Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test - netest Ubuntu 16.04 LTS

nesouhlasim s tim ze gimp by mel byt obsahem standardni instalace, naopak jsem byl rad, kdyz ho xubuntu konecne vyrazilo

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Co však bylo smutnější, že zaškrtnutí instalace uzavřených ovladačů a softwaru na mém konkrétním PC znamenalo, že ovladače pro GeForce se stejně nenainstaloval a systém jel přes otevřený ovladač nouveau.
*
bezne, stavalo sa mi to na Ubuntu 12.04 v minte nastavujem manualne
***
systém sám je poměrně stabilní, ale nahodile padají aplikace
*
Ano, preto som odisiel na Mint Mate a aj do firiem sli namiesto buntu. Taktiez ma isty cas stvala jazykova "mutacia" sk/eng alebo cz/eng a radsej ostavam iba na eng..
***
proč člověk musí doinstalovávat takové samozřejmé věci jako GIMP.
*
suhlasim, toto ma tesi na Minte vratane toho, ze po aktualizacii mi staci pridat gulashove PPA a mam aj synthetizer. Jedine co doinstalovava je pinta (kvoli graf. tabletu), mixx, audacity, stelarium ostatne vsetko tam je.
***
kernel 4.4 přináší určitá zlepšení
no ja zostavam na 3.18 z dovodu bezchybneho chodu Numark Mixtrack pro 2 (4.1 a aj 4.4 s nim maju v mixxx problem (priradenie jog nefunguje))

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším na Mint 18 :-), Ubuntu bylo vždy trochu neodladěné, Mint to je jiná písnička, p. Ježek doporučuji ;-)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Pridavam sa. Ako vidno, aj najrozsirenejsi Linux dokonca LTS je bugnuty uz pri instalacii. Hned po instalacii sa objavuju dalsie bugy pri uplne beznych operaciach...
Toto by dospely OS nemal robit. Osobne vidim Mint uplne inde ako vsetky ostatne linuxove distribucie.
Snad si Mint udrzi trend a Mint 18 bude stat za hriech.
Nic ine ako Mint som nebol schopny pouzivat prave vdaka vsadepritomnym bugom.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Tak on je sice Ubuntu nejznámější, ale nejrozšířenější je právě Mint ;) Asi pány v Ubuntu ještě nenapadlo zamyslet se proč asi ;)

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Mint je na zlomku pocitacu co Ubuntu. Osobne jsem Mint nekolikrat zkousel a zmen oproti Ubuntu je minimum. Proto jsem se vratil k Ubuntu, ktere ma nektere vyhody, ktere jinde nejsou, napriklad automaticke povysovani verzi nebo upgrady na vyssi verze bez reinstalu.
Jina vec je samozrejme Cinnamon, ale ten si do Ubuntu nainstaluju dvema prikazama a ze me teda Ubuntu + Cinnamon = nej distro. :-)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si nesouhlasit, už jenom Cinnamon a MATE (což je hodně svázané právě s Mintem) vs. Unity je rozdíl "jako prase".
Dále konfigurační skripty při instalaci fungují daleko lépe než v Ubuntu a celkově chod prostředí.
Dle mého názoru je lépe odladěný včetně aktualizací, což je ostatně jeho nevětší výhoda (myšleno hodnocení aktualizací dle "nebezpečí") atd. atd.

A s tím zlomkem počítačů bych si taky tak nebyl jistý .. ;-) mrkni na průzkumy jak to vychází ;-)

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

S tím padáním aplikací, bohužel i mě občas vyskočí chybová hláška, ale na chod systému ani aplikací to u mě nemá vliv :)

Už jsem zkusil opravdu hodně distribucí, od Mintu, Fedory, OpenSUSE, Antergos a dál, ale vždycky se vrátím na Ubuntu, které mě nezklame.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Je to skutečně sázka do loterie. Jak jsem si pochvaloval Ubu 15.04, a jak mě neskutečně naštvala (na stejném hw) totálně nefunkční 15.10, tak naopak 16.04 mi (na stejném hw) od prvního okamžiku jede bez nejmenšího zaškobrtnutí jak dobře namazaný stroj. Jediné, co mě pobavilo, že neumí nastavit zvuk, ale prastarý KMix si s tím poradil na jedno kliknutí. Tudíž prozatím - u mě maximální spokojenost.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

.. hmm .. takze detom zatial necham lubunt 14LTS este aspon rok ..

