Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Aktualizováno: Velký únik o Zen 5 APU? Až 5,8 GHz, až 48 TOPs, 4 nm

Off topic. Intel vydal XESS 1.3 a eeeemmmmm...AMD se může jít s FSR3 zahrabat. Zkoušel jsem zatím na Cyberpunk a Starcitizen (stačí swapnout ddlko stejně jako u dlss) a s XESS je obraz rock stable. AMD by s tím mělo fofrem něco udělat, protože i na FSR3 je ten shimmering stále a očividně to jde i bez toho. Testováno na AMD 6600 a Nvidia 4060.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ja som skusal starsi XESS na NV i AMD a Quality upscale bol pomalsi nez nativ. :P

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Byl. Teď mi to přišlo na chlup stejný. FPS i spotřeba grafiky byla stejná jako s FSR3.
edit: na RX6600 je XESS cca o 4% pomalejší než FSR3. 54 vs 52 fps.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

amd uz udelala, ted to maji vyvojari a ceka se na doplneni do her..
https://diit.cz/clanek/fsr-31-zvysuje-kvalitu-obrazu-umi-pouzit-frame-ge...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

O tom vím. Proč u DLSS a XESS stačí přehodit knihovnu a jedeš. U AMD se furt na něco čeká...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

jasne, u intelu se ctyri roky cekalo na zpozdeny grafiky a pak dva roky na xess, ktery neni uplne nepouzitelny (konecne neni pomalejsi nez nativ).. (:

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

XeSS nějak sovisí s Intel grafikou? Nemám Intel grafiku a XeSS mi běží, stejně jako nemám AMD grafiku a běží mi FSR.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

precti si na co reaguju a usetris si zbytecny dotazy..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pristi generace AMD FSR uz by mela byt taky zalozena na AI. Tak nejak bych cekal, ze to bud vydaji nebo oznami s vydanim RDNA4. Jestli to bude zpetne kompatibilni se zatim nevi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zpětně kompatibilní těžko, když dosavadní Radeony nemají AI jednotky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co pak se dají AI výpočty vykonávat pouze na AI jednotkách?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to chceš realtime...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

@Ladis: https://i.iinfo.cz/images/293/P-C5-99edstaven-C3-AD-GPU-architektury-AMD...

RDNA3 má v každé CU dvě dedikované AI jednotky ( ty ale asi sdílí některe prostředky v rámci shaderů )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. Proč u DLSS a XESS stačí přehodit knihovnu a jedeš .."
Protože Anti-Cheat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ANO, ale pokud nehrajes onlinovky jako ja, tak te nejaky Anti-Cheat vubec nepali. Pravda, ne kazda verze DLSS prinese rozdil, ale ta 3.7 je fakt dobra. Nehledne na to, ze si vsude muzes vynutit i DLAA. Coz je za me jediny mod, ktery ma vyznam. A nemusi se cekat, az vyvojar neco prida sam.

EDIT: Ja to zacal resit prave kvuli tomu DLAA.. Protoze tech her, kde je to v zakladu je strasne malo..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vypada, ze se sucasnym AL refreshem aka Raptor Lake a novym Core Ultra aka Meteor Lake, slusne zamete :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Já už jsem na tohle rezignoval. Za pár měsíců mají vyjít, do té doby vyjde ještě bambilion článků se spekulacema a stopro odhadama o výkonu. Přitom si stačí počkat, pak proklikat 30 minutové video od GN které vyjde den před uvedením a máš to "černé na bílém".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Súhlas. Najlepšie je vyberať z toho čo je reálne na trhu, keď to človek práve potrebuje. Lebo ešte aj po ohlásení a oficiálnom predstavení trvá aj niekoľko mesiacov (teraz hovorím o mobilných čipoch), než sa to reálne dostane na trh. Takže vyhliadky pekné, ale dnes sú na výber napríklad 7640, 7840 a to je do notebooku fajn voľba. modely 8xxx sa zatiaľ veľmi neohriali.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neni treba ziadna rezignacia, maturacia, saturacia :) Je nad Slnko jasne ze Zen5 bude mat o cca 10% vyssie IPC ako sucasny refresh refreshu kóóóóre 14000 v desktope alebo kóóóóre 15000 v NTB. Pri vyššich frekvenciach sa rozdiel len prehlbi.

