Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k USA chystá superpočítač na jaderné testy. Kvůli témuž zakázala dovoz CPU do Číny

Ve výzkumu jim nezabráníme, ale pořád je lepší, pokud budou bomby testovat v jen superpočítači než je odpalovat v reálu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesnost simulací je dána mimo jiné i tím, jak věrně model popisuje skutečnost. Nakonec stejně musíte ověřit praktickým testem, jestli simulace dala správné výsledky. Jinak by se mohlo stát, že až dojde na lámání chleba byste zjistil, že všechny ty simulace byly úplně k ničemu kvůli jedné blbě nastavené konstantě. Tímto chci naznačit, že pokud někdo provádí simulace jaderných bomb, je velmi pravděpodobné, že po skončení simulací a dalších testů je bude i reálně odpalovat ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ako tak sledujem, ďalšia studená vojna sa rozbehla na plné pecky. To že sa tu za 20 rokov uvaríme zrejme nikoho netrápi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak vylez z tý sauny, když se vaříš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mnohem větší problém považuju to, že země je placatá.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Od druhej svetovej na zemi vybuchlo 3000 atomoviek, naša zem je už tak zasvinena radiaciou, je na čase to testovať len v PC!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No to určitě. Max. se uvádí 2056 a to je podstatně méně než 3k. Z toho v atmosféře, kde hrozí šíření radiace, jich vybuchlo "pouze" 528.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Radiace se přeceňuje. Je nebezpečná, ale její mediální image je bohužel tvořen zásadně filmovým průmyslem. Vzhledem k tomu, kolik přirozené radiace dopadne na Zemi, je i 3000 atomovek nic. Vývoj atomových zbraní navíc nejde směrem větších "špinavých" explozí, ale směrem vyšší účinnosti a nižší váhy. Cokoli kromě tepla a tlakové vlny je nežádoucí, včetně radiace. Superpočítače se využívají hlavně proto, aby se využilo co nejvíce štěpného materiálu bez zbytečného plýtvání jeho rozhazováním po okolí. Moderní atomové zbraně jsou překvapivě přesné, slabé a relativně vzato čisté.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Největší překvapení bude, až se nad obzorem objeví další slunce ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žádný strachy, tohle slunce vydrží jen chvilku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tymto nesuhlasim, radioaktivny spad je sviňa, napriklad ked to buchlo v černobile ta ja byvam pod tatrami relativne daleko od ukrajiny, ale za pol roka v dedine zomrelo 23 chlapov, bežna umrtnosť 1-2 ročne. Ale to štatistiky neuvadzaju. Alebo ked USA testovala atomovky v tichom oceane, na ostrove 200km od testov umrela polovica populacie.
Na druhej strane su ovela silnejšie presnejšie a učinejšie zbrane ako atomove :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Přestože reálně nehrozí, že by s odkazem na provádění jaderných testů zastavila Čína distribuci svého hardwaru do USA, stojí tato paralela za zamyšlení. Zkrátka, když dva dělají totéž, není to totéž…"

