Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test SSD Intel DC S3500 120GB s 20nm MLC čipy: enterprise, či nikoli?

Enterprise SSD to sice neni, ale postupem casu jsem dosel k tomu, ze se vyplati si priplatit par stovek za SSD od Intelu, tak nejak mi prijde, ze preferuji funkcnost vyrobku pred "mega" rychlosti. Bylo to krasne videt ze stranek, kde prepisovali SSD dokud neumrelo, disky od Intelu patrili k nejlepsim. Reklamoval jsem OCZ, ktere se chovalo jako kdyz mu odesli bunky (slo z nej data vycist, po castech), bylo z nej precteno 1,6TB a zapsano asi 900GB.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě nedělají SSD jen dva výrobci, že ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No teda! Tohle jsem skutečně nečekal - Deep in shit pro SSD od Intelu! Doteď jsem měl vždycky tuhle značku zařazenou ve škatulce >dražší, ale kvalitní SSD<, ale jak vidno zříti, ne všechno zlato třpytí se... A přitom ta recenze začala tak nevinně...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to SSDčko dražší je a kvalitní nejspíš bude taky. Ale za daných okolností se prostě dá zcela jednoznačně pořídit konkurenční produkt výhodněji. Trvanlivostí srovnatelně, cenou možná nižší a rychlostí určitě vyšší.

Přijde mi, že to, že produkt něco vydrží, je samo o sobě prostě málo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tam vidím test, který ukazuje, že po 20 minutách zápisu překoná všechny levnější konkurenty a po dvou hodinách i výrazně dražší model s dvojnásobnou kapacitou. Ostatně o tom celá řada 3000 je - oproti konkurenci si udržuje relativně konstantní výkon i po delší zátěži.
To možná není kvalita, kterou ocení každý, ale dávat tomu záporné ocenění...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No já jsem od Intelu zatím koupil X25M 80G a 2x 510 (34nm, Marvell) a nemůžu si na ně stěžovat, ani na jeden.

Pak jsem měl OCZ Vertex 3 120G, po roce odešel do věčných lovišť...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takovy OCZ nam taky odesel. Po trech mesicich v notasu s XP.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mně zas odešel docela rychle Intel 330. Zkušenost z jednoho (nebo několika málo) případů nejde zobecňovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To sice nejde, ale v daném případě odpovídá obrovským statistikám - disky intelu jsou spolehlivé. Podobně je na tom ještě samsung a zbytek je loterie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

On ten DC S3500 byl disk, ktery mi chtel Intel protlacit do aplikace pro nahravani RAW videa :) uz vidim ze jsem udelal dobre, kdyz jsem je odmitnul (z duvodu male vydrze - zivotnost v radech dni). Ted vidim ze by to nedalo ani ty rychlosti. Samsung SM843T byla dobra volba :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem o tom přesvědčen čím dál tím víc :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten Samsung vypada velice slibne, skoda jen, ze ma mizerne pokryti v nasi prodejni siti. U beznych distributoru v prodeji neni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano 843T určitě. Jen je třeba si dát pozor na typ 843 (bez T jako tantal). Nemá tantalové kondenzátory k energetickému pokrytí zápisu dat z cache disku. Také existují 843 Pro.. Málem jsem tomu skočil na špek stejně jako někteří kupci Intelu s DC S3500. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak nevim, na storagereview.com testovali 480gb a vysledky jsou uplne jinaci ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednoduše: 480GB verze má jistě víc čipů (větších), takže i vyšší rychlost. Nedivil bych se tomu, kdyby dopadla poměrně dobře. 120GB verze ale podle mě v téhle modelové řadě prostě nemá smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

I na Anandtech si 480GB chválej http://anandtech.com/show/7065/intel-ssd-dc-s3500-review-480gb-part-1

Jinak on ten počet zápisů není ani v "enterprise" vždy tak důležitej, jak se předpokládá. Svýho času vyšla na Anandtech moc pěkná analýza o použití SSD v serverech a závěr mimo jiný byl, že do běžnýho databázovýho serveru stačej klidně i Intel 320. To usoudili na základě zkušenosti, ne jen syntetických testů: http://www.anandtech.com/show/5518/a-look-at-enterprise-performance-of-i...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Třeba diskové pole, ze kterého běží server diit.cz, má mnohem více požadavků na čtení než na zápis (a to několikanásobně). Nicméně díky tomu, že toto konkrétní pole má relativně velkou cache pro čtení umístěnou v "RAM" (pokud se při výpadku poudu nacachovaná data ztratí, nacachují se jednoduše znova), která dokáže odbavit zhruba 95% těchto "čtecích" požadavků, na samotné disky jde více zápisových operací než čtecích (a to asi v poměru 2:1, někdy i více).

Takže díky tomu, že čtení se dá celkem jednoduše vyřešit pomocí cache v RAM (záleží samozřejmě no konkrétním nasazení, na velikosti dat se kterými se pracuje, zda se do cache mají šanci vejít) u zápisu nic takového udělat nejde a právě proto je...třeba v tomto konkrétním případě diskového pole DIIT, rychlost zápisu tolik důležitá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak neni pak blby bez otestovani nejvyssiho modelu radit serii 3500 do mizrernejsi customerclass tridy??