V H2 2024 bude AMD proste opat na spicke CPU vykonu (desktop a NTB), pomeru vykon/spotreba a vobec vsetkeho. 1T aj multiT. Ked je dnes AMD 10% pod spickou desktopu (u Intelu je to za cenu Atom-zmrdov a 2x vyssej spotrebe), tak za pol roka bude AMD 10% nad sucasnou spickou Intelu v desktope, myslene 1T a multiT vykon.
(v NTB segmente ma najvykonnejsi CPU/APU uz AMD, nie Intel)

Plus v Q1 2025 vyjdu 3D cache varianty Zen5 a kedze v hrach je sucasny Zen4 s 3D cache tak +/- na plichtu s Intel CPU, tak potom Zen5 s X3D v hrach rozseka kóóóóre 14000/15000 na cucky.

Pokial Intel neuvedie nejaky riadny kóóóóre 16000 so 12 velkymi jadrami, bez atom-zmrdov, riadnou cache, riadne vylepsenou mikroarchotekturou s IPC 20-25% nad kóóóóóre 14000/15000 a na riadnych frekvenciach, bude Intel iba č.2. V desktope aj NTB. V aplikaciach aj hrach ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Uvidíme, hlávko." (žák Pelnář)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

>Sarlak ... BGA, v mobilní verzi pro tzv. FP11 rozhraní.
Ach jo. Ja se tesil, ze bude neco v desktopu co skutecne utahne 1080p bez extra grafiky. Takze opet jen Minisforum a podobni.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

tohle nechapu.. ze to ma 256bit sbernici takze to nejde do socketu, se vedelo od zacatku..

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to bude stejně neskutečně drahý. Už ten V3 tablet, i když je to pěkná kompaktní krabička plná technologii stojí 1299 v early-adopter a 1499 potom. USD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude.
Neviem preco miniPC porovnavas s V3 tabletom. To je uplne ine zariadenie.

Kupoval som od nich UM790 Pro v cene, ktora ma vysla lacnejsie ako PC skladacka s mini-ITX doskou.
Aj teraz stoji barebone 569 eur

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Levné to nebude, když vezmeš že tam bude 380mm2 drahého křemíku? Phoenix který je poloviční výrobci nakupují tak za 150$? a tady to bude zhruba dvojnásobek. Deska bude také náročnější na výrobu díky dalším dvoum kanálům paměti, co budou také něco stát. V reálu tak 200-250$+RAM příplatek.
Takže jestli ta um790 šla na trh za necelých 600$ tak toto může začínat na 949/1099$ barebone s 32/64G paměti, v případě ntb bych čekal 1499$+
A hodně bude záležet jak moc se AMD podaří přesvědčit výrobce aby uvedli svá řešení na této platformě...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nejsou 2 CU u Sonoma Valley pro Steam Deck poněkud málo, Antone Pavloviči?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejmenší z malých
9350U jako náhrada za 7320U
4x Zen2 @ 4.1GHz --> 4x Zen5c @ 3.8 GHz
2x CU @ 1900 MHz --> 2 CU RDNA3+ @ 2400MHz

Na GTA6 ani Cyberpunk to nebude.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak Cyberpunk frčí krásně i na původním Steam Decku. Na nějaký střední nastavení (natürlich bez RT) s FSR na quality se dá jet nějakých stabilních 40 FPS. Při povypínání dalších nastavení se dá na podobná FPS dostat i bez FSR.

Valve jde pak především o výdrž na baterii a rozumné škálování při škrcení TDP (což trápí handheldy s APU Phoenix). Proto tipuju, že se spokojí i s nižším počtem CU.

