Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ubuntu se uzavírá před světem, nebo byl Mark Shuttleworth jen špatně pochopen?

Mark Shuttleworth na Ubuntu Party v Paříži, listopad 2009
Před několika dny Mark Shuttleworth vyjádřil na svém blogu myšlenku, že pro Ubuntu 13.04 by rádi využili koncept vývoje, kdy dají šanci kvalitním a hlavně důvