Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Test: Western Digital Livewire - data po elektrické síti

Dobrá recenze, zajímavá škatulka. Testovali jste, jakou to má reálně spotřebu? Na zadní škatuli píšou 0.1A, (nevím, jak to má řešený zdroj), takže cokoliv mezi 10 - 20W. BTW. jsem zvědavý, jak to bude fachat, až ČEZ spustí "inteligentní sítě", jestli se to nepokope

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To co jste meli za hardware/software ze to prenasi jen 50MB/s ? Bezne dosahuji na gigabitu pres NFS v linuxu 75MB/s cteni..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, bylo tam ještě pár omezujících prvků (dlouhé kabely, další switch, Windows ;), ale 50 a 75 MB/s je řádově pořád stejně, tam šlo hlavně o to srovnání s přenosem přes elektriku (taky umím dát doma na Windows z některých PC i 80 MB/s, má na to vliv celkem dost věcí).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhe kabely (metalika/optika) by nemeli mit vliv na rychlost. Chtelo by to jednou pak clanek jak si vyladit sitovani.. casto vidam situaci "xp+sdileni=40MB/s" a netusim co na to ma vliv, protoze treba na Linuxu se s takovou degradaci vykonu nesetkavam (kdyz mate disky co davaji 120MB/s, gigabit sit co ma zvladat 100-110MB/s a jede to 40 nebo 80, tak to je rozdil...).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"by neměla" a "realita" bývají často dvě odlišné věci. Nějaký čas jsem se budováním strukturek živil, pravda, bylo to za dob 100Mbitu, tam byl vliv minimální. Faktem je, že doma používám stejnou kabeláž i na gigabit. Jede to, ale ne tak rychle. Míval jsem i starší Bay Networks switch (100Mbitový) a to byl překvapivě (podnikové řešení) takový shit, že tam delší kabely silně vadily i tomu 100Mbitu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivat kabelaz z dob 100mbitu i na gbit.. to bych od vas sit nechtel. Ja delal spravce na kolejich a nejvetsi problem byl s kolizema v dobach 10mbit hubu a huboswitchu:) Prechodem na 100mbit a pro nektere vyvolene na gbit se vyresili veskere problemy. Nastesti kabelaz byla vzdy pouzita o kategorii lepsi, at se to nemusi menit pri upgradu aktivnich prvku. Pokud se nasel jeden, dva lidi co jim sla sit blbe rocne, tak to bylo zpusobeno oxidaci v rj45 konektorech. Nepamatuji si zadny problem z duvodu delky kabelu (nebo snad vy pouzivate >105m kabely? ale to se pak nemate cemu divit..). V te dobe bylo na siti asi 5000 pripojek - takze se opravdu divim, kdyz nekdo zacne tvrdit ze co to zalezi na delce kabelu :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Používat kabeláž z dob 100Mbitu (tedy Cat5) pro Gbit (kde je lepší vzít Cat6) vyjde velice levně (zvlášť když jde o zbytky) a jistou službu to taky odvede. Já vím, že to není zdaleka stoprocentní, ale pořád je to, jak je v grafu vidět, o řád lepší než vést data přes dráty pro elektřinu. To je zhruba to, co chci říci, že i když uděláte tu nejobyčejnější Gbitovou síť, je to pořád podstatně lepší než dobrý 100Mbit. Uvědomte si, že v mém případě jde o domácí síť, profesionálně bych něco takového samozřejmě nedělal (a už hóódně dlouho nedělám, když já končil profesionálně se sítěma, dozníval dial-up). V takovýchto "na koleni doma" dělaných sítích skutečně záleží na spoustě věcí a délka vedení pochopitelně taky hraje svou roli, když se nepoužívají ty správné kabely. Myslíte, že každý, kdo má doma síť, ji má z kabelů Cat6? Dost bych se tomu divil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ten Daniel z K2? Protože co si pamatuji tak těch problémů bylo podstatně více než pouzí 1-2 lidé ročně. Jinak co mám zkušenosti (konstruktér Embedded ethernetových zařízení) tak na kabeláži opravdu hodně záleží. Při použití nevhodných oddělovacích tráfek v zařízení mohou nastat problémy už od nějakých 80m.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A někteří než aby si volali správce, tak si to raději rozchodili sami :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to ten z K2 :) A ty problemy se resili a vyresili jinak - nikdy se kabel ve svazcich nepretahoval, takze to nebylo kabelem. Pokud ma nekdo blbou sitovku tak to je problem kabelu?? Neni.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když už máš nataženou kabeláž Cat5 a náklady na položení Cat6 by byly ekonomicky příliš velké, tak přechod na 1GB switch a GB karty povede k několikanásobnému zrychlení za směšnoucenu. Můj problém jsou kabely v paneláku, které jsem nemohl dát do husích krků, protože na to nebylo místo - teď jsou pod samonivealční stěrkou a podlahou. Zatím jedu 100Mbit, až budu potřebovat koupím nový switch

