Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Podrobnější pohled

Sapphire Radeon HD 7970 TOXIC - frontal s metrem_
Nejvyšší über-varianta Radeonu HD 7970 pochází od Sapphire. Jmenuje se Toxic a nese celých 6 GB GDDR5 paměti, navíc přidává GHz Edition GPU a další vyšší nastavení ždímající z GPU až 1,2GHz takt. Jaký je tento nabušený Radeon na nejnovějších Catalystech, na to si dnes a zítra odpovíme…
Sapphire Radeon HD 7970 TOXIC - rozebranej

7970 Toxic ukrývá pod chladícím blokem se dvěma ventilátory a vapor chamber doprovázenou heatpipe rozvádějícími teplo do žeber své atypické PCB. Atypické proto, že karta samozřejmě dostala do vínku svoji vlastní napájecí kaskádu, která dává větší proudové limity jak pro GPU, tak paměťové čipy.

Sapphire Radeon HD 7970 TOXIC - zadek chlazení

Chlazení je podpořeno i z druhé strany přídavným plechem, který rozvádí teplo z paměťových čipů a části napájecích/řídících obvodů, velká část ale vykukuje ven, chlazena vlastními malými pasivky - ty jsme pochopitelně neodlupovali, to by nás Jana ze Sapphire nepochválila (už takhle asi nebude nadšená z toho, že jsme kartu rozebrali ;-).

Sapphire Radeon HD 7970 TOXIC - chladič

O samotném chladiči jistě nelze říci, že je obrovský, na tříslotová monstra á la Asustek nemá, ale určitě si dovolíme říci, že si s Toxicem poradí. Jak moc, to ukáže měření hlučnosti ve druhé části testu.

Sapphire Radeon HD 7970 TOXIC - detail napájení

O napájení, resp. řízení napájecích částí se mimo jiné stará obligátní ChiL CHL8228G, procesor ovládající až 8 napájecích fází, dynamické řízení napětí, měření proudů procházejících jednotlivými fázemi a mimo jiné disponující podporou pro řadu ovládacích rozhraní typu I2C, SMBus, PMBus a také vlastní nevolatilní pamětí pro uživatelská nastavení jeho parametrů. Otázkou, na kterou samozřejmě neznáme odpověď, je to, jakou konfiguraci řízení tímto procesorem používá Sapphire na této kartě, tak snad už jen dodejme, že ChiL vybavila tento svůj čip tzv. Adaptive Transient Algorithmem (ATA) na bázi proprietárních nelineárních PWM algoritmů, které snižují množství požadovaných kondenzátorů v napájecí kaskádě, přičemž podporuje i sdružování napájecích fází do párů.

Sapphire Radeon HD 7970 TOXIC - detail napájení

Další napájecí části se nacházejí u CrossFire můstku, i zde jsou obvody nadstandardně chlazeny, ale další podrobnosti již ukrývají nalepené pasivky. Máme Janu rádi, nebudeme je sundavat. Každopádně v součtu můžeme říci, že díky použití dvou 8pin PCIe konektorů je zde celkový potenciál pro 375W odběr touto grafikou, který převyšuje obvyklý PowerTune limit o 125 W. To samozřejmě nemusí být finální strop, hrubou představu o teoretický rezervách pro další overclocking to ale dává.

Sapphire Radeon HD 7970 TOXIC - napájení

Napájecí obvody v zadní části jsou ofukovány druhým ventilátorem - obvyklé řešení u této třídy grafických karet.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test: Sapphire HD 7970 Toxic 6GB na nejnovějších Catalystech 12.11

Úterý, 30 Říjen 2012 - 16:42 | dancenatic | Ten problém s frekvenciou v idle robia ovládače...

Zobrazit diskusi