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to vypadá, že tam řadím celou sérii, tak se omlouvám. Řadím tam ale určitě 120GB model.

Ono je to tak, že čím větší kapacita, tím více prostoru k přepisování tedy tím větší výdrž. Jak v consumer, tak enterprise segmentu. A dělat nízké kapacity z klasických MLC čipů je podle mě pro enterprise zhůvěřilost. Když takový budu chtít, vrazím tam rovnou consumer SSD, kor když se to ve vysoké zátěži chová prakticky stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem to pochopil tak, že tam řadíte celou řadu těch SSD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no ona pomerne nestastne zacina posledni stranka:

Jestli si někdo myslel, že podobnost značení modelových řad Intel DC S3700 a Intel DC S3500 bude znamenat, že DC S3500 je jen nižší enterprise, ten by se spletl. Intel DC S3500 bych si osobně dovolil zařadit spíše mezi mizernější consumer-class

ale zajimalo by me, jak by se to 120gb ssd chovalo kdyby se tomu zvysil overprovisioning a pouzivat z nej jen 100gb ...
btw bylo by vubec nejak mozne otestovat rady 3700 a 3500 proti sobe? napr nejmensi kapacity proti sobe atd?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Musel by nám někdo půjčit tu 3700 ve 100GB verzi ;) Jestli ji máme v plánu koupit, nevím, tipuji, že ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak tu nešťastnou formulaci jsem opravil tak, aby šlo jen o ten testovaný 120GB model, to bylo bez toho fakt špatně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že to je hodně o "osobním zklamání". Respektive, trochu o tom, jaké očekávání u Wifta marketing Intelu pro tuhle řadu a do jaké míry byla tato očekávání naplněna...

Co se týká posuzování, jestli je nebo není disk "enterprise", sice je pravda že Wift netestoval 800GB verzi, ale testoval 120 GB verzi právě proto, že ve 120 GB verzi testoval zcela srovnatelně velká "consumer" SSD. A na základě jeho výsledků S3500 nedokázal moc odlišit od consumer SSD disků (respektive byl zdrcující odstup S3700). Proto si myslím že má na svoje zklamání nárok.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a proto by me zajimal odstup 100gb verze 3700 ... treba by to bylo jeste zajimavy :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze 100/120GB verze pro mensi aplikace jsou zcela dostacujici - dat treba 4ks jako SSD cache nebo 8ks jako RAID10. Vzhledem k cene/parametrum bych spis sahl po rade 520.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Intel u této řady podle vlastních slov uvádí "designed for read intensive applications", čímž se víceméně říká, že to zkrátka se zápisem bude bída, což podle testů tak vyšlo. Jiné čipy jsou znát.

Můžeme se samozřejmě bavit o kvalitě samotných čipů, jejichž renomé je u Intelu obecně na vyšší úrovni než u ostatních značek, nicméně jediná skutečná "enterprise" věc na tomto disku je kondenzátor sloužící jako ochrana proti ztrátě dat v případě výpadku proudu.

Přesto bych ho úplně nezatracoval, díky ceně která je na úrovni Intelu 520, která je níž než končící Intel 320 (podporující pouze SATA 2), díky třeba zmíněnému kondenzátoru (nejspíš se jedná o nejlevnější SSD s takovouto ochranou), bych si Intel S3500 koupil raději, než jakékoliv jiné cenově srovnatelné SSD od libovolného jiného výrobce. S jedinou výjimkou, kterou je Samsung. Jeho (už trochu postarší) 840 PRO nabízí za stejnou cenu lepší výkon, případně ještě lepší SM843T, který už je ale o kapku dražší.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na tom disku mě zaráží vysoké nároky pro elektroniku - přes 1,5A spotřeba na 5V a přes půl ampéry na 12V. Skoro jako rotační disk! Kde udělali soudruzi chybu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Na štítku.
Já spíš nechápu ty koďany...47UF/35V, ještě THT. Malá kapacita, zbytečně vysoké napětí -> větší rozměr a ještě problém s osazováním (musí to i dost prodražovat). Přitom se dnes dá běžně koupit 100uF v keramice a 1206 SMD pouzdru.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Vite ze ulozena energie je U^2 ? Pak pochopite, proc jsou ty kondenzatory na vyssi nez obvykle napeti :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To jako je tam násobič napětí??

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docela rád bych prubnul svuj X25-E pomocí Tutus-brutus testu .Je to nejaký ucelený samostatný program ,jaky Crystal disk mark nebo AS-SSD, nebo jenom nejaký váš interní testovací postup. Možná by bylo zajímavé přidat do vašeho grafu tri generace starý disk a porovnat výsledky ze současnou generací :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

S3700 vám do redakce zapůjčil na otestování Intel a na konci článku je testovací sestava a poděkování.

S3500 vám intel na test nezapůjčil a zakoupili jste ho, abyste ho mohli otestovat.
Je nějaký důvod proč disk tentokrát intel nezapůjčil ?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Přesný důvod se definuje těžko. Prostě jsme si ho koupili (chtěli jsme ho na něco využít) a otestovali dřív, než Intel dostal šanci nám ho nabídnout. Ani nevíme, jestli by nám ho na test nabídl, každopádně je asi bezpředmětné to řešit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.