Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k I nejlevnější ThreadRipper má 48 PCIe linek čistě pro grafiky

No a člověk si pokládá otázku, proč už někdo nepřišel s konceptem grafické karty, která využije 32 PCIe linek :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A dokaze to nejaka pokrejt?

16 linek v3.0: 15.75 GB/s (128 GT/s) zdroj wiki.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když ti nevejdou textury do paměti a načítají se pro každý snímek z RAM, tak jo. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Out of core je relatívne nová vec
NAB SHOW 2017, LAS VEGAS, Nev. 4/24/2017

Accelerated rendering performance in Blender using Radeon ProRender and “Out of Core” technology to access system memory for increased frame buffer capacity powered by the Radeon Pro Duo

http://www.amd.com/en-us/press-releases/Pages/the-new-radeon-2017apr24.aspx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokáže to většina moderních karet, nicméně pokud pracujete se streamingem a posíláte data obousměrně, jste typicky z rychlosti PCI-E 3.0 x8 či PCI-E 2.0 x16 velmi rozesmut.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmmm. Zeby preto, lebo by to chcelo fyzicky este vacsi PCIe slot ako ma 16x? Aku minimalnu velkost maju PCIe sloty pre 1x a 4x? Mozno aj fosne by museli zmenit navrh PCB aby do jedneho slotu 32x PCIe liniek mohlo ist.

(nehovorim o tom, ze PCIe 4x divajs sa da strcit do PCIe 16x slotu, proste slot nebude cely vyuzity)

Okrem toho za nejake 3+ roky tu uz mozno budeme mat prve produkty PCIe 4.0 a to bude mat presne 2x vacsiu priepustnost ako PCIe 3.0 a potom neexistujuce 32x PCIe 3.0 = 16x PCIe 4.0 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To by byl slot jak pro VESA Local Bus a Machinu by kleplo, protože by mu to nevešlo na ITX desku. No, jak se dívám, i moje "úzká" mATX je taky mimo hru, možná i full ATX by bylo o prsa.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

x32 nevejde ani na full ATX, MB musí být extended ATX

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-) no... ten pcie x32 by mohl být klidně dvouřadý, pak by na ITX vešel :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Damn right! Něco takového jsem měl na mysli. Některé grafiky zabírají klidně tři sloty, tak proč by se nemohly zasadit do dvou šestnáctek vedle sebe? Aspoň to bude líp držet v desce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Protože jak ukazuje PCIe 2.0 vs 3.0, z výkonnostního hlediska to není potřeba (stačí i 2.0). Datová šíře je dostatečná. Tohle (článek) je pointa pro multiGPU setup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To pouze za predpokladu ze tu datovou propustnost nevyuzije HBCC a IF. Zde by asi mensi pocet linek a nizsi verze PCI-e vliv mohla mit a to docel znacny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud hrajete hry, tak to problém není. Pokud řešíte streaming, rendering a tak podobně, je to problém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

protože u grafiky je rozdíl ve výkonu mezi x16 a x32 naprosto mizivý (už mezi x8 a x16 je v jednotkách %). Navíc ten slot je hodně dlouhý a je problém umístit ho na MB . A PCIe 4.0 je za dveřma (už byly předvedené funkční prototypy PCIe 4.0, takže je to jen o tom kdy to výrobci zaimplementují)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A nešlo by to využít při výpočtech nad RAM? Kdyby grafika získala přímý přístup do paměti a komunikace proudila obousměrně 16x, využití by se určitě našlo. S takovou šíří kanálu by klesly latence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> S takovou šíří kanálu by klesly latence.

Ehm.... Nein nein NEIN! latence vam neklesaji, stoupa vam propustnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S vyšší propustností nemusí data čekat v bufferu tak dlouho, takže se zkrátí doba čekání. Takže Ja, Ja, Ja...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Typicky PCIe read request ma 3 ci 4 slova (po 32bitech) = 128 bitu. Na kazde lince se posila 1 byte, tedy na x16 se posle cely paket naraz. Z hlediska Gen2x8 a Gen1x16 jsou tedy tyto rozhrani stejna jak propustnosti tak latenci. U Gen2x16 se to posle 2x rychleji - latence klesne na pul. Rozsirovat rozhrani nad x16 smerem k x32 nedava zadny prinos co se tyce latence - zvysuje se jen hruba propustnost ale ne latence, protoze rychleji se to neposle - tech dat neni tolik. Proto se nejspis x32 prakticky nepouziva.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poprosil bych datum zahajeni prodeje TRipperu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HEDT platforma AMD bude velmi zdatny konkurent pre HEDT Intelu. V niektorych parametroch bude Intel dokonca prekonany, ale nie vo vykone CPU, kedze Intel velmi necakane a prekvapivo ohlasil svoje nove 14-16-18-jadrove strategie o ktorych pred 29.5. nikto netusil, kedze plany hovorili iba o 12C24T HEDT CPU. Intel si uvedomil ze s 12C24T HEDT CPU najvykonnejsi 16C32T TrhacVlakien asi neporazi a to jednoducho nemohlo ostat tak, aby AMD malo najvykonnejsi CPU (aj ked len tesne) na trhu oficalne urceneho pre vykonny dekstop a pracovne stanice.

