim na čtení i mazání chyb používal, ale je to 5,5 roku zpátky tak už si to tak přesně nepamatuju.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Včera mi někdo položil na stůl Toshibu Satellite s dvoujádrem, 512 RAM (XP Home certified) a 64 GB SATA diskem, na které očividně kvalifikovaně nainstaloval W7 Ultimate s Avastem.
U toho teprve zjistíte, co je čas ve vesmírném měřítku. Fousy už si dávám za opasek.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

zrovna o víkendu sem oprášil přítelkyni Asus eee 1008p. Dal tam starší SSD disk a 2GB RAM z umřelého NB, instalace Win10 a docela se to dá používat pro nenáročnou práci. Před touto úpravou naprosto nechápu jak měl někdo trpělivost s tím cokoli dělat :D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem mel k obou netbookum XPcka a dalo se. Jinak jak rikas, i na starem atomu se to da pro nenarocnou praci. Bay trail tablet se slusnym 32GB eMMC, Windows 8/10 a 1GB ram je uz docela svizne konzumni zarizeni.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

IMHO SSD disk na SATA je rychlejší jak eMMC úložiště. Samozřejmě záleží co tam je za můstek pro eMMC, ale lowcost zařízení rychlostí moc neoplývají a eMMC pak bývá brzdou... nemluvě o nemožnosti rozšířit to. V tomto případě sem děkoval za ještě v té době klasické SO-DIMM :-)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Presne, zalezi jake eMMC a jak je resene. Nastesti tam dali docela slusne. Udelal jsem ted jen kratky zakladni test...

https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/Linx7?authkey=Gv1sRgC...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Vlastním Toshibu NB100 s Intel Atom N270/1,6 GHz, čipovka i945GSE, 2GB RAM a 2,5" 160GB 5400ot. disk, Win XP 32-bit. Základní činnost - web, email, webovky, jednoduchá úprava grafiky/fotek v pohodě. Nyní ho používám jako USB dock pro externí programátory a jako zobrazovadlo pro USB osciloskop - též v pohodě. Vždy se dá najít nějaká činnost, kde nepotřebujete nějaké dělo.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Přidám taky jednu zkušenost. Mám totiž doma éčko 1001px s ještě slabším Atomem. To nemá ramku napevno, tak šla ven a byla nahrazena 2GB z bazoše. Z bazaru dostalo i 320GB disk WD 7200ot. Ten původní Sege 5400ot se totiž překvapivě ukázal jako největší brzda systému. HD tune ukázal průměr 28,8 MB/sec u Segeho a 69,4 MB/sec u WD což je obrovský rozdíl. S novým diskem zároveň klesla výdrž ze 7 na 6 hodin což ale může být způsobeno i stárnutím baterie. O Windows 7 jsem raději ani neuvažoval a o upgrade na W8 už vůbec ne. I se starými XP byl provoz netbooku utrpením a vyžadoval trpělivost dalajlámy. Po výměně disku jsem nainstaloval čistý Debian 7 LXDE a mám ho tam dodnes. Po doinstalování OS do použitelného stavu startuje za 30 sec a vypíná se za 5 sec. S Cromiem je vytuněné éčko celkem svižné i na brouzdání po webu, do mailu se dostanu za minutu od stisknutí HW tlačítka start.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.