Dál pak, koho by zajímalo, tady mají rozebrané, jak moc se Aerith odlišuje od klasických APU od AMD: https://chipsandcheese.com/2023/03/05/van-gogh-amds-steam-deck-apu/
Kdy je Aerith značně škrcené na propustnosti paměti pro CPU a celkově má blíž konzolovým APU, než PCčkovým. Což je právě krásně vidět i v reálu - SteamDeck mnohdy dřív narazí na CPU bottleneck, než GPU bottleneck.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale dle této specifikace to bude pouze punk a o cyber si můžeme tak leda nechat zdát... Možná něco naženou frekvencí ale stále to bude mít tak 1/3 výkonu SD... Takže buď je blbost tato specifikace, nebo to je nástupce mendocina a s SD to nemá společného nic ..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na malým displeji tabletu nepotřebuješ u náročných her 2K rozlišení. Stejně jsou hry mázlý kvůli TAA.
EDIT: Už původní post píše o FSR - takže lepšejší upscale ze 720p na 1080p, v lepší kvalitě velmi podobné, zvlášť na tak malém displeji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O tom nikdo nemluví že by to mělo zvládat 2k, jen o tom že tak drasticky snížit výkon, zvláště když se jim tu rozbíhá konkurence, která má většinou lepší parametry?
Jedině že by v další generaci přibyl SD lite s horším výkonem než aktuální a SD2 který by měl nějaký derivát Krakena aby se aspoň trochu drželi konkurence, která na něm své produkty určitě uvede.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je konkurencí handheld konzole, co vydrží na baterku poloviční dobu? Proč myslíš, že slaboučký Switch drtí prodeji nejen všechny handheldy, ale i PS a Xbox?

Ale nejvtipnější byly první 2 generace konkurentů Switche:
1) Nejprv byly Android tablety s integrovaným gamepadem - pro matlací free-to-play hry s in-app platbami k ničemu.
2) Pak přišly Windowsové PC tablety s Intel CPU+iGPU. Tragický 3D výkon, k tomu brzda jménem Windows, s rozežranými nároky na interní disk.

Až Deck ukázal, že jde udělat konkurenci Switche. A výdrž na baterii k tomu byla důležitá (APU se správně vyladěným výkon/spotřeba a lightweight OS).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak názorně předvedly porecosory Intel v handheldu:
Méně je někdy více.
;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Se na to díváme trochu jiným pohledem, já vidím SD jako novou kategorii. Co vidím kolem, tak všichni si ho pořizují jako doplněk k PC a většinou i ten poměrně vysoký výkon chtějí, aby si na tom mohli zahrát i ty nové hry. Ty třeba v posteli poblíž kabelu a pak někde ve vlaku vytáhnou nějaký méně náročný titul, při kterém to vydrží podobnou dobu jako ten switch. Ale málokdo z nich touží po nižším výkonu.
Já právě čekám co se nového objeví, chvíli jsem koukal na switch lite, ale co bych ušetřil bych musel znovu investovat do her, nehledě na to že spousta by mi jich tam i chyběla... A určitě bych chtěl takové univerzálnější zařízení jako SD, 720p displej, 4x5c+6-8CU RDNA3.5 by mělo nabídnout mnohem lepší výkon při srovnatelné spotřebě i pro ty nové hry a v těch starších 6-8h většinou stačí. A určitě bez Win...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že tyhle spekulace nemají moc smysl. Už Aerith je oproti papírovým parametrům výrazně upravené a nelze říct, co Valve plánuje do budoucna.

