Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Trump podepsal rozpočet NASA, počítá s pilotovanými lety na Mars do roku 2039

Rusi poletí maximálně tak letadlem do emigrace. To už bych věřil na Indii, pak Čína, pak Amíci a nakonec Bratři.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Rusi poleti tam, kam jim Amici zaplati, aby leteli :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Kdysi měl Ruský kosmický program nějakou váhu, ale to je všechno pryč. Stále létají z jednou osvědčenými stroji, které mají svůj původ v 60. letech. A od té doby nic. Raketoplány nevyšly, cesta na měsíc zrušena, ani sondu na Mars se jim nikdy nepovedlo dostat a posledních 30 let je ruský vesmírný program doslova ve stavu klinické smrti.

Vostočnyj měl být dávno dostavený, Angara letěla jenom jednou a pak uložena k ledu na neurčito, všude obrovská korupce, inženýři to už vzdali a odešli do USA. Korupce v Roskosmosu došla tak daleko, že byla označena za neřešitelnou a Roskosmos byl zrušen. Nakonec museli vzít konkurenční URSC a fakticky ho přejmenovat na Roskosmos.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me se libila ta debata ruskeho a cinskeho konstruktera, jak Rus neustale opakoval, ze Rusove s cinskou pomoci poleti na Mesic. Pak to uz Cinan nevydrzel, otocil se na Rusa a zeptal se ho - a k cemu konkretne potrebujeme vas?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, co na to Elon :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten jen tak mimochodem nabízí NASA místo pro přístroje na Red Dragonu, NASA jen tak mimochodem poznamenala, že kdyby snad nějaká firma (nebudou jmenovat ;)) něco takového nabízela, tak by se časem rádi svezli, a mezitím kongresmeni a senátoři zuří už jen proto, že ULA nechce skvělé raketové motory AR-1 od Aerojetu, které mimochodem ještě nikdo neviděl, a místo toho chce použít (podle Aerojetu^H^H^H^H^H^H^H^Hkongresmenů) údajně "rizikovější" BE-4, před kterými byl kongres z Alabamy důrazně varován, tak jsem zvědavý, co kongresmeni a senátoři řeknou na Elonovu nabídku, která z Alabamy nepoužívá ani ten legrační RL-10, který už jediný Aerojetu zbývá jako dojná kráva. :D

Je to prostě chlívek, ta kosmonautika.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Elon hlavně zatím jede pořád na dluh - se vším... jako černá díra na prachy mu to jde zatím stejně dobře jak Rusům. Dále obecně se u scénáře jůesej na Marsu obávám toho, že místo řádově složitější deep space mise začínají stavět na nízké orbitě hotely, pak možná na Měsíci a cca. za 100 let se poletí na Mars: protože to vynese víc a navíc všechno se musí patřičně dávkovat jak Intel výkon. Pak ti boháči, co by normálně jinak teoreticky mohli sponzorovat let na Mars a vše okolo, už si svoje "odzážitkují" a konec zájmu. To, že se nízká orbita a near space zprivatizuje nemusí znamenat vůbec nic kromě toho, že to jaksi bude jen další poziční statek místo vycpanýho lva nebo žraloků v akvariu.

Kdybys měl 50 mil. dolarů, dal bys to na let do vesmíru pro sebe nebo někomu do měšce? Takže já to vidím tak na 100 let - dřív tam budou roboti a ti tam vše postaví a připraví, nemá smysl se tam tlačit o 30 - 50 let dřív, když potom se tam dá letět zadarmo za "robotí práci". Pokud nebudou mít roboti něco důležitějšího na práci, jako např. vyhladit leváky nebo tak.¨

Kolem 5nm pravděpodobně přijde technologická singularita a pak je dost dobře možná varianta C), totiž že se na Mars nepoletí, alébrž se tam bude utíkat ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>> Dále obecně se u scénáře jůesej na Marsu obávám toho, že místo řádově složitější deep space mise začínají stavět na nízké orbitě hotely, pak možná na Měsíci

Nahodou to neni spatny napad, soukrome hotely/whatever zaplati naklady dalsi mise, nekde se zacit musi, nikdo nebude sponzorovat deep space mise s minimalni sanci na uspech i vzhledem k tomu, ze se lidstvo u kosmickych technologii nezmohlo na vic nez na silnejsi verze rachejtli...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Soukromé hotely zaplatí maximálně tak rozšíření o další pokoje/hotely. Už jsi někdy viděl, aby lidi, co jedou do Chorvatska, měli příplatek bohatejm klientům, aby ti mohli letět na Bali? Komerce je komerce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

10-15 let asi dost tezko, maximalne vlhky sny.

Jo, kdyby takhle Rusove zitra obleteli Mars s lidskou posadkou, tak verim, ze tam Amici do 5 let pristanou, ale jelikoz Rusaci maji dnes jine problemy,tak neni jina motivace nez nejak nasat penize do rozpoctu a pak je nejak sikovne vysat. Mars je to posledni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedine ze tam doleti osobne Putin. A privezeme nejakou tu amforu.

Putin nedavno prohlasil, ze Rusove s Cinama spolecne poleti na Mesic. Jen Cinani nejak nevedi, k cemu vlastne potrebuji Rusy kdyz maji vsechno co potrebuji :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jinými slovy, prakticky nic se nezměnilo, kromě seškrtání spousty zajímavých menších programů a pár větších.

Jinak Obamova administrativa nezrušila let na Mars, ale let na Měsíc, nebo přesněji řečeno program, který se tak sice tvářil, ale podle Augustinovy komise ve skutečnosti k ničemu hmatatelnému nevedl, tedy přinejmenším ne bez podstatného navýšení rozpočtu a podstatného uvolnění časového plánu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na Marsu je beztak H...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli je to tak, někdo ho vytlačil a to znamená život na červené planetě. To je třeba uspíšit start.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Lide mohli jiz davno letat na Mesic, Mars a jine planety, technologie na to byli vyvinuty v 90 letech, kdyz ale padl Sovetsky svaz, Americane se pote namisto dobyvani kosmu obratili na privatizaci vlad byvalych Sovetskych Bloku jako Gruzie, Kazachstan, Turkmenistan, Uzbekistan a Pobaltske staty ktere poslouzili a dodnes slouzi jako loutka k rozpoutani 3 svetove jaderne valky.

Kdyz byl jeste ZSSR aktivni, byla rovno k uzitku/nasazeni raketa resp. raketova soustava typu Energija typu Vulkan-Hercules ktera dokazala vynest 175 tun! potrebneho nakladu na orbitu, projekt byl aktivni jeste v letech 1990-1993, pote co ale padl nasilne Sovetsky Blok po-ciny sprosteho Gorbačova se nasilne zastavil navzdory tomu ze mel 2 povedene starty, prvni s neobydlenou kozmickou stanici Poljus a nasledne druhy s automaticky rizenym-bezpilotnim raketoplanem Buran.

Jenom sproste penize drzi lidi na Zemi umele v sachu, kolik dobrych veci bylo zosrotovano, utajneno jenom aby sa kazdy rok vydelalo vic a vic miliard dolaru ktere pote konci na soukromych to uctu takovejch zbohatliku ze oproti nim je Bill Gates jenom šedá myška.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel ani Eněrgija, ani Vulkan by nebyly dnes levné rakety. Tedy alespoň bez masivních investic do změn v boosterech, ale už jen New Glenn by je asi překonal v provozních nákladech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Eněrgija nikdy neměla byt levná raketa, ale byla a je to nejsilnější raketa jakou tato planeta kdy postavila.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To možná, ale podobně jako náklady na SLS odsoudily i Eněrgiu její náklady k neslavnému konci. Litování by mělo smysl pouze v případě životaschopných projektů. Titan III/IV nebo Saturn V jsou víceméně podobné případy. Dnes vlastně i Delta IV/Heavy.

Navíc s předraženou raketou na Mars nepoletíte už z principu - budete jich totiž potřebovat opravdu hodně bez ohledu na jejich velikost, takže to bolí tím spíš.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spíše nebyla. Buď se můžeme bavit o nosnosti reálných raket a potom Saturn V vede. Nebo se můžeme bavit o plánovaných, ale nikdy nerealizovaných upgradech a potom jsou opět jiné rakety, které se taky nikdy neodlepily od země (mj i různé upgrady Saturn V třeba s NERVA).
Jinak nic proti ruským raketám. Zvláště jejich keroloxové motory jsou pořád roky před zbytkem světa (isp i přes 360s je opravdu z říše snů).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je tak neskutečně nablblá proruská slátanina, to bude asi z Aeronetu :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejvetsi neni nejlepsi.

Skvela analogie raket byly zaoceanske parniky. Tam se sitiuce dostala do stavu, kdy ke zvyseni rychlosti o 2 uzle byl potreba DVOJNASOBNY vykon stroju, coz znamenalo vyrazne vetsi strojovny, kotelny i zasoby paliva.

Tudiz rychlostni rekordy spojeni Amerika-Evropa vyhravaly nemecke parniky, ktere byly postaveny tak, aby byly rychle, tudiz musely byt uzsi a proto uvezly pouhych 1000 tun nakladu proti 15.0000 tunam britskych parniku (cestujici nepocitaje). Jejich provoz byl silne ztratovy, nicmene z prestiznich duvodu ho dotoval nemecky stat.

Naprosto stejna situace u sovetskeho raketoveho programu - dokud plati stat, neni treba koukat na naklady, na spotrebu, na nic, jedinym cilem je postavit neco, co funguje. Jakmile to ale ma byt ekonomicke, mame tu problem. Muzeme mit nejvetsi raketu na svete, raketu s nejvetsi spotrebou paliva na svete - k cemu ale je, kdyz to palivo nam nikdo nechce koupit?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pilotovaný let nemá poznávací smysl. Konečně dosud žádná sonda ani nedopravila vzorek marsovské horniny na Zem. Stačilo by i zopakovat pokus s tvorbou oxidu uhličitého z půdy s lepším vybavením. A podívat se na jeho měsíce...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když se letělo na Měsíc, tak taky ještě žádná sonda nedopravila vzorek na Zem :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No o pár dní/měsíců málem ruská jo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže zaměnili + a - a sonda "přistála" poněkud tvrdě :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tech sovetskych sond co malem dopravily vzorek mesicni horniny bylo vice.

Byla tam ale rada kdyby.
Kdyby dokazaly odstartovat.
Kdyby dokazaly doletet na Mesic.
Kdyby dokazaly na Mesici pristat a nerozsekat se pri tom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale oni vzorky mají, ten můj koment byl k Luně 15, která, kdyby byla úspěšná, by dopravila vzorky dřív než Amíci - o týden dřív.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Program_Luna

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.