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co to bylo za síťovky? Jestli to byl nějakej Realtek, tak se není čemu divit...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaké máš dnes jiné možnosti? Marvell, Atheros, Intel - je v tom nějaký rozdíl? Killer NIC si pořídí jen ten, co neví, co s penězma.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja vidim tento rozdil (jen gbe verze):
REALTEC: starsi kernel driver s novyma cipama udela segfault/kernel panic
MARVELL: dela ze jede, ale po delsi zatezi na plne rychlosti to zdechne
INTEL: preferuji, nikdy nebyl problem
ATH: nemam zkusenost

V soucasne dobe tedy namisto hezkeho dual-gbe marvellu na zakladni desce musim pouzivat pridany Intel, jinak bych z fileserveru mel "demoverzi".. po prvni vaznejsi kopirovacce prestal komunikovat :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych to viděl takto (předesílám, že se bavím o Windows):
Realtek:
+ široce dostupný, relativně častá aktualizace driverů (až na ten "slow-down" server, ze kterýho se to tahá), podle mě naprostá pohoda a ucházející rychlost.
- občas víc než zdravě závislý na výkonu procesoru (ač z něj neukrajuje nějak dramaticky moc, znám situace, kdy je lepší procesor přepnout do výkonného režimu (Non-CnQ/EIST), přenos dat se znatelně zrychlí - ale to bude asi spíš doménou starších driverů, dnes už to moc nepozoruji).

Marvell:
* také celkem hojně rozšířený (za klad bych to ale nepovažoval)
- nezdá se mi úplně co do rychlosti, výrobce na webu nenabízí drivery (musí se tahat od výrobce konkrétních desek)

Atheros:
+ Zajímavá alternativa, která dělá, co má, rychlost, bych řekl, že je ucházející, srovnatelné s Realtekem
- málo rozšířený (to není vyloženě zápor, jen konstatování), drivery opět sehnatelné jen od výrobců desek

Intel: na Gbitu prakticky bez zkušenosti, šíleně málo nerozšířený, častěji coby samostatná karta
+ věřím tomu, že je dobrý ;)
- nehodlám si pořizovat do PC extra síťovku, za to potenciální navýšení rychlosti mi to fakt nestojí. Integrované síťovky opravdu nejsou takové shity, abych pro lepší pocit měl v PC další.

Faktem je, že by možná nebylo úplně od věci udělat někdy nějaké srovnání. Jen mám trošku obavu, že zejména u některých výrobců se budou výsledky hodně lišit i v driveru verze od verze, takže výsledky jeden den udělané nemusí být další měsíc pravdivé. Navíc nevím, kdo by to u nás dělal, AFAIK nikdo z redakce nemá takovou výbavu, aby mohl suprově otestovat gigabit. síťovky (na druhou stranu může být zajímavé sledovat, která síťovka má nejraději přenos Gbit. ethernetu na Cat5 drátech ;).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Drivery pro síťové karty Marvell jsou volně dostupné:
http://www.marvell.com/support.html

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to je pro mě novinka... díky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ja zase na 100Mbitu valim kolikrat i 10.5MB/s a to je spolecna lajna.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim vespolek! Mohla by redakce, prosim, overit zda se pri pouziti tohoto WD nedeje neco podobneho jako na nasledujicim videu?!

http://www.youtube.com/watch?v=z3yVu5IfaEY

Vcelku dost mne to prekvapilo a i kapcu vystrasilo nebot jsem uvazoval ze bych nejakou tuhle technologii pouzil mezi NASem a obyvakem. Diky moc!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nemohla, už je to dávno vráceno. HomePlug AV údajně používá frekvence od 4,5 MHz do 21 MHz, takže s rádiem začínajícím někde u 87 MHz by to nemělo kolidovat. Že to ale s něčím na uvedených frekvencích kolidovat bude, to je klidně možné. A abych pravdu řekl, je mi to jedno :).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S necim to bude kolidovat zcela jiste, elektricke vedeni se totiz nikdo neobtezuje stinit, proc taky, neni prece urceno k prenosu signalu ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Diky za clanek! Nemate nekdo tuseni, jestli spojeni pomoci takoveho zarizeni je mozne realizovat i skrz prepetovou ochranu pripadne UPS? Nejsem si jist, ale verim, ze by to fungovat melo. Co ale v pripade online UPS? Pak uz by mi nic nebranilo presunuti NASka na WC:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Právě že o přepěťové ochraně výrobci komunikačních zařízení postavených na HomePlug AV standardu hovoří jako o možném zdroji problémů. Proto je tam to varování o rozbočkách, někteří (u WD jsem to nenašel, u D-Linku ano) vyloženě hovoří o rozbočkách s přepěťovou ochranou, která může toku dat vadit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

diky, jen skoda ze ste to neprubli

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak tam hoď rozdvojku nebo psa, ne? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

