Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TSMC schválila investici ve výši $7 miliard do rozšíření výrobních kapacit

Každý chvilku, tahá pilku. Samsung a Intel bych neodepisoval. GF klidně jo, ale jen dočasně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud GlobalFoundries někdo nekoupí, tak to asi moc dočasné nebude. Bez financování vývoje nových procesů není šance, že by se mohla vrátit do hry.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Že by si to vzala AMD zpět jako nezávislou dceřinku? :-)

Osobně si myslím že v GF čekají až to Samsung dorazí a pak si postaví kopii podobně jak to udělali v minulosti a pak se částečně vrátí do hry alespoň jakožto kapacita pro výrobu nikoliv jako tahoun.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A já si osobně myslím, že je AMD dnes rádo, že už fabriky nemá. Tak jako většina technologických západních firem. Intel je v tom spíš výjimkou a budou-li mu klesat marže (co myslíte...), tak můžou mít jeho továrny časem také problém. Nic naplat, výrobu zvládají tajvanci a korejci prostě efektivněji než západ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvladaju to efektivnejsie kvoli nizsim nakladom na relativne kvalifikovanu a mladu pracovnu silu (absolventi techniky). Vacsina vyrobnej technologie vratane riesenia automatizacie a robotizacie je stale vyvijana v USA, Europe a Japonsku (Applied Materials, ASML, KLA, Tokyo Electron atd.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že nakoupí technologie na "západě" nic nemění na tom, že dokáží vyrábět efektivněji. A nejde jen o mzdy, ale i o sociální pracovně-právní a ochranářskou politiku státu (Evropa), míru veškerého korporátního zdanění, poplatků a administrativy a všemožných regulací od bezpečnostních po ekologické, atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Výrobců křemíkových čipů ubývá, i těch schopných
1. 12. 2014
Proces je to ale tak pozvolný, že si jeho dopady průběžně neuvědomujeme. Za dekádu mezi lety 2002 a 2012 zanikly 2/3 výrobců, za poslední dekádu ještě více
https://diit.cz/clanek/vyrobcu-kremikovych-cipu-ubyva

hlavne obrázok
https://diit.cz/sites/default/files/intel_chart_number_of_players_with_a...

minimálne 1/4 odpadla z tých 4
GlobalFoundries: Zastavujeme vývoj 7nm procesu. AMD: Nevadí, vyrábíme u TSMC
28. 8. 2018
https://diit.cz/clanek/globalfoundries-zastavila-vyvoj-7nm-procesu

Ak Intel a samsung môžu mať problémy

Zpoždění 7nm EUV procesu Samsungu je spoluzodpovědné za 78% finanční propad
5. 11. 2019
https://diit.cz/clanek/zpozdeni-7nm-euv-procesu-samsungu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GF je skoda. Pokud byl ten 7nm skoro hotovy a potreboval jen financne "dolepit", coz se u projektu stava, ze se to uplne neodhadne, tak je to skoda dvojnasob. AMD by jim zarucilo velmi slusny odbyt jak s Ryzenem, tak Navi a mohli mit konecne penize to dal rozvijet.
Takhle ostrouhali a dost mozna uz definitivne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možná je to trochu i o otázce, jestli chceme prosperující AMD nebo prosperující GlobalFoundries. I kdyby GF 7nm proces dokončila, bylo by to nejspíš až po TSMC a nejspíš s horšími parametry než má TSMC. 7nm generace AMD by tak přišla později a měla mírně horší parametry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"I kdyby GF 7nm proces dokončila, bylo by to nejspíš až po TSMC a nejspíš s horšími parametry než má TSMC. "
..tohle je spekulace, ktera se da obratit naopak a rict, ze GF mohla mit treba lepsi parametry, lepsi frekvence atd. Nikdo z nas nema informace k porovnani.