Toto Intel jednoducho nemohol dopustit a tak proste niektore 14-16-18-jadrove serverove Xeony iba premaloval a prepuzdroval na Core i9 sc. 2066.

Ako vidno Intel je Zenom dost zasiahnuty :)))) a to je veeeeeeeeelmi dobre. Ceny sli/pojdu takmer na polovicu (resp. cca 60% povodnych hodnot):
stal doteraz 8C16T Intel HEDT CPU 600 $/€? Nie, doteraz som ho mohol mat za 1100 €
stal doteraz 10C20T Intel HEDT CPU 1000 $/€? Nie, doteraz som ho mohol mat za 1750 €
a ziadny desktopovy multi-jadrovejsie Core i7 jak 10C20T neexistoval

Konecne sa za posledne mesiace stojate CPU vody od roku 2009 (ci dokonca od 2006) riadne rozhybali, lebo ta fatalna stagnacia co tu predvadzal Intel, to je humus. A este na tej stagnacii riadne ryzovali. Fujtable.

BRAVO AMD !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

"Bravo AMD"
Osobne si vybuch radosti z TRipperu nechavam az na chvili, kdy bude otestovan, zrecenzovan a zahajen prodej (rozumej, kdy ho budou mit v eshopu skladem).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim ze to BRAVO AMD zde bylo na miste. Protoze ten prispevek chapu jako podekovani AMD za konkurenci, zlevneni intelu a rozhybani tech stojatych vod a neslo o vykon ThreadRipperu

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Presne. Niektori maju proste velky problem s porozumenim citaneho textu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ta tú šedú gumu, čo Intel bude pchať pod heatspreader, by mal tie HEDT CPU rozdávať zadarmo.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ani s tím celkovým výkonem to možná Intel nezvládne. Pokud bude mít nejvyšší THrp opravdu základní frekvenci 3,5 Ghz pro všechna jádra, a nic tomu celkem nebrání, tak Intel s možnými 3 Ghz u 18/36 CPU nebude možná ani stačit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navyse Ryzen ma efektivnejsie SMT o cca 10% v porovnani s Kaby Lake (tj. u Intelu to navysi celkovy vykon o cca 20% a u AMD o 30%).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma teraz IPC nizsie o 10%. To 16C32T a 18C36T HEDT CPU na 3,0-3,2 GHz IMHO Intelu na 16C32T 3,5 GHz (full load) ThreadRipper stacit bude, Intel si prvenstvo najvykonnejsich CPU udrzi, aj ked naskok nemusi byt nijako drtivy (ziadnych 50% a pod). Aj v high-ende (Ci7) aj v extreme-snob-ende HEDT (Ci9).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude Intel chtít, tak v každém ze svých procesorů si vyšší frekvencí zajistí dominanci v jednovláknových aplikacích. Co se týče zbytku, papírově vyhraje ten, kdo si nastaví vyšší TDP. V tuto chvíli nic jiného hrubý výkon nezvrtne na žádnou ze stran.
Pro všechny stylu "více proužků, více Adidas" Intel oznámil, že nabídne víc jader než AMD, AMD zase nabídlo platformu s dostatkem PCI linek přímo z procesoru.
Světe div se, člověk bude mít v HEDT z čeho vybírat a to na základě vlastních potřeb a preferencí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takže Intel doterajších zákaznikov poriadne ojebal. Peniaze im asi vracať nebudú, čo?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Probůh, máte už volební právo?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vůbec ne, zákazníci Intelu jsou s nákupem spokojení, obzvláště ti, co si koupili komp už před několika lety a do dnešní doby si užívají výborného výkonu CPU :-) Asi Vás to překvapí, ani uvedení ZENu na tom nic nemění, ceny aktuálně prodávaných Ryzenů jsou totiž výrazně vyšší než za kolik sem před lety pořídil 4670K.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neviem odkial mas, ze ceny Intelov sli dolu. Ale ked kukam na heureku, tak ceny 7700K, 6800K a 6850K sa hybu iba kozmeticku, niektore dokonca rastli.
Ako niekto tvrdil na PCT, Intel sa rozhodol vsadit na zotrvacnost zakaznikov a ceny vobec neupravovat. Podla mna cenova vojna sa rozputa az so Zen2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel 6900k 8C/16T 27k Kc, Nova nejslabsi revize 8C/16T odhadem cca 19k Kc
Nevidite zadny rozdil?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No staré věci Intel nezlevňuje, ale jejich nástupci se budou prodávat za výrazně nižší ceny.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

