Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Trh s DRAM roste, vyměnil si místo s NAND flash

Zeptam se trochu mimo tema (ale jen trosku).
Do noveho domaciho pocitace planuju 32GB RAM (4x8GB).

Proc tak moc - vzdycky jsem daval vic, nez je mainstream - diky tomu mi pocitac nezastaraval tak rychle, vetsi RAM se vzdy vyuzije aspon jako diskova cache, pripadne RAM disk.

Otazka ale zni, nemam radeji zainvestovat spise do ECC RAM a prislusneho CPU, protoze mam celkem obavy o vysokou pravdepodobnost vyskytu nahodnych zmen bitu v tak velkem mnozstvi RAM.
Pocitac asi necham bezet 24h/denne, pokud na nem nebude zrovna nikdo parit hry, tak bude pocitat BIONC vypocty.

Jaky je vas nazor/prakticke zkusenosti na to?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

http://diit.cz/diskuze/70537/thread príspevky usera kvolaa

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem to prostudoval a asi spis pujdu do ECC at to stoji co to stoji - je to sice jen domaci pocitac ale i tak, stabilita je stabilita.

1 zmeneny bit na 1 GB RAM za mesic az tyden je sakra hodne - kdyz tech GB bude 16 nebo 32.

Projdu si ceniky jak je to s temi registered/neregistered RAM a podporou CPU.

Akorat uz vim, ze v pripade Intelu ECC podporuje jedine Xeon a ten zase neexistuje ve verzi K (s odemcenym nasobicem). Chapu tedy spravne, ze Xeony se daji pretaktovat pouze o trapnych 5% zvysenim zakladni frekvence?

Jit do AMD nechci, nemaji dost dobry vykon v single thread aplikacich a jeste ke vsemu maji mnohem vyssi spotrebu (to u pocitace 24/7 hraje velkou roli, drazssi Intel se zaplati behem roku ci dvou na elektrine).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nedokážu posoudit vliv 32/16 GB na výkon, ale z hlediska dostupných konfigurací je to takhle:

- 8GB Unbuffered ECC RAM je výrazně dražší, než 4GB Unbuffered ECC (v době kalkulace 611 Kč za 4GB modul a 2080 Kč za 8GB modul)
- 8 GB ECC RAM jsou o něco levnější než 8GB Unbuffered ECC RAM
- pro podporu ECC potřebujete v aktuální generaci Intelu serverové procesory. E3 podporují Unbuffered ECC pamětí (4 pozice na procesor), E5 podporují Registered i Unbuffered (z běžných desek 4 až 8 pozic pro paměti na 1 procesor)
- nevím, jak jste na tom s preferencí AMD/Intel, jestli by Vám v případě AMD u něj mohl chybět procesorový výkon nebo ne, sám jsem si tyhle kalkulace děla spíš v oblasti serverů a AMD pro to co potřebuji AMD mojím kandidátem aktuálně není

procesor, paměť, základní deska, case, bez HDD, kalkulace jaro 2012 vyjde zhruba:

E3-1230, 16 GB RAM ECC Unbuffered: 18 000 Kč
E3-1230, 32 GB RAM ECC Unbuffered: 32 000 Kč
E5-2609, 32 GB RAM ECC Registered: 34 000 Kč (procesor má 4 jádra, ale taktovaný na nižší frekvenci než E3, výkon bude menší než u porovnávané E3, z mého hlediska měla konfigurace jediné plus, a to možnost budoucího upgrade paměti (i proto jsem kalkuloval E5 určenou pro 2-procesorové servery a 2-procesorovou desku, v samotné ceně základní desky byl rozdíl mezi 1 a 2-procesorovým provedením menší než 1000 Kč, proto jsem sám 1-procesorové řešení neuvažoval, i když pro Vás by bylo možná relevantnější).

Co mi z toho vychází: optimální poměr cena/výkon pro mně má konfigurace E3 s 16 GB RAM, náklady na platformu s Registered moduly se mi nevyplatí.

V kalkulaci jsem neměl pro Vás použitelnou grafickou kartu a nebudete asi potřebovat tak "drahý" case (ve finále by se vaše finální cena nemusela od té mé bez grafiky tolik lišit). Cena u E5 by mohla být ještě o něco menší (kvůli rozdílu v ceně co s sebou přinesly věci kolem case)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za info - ten cenovy skok mezo 4GB a 8GB moduly je docela zvlastni .... kdyz si clovek vezme, ze jedine, com se ECC modul lisi je, ze k 8 pamatovym chipum se prida jeste jeden. Spravne by mela byt cena vetsi jen o zhruba 15% vuci ne ECC modulum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.