Nicmene souhlasim, ze jde o AMD a v tom pripade, kdyz GF selhala, AMD slo pragmaticky k dalsimu. S tim problem nemam.
Na druhou stranu, z pohledu firem, ktere ted dokazi dodat na trh produkt zalozeny na ,mensim vyrobnim procesu to problem je, nabidka se zase zuzila..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

GlobalFoundries v roce 2017 a v prvním pololetí 2018 specifikace 7nm procesu zveřejnila a nebylo na nich nic, co by indikovalo, že by měl být v jakémkoli ohledu lepší než 7nm proces TSMC. To nejsou žádné spekulace. Jediná lepší stránka by se mohla týkat ceny, která by pro AMD byla v důsledku WSA nižší než u TSMC. Proces GlobalFoundries nebyl optimalizovaný pro špičkové výsledky, ale pro to, aby na něm GlobalFoundries zvládala sériovou výrobu.

Mimochodem, už v roce 2017 se objevila řada zpráv, že AMD bude vyrábět mnohé 7nm produkty u TSMC. Lisa Su to potvrdila začátkem roku 2018, dávno před tím, než GlobalFoundries ohlásila ukončení vývoje 7nm procesu. Pokud by 7nm vzorky od GlobalFoundries byly lepší, neměla by AMD důvod zadat výrobu řady 7nm produktů k TSMC ještě v době, kdy GlobalFoundries se 7nm procesem počítala.

Dalším faktem je, že už vlastní 14nm proces vyšel GlobalFoundries tak špatně, že si namísto něj licencovala proces Samsungu. Pokud tedy GlobalFoundries u 7nm procesu neuváděla lepší parametry než konkurence a navíc na tom poslední procesy vyvinuté GF nebyly nijak dobře, pak není jediný důvod spekulovat o tom, že by proces GF dopadl lépe než proces TSMC.

Už v roce 2017 unikly informace, že Navi i Vega 20 vzniknou u TSMC a vzhledem k tomu, že pro 7nm proces neměla GF jiného zákazníka než AMD, je dost zřejmé, jak na tom proces byl. Pokud by byl lepší, proč dali všichni přednost TSMC?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z pohladu Europy treba brat ale do uvahy aj geopoliticke riziko. Na Tchaj-wan si robi zalusk Cina, momentalne tam hrozi riziko nakazy koronavirusom, kym GF ma fabriku aj "za rohom" v Drazdanoch. Z hladiska spolahlivosti dodavok AMD pre Europu by bolo urcite lepsie, ak by AMD vedela vyrabat na 7nm aj v GF.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele, nic ve zlym. Ale vsechno co to pises jsou indicie. Nikoliv fakta, o ktere muzes to tvrzeni podeprit. Ano, kdyz je poskladas timto stylem, davaji smysl. Stejne ale davaji smysl nektere konspiracni teorie, kdyz se spravne poskladaji indicie a presto nemusi popisovat realitu, pouze podporuji formu vykladu tech indicii.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zveřejněné specifikace procesu nejsou indicie, ale fakta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oni byly zverejneny nejake specifikace Ryzenu na 7nm GF?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byly zveřejněny specifikace 7nm procesu. GlobalFoundries, Samsung i TSMC zveřejnily specifikace svých procesů. V té době vznikla řada článků a analýz, která je srovnává. Proces GlobalFoundries co do posunu ve frekvencích i poklesu spotřeby vycházel nejhůř. To jsou prostá fakta. Šlo o poměrně konzervativní posun, jehož výhodou měl být rychlejší nástup na trh a dostupnější cena. Ani samotná GlobalFoundries v jediném prohlášení neuváděla, že by její proces měl být lepší než konkurenční.

CPP:
GF: 56 nm
TSMC: 55 nm
Samsung: 54 nm

spotřeba:
GF: -50 % oproti 14nm GF
TSMC: -55 % oproti 16nm TSMC
A to již 16nm proces TSMC na tom byl se spotřebou lépe než 14nm proces Samsungu (s výjimkou velmi nízko taktovaných mobilních čipů) a 14nm klon od GF měl reálné chování asi o 5 % horší než originál od Samsungu. Takže mezigenerační posun, který by byl o 5 % menší, by byl ještě umocněný tím, že základ, oproti kterému je to uváděno, už byl v případě GF zhruba o 10 % níž než základ u TSMC.

