Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC bude výhradním výrobcem druhé generace 7nm SoC Apple A13

Začíná to pěkně dřít. Intel zřejmě čeká až se mu na 10 nm podaří dosáhnout slibovaných 10 GHz s nějakým Prescott Limited Edition a čipsety raději hodil na starší nanometry (OMG!), GF raději no comment. Už jen čekám na prohlášení o zastavení jakéhokoliv vývoje na křemíku a plného soustředění se na něco jiného.

Jako zákazník už nejsem ochoten platit za nulový nárůst frekvence u CPU spojený s nižší spotřebou a nižší velikostí čipu, která mi je u zadku. Situace s GPU a mobilními čipy v mobilech-noteboocích je ještě mírně horší. Ať to s křemíkem zabalí raději dříve, než se tahle tragikomedie stane nesnesitelnou. Na stagnaci jsou zákazníci už celkem zvyklí a rozhodně ji snesou lépe, když budou mít záruku budoucího revolučního produktu než další pidi krok s neadekvátním příplatkem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Ať to s křemíkem zabalí raději dříve, než se tahle tragikomedie stane nesnesitelnou

IMO problem je, ze tentokrat to nebude tak snadne. Ono totiz od noveho procesu se ocekava, ze prinese zlepseni (logicky), jenomze kazdy vydany node kremiku zvysuje latku. Takze nejaky novy material - nebo kombinace - by museli konkurovat kremiku vsim, vyrobnimi naklady, frekvencemi i spotrebou. Nemozne to neni, ale bude to mozna chtit vic penez a casu nez 2-3 nody na kremiku.

Staci se podivat na Intelacky Optane - technologie skvela, ale prakticky komercne neprodejna (krome serveru). Kdyby prisla pred 10 lety kdyz byli flashky prtave, tak by to vypadalo uplne jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja sa na ten Optane dívam skutočne hociako ale jediná istá vec je že to nieje skvelá technológia. Navyše tá technológia nieje vôbec nová a 3dxpoint presne ukazuje prečo ju ostatní výrobcovia používajú len na špecifické účely.

Ku komerčnému hľadisku: Súčasný Optane má šancu práveže len v desktopoch. V serveroch sa požaduje o niečo vyššia kapacita (následne kapacita na rack), výdrž (súčasný Optane vyhradzuje tretinu disku na náhradu poruchových sektorov) a hlavne spotreba (spotreba je násobne vyššia ako NAND).

Ako ja som za nové technológie ale toto je skutočne katastrofa a marketing.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výdrž je katastrofa? Jak jste na to přišel? Třeba 1,5 TB Optane 905P má garantováno 27 PB zapsaných dat. Konkurence s NAND, třeba Kingston DCP1000 s kapacitou 1,6 TB, má životnost jen 1,2 PB.
Spotřeba je násobně větší? Ten Optane má maximum 18,6 W, ten Kingston má 35 W.
A co se ceny týče, tak cena je prakticky stejná, možná je ten Optane o 10 % dražší.
A třeba přístupová doba je u toho Optene 10/10 mikrosekud (čtení/zápis), kdežto ten Kingston má 100/30.
Nevím, jakou máte představu o marketingu, ale v téhle cenové relaci, marketing moc nefunguje. Ty firmy, které to potřebují, si to otestují, a když jim to vyhovuje, tak si to ve velkém nakoupí. Marketing může fungovat tak maximálně na Lojzu z Horní Dolní, kterému v Alze nakecají, že jeho notebook má 20 GB paměti (4 GB RAM + 16 GB Optane Memory). A to je skutečně katastrofa.
Jinak v dohledné době zamíří Optane do DIMM modulů pro servery a tam uvidíte možná i vy, že NAND není pro Optane konkurence a platí to i obráceně. Domů si nebudu kupovat Optane, když mi bohatě stačí SSDčka založená na NAND.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výdrž JE katastrofa. Niektorý výrobci serverov (Oracle, HPE) ich testujú už niekoľko rokov a tie disky proste odchádzajú oveľa rýchlejšie ako sa predpokladalo. Ono je dosť ťažké to overiť v recenziách alebo bežných zaplatených nezávislých analýzach kvôli tomu že deklarovaná výdrž je tak vysoká a je fakt že skutočne vydržia pomerne dosť ale tiež je fakt že tretina disku je vyhradená na náhradu vadných sektorov a to sa proste nedá ignorovať.

Inak tie parametre toho Kingstonu... Dúfam že si ste len nevšimli fakt že ten Kingston sú vlastne 4 SSD v RAID spolu s nejakým ASICom... takže to má všetky výhody a nevýhody takých riešení.