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

S Linuxem ,konkrétně s Lubuntu (rozdíl ve vzhledu vůči Ubuntu a zátěži pro starší PC mně moc neláká) si tykáme zatím jen chvíli ,ale co mně nemile překvapilo v této verzi 16.04 byla chyba v bootování do grafického prostředí neb chybí ovladače na starší grafiky Intel .Po hledání po fórech jsem radu našel,ale že by na tohle zapomněli nebo to tam nejsou schválně?

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Nechapem moc to neustale kritizovanie Canonicalu ohladne Miru. Pluralita vyvoja, sloboda volby a moznost vyvijat si cast systemu ktoru chcem je predsa hybna sila vyvoja slobodneho SW.

Nejaky overhead zahodenej roboty tam zial je a bude.

Ale co ak sa ukaze, ze Mir je lepsi/rychlejsi/ma lepsi potencial atd ako Wayland?

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Ve zkratce: Xorg je překonaný a Canonical všechny přesvědčil, ať makají na jeho novém projektu Wayland, že to bude super volba namísto Xorgu.
Po čase si to Canonical rozmyslel a založil další nový projekt jménem Mir a od Waylandu (prý to nenaplnilo jejich očekávání) upustil.
To samozřejmě naštve, tak Canonicalu zamávali ve stylu Linuse.
=>Canonical si hraje na svém písečku a vyvíjí si Mir, zatímco všichni ostatní vyvíjí Wayland.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Jsi si tím jistý? Podle mě od začátku stál za vývojem Waylandu hlavně Redhat.

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že Kristian Høgsberg pracoval tehdy v Red Hatu, avšak Wayland si udělal jako "bokovku" (ve svém volném čase; prostě chtěl, takže s Red Hatem to nemělo co do činění). Pokud bychom měli "nějaké firmě" připsat autorství za Wayland, tak to bude zřejmě freedesktop.org et al.
Svůj předchozí příspěvek jsem sepsal záměrně tak, protože si pamatuji, jak byl Canonical z Waylandu nadšený a snažil se ho protlačit všemožnou silou nejen do Ubuntu Trusty Tahr (myslím). Zkrátka Canonical byl ten iniciátor, který Wayland prezentoval jako dobrý přestup od Xorgu a ostatní se toho chytli; ostatně jsem kdysi něco o naštvanosti na Canonical z přechodu Wayland -> Mir četl i tady na DIIT (nevím, jestli od Davida, ale asi ano).
Každopádně: můj předchozí příspěvek byla reakce na to, proč se neustále kritizoval/uje Canonical za Mir.

Je pravda, že nyní je Red Hat tahounem Waylandu (používám Fidorku a smutním, že nestihli Wayland protlačit do příchozí čtyřiadvacítky :)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, ze Waylandu se chytil RedHat a to co z toho vylejza je na presdrzku, respektive na open source platforme si kazdy muze delat co chce a jestli si nekdo dela Wayland, jeho vec, ja to pouzivat nebudu (aspon ne v tom stavu v jakem to je dneska).
Povazte po spusteni pocitace pred prihlasenim uzivatele, pokud pouzivate Wayland, neni mozne automaticky zapnout Numlock a pri kazdem spusteni pocitace musite Numlock zapinat rucne. :-D :-D :-D (Jako kde to sme???)
Tim nerikam nic o Miru, ale ten aspon Canonical neprezentuje narozdil od Redhatu jako hotovy nebo skoro hotovy.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, co je na tom "na presdrzku", ale Váš názor. Kdyby nebylo "škaredě rudého" Red Hatu, tak jen můžeme spekulovat, v jakém stavu by Wayland dnes byl (viz výše). Tím chci upozornit na to, že ačkoli se toho Red Hat chytil, neznamená to, že je Wayland jeho výsada; jinými slovy, pokud něco nefunguje/nevyhovuje, můžete použít příslušné nástroje k nahlášení problému, popř. zaslání podnětu. Nahodilé stěžování si v internetových diskuzích není přínosné pro žádnou stranu.
A v neposlední řadě: Ano, o chybách se ví; také se ví, že je to prozatím ve stavu použitelném, avšak ne zcela vyhovujícím. Proto to také nenasadili jako výchozí, abyste to nemusel používat "v tom stavu v jakem to je dneska".
Nečetl jsem žádné prohlášení, že by měl být Wayland (skoro) hotový. Pouze to, že se udělaly obrovské pokroky za poslední (půl)rok.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Nesnasim automaticky zapnuty numlock. Ale co je opravdu divne je, proc s takovou blbosti jsou jeste porad problemy, misto toho aby to slo nejak normalne lidsky nastavit. I kdyby to mel byt parametr kernelu, kdyz k tomu bude GUI ...