CENY STAREHO NESLI DOLE, ALE CENY NOVYCH HEDT CPU budu asi 60% ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD ThreadRipper mne jako IT nadsenci prinese:

-konecne prekopanou procesorovou architekturu(ZEN je modernejsi nez Kaby Lake)
-vicejaderny procesor(12/16) bez omezeni na SMT/HT a na poctu PCI-Express 3.0 linek
-ctyrkanalovy radic podporujici DDR4 4000MHz > upresnovani skrze firmware/algoritmy AGESA
-zadane pajeni vícejader k IHS
-lepsi TDP, cenu + k tomu produkt bude uzivateli/zakaznikum zrat jako vino

Intel -X/HEDT bude v osmijaderne konfiguraci umele/blbe omezen na 28 PCI-Express(co to jako na dnesni dobu je?), dale bude uzita v tomto segmentu pasta sedivka i kdyz v 12 - 18 jadernem provedeni ktere vydane jeste nebyly muze byt i pajka, uvidime ale osobne tomu neverim(po minulych krocích Intel-u), dale bude to mit vyssi TDP a nepotrebnej 112W ctyrjadernej procesor, tez zas nutnost menit board jako by prave LGA2011-v3 na to nestacil-a. Intel si jednoduse pod sebou prepilil vetev a kdyz byl prekonan, prekonal se ale dojebal to znova v zakladu.

Jiste je ze i kdyz ThreadRipper bude mit o 2 jadra min, dozene to updatem skrze AGESA, optimalizovanymi patchy pro api DirectX 12 a Vulkan + novym profilem spravce rizeni pro Windows 7 a 10.

-jen by me zajimalo:

>kolik operacni pameti dokaze ThreadRipper zkousnout(128/256GB)
>a s tim prichazi dalsi dotaz jestli bude ThreadRipper mit i oficialni ECC certifikaci, jelikoz...

>AMD RyZen sou ECC kompatibilni ale ne oficialne, tez podporuji/byli testovane pro beh pod Windows 7(ziskali validaci) ale ovladace skrze sluzbu WU pro Windows 7 na ne vydane/uvedene nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžete upřesnit v čem je architektura ZENu modernější než Kaby Lake?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz dochazelo k vydani RyZen-u tak byla vydana hromada clanku venujici se architekture ZEN, napriklad no-X vydal detailne popsane veci, pohledejte, uvidite, treba die, L2/L3, schopnost rizeni/vyvazovani jader, monitoring jader(teploty/napeti), podporovane instrukce, vsechno je to na tomhle webu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

+1 Ma vic jader? Fanouskum AMD to zjevne staci. Ze to jsou 2x4 jadra jim ani nedojde. :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, toho si normální člověk ani nevšimne. Všimne si jen toho, že systém s 2x4 jádry běhá "tak nějak lépe" než systém s 1x4 jádry.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Ze to jsou 2x4 jadra jim ani nedojde

Jasne, vsichni jsou idioti, jenom ty ses Einstein.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Řízení příkonu. Poměr výkon/spotřeba. Vhodnost modulárního čipu pro masovou výrobu a horizontální škálování. => masivní výhra pro servery a notebooky! ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD by mohla udelat i 2 socketovy desktop ThreadRipper EX ktery by vychazel z osekaneho procesoru Epyc kde doslo pri jeho vyrobe k chybe a tim padem zadana cast/vlastnost Epyc-u by byla nevyuzita(L3, 8 kanalovy radic, PCI-Express linky). Byl by vylucne 16 jaderny a zakladni desky pron vy-tvorene by staveli na serverove cipove sade X399, procesory by komunikovali skrze pci-express linky presne jako Epyc, tim by Intel se svou pripravovanou HEDT platformou Skylake X nemel sanci(32 vs 18), musel by zacit pajet a zlevnit.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Má to akorát jeden problém, cílem AMD není poměřování pindíků s Intelem, ale vydělat prachy na další vývoj a výzkum a pak taky na zaplacení dluhů z dob minulých. Pokud by cena byla výrazně nižší než za obdobnou serverovou konfiguraci, tak by to byla dost nepříjemná konkurence pro vlastní serverové konfigurace AMD. A kdyby cenu dali +- stejnou jako u serverů, tak by si to zase nikdo nekoupil, čili prachy utracené za vývoj a marketing by byly prakticky vyhozené do kanálu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To prani provozovat 3x16 kdyz mate jen 44 linek neni uplne realne :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

tak ted nevim, jestli mas problemy se ctenim nebo s pocty.. (:

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nějaká nativní linka pro PCI by se nenašla? :) Asi ne :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nativní PCI už dlouho není, typicky je potřeba dát na desku převodník PCI-E > PCI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze 48x RX580 na tezbu do jedneho kompu pce1x?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.