Pokud mi nevěříš, proč si prostě ty údaje nedohledáš sám?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud mi nevěříš, proč si prostě ty údaje nedohledáš sám?"
.. mozna pro to, ze ani jedno z toho co jsi napsal porad neni dukaz toho, ze GF nemohla treba vyrabet chipy, ktere mohli mit vyssi frekvenci, nez TSMC. Byt treba za horsi spotreby. Analyzy vzdycky vychazeji z nejakych predpokladu, pokud je nejaky predpoklad chybny nebo nepresny, je i ta analyza v konecnem duskedku chybna. Vysledny produkt, na kterem by se to dalo porovnat neexistuje (coz je fakt), takze vse zustava v rovine vice ci mene pravdepodobne teorie. To neznamena, ze jsi se nestrefil s tim co pises, ale taky to neznamena, ze jsi se musel trefit.
Osobne mi tyhle diskuse prijdou jako "prilis hodne predpokladu" a to mne zase moc nebavi. Tebe to bavi, to je taky v poradku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

s tím co jsi napsal Jirko se bohužel nedá souhlasit, protože to jsou jen spekulace a ty vyvozuješ zpětně závěry z rozhodnutí AMD a přitom opravdové důvody neznáš. GloFo mělo všechny teoretické předpoklady k tomu, aby jejich 7nm výrobní proces byl lepší než konkurence ( za předpokladu že by na trh přišel včas). Především to bylo ve velké míře využití know-how IBM a jejich inženýrů, které GloFo získala akvizicí IBM. IBM staví a stavělo svoje CPU na specializovaných vysokofrekvenčních procesech a pokud si pamatuju článek na Anandtechu pár měsícu před spuštěním výroby, tak tam se mluvilo až o 5GHz čipu, které TSMC doteď v nabídce nemá....

Jiná věc je, jestli by GloFo zase nenabralo zpozdění, kterým byli bohužel už pověstní i když poslední informace před úplným zastavením 7nm výrobního procesu tomu nenasvědčovaly a důvod byl opravdu čistě finanční.

https://www.anandtech.com/show/12438/the-future-of-silicon-an-exclusive-...

AMD si vybralo TSMC protože prostě jiná volba neexistovala, když se GloFo rozhodli to zabalit.
Je samozřejmě škoda že skončili, protože každá konkurence je dobrá, faktem je ale že AMD zbytečně svazovali nevýhodnými smlouvami a omezeními, které TSMC nemá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„to jsou jen spekulace a ty vyvozuješ zpětně závěry z rozhodnutí AMD a přitom opravdové důvody neznáš“

Přečti si, co jsem napsal a ocituj mi, co považuješ za spekulaci.

„GloFo mělo všechny teoretické předpoklady k tomu, aby jejich 7nm výrobní proces byl lepší než konkurence ( za předpokladu že by na trh přišel včas). Především to bylo ve velké míře využití know-how IBM a jejich inženýrů, které GloFo získala akvizicí IBM.“

Toto je spekulace, respektive omyl. Bývalí pracovníci IBM vyvíjeli 7nm HPC proces, který byl exkluzivní pro IBM a jehož vývoj byl závazek za finance, které společně s továrnami IBM předala GlobalFoundries. Nejde o proces, na kterém by vyráběla AMD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Toto je spekulace, respektive omyl. Bývalí pracovníci IBM vyvíjeli 7nm HPC proces, který byl exkluzivní pro IBM a jehož vývoj byl závazek za finance, které společně s továrnami IBM předala GlobalFoundries"

Q17: Does the first generation of 7LP target higher frequency clocks than 14LPP?

GP: Definitely. It is a big performance boost - we quoted around 40%. I don't know how that exactly will translate into frequency, but I would guess that it should be able to get up in the 5GHz range, I would expect.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taiwan ma snad 20 potvrzenych nakaz a pod 200 podezrelych v karantene. Neni duvod omezovat vyrobu. Od Wu-chanu je to skoro 1000 km, tak daleko se to snad vzduchem nesiri.