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Na X-kach: "numlockx on" hotovo.
Na Waylandu: "Tuto funkci zatim neplanujeme." (Jsem se ptal vyvojaru.)
---
A reknete mi nekdo, jestli s takovymhle materialem se da porazit Microsoft, vzdyt podobnou odpoved bych prave spis ocekaval od MS. Samozrejme nekdo treba numlock nemusi, ale proste to tam ma byt jako volba, jenze Linus si proste na Redhat zdvihnout prostrednicek nedovoli. Pritom me posledni dobou prijde, ze v podstate korporace typu Redhat v podstate vyvoj linuxu "ukradli" do vlastnich rukou a delaji uplne tu samou politiku jako Microsoft, protoze proste korporace to jinak neumi. Takze hura spiclovaci funkce Windows 10, hura numlock na Waylandu, hura systemd, ....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Je potřeba si uvědomit to, co jsem psal výše. Opravdu za to může jen ten Red Hat? On to přece nemá jen na svých bedrech.
Teď k věci: možná tuto fci zatím, toto je důležité - zatím, neplánují, protože pokud nahlédnete do bug trackeru, zjistíte, že těch závažných chyb je tam mnohem víc, tak proč se zaobírat jednou chybou, která není tak palčivá jako ty ostatní? On by ten workaround v dalších revizích totiž fungovat nemusel a uživatele by to popudilo ještě víc ("proč to nefunguje, v předešlé verzi to šlo, blaaah").
Red Hatu (všeobecně korporací) se nezastávám, jen se Vám snažím přiblížit trošku i ten pohled z té druhé, vývojářské, strany.
Já zase věřím tomu, že pan Torvalds je takový charakter, že by zvedl prostředníček i EU, pokud by k tomu měl důvod :))
Omlouvám se, že jsem Vaší myšlence neporozuměl správně (možná příliš alkoholu v krvi), ale nerozumím té části o korporátní politice. Jaké "spiclovaci" fce, jaké kradení vývoje?

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Xka ani Wayland na numlock nemaji sahat, protoze ma byt nastaven spravne (tj. tak jak uzivatel chce) uz predtim nez naskoci grafika.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

"rychlý náběh i běh (hodnoceno z SSD)"

A Davide podařilo se ti rozdělit SSD tak, aby to nekončilo obvyklou hláškou v fdisku "Oddíl x nezačíná na hranici fyzického sektoru."? Kde "x" je hned první oddíl za extended. Instalátor si poradí s prvním oddílem a správně nastaví začátek na 2048, ale další oddíl nekončí celým číslem a nikdo si s tím u dalších oddílů neví rady, takže mi připadá že plná rychlost SSD snad ani nejde v linuxu využít. Ruční rozdělení Gparted taky nezabírá, protože při vytvoření oddílu si oddíl končí vždy jak sám chce a další tedy začíná taky špatně.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

nechal jsem mu celý ssd, ať si ho rozdělí jak chce. chceš sem copypastnout nějakej výpis?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

jj prosím "fdisk -l".

Zkusil jsem to taky nechat na systému a kromě prvního oddílu to zarovná špatně.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz pouzivas fdisk tak se nediv. sfdisk.

root@bluestar:~# fdisk -l /dev/sda
Ignoring extra data in partition table 5.
Ignoring extra data in partition table 5.
Ignoring extra data in partition table 6.
Ignoring extra data in partition table 6.
Ignoring extra data in partition table 7.
Ignoring extra data in partition table 7.
Ignoring extra data in partition table 7.

