Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Texas Instruments představuje špičkový kalkulátor

Texas Instruments TI-Nspire CAS+
Společnost Texas Instruments představila světu nové chystané zařízení, které již v podstatě přesahuje hranice pojmu „vědecký/grafický kalkulátor“. Nazývá se TI-Nspire a na trhu se objeví na podzim tohoto roku a bude dostupná ve dvou provedeních (vyšší ponese přídomek CAS a tomu příslušející schopnosti). Kromě „klasických“ možností kterými disponují modely jako TI-89 či Voyage 200 nabídne navíc oboustrannou klávesnici (jedna speciální, druhá zajišťující kompatibilitu s TI-84 Plus) a hlavně rozsáhlejší funkcionalitu. Součástí balení bude i doprovodný software pod Windows. My se však dnes podívejme právě na schopnosti tohoto impozantního zařízení…

TI-Nspire

Ke každému problému bude možno přistupovat několika způsoby. Buď jej řešit algebraicky, graficky, geometricky, numericky či obecně textovým zápisem, pro vše obsahuje TI-Nspire podporu v software a nabízet bude možnost rozdělení obrazovky na více oken pro tyto různé reprezentace téhož problému/výpočtu. Na nich pak jasně vidíme i klasický spreadsheet a právě zmiňovaný textový popis.

TI-Nspire , grab-and-move

Další „vychytávkou“ bude Grab-and-Move. Název a obrázek hovoří jasně. Pokud budete mít vykreslen graf nějaké funkce vzešlé z výpočtu, pak bude možné pouhým přetažením tyto křivky, body, či jiné geometrické konstrukce měnit, přičemž kalkulátor provede na pozadí i veškeré odpovídající úpravy ve všech proběhlých výpočtech a rovnicích.

TI-Nspire, dynamické linkování

Toho bude docilovat pomocí implementace tzv. dynamického linkování objektů, kterážto technologie samozřejmě stojí i za první zmiňovanou specialitou přístupu k věci několika způsoby.

TI-Nspire

Mezi dalšími schopnostmi, které budou pro změnu pomáhat udržovat přehled a kontrolu nad vykonanou prací a výpočty, bude schopnost kalkulátoru uchovávat komplexně všechna data ze všech výpočtů a možnost tato data vhodně organizovat pro pozdější použití. Ideální pro využití v situacích, kdy bude například student před vyučujícím krok za krokem demonstrovat průběh výpočtu, což dá učiteli přehled postupu a snadnou cestu k nalezení případné chyby. Vyučující budou mít k dispozici software s názvem Connect-to-Class, který slouží k přístupu k datům všech studentů. K této aplikaci se budou moci studenti připojovat, na začátku hodiny jim může být touto cestou distribuováno zadání úloh, přičemž na konci hodiny bude možno uložit proběhlé výpočty a pokračovat další hodinu. Systém pak automaticky maže data z kalkulátorů, aby studenti nemohli podvádět. Celé propojení je realizováno přes USB.

TI-Nspire , klávesnice

Kompatibilitu s TI-84 Plus jsme už zmínili, fotografie pak vydá za tisíc slov. Klávesnice pak zahrnuje i obligátní aplikace jako Cabri Jr., Inequalities Graphing, LearningCheck, Periodic Table, Probability Simulations, Science Tools, StudyCards, NavNet, Transformation Graphing a Vernier EasyData. I s klávsnicí „přehozenou“ na TI-84 Plus model lze i nadále používat aplikace jako TI-Navigator, CBR/CBL 2 či TI Connect, v tomto není žádné omezení.

TI-Nspire CAS

Na závěr se vraťme ke zmínce o dvou modelech. TI-Nspire CAS přinese navíc podporu Computer Algebra System jak v dodávaném software pro učitele, tak nástrojích pro studenty. I CAS technologie plně spolupracuje se zmiňovanými aplikacemi v čele s Connect-to-Class a dalšími.

Já osobně jsem již delší dobu čekal, kdy po TI-89/92/Voyage 200 generaci přichystají Texas Instruments nějakou novou pecku a ten den je tady. HP 50g bude sice konkurencí na poli vědeckého využití zařízení, ale výukovými schopnostmi, které TI nyní přidává, se posouvá nad tuto úroveň, minimálně do mezí vytýčených před lety firmou Casio a jejím ClassPad systémem. Na to, jak bude celý výukový systém nové generace vypadat v praxi si sice ještě počkáme, ale tohle už je něco, co lze považovat za předstupeň k zařízením typu Qonos.

Co se týče parametrů, pak by TI-Nspire měl nést 16 MB výpočetní paměti (TI-89 pro porovnání 188 kB), paměti pro uložení dat bude 20 MB (TI-89 Titanium či Voyage 200 má 2,7 MB). LCD bude mít vyšší rozlišení 320×240 a bude schopno zobrazit více odstínů šedi. Pokud vás TI-Nspire zajímá více, můžeme rozhodně doporučit výuková videa.

Ačkoli se má TI-Nspire objevit až zhruba za půl roku, již jsme objevili na německém webu cenu. CAS verzi tam předběžně nabízejí za 180 € (v přepočtu 5 000 Kč), což není zas tak moc. Dostupný bude i speciální externí displej s malým „Meotarem“.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Texas Instruments představuje špičkový kalkulátor

Pondělí, 19 Leden 2009 - 16:16 | Anonym | Hladam manual k TI Programmable 57 a napájací...
Pátek, 20 Duben 2007 - 15:20 | kanady43 | Neuvěřitelná náhoda, i já jsem, je to asi 3 týdny...
Středa, 18 Duben 2007 - 23:10 | Anonym | to xxsawer: no nevim jak ty, ale na me by se...
Středa, 18 Duben 2007 - 21:40 | Anonym | V dnesni dobe mi prijde tahle vecicka jako...
Středa, 18 Duben 2007 - 21:24 | Peter Fodreknickfotob | Hnz ty si asi miliardar,ked mas kupeny matlab...
Středa, 18 Duben 2007 - 17:16 | HEC | Aaaah - HP41CV / TI-57 / TI-58 / TI-59 s...
Středa, 18 Duben 2007 - 14:45 | Anonym | Super! Na TI-58 som prežil mladosť. Mal som ju od...
Středa, 18 Duben 2007 - 14:37 | Anonym | A prodate mi ji? touzim ji mit uz dobrych 20 let...
Středa, 18 Duben 2007 - 10:00 | Anonym | Jo, jo, TI-58 bych mel mit take jeste nekde ve...
Středa, 18 Duben 2007 - 09:10 | Anonym | Bubik: Ja bych ji od tebe koupil! Cely zivot po...

Zobrazit diskusi