KDysi jsem podobne zarizeni od MSI pouzival v panelaku a jelo to 1Mbit i pri vzdalenosti 7pater, jedno dokonce i 2 patra dolu a 7 nahoru..tzn 9 pater. Ale dnes pri Wifi 300MBit/s je to pase.
Pri dlouhodobem pouzivani obcas je citit jakasi naladovost vty elektricky siti. A strasne zalezi na provedeni rozvodu. Pri kvalitni sitovce za 700 kc a par korunam za kvalitni kabel, neni asi co resit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V podstatě máš pravdu, sám razím myšlenku, že kabely na vedení elektrické energie jsou na vedení elektrické energie a kabely na data jsou na data. I k TV mám natažený ve zdi v husím krku vedle antény další kabel pro data (vlastně je důležitější než ten anténní) a poměrně dost mě mrzí, že jsem jich tam nedal víc, aspoň dva (teď už se to tam bude cpát blbě, musel bych to vytahat a protáhnout to tam znovu všechno naráz).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma pár D-Link DHP-302, tj. DHP-303. Skúšal som rôzne kombinácie zásuvok v byte aj mimo, a rýchlosti sa pohybujú na úrovni 3MB/s až 7,5MB/s reálne. Testované kopírovaním cez Sambu, na jednej strane server s Linuxom, na druhej notebook s Windows Vista. Odozva sa zhoršila na 1-2ms.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíše zajímalo jak je na tom třeba s vyklíčováním určitých kanálů v oblast krátkých vln. Jde o rozhlas, radioamatéry atd. Je to u nás povoleno a legální, a ČTÚ se o to nezajímá, protože to není zdroj vysokofrekvenční, jinými slovy vysílač. V případě rušení je ovšem nařízeno zastavení provozu tohoto širokopásmového rušícího zařízení. Dokonce se v EU uvažuje o zákazu této technologie, která není doporučena k širokopásmovému přenosu dat po nesymetrické rozvodné síti. Začalo to v několika případech vadit i NATO kde byl znemožněn krátkovlnný provoz, který se postupně opět začíná používat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co je to za program (benchmanrk/kopírovadlo) s tím DOSovým vzhledem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hadam, ze FAR.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, FAR Manager, v tomto případě s pluginem FileCopyEx.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimalo, jak je technicky nebo dokonce fyzikalne mozne, aby ten signal prelezl z jedne faze do druhe. Ty faze jsou vuci sobe posunuty o 120 stupnu (at uz plus nebo minus) a nejsou nikde spojeny, protoze to by byl zkrat. To by ten signal musel jit snad az do elektrarny, ne? Nebo je mozne, aby se to tam nejak protunelovalo na nejakem trafu? Ty trafa jsou ale delane na 50Hz a signal ktery ma radove MHz to spolehlive utlumi. Navic si nejsem jisty jestli nahodou nema kazda faze L1, L2 a L3 to trafo zvlast. Vite nekdo o tom neco?
Ja mam treba na baraku jistice na stridacku, tzn. ze jeden jistic je na L1, jistic vedle je na L2, dalsi na L3, dalsi opet na L1, pak L2, atd...
To by ta LAN vazne fungovala, kdyz by jeden konec byl v okruhu napajenem L1 a druhy konec v okruhu L2?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě taky zajímá. Trafo je jen jedno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pomocí kapacity a trochu indukce. Pokud komunikace nebude fungovat, lze zapojit mezi fáze malý VN kondenzátor (dle diskuse z jiného webu).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No jo, taky me pak doslo, ze asi vhodna vysokonapetova pasmova propust by to mohla vyresit. Nebo aspon vylepsit.
Mozna, ze ale jeste jednodussi je pozadat nejakeho elektrikare, aby zapojil ty dva okruhy na stejnou fazi. Pokud to teda jde a pokud to zrovna neni proti nejake vyhlasce, coz by ale ten elektrikar mel prave vedet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je tohleto zarizeni homologovane pro provoz v CR? Nebo pri jeho pouziti hrozi nejaka mastna pokuticka, pokud to nekomu bude rusit radio nebo STA?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem zmiňoval výše. Protože to oficiálně není vysokofrekvenční zařízení tak se ČTÚ tím začne zabývat až v případě oznámení rušení. Postupuje standartně a nařídí zákaz jeho provozu, nebo jeho odrušení, což je samoshřejmě nemožné, protože kdyby nerušilo, nemohlo by žádná data po síti přenášet. V tom případě je záchrana pro majitele reklamace u prodejce a vrácení peněz z důvodu nemožnosti používání výrobku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No bastleni elektrickych rozvodu jen proto, aby fungoval prenos dat po elektricke siti je dost nestastne reseni. Rozdeleni el. rozvodu do vice fazi se dela pro rovnomerne rozdeleni spotreby na vsechny faze a tedy rovnomerny ubytek napeti (svetla maji zvlastni obvod, aby nebyl svetelny vykon zdroju ovlivnen spinanim jineho spotrebice). A propojovat faze VN kondenzatorem muze prinest take dost velike problemy.

Chapu, ze prenos dat po el. siti bude nekdy jedinym moznym resenim. Sam v rodinnem dome pouzivam wifi (utlum signalu v cihlovych zdich neni zase tak strasny)- nechci proste kopat a vrtat do zdi (taky to neni nejrychlejsi reseni) a pri praci s notebookem je to idealni.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.