Disk /dev/sda: 596.2 GiB, 640135028736 bytes, 1250263728 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x30e49eef

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 1 1558304 779152 21 Unknown
/dev/sda2 1558305 13044779 5743237+ 21 Unknown
/dev/sda3 * 13044780 16450559 1702890 83 Linux
/dev/sda4 16450560 1250258624 616904032+ 85 Linux extended
/dev/sda5 16450561 50829659 17189549+ 83 Linux
/dev/sda6 96775561 105129360 4176900 8e Linux LVM
/dev/sda7 138544561 405866159 133660799+ fd Linux raid autodetect

root@bluestar:~# sfdisk -uS -l /dev/sda

Disk /dev/sda: 77825 cylinders, 255 heads, 63 sectors/track
Units: sectors of 512 bytes, counting from 0

Device Boot Start End #sectors Id System
/dev/sda1 1 1558304 1558304 21 Unknown
/dev/sda2 1558305 13044779 11486475 21 Unknown
/dev/sda3 * 13044780 16450559 3405780 83 Linux
/dev/sda4 16450560 1250258624 1233808065 85 Linux extended
/dev/sda5 16450561 50829659 34379099 83 Linux
/dev/sda6 50829661 63360359 12530699 fd Linux raid autodetect
/dev/sda7 63360360 96775559 33415200 fd Linux raid autodetect
/dev/sda8 96775561 105129360 8353800 8e Linux LVM
/dev/sda9 105129361 130190759 25061399 fd Linux raid autodetect
/dev/sda10 130190760 138544559 8353800 8e Linux LVM
/dev/sda11 138544561 405866159 267321599 fd Linux raid autodetect
/dev/sda12 405866160 639772559 233906400 fd Linux raid autodetect
/dev/sda13 639772560 1247029559 607257000 fd Linux raid autodetect
/dev/sda14 1247029560 1250258624 3229065 8e Linux LVM

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

no, vono se až tak moc neděje, když to holt nafrkal do jedný partišny a dál už je v extended jen swap (což při 8GB RAM a LXDE nepovažuju za důležité)...

Disk /dev/sda: 55,9 GiB, 60021399040 bytes, 117229295 sectors
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: dos
Disk identifier: 0x37dca69f

Zařízení Zaveditelný Start Konec Sektory Size Id Druh
/dev/sda1 * 2048 100575231 100573184 48G 83 Linux
/dev/sda2 100577278 117227519 16650242 8G 5 Rozšířený
/dev/sda5 100577280 117227519 16650240 8G 82 Linux swap/Solaris

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Lokalizace, nikdy po úvodní instalaci není kompletní, logika věci, ať si každej dodá tu svou hatlamatilku, kterou potřebuje. Za sebe to neberu jako nedodělek, tak tomu je už dlouhý roky, takže asi úmysl. Obdobně jako s ovladačema a dodatečným software, to je situace akorát ta, že při instalaci si je systém při zaškrtnutí "přitáhne", ale volba jejich zavedení je už pak na každém, takže tady bych tu nabídku bral jako zbytečnost do instalace vůbec dávat, protože opět si tam každý dodatečně nacpe to své. Pokud se koukám na nové LTS z pohledu uživatele, ale který jakous takous zkušenost již má, tak to "Software", namísto původního "Centrum software", co tam teď nacpali, to je otřes. Ne v tom, co se v něm nabízí, ale procesy zavádění jednotlivých instalací, to je zatím silná bída. V Mintu se to odsuzuje dodnes, ale tam je mi to sympatičtější, jelikož samotné naběhnutí "Správce software" není sice nejsvižnější, pro mě to není vůbec směrodatné, ale samotné provádění instalací už probíhá z mého pohledu v pohodě. Nehledě na to, že heslo zadám pouze jednou, v ubuntu při každé zvolené aplikaci, což mi přide dost nešťastné. Sestava defaultních programů je vcelku jedno, ať je to u tohodle distra nebo u jiných, to fakt nemá smysl komentovat. Opět platí, ať si tam každý nacpe, co chce. Od toho je svobodná volba ne pouze při volbě samotnéhop OS, ale i jeho softwarové výbavy, která je vždy obecně s přehledem dostačující. Opět bych takovouhle záležitost nekomentoval. Já samozřejmě Ubuntu fandím, byť raději používám "Mintí verze", leč nepíšu to proto, abych někoho evokoval ke kritice nebo dokonce k pomyslnému znechucení, vždy a všude se něco najde. Z celkového pojetí Mint jako takový na mě působí takovým ucelenějším, klidnějším a v mnoha směrech i jistějším dojmem, jako i u některých dalších...

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Já už léta používám Kubuntu. Aktualizace na 3 různých počítačích skončila nějakou chybovou hláškou a další se objevovaly v průběhu, ale na druhou stranu všechny počíatače po restartu naběhly bez problémů.

Všechno zatím běhá parádně a jsem spokojenej. Ale ještě jsem nezažil vydání Ubuntu, kde by přechod na novou verzi byl hladký.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je vždycky takto. Už ani nevím jestli od verze 6.04. nebo 8.04 skáču po těch LTS verzích a vždycky je něco špatně. Je prostě potřeba počkat na x.04.1 verzi aby gui fungovalo jak má. Mě se ale týká povyšování LAMPS serveru a s tím problém nikdy nebyl. Pamatuju si na nějakou aferku, že po upgrade nejely CDROMy, myslím někdy na verzi 10.04, ale to je tak vše. Spíš bych řekl, že ta serverová sestavení jsou důležitější u LTS verze.

Co mě dlouhodobě štve je, že i když je podpora 5 let, tak stejně musím opgrade verze dělat po dvou letech. Prostě pořád neumí tu jednu verzi přeskočit (a ano zkoušel jsem to a rozsypalo se to).

Takže po prázdninách bude vhodný čas na upgrade.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

to ze pro stable reseni upgrade LTS je az verze XX.YY.1 je oficialni verejna informace/prohlaseni, do cervence ani 14.04LTS nenabidne automaticky prechod, akorat o tom spoustal lidi nevi a pak breci...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

to jsem nechtěl, aby to vyznělo, že brečím. naopak.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

nemyslel sem tebe, naopak sem chtel doplnit informaci(tvoji i tu v clanku) o vyckani na 16.04.1 pokud jde o stabilitu :)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

"neumí tu jednu verzi přeskočit"

Na druhou stranu jsou snad jedinni, kteri umi upgrade bez reinstalu, ikdyz jen po jednotlivych LTS nebo neLTS verzich a neumi to preskocit. Nebo zkus Arch linux, ja ted testuju na nem postavene Manjaro a maji ty rolling updates neco do sebe.
Tak ale porad zlate, kdyz vezmes treba Fedoru, ktera nuti desktopu upgradovat co pul roku.
Jinak vydel zvlast profil /home a zvlast na oddil zbytek / a pak se da i ten reinstal celkem na pohodu.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Jedini tezko, na debianu to funguje bez problemu. A Gentoo ma rolling updates nebo jak se rika tomu ze se neupgraduje po skocich ale po aplikacich.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Osobne se mi na 16.04 moc nechce, neverim, ze se muj PC rozbehne s tim hardwarem co tam mam na systemd bezproblemove, takze zatim zustavam na 14.04.
Nicmene chtel jsem si zmenit kernel na Xenial 4.4 normalne z repozitaru "kernel 4.4 LTS Xenial" a po restartu mi normalne nabehne PC do prihlasovaci obrazovky a kdyz se prihlasim, dojde k restartu X-ek a znovu mi nabehne prihlasovaci obrazovka a porad dokola. Profilem to neni, vytvoril jsem si novy, takze asi nejaky bug, na foru Ubuntu mi nikdo nedokazal poradit, snad to brzo vyresi, on by se vzhledem k nekteremu hardwaru co tam mam ten novy kernel hodil. :-/

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

btw: v 14.04 mas normalne 4.2? nebo 3.16, 3.19? protoze plno lidi nevi, ze kdyz nainstalovali 14.04.0 tak aktualizacema i (dist-upgrade) se jim sice povysovalo na .1, .2, .3, .4 ale X.Org, Mesa a Kernel se nepovysuje, je potreba to vyvolat rucne, je to tak schvalne z duvodu zachovani stable verzi v LTS, takze je to na ciste na uvazeni uzivatele:
https://wiki.ubuntu.com/Kernel/LTSEnablementStack

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

4.2, ale uz jsem to vyresil, chyba byla nakonec u me, ono to tak vetsinou byva, ze je chyba u uzivatele a ne u vyvojaru Ubuntu. 4.4 kernel nepodporuje asi nejstabilnejsi ovladac NVidie 304, ktery uz je proste moc stary a teda po updatu nvidiackeho ovladace na nejnovejsi doporuceny, myslim 356 uz je to OK.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.