Přičemž bych se nejspíš nebál. U prvního SteamDecku je HW naladěný tak, že i nově vydávané tituly utáhne okolo těch 30 FPS (byť s kompromisy v grafické kvalité) a s výdrží na baterii přinejmenším 2 hodiny (OLED je na tom pak ještě líp). Valve tedy zcela očividně zná katalog her, na které cílí a parametry, které chce dodržet. Ostatně by byli sami proti sobě, kdyby do nástupce dali APU, co nerozjede v té době nové hry ani s kompromisy. Proto bych bral dané zprávy o plánovaném APU pro SD2 spíš s rezervou a počkal si na to, s čím reálně přijdou.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě to právě zajímá, protože bych rád nějaký SD2 koupil. Většinou bych na tom hrál spíš méně náročné hry, kde by i tato specifikace(4c+2CU) stačila, ale určitě bych také rád pustil i něco náročnějšího. U Ally mě hodně odrazuje win a stačil by mi i 720p displej. SD jsem měl půjčený a kdyby nový přinesl nějaký ten výkon navíc, tak by to byla jasná volba a možná bych pak nemusel řešit ani nový laptop...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám původní SteamDeck a fakt mi zatím stačí. CBP2077 na něm běží krásně, Baldur's Gate III obstojně (nejsou to grafické, ani plynulostní orgie, ale na handheldovou tahovku naprostá pohoda). I Horizon: Forbidden West se po prvních záplatách už celkem dá.

Ally má pak papírově vyšší výkon (dle situace o 50 - 100 %), ale za cenu, že aby si na něj "sáhl", vycucne baterku za míň jak hoďku a jakmile se zaškrtí TDP na 15 W jako u SteamDecku, má horší výkon, než SD. Plus možnost zastavit hru, uspat SD, hodit jej do tašky, řešit si svoje, vytáhnout SD a probudit jej tam, kde člověk skončil, je strašně návyková a Windows handheldy se ani nechytají.

Jinak o nový SD bych se fakt asi nebál. Valve ví asi nejlíp, na jaké nároky her cílí (přinejmenším jak se chystá nový Unreal Engine) a jak budou muset nadimenzovat APU pro nový SD. Podobné obavy, že APU SteamDecku je moc slabé, jsem slyšel snad od momentu, co jej představili a zatím se drží i na nové AAA tituly (byť s kompromisy). Takže Valve v tomho ohledu "overdelivered" vzhledem k očekáváním.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže phoenix s frekvenčním bugem má 2.7Ghz a rdna 3.5 s opravenymi frekvencemi má až 3ghz? Fakt rdna 3.5 opravuje frekvenční Bug? Fakt na něj stále věříme?

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

a kde vidis problem?? to je 11% vic pri stejnym procesu, stejnym tdp a jeste na grafiku zbejva min stavy protoze 12 jader zen5 zere vic nez 8 jader zen4..

no a krom toho tech 2,7ghz je papirovej strop, realne na tom nebezi.. 7840u jede v zatezi cpu+gpu grafika kolem 1,5ghz a v zatezi gpu jede grafika kolem 2,2ghz.. takze z papirovejch cisel nemuzes delat zavery..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud na té specifikaci neběží,asi bych zvážil,zda mě prodejce nepodvedl. A u některých píše rdna 3.5 že poběží na 2.8ghz. Další specifikace,kterou nedodrží? Nějak tě argumentaci nerozumím.

Jinak kolik že to měla překonat 7900xtx rtx 4090? A kolik ji chybí? A 11% by stačilo?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak kolik že to měla překonat 7900xtx rtx 4090?"
.. on nekdo nekdy tvrdil (seriozne), ze 7900XTX mela prekonavat 4090?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano. To už jste zapomněl na hype že prekona nvidii drtivě díky 2x většímu vykonu v rastru oproti RX 6900?

https://diit.cz/clanek/radeon-rx-7900-xt-2x-vyssi-vykon-v-rasterizaci-2x...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to ty povazujes za seriozni? :D
Majklos, vzdyt ty odporujes sam sobe. Informace MLID ti nevonni, povazujes ho za 'neseriozniho leakera, ktery si vymysli', ale k tomu budes linkovat informace Greymonta55 jako 'seriozni' :)
Mel by jsi si udelat nejaky zebricek serioznosti :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takže tombominova logika: leakeri tvrdili,že amd zvalcuje nvidii. Leakeri se sekli a tak vypustili leakeri info o tom,že má amd bug ve frekvencích. Tombomino věří leakerum. Ale jen mlidu,který to tedy tvrdil taky stejně jako greymont55. Ale ten najednou není pro tombomina dost koser.
Nová generace rdna 3.5 neukazuje očekávané posuny frekvence navzdory tvrzení,že opravuje frekvencí Bug a přitom je na upraveném node,posun je jen o 3-11% ve frekvencích.