A nebude to tím, že Čína je vyzyvatel a USA obhájce svého postavení? To se opravdu neví, jak by se chovali, když by se to prohodilo. Čínský hardware na ten americký zatím evidentně nestačí, i když dosáhli zajímavých čísel a jsou rozhodně dále než pomatená EU, která se vzmůže akorát na propagaci greténismu a genderismu. BTW nějaké novinky z oblasti čínských HPC bych ocenil - mají zajímavé myšlenky a IMHO jdou lepší cestou než USA se svými GPU/CPU za tisíce dolarů. Poměr cena/výkon je v USA nepodstatný a to není dobře.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Reakce na OT "pomatená EU, která se vzmůže akorát na propagaci greténismu" ... Nebylo by spíš na místě mluvit o vaší pomatené fixaci na jednu 16letou holku, protože poukazuje na fakta a problémy, které nejsou kompatibilní s modelem světa ve vaší hlavě? :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty problémy kompatibilní jsou, ale jejich řešení a příčiny nejsou. Nehodlám cestovat do Ameriky na kajaku ani v tom podporovat někoho jiného nebo nedej bože nutit..Dále je zřejmé, že vyzývání k pátečním protestům školáky je jen zneužívání jejich přirozeného sklonu ulejt se ze školy - ostatně rodiče je do té školy vozí SUV a oni sami pro skutečnou ekologii moc nedělají, protože nemají ani ty základní znalosti o tom, co je jen póza a co skutečně pomáhá - jinak by Grétku dávno vypískali.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Příliš jsem nepochopil proč v této souvislosti zmiňujete Čínu coby jakousi výčitku typu "Amíci si sami staví a Číňanům v tom přitom bránili". Přinejmenším na mě takhle vyznění článku působilo.
US vláda Číně pouze nechtěla ke stavbě superpočítače určeného pro vojenské účely poskytnout své technologické výrobky. Naprosto stejně se může zachovat Čína vůči USA a pochopitelně to bude zcela v pořádku.
Číňani i Amíci ať si své vojenské počítače staví ze svých součástek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, nevím proč je v článku usa za ty špatné, když se jedná o vojenské technologie, kdyby jsme všichni žili v harmonii bez ambicí, tak by tohle nedávalo smysl, ale jelikož žijeme ve světě, kde platí silnější pes m*dá, tak to chápu a ještě jeden point, dle mého názoru je každý politický systém tak dobrý jak se má dobře jeho nejnižší vrstva obyvatel potažmo jeho odpůrci, což když bych si měl vybrat jestli bych měl být dělník v čínský/ruský továrně nebo v usa tak ať si vybere každý sám, nejdej bože kdyby někdo montoval VW auta v něměcku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč to stojí za zamyšlení? Je snad jasné, že vláda bude chtít kontrolovat a omezovat export technologií pro vojenské využití do nepřátelských zemí či mocenským rivalům..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já teda nevidím nic špatného na tom, že si USA hlídá prodeje "strategického HW" potenciálnímu protivníkovi. V době před 25 lety kdy jsem se učil coby student programovat pletací stroje Stoll + designovat modely a střihy v Lectra mag system, tak každý PC/stroj a ovládací jednotka tohoto systému podléhala také schvalování přímo z USA zda se daný stroj vůbec do jaké země a jaké fabriky může prodat. Na tehdejší dobu v tom byl instalován "obrovský" výpočetní výkon. Takže za mě to nejni žádná až taková novinka, jen je to nyní hodně vidět, ale bylo to vždy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ty firmy které takto omezuje už dávno nejsou čistě národní společnosti...
Navíc si docela dobře pamatuju jak jsem svého času předělával program na jeden počítač HP z roku 1972 (který měl lepší technické parametry než hi end PC z 90tých let), který byl umístěn na Brněnské vojenské akademii a používán i přes slavná tehdejší "západní" embarga...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš se ten počítač HP soudruhům podařilo na tu vojenskou akademii nějak propašovat bez ohledu na tehdejší embargo CoCom. Věřím, že se to stát mohlo. Nebylo by to poprvé ani neposled co se něco propašovalo někam, kde je export zakázán, avšak nějak nechápu jakou to má souvislost s tématem článku. Myslíte snad, že Číňani těch X desítek tisíc CPU k sobě propašovali?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Má to tu souvislost že číně to stejně nijak nezabrání aby ve svých projektech pokračovala a jen to poškodí vlastní firmy. Ty embarga u soukromých společností ve skutečnosti u vojenských projektů nikdy nefungovala.
Navíc se stačí podívat třeba momentálně na nejvýkonnější čínský superpočítač Sunway "TaihuLight" 93.0 petaflops a zjistíme če je poháněný nikoli procesory od intelu či amd ale 10 milliony SW26010 navrženými v číně a vyrobenými jinde v asii..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Technická poznámka: Sunway TaihuLight má 40960 procesorů, každý s 256+4 jádry, tedy celkem 10 485 760 výpočetních a 163 840 řídicích jader.
Opravdu tam není 10 milionů čipů...

https://en.wikipedia.org/wiki/Sunway_SW26010

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo z překladu se vytratilo jedno slovo "cores" takže tam mělo být procesorových jader ne procesorů jako takových. Nicméně to na faktu, že čína není na intelu závislá nic nemění.....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"jeden počítač HP z roku 1972 (který měl lepší technické parametry než hi end PC z 90tých let)"

To by mě zajímalo, jaké parametry to mohly být. Miliardy instrukcí za sekundu? Desítky gigabajtů nevolatilní paměti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Desítky gigabajtů nevolatilní paměti?

No jistě, to byla samozřejmost. Víte kolik se toho vejde na děrné štítky, když máte dostatečně velké sklady?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

drzim palce AMD, alespon pro CPU, zaslouzi si to

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby další zemí co dojede na ekonomickou válku , jako kdysi CCCP nebylo tentokrát USA....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.