Naozaj dúfam že to nebol len lacný pokus o trolling. :D

No a na tie DIMM som zvedavý. Naposledy keď som ich videl to malo len 8GB a ten plošák bol dosť plný. Teraz sa kapacita zlepšila ale stále potrebujú celú PCIe kartu (30+ modulov) na dosiahnutie rozumnej kapacity. Pri porovnaní s DRAM ktoré je možné vyrobiť 256-512GB kapacitách (limitom je cena) to je smiešne. Tiež výdrž bude musieť byť o pár rádov lepšia....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O to lip kdyz nevydrzi ani garantovany prepis tak reklamace za reklamaci do te doby nez dostanu novy lepsi model a porad dokola ;) nevim jak v realu ale diky papirovym hodnotam zivotnosti zas tak draze ten optane nevypada (pro heavy workload) ba prave naopak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten Kingston jsem vám dal na srovnání, protože je to právě snaha z NAND vyždímat co nejvíc, aby to dokázalo tomu 3D XPoint konkurovat. Tedy vyždímali z toho maximální rychlost, ale v životnosti zůstala nesrovnatelná a spotřeba vylezla.
S těmi DIMM vás moc nechápu. DIMM s 3D XPoint mají až 512 GB. DIMM s DRAM se vyrábějí teď nově až jako 256GB moduly, ale limitem tam není cena, ale právě množství čipů. Na tom modulu má Samsung osazeno 144 paměťových čipů, tedy je tam naprosto stejný problém, jako u těch 3D XPoint pamětí, kde je při 512GB modulu 40 paměťových čipů. Životností samozřejmě DRAM vyhraje, cenou o jeden řád prohraje, stejně jako odolností při výpadku napájení. Opět platí, že DRAM a 3D XPoint si vzájemně nekonkurují. Obě slouží k něčemu jinému. To, že to Intel cpe do DIMMů, je kvůli rychlosti rozhraní, ne kvůli tomu, aby to konkurovalo DRAM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Akože RAID zapojenie s prídavným ASICom dostane to najlepšie zo spotreby a latencie? To sorry ale vážne-trolling. Prenosové rýchlosti (najmä sekvenčné) samozrejme zabudol spomenúť.

Tie DIMM nemajú 512 GB. To je len nejaké prianie.

Rozdiel je tiež, že desiatky DRAM modulov sa dajú napchať na rozumný DIMM plošák. 3DXpoint pokryje celú PCIe kartu obojstranne plus potrebuje hliníkový masív na chladenie.

S čím je spojený ďalší problém. 3DXpoint nesaturuje ani PCIe rozhranie, takže nato aby využili rýchlejší DIMM to budú musieť taktovať ešte viac...

A vôbec, keď to tu viacerí vidíte tak ružovo a revolučne... prečo to ani po niekoľkých rokoch odkladov stále nevydali. Nič. Ani paper launch tých ES ktoré majú k dispozícii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> istá vec je že to nieje skvelá technológia.

To neni vec jista, to je vas nazor.

> Navyše tá technológia nieje vôbec nová

Je nova v tom, ze ji nekdo zacal masove vyrabet. Jestli se chcete bavit o technologiich ktere vznikli v labu a zatim je nikdo nevyrabi masove, tak takovych najdete miliony, vcetne tisicu tranzistoru ktere jsou lepsi nez kremik - jen nejak nevidim smysl se o tom bavit. V tomhle smyslu zadna technologie neni nova, nekdo ji vyrobil v labu leta predtim nez se dostala do masove vyroby...

> Súčasný Optane má šancu práveže len v desktopoch

No to praveze nema, zkuste pls premyslet. Kterej BFU vam koupi disk s 16G kapacitou za cenu 120G SSDcka ? vzdyt na tech 16G se uz nevejdou ani windows. Ja bych si to koupil na hrani, ale s NVME je to jako externi disk nepouzitelne, alespon nevim o zadne redukci USB-NVMe, a do M.2 slotu to davat nebudu.

> výdrž (súčasný Optane vyhradzuje tretinu disku na náhradu poruchových sektorov)

[citation needed] Nikde jsem nic takoveho neslysel ani google mi nic nenasel. Takze bych pozadal zdroj, zatim to spis vypada ze jste naletel na nejakou kachnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem špekulovať od akého počtu to je masová výroba. Ale v sériovej výrobe to je, rozhodne to nieje len vecou laboratórií.

A ten tretí odsek... No ježiš to je príklad hodný zástancu 3DXpointu. Skúste ešte to aký zmysel má dávať do serveru 16G disk za cenu 120G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.