Ale já jsem pry ten,co v tom má nelogicnosti :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Majklos, muzes jednou reagovat nejak vecne, nelhat, nepodsouvat veci a obecne nesnazit se manipulovat, kdyz uzp pises picoviny jinak?
"Takže tombominova logika: leakeri tvrdili,že amd zvalcuje nvidii. "
.. ja jsem nikde nic takoveho netvrdil. Ja tvrdim, ze ty si vymyslis svoji kokotinu, ktera je oprena o jeden tweet. Pritom celou dobu se tu navazis napr do MLID, ktery na tom ma postavenou "zivnost" a tudiz nese aspon nejakou zodpovednost, za to co leakuje. A ani u nej jsem nikdy netvrdil, ze vsechna infa co mel, tak byli pravdive nebo vysly v tech verizch, ktere on mel k dispozici. Oproti tomu nejaky priblby tweet...
"Tombomino věří leakerum."
.. opet, neni pravda. Nikde jsem nikdy obecne netvrdil, ze "verim" leakerum. Obecne mne bavi leaky sledovat a nektere mi prijdou informacne zajimave. To je cele.

Muzes prestat lhat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tom dlouhém příspěvku není snad ani jedna věta,která by dávala smysl nebo byla pravdivá.

Ale jako třešnička. Tombomino nevěří leakerum,teda pokud nejde o frekvenční Bug,pak se o tom bude hádat v diskuzi místo aby argumentoval proti změně nodu a pulgeneracnimu vylepšení architektury. Leakeri řekli,že bug. ALE pozor,leakerum nevěří.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"V tom dlouhém příspěvku není snad ani jedna věta,která by dávala smysl nebo byla pravdivá. "
.. nesmis posuzovat veci podle svych dojmu a pocitu.

"Ale jako třešnička. Tombomino nevěří leakerum,teda pokud nejde o frekvenční Bug"
.. zevseobecnovani je dalsi ukazka tve manipulace. To ze mi urcita informace urciteho leakera prijde jako mozna, neimplikuje, ze "verim leakerum". Neimplikuje nic o tom, co si myslim o jinych leakerech, ktere ani nesleduji. To je nazorny priklad, tvoji manipulace a tvych maniipulacnich vzorcu.

Asi by jsi si mel bud vzit nejaky prasek na zvyseni IQ a nebo jit rovnou do postele a nechlastat vecer.

Myslim, ze dalsi kolecko vymeny komplimentu, asi nema smysl, ze..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Asi by jsi si mel bud vzit nejaky prasek na zvyseni IQ a nebo jit rovnou do postele a nechlastat vecer."

A zase urážky. Pohoda. Tombomino. Dobrou čumáčku

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je jedine, co se da na tve vyplody napsat. A s tim tvym knucenim a hrane korektnosti..kdy sam lzes, prekrucujes, manipulujes, muzes jit vis kam.. uz jsem te tam posilal i drive..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Najdete jednu jedinou větu ve vasich prispevcich,kde argumentujete k tématu. Dělal jsem si poctivě čárky. Ani jednou,přátelé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Majklos,, kde ty mas nejaky vecny argument? Ja jsem se na zacatku poouze zamyslel nad tim zr povazujes "tweet" za seriouni zdroj a pritom tady dokola pises o mlid, jak je nespolehlivy. Napsal jsem ti, at si ujasnis co tedy znamena 'seriozni". Zbytek od tebe byl pak emocni prutok, kde jsi si vsechno a to do puntiku, co jsi mi tu psal, vyfabuloval, a podsouval svoje domnenky.
V principu jsi prachobycejny manipulator, ktery nema problem lhat, podle situace, jak se mu hodi.
Mam ti to tady znovu rozvest?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máme vést debatu o tak neseriozní věci, jako jsou leaky leakerů, tak Greymon55 je v kategorii serioznějších leakerů. Proč? Pokud by byl neseriozní, pak jej no-x necituje v článku.

Další příspěvek, další urážky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Pokud máme vést debatu o tak neseriozní věci, jako jsou leaky leakerů, tak Greymon55 je v kategorii serioznějších leakerů. Proč? Pokud by byl neseriozní, pak jej no-x necituje v článku. "
.. aha, cituje ho No-X, tak to bude serizonejsi, protoze kdyz tady kritizujes MLID, (ktery je tady u No-X citovan podstatne casteji), tak seriozni nebude. To je skvela logika :D
Dalsi manipulacni schema Majklos=dalsi lez.

"Další příspěvek, další urážky."
.. nikoliv konstatovani faktu, ze jsi fabulator = lhar. Klidne si fnukej dal..

Krome toho, cely ten komentar nedava smysl uz v tom prvnim prispevku. Tvoje tvrzeni, ze s 2x vykonem 6900 bude rychlejsi nez 4090 je tvoje dalsi 'nepresnost'. 2x vykon 6900 by posouval vykon 7900XT(X) cca na uroven 4090 (plus/minus autobus). Nikoliv nad ni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Majklos | před 21 hodinami | *
Ano. To už jste zapomněl na hype že prekona nvidii drtivě díky 2x většímu vykonu v rastru oproti RX 6900?"
.. kde mas to drtive vitezstvi 2x?

"2x76 = 152 vs 142"
.. a opet jsi "opomenul drobnost", neboli lzes. V tebou linkovanem clanku je test 6900XT, nikoliv 6900. To znamena, musel by jsi upravit na vykon mezi 6800XT a 6900XT. Pokud vezmu prumer mezi 6800XT a 6900XT dostanu se na pri 2x73 na 146 a mas 142 vs 146. To nejsou ani cele 3% rozdilu. Cili vykon je stejny.
K tomu tvuj komentar mluvil o "drtivem" vitezstvi, coz nic z toho, co jsi tady prezentoval nepotvrzuje a tvuj uvodni komentar byl tebou tendencne vycucany sprstu=fabulace.
Pokud se mluvilo o vykonu, tak o tom, ze by mohli mit vykon cca stejny. Tyhle zvesti, at je siril uz kdokoliv, se nepotvrdili.
Clanky na DDW jsou mi volne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lol

Mohl bych poprosit o link na rx 6900 bez XT v testu prosím? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po pretaktovani na 3.2GHz zaostava 7900 XTX len o 1% v Cyberpunku.
https://www.techpowerup.com/review/asus-radeon-rx-7900-xtx-tuf-oc/39.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S RT, nebo bez? O PT nemluvě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S RT netestovali OC, ale extrapolaciou som vypocital ze bude zaostavat o 38%.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako já proti částěčně emulovanému RT nic nemám. Umožnilo to mít podobnou kvalitu efektů v menším a levnejším čipu. Díky tomu konzole nečekaly s RT na další (půl)generaci, dostalo se RT i do notebooků a některých mobilů. Samozřejmě doba porkočila, takže po úvpdní fázi je čas už na plné RT/PT, proto AMD přidá např. AI jednotky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

najvacsi problem teraz vidim, ze uz AI is new RT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

'' Pokud na té specifikaci neběží,asi bych zvážil,zda mě prodejce nepodvedl ''

a procesory bezej v plny zatezi na maximalnim taktu?? to sou otazky jak kdybys tu byl prvne..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano běží podle specifikace

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kupte si Intel a nVidia a můžete si říkat jak máte všechno super podle specifikací. Jen pozor, udávají se základní a maximální takty dle zátěže a provozních podmínek. Takže se Vám může stát, že budete brečet tak jako tak, že jste klamán ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Můj amd cpu jede dle specifikace úplně přesně,resp dává něco málo navíc. Nvidia dtto.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jste si jistý,že stejný proces? Vidím N4P resp podle techpowerup N4E. Takže jina varianta N4.

