Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Událost týdne: proč Linus Torvalds „vyfuckoval“ Nvidii a co tím chtěl říci

Linus Torvalds, Fuck You Nvidia, červen 2012
Velmi pravděpodobně jste to již zaznamenali ve formě krátké zprávy na některém z českých či zahraničních serverů. Linus Torvalds se vyjádřil na jedné finské univerzitě velmi nelichotivě na adresu Nvidie. Podívejme zde u nás podrobněji, co tím vlastně chtěl říci a co to znamená do budoucna…

Nejdřív potřebná fakta: Linus Torvalds, který před několika dny obdržel za linuxový kernel Ocenění Millennium Technology (dříve jej získali mj. Sir Tim Berners-Lee za WWW či Prof. Šuji Nakamura za modrou a bílou LED), udělované Finskou technologickou akademií a považované mnohými za jednu z „IT nobelovek“, měl 14. června hodinovou debatu na Center for Entrepreneurship při Aalto University doma ve Finsku. Její téma znělo „Applying Lessons Learned from the Development of Linux and the Open Source Movement“.

Během debaty padla řada dotazů, z nichž jeden se týkal Linusova názoru na to, jak Nvidia přistupuje k podpoře svých produktů v Linuxu, konkrétně technologie Nvidia Optimus. Linus prohlásil, že Nvidia je co do spolupráce s linuxovým světem ta vůbec nejhorší společnost, načež své tvrzení doplnil výmluvným gestem a adresnou poznámkou, kterou jsme převedli do obrazově-komixové podoby (schválně: kolik z vás kliklo díky tomu obrázku? :-).

inkriminovaná pasáž začíná na 48:10

Nemůžeme se ale nezeptat, co tím vlastně Linus chtěl říci. Předně si musíme vyjasnit, jak se to s Nvidií má. Tato firma již tradičně neuvolňuje specifikace svých GPU, ani nic z kódu ovladačů, neboť ten z dobrých 90 % sdílí s windowsovými ovladači. Dle svých slov si tak chrání své duševní vlastnictví, případně zajišťuje optimální podporu pro své zákazníky. To se ale pochopitelně týká jen „standardního pojetí“ grafických karet. Jakmile dojde na věci mírně vybočující z šedého dogma o tom, co má grafický čip dělat, je to podstatně horší. Jmenovat můžeme: PhysX a právě Optimus. A protože Optimus hraje stále větší a větší roli a jeho důležitost spíše poroste, přičemž Nvidia na jeho podporu v Linuxu pokud ne přímo kašle, tak k ní přistupuje poměrně laxně, je toto právě moment, kde, jakkoli kvalitní, ale uzavřený vývoj ovladačů, naráží na betonovou zeď.

Hlavní nevýhoda vývoje uzavřených ovladačů je v tom, že zákazník zkrátka musí počkat, než výrobce ovladače danou věc implementuje. Tam, kde jsou k dispozici specifikace GPU a probíhá vývoj v rámci open-source, je otázka implementace jen o lidských zdrojích. U Nvidie se toto netýká jen Optimusu, ale i takových „drobností“ jako že když linuxové distribuce svorně přejdou na novou verzi X.Org a X Serveru, který uzavřený ovladač Nvidie nepodporuje, musí majitelé s přechodem na vyšší verzi distra počkat, než Nvidia podporu zahrne.

Nvidia je v tomto obětí své vlastní politiky, kdy je pro ni Linux převážně prodejní platforma pro profi a výpočetní karty Quadro a Tesla do různých workstation či serverů a HPC. Tyto karty a omezený okruh oficiálně podporovaných linuxových systémů mají absolutní prioritu ve vývoji ovladačů a implementace podpory nových technologií a spotřebitelský segment typu GeForce či Optimus jsou spíše bokovka z toho vzešlá. Horší je to ale v tom, že Nvidia má také čipy Tegra, které běží v Androidových tabletech a netboocích, kdy Android je ve skutečnosti jen speciální linuxová distribuce.

Linusovo rozhořčení se netýká toho jestli si Nvidia pytlíkuje vlastní uzavřený ovladač. Linus by rád viděl open-source ovladač pro GPU/SoC Nvidia vzešlý ze spolupráce s Nvidií a přímé podpory vývoje open-source ovladače alespoň v té podobě, jakou nabízí AMD, tedy uvolňování dokumentace GPU, aby vývojáři open-source ovladače „nemuseli ztrácet čas s křišťálovou koulí“. Nvidia takovou možnost naprosto nepřipouští a vlastně tak poškozuje nejen systém, díky kterému prodává hromadu svých GPU (Quadry/Tesly pro Linux, Tegry pro Android, …), ale poškozuje tak i své zákazníky. Linus tak „vyfakováním“ Nvidie vyjádřil svoji dlouhodobou frustraci z přístupu této společnosti, která si navenek umí (nebo aspoň občas zkouší) hrát na otevřenou, ale ve skutečnosti je uzavřená až běda. U firmy, jejíž šéf již před lety prohlásil, že je softwarovou společností, je to hodně smutná vizitka.

Co se Linusovým prohlášením změní do budoucna? Jsme spíše pesimisté, pravděpodobně nic. Samotné gesto od zakladatele Linuxu moc neznamená, pokud Nvidia změní svůj přístup, tak to bude proto, že ji k tomu dotlačí okolnosti či situace v segmentech trhu, kde se snaží uspět. Tím míníme zejména platformu Tegra. Ohledně otevírání specifikací GPU Nvidie jsme zcela skeptičtí, toto bude nadále jen v režii reverzního inženýrství lidí vyvíjejících ovladač nouveau. Kde jsou doby, kdy tou nepřátelskou byla ATI :-)...

Stallmsn, RMS, ATI

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Událost týdne: proč Linus Torvalds „vyfuckoval“ Nvidii a co tím chtěl říci

Neděle, 24 Červen 2012 - 20:21 | Rudolf Dvořáček | Ale on nenadává.
Neděle, 24 Červen 2012 - 20:20 | Rudolf Dvořáček | Dalidora houslím? Co to je za nesmysl?
Neděle, 24 Červen 2012 - 20:14 | Rudolf Dvořáček | S vaším příspěvkem souhlasím. Osobně by mě...
Pátek, 22 Červen 2012 - 13:03 | r23 | No, to má nV z toho, že se snaží vydávat...
Pátek, 22 Červen 2012 - 12:49 | r23 | Snad jediný funkční systém s mikrojádrem jsou...
Čtvrtek, 21 Červen 2012 - 15:43 | Nest | Amen.
Středa, 20 Červen 2012 - 16:00 | HKMaly | Zmenilo. KMS drivery ted taky maji vlastni memory...
Úterý, 19 Červen 2012 - 19:15 | vindicator5 | Někdo vás snad nutí GPL software pouzivat? Tak o...
Úterý, 19 Červen 2012 - 16:05 | HKMaly | To mas tezky .... http://www.gnu.org/software/...
Úterý, 19 Červen 2012 - 16:03 | HKMaly | Aplikace je mozno spoustet s libovolnou licenci....

Zobrazit diskusi