Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ultrazoom Pentax X-5 ve stylu zrcadlovek, ale s malým snímačem

Pentax X-5_
O Pentaxu nebylo nějakou dobu slyšet, ale prvním produktem pod značkou RICOH to jistě nevyhraje. Zvláštní hybrid mezi ultrazoomem a zrcadlovkou ale může některými parametry zaujmout…

Vezměme to postupně. Na fotografiích je jasně vidět, že Pentax chtěl uvést ultrazoom, který se bude konkurenci vymykat. Tělo tedy evokuje dojem firemních zrcadlovek, ale nenechte se zmýlit. Uvnitř není ani zrcátko, ani velký snímač. Pentax X-5 využívá 16Mpix BSI CMOS snímač velikost 1/2,33", tedy klasický kompaktový, ale samozřejmě stabilizovaný. Hledáček pak je elektronický s rozlišením 230k bodů (na dnešní dobu tedy hluboký podprůměr, na takové hledáčky jsme byli zvyklí před pár lety).

Pentax X-5Pentax X-5

Každopádně fotografie mají rozlišení až 4608×3456, nicméně protože je na 99 % použit zmíněný malý snímač od Sony a víme, jaký výstup mají jím vybavené kompakty Sony, tak kvalita obrazu bude bídná. Na nízká ISO víceméně snesitelná, ale od nějakých 400 výše to bude spíše za trest (jinak rozsah je 100 až 6400). Škoda, že Pentax sáhl po takovém snímači a nepoužil 12Mpix z bezzrcadlovky Q. Co je ale nejsmutnější, je absence RAWu - X-5 ukládá pouze do JPEGu.

Zato objektiv u srdce zahřeje. Začíná totiž na krásně širokoúhlých v přepočtu 22,3 mm a nejde příliš daleko: pouze na v přepočtu 580 mm, což je ve srovnání se současnými ultrazoomy končícími někde mezi 800 a 1 000 mm již konzervativní, ač je to stále zbytečně moc. Světelnost je v rozsahu f/3.1 až f/5.9 - tedy nic světoborného.

Pentax X-5Pentax X-5

Hlavní displej má úhlopříčku 3 palce a rozlišení 460k (opět spíše průměr až podprůměr) a je výklopný. Závěrka nabízí časy od 1/1500 po 4 sec. Je zde spousta různých programů, přednastavených profilů, jak už to v „point'n'shoot“ kategorii bývá. Jinak X-5 umí fotit rychlostí 10 fps (až 30 snímků v řadě).

Video je maximálně 1920×1080/30 fps v H.264 (také M-JPEG), pro 720 je k dispozici i 60 fps. Podporovány jsou karty rodiny SD včetně SDXC, konektivitu zase zastupuje USB 2.0, AV výstup, microHDMI a podpora EyeFi SD karet. O napájení se stará čtveřice AA baterií, s NiMH akumulátory udává Pentax výdrž na 500 snímků, s alkalickými 330 a nejvíce jistě vydrží s lithiovými (hodnota neuvedena).

X-5 s rozměry 119×86×107 mm váží 595 g včetně baterií. Na trhu se Pentax X-5 objeví příští měsíc za 280 dolarů - v přepočtu 5 600 Kč.

Nemůžeme se ale zbavit dojmu, že tento fotoaparát by byl dobrým nápadem, kdyby v něm nesídlil snímač se zbytečně mnoha megapixely (o kterém z dřívějších fotoaparátů víme, že má kvalitu fotek spíše bídnou, byť nemůžeme vyloučit, že z něj Pentax - již tradičně - nevytěžil víc než sama Sony), EVF s příliš malým rozlišením a také objektiv s pouze průměrnou světelností. Na stranu druhou zde ale je parádně široké základní ohnisko, velmi dobrá ergonomie obsluhy, použitelnost běžných AA baterek a rozhodně více než přijatelná cena.

Tak a teď už se snad sakra dočkáme toho nástupce zrcadlovky K-5! :-)

pozn. no-X: Musím s Davidem souhlasit, že pohled na zpracování aparátu a přečtení následných specifikací v člověku zanechá jistý rozporuplný pocit. To ale mění cena - pokud si uvědomíme, jaké částky chtějí výrobci za některé novinky s „malými snímači“ (například některé UZ od Panasonicu jako novinky vycházejí na necelých $500), pak je cena Pentaxu zkrátka jinde. Těl, které by nabízely v této cenové relaci kombinaci výklopného displeje, podobného objektivu a hledáčku (EVF), zase tolik není.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ultrazoom Pentax X-5 ve stylu zrcadlovek, ale s malým snímačem

Pátek, 24 Srpen 2012 - 13:10 | JML | Malý snímač v UZ Z podstaty věci tam musí být být...
Čtvrtek, 23 Srpen 2012 - 12:04 | zoki | Máte pravdu, veľa podobných nie je. Ale zato Fuji...

Zobrazit diskusi