"Všechny čiplety jsou vyráběné 4nm procesem TSMC, ovšem jeden typ na procesu N4P a druhý na N4X, který podporuje vyšší taktovací frekvence."

Takže díky za minuska ale máte to v článku

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

clovece ty ses uplne zmatenej.. kdyz chces resit grafiku tak porovnavej proces toho chipletu, ve kterym je grafika.. to je u vsech tehle apu n4p.. n4e zadny apu nepouziva a n4x bude premiera na strix halo pro cpu jadra, coz se grafiky netyka..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pouze domněnka,která dlaždice používá který proces. Přímo no-x to tak má v textu.
N4e zminovaly původní "leaky"
https://www.techpowerup.com/314299/more-amd-strix-point-mobile-processor.... Vyberte si.

A posun je tak malý,že i kdyby šlo o N4P jádra, stále ten posun může jít na vrub klasickému vyladění výroby a změně uarch. Tak jako zvedá intel takty na refreshi refreshe o 100mhz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud vím, tak nikde není uvedeno o jakou verzi 4nm procesu TSMC se jedná. Ve všech oficiálních materiálech je jen vágní zmínka "4nm".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Strix Point na druhé straně zůstává na 4nm procesu TSMC (konkrétně N4P), který využívala již stávající generace Phoenix."
https://diit.cz/clanek/specifikace-apu-strix-point-225-mm2-proces-n4p-4x...

Ofiko jsem to také nenašel. Ale ono to zas tak velký rozdíl nedělá. Intel vydává každý rok stejnou architekturu na stejném node a posun je 100-200MHz jen vyladěním výroby. Tady je ještě půlgenerace architektury.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zatím to (dle zveřejněných frekvencí ) na žádný fix nevypadá, ale spíše by to implikovalo výsledky dosažené běžnou evolucí výroby + lepší proces. Ostatně to sedí skoro přesně dle oficiálních údajů od TSMC:

"Compared to N5, the node offered 11% higher performance (6% higher vs N4), 22% higher power efficiency, 6% higher transistor density and lower mask count"

a ten frekvenční posun by tomu odpovídal. Druhá věc je to, jestli jsou tyhle informace (leak z chiphell) pravdivé a lze s nimi vůbec operovat. Sarlak Halo v desktopu nepravděpodobný a také použití N4X nezní moc věrohodně (byť to nelze zcela vyloučit)

Ohledně toho fixu....vzhledem k tomu, že velké čipy u dedikovaných karet RDNA3 měly v pohodě dávat +3Ghz, tak u mnohem menšího integrovaného Sarlaku bych ty frekvence na max boostu čekal tak 3,4 - 3,5GHz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji. Napsal jste to lépe než já.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no to je sice pekny, ale proc do toho tahas n5, kterej zadny gpu od amd nepouziva?? navi 31/32 je n5p + n6 a hawk se kterym se tu srovnava je n4p.. jesli mezi dvema 4nm apu stoupla frekvence o 11% tak to fakt tezko muzes vysvetlovat rozdilama mezi n5 a n4p procesama.. sorryjako, ale tohle je fakt jak ve skolce..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo kde tvrdí, že rozdíl mezi dvěma 4nm APU je 11% ? :-D To jsou jen oficiální údaje od TSMC které mluví o rozdílu mezi 5nm a 4nm (4NP)
Nejvyšší verze Hawk Point do AM5 patice 7 8700G má frekvenci iGPU 2,9Ghz, tady podle tohoto "leaku" má nejvyšší verze Strix Point frekvenci iGPU 3.0Ghz. To je rozdíl 3% na 4nm (pokud se jedná o stejnou verzi) a odpovídalo by to spíše evoluci výroby než na nějaký "bug fix"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To vypadá velice hezky!! <3

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.