Intel nehrozi, ze ikdyby se zmatorili, ze to budou nabizet pro ostatni, GloFo je mimo hru a jen tak se nevrati a tak zbyva jen ten Samsung, kde muzeme doufat, protoze dlouhodobe pouze TSMC by opravdu nebylo dobre.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Samsung se 7nm taky pohořel, jak to tak vypadá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzduchem ne, ale psazerem letadla klidne ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsou ostrov, takze je to na nich, nechaji-li si tam nekoho proniknout a protoze pravdepodobne nepriplave, tak je to jen o duslednem odstrizeni osobni letecke dopravy.
Mne se libi Severni Korejci, funkcionar misto karanteny navstivil lazne, tak ho postavili pred soud a za hodinu uz byl zastrelenej. Efektivni potirani koronaviru jako nikde jinde na svete. Sice u nich je to asi normalka, coz proste normalni neni, ale pri boji se zakernym virem je to oduvodnele, urcite tam v takovou vypjatou chvili nebude nikdo vykrikovat, ze prijme do Kolina 3000 Indu!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam je to tak zvrácený, že to celé mohli vyfabrikovat, aby lidi pochopili, že si nedělají srandu - léky, vybavení a facility nemají. Ale jak to tam prdne, nebude to hezky vypadat - v podvyživené zimní populaci. S Čínou mají relativně volný režim a veselé obchodní vztahy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tu je vidno infantilnost a posadnutost laickeho nezainteresovaneho sveta mimo IT:

- intel ohlasi investiciu 1 miliarda a pise sa o tom pomaly aj na blesk.cz
- tsmc nalieva 20 miliard a mimo IT portalov ani slovo, dokonca velmi casto ani na IT portaloch

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ta korona v tych tagoch :D +1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mezitím u Intelu:
"Když nemáte doma Lime Lake, dejte tam Lemon Lake!" :p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

next: Corona Lake, Choco Lake, Permafrost Lake, Rainbow Lake, Cover Lake, Plasma Lake

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono stejně se na docela dlouhou dobu zkejsne na 5nm, který se bude asi déle ladit a vylepšovat než 7nm (recyklaci 14nm intelu asi teda nepřekonají).
Lisa taky naznačovala, že nový výrobní proces nebude už priorita v horizontu několik let.
Za tu dobu se třeba i konkurence zmátoří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro srovnani:

2019-nCoV ma prumer 60-140nm a jedna se o dosti veliky vir co se objemu "kodu" tyce (26 az 32 kbazi, v rozmotanem stavu by to delalo ~ 8.84 az 10.88um).

Typicky cisty vyrobni prostor podle ISO-2 a ISO-3 (class 0.1 a class 1) ma specifikaci, ze podobnych objektu s rozmerem 100 az 200nm muze ve vzduchu poletovat 100, resp. 1000, na metr krychlovy :)

Kdyz prevedem 1Tbit/sqinch z HDD naivne na rozmer bitu, vychazi nam to na ctverecek se stranou 25.4nm. Pro NAND flash.. si muzem vzit starsi 128Gb cip majici 146mm2 (20nm) - 1 bit zde ma plochu ctverce o strane 33.7nm (po zapocteni vsech obvodu kolem, bunka se zrejme bude blizit spis k 20nm). Takze pri rozmeru 2.0x0.34nm pro "biologicky bit", se vejde do HDD bitu, resp. bunky flashky cca 1000x vice biologickych bitu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom taková malá technická - 2019-nCoV je MLC :-) (protože jedna báze může nabývat 4 hodnoty - ACGU)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To zas bude sranda, až přijde nějaká živelná katastrofa a nebo krize, najednou nebudou žádné čipy pro moderní počítačové systémy. V minulosti se to už párkrát stalo, ale konkurence byla vyšší - například v případě výrobců tehdejších plotnových pevných disků. Ceny se vracely na původní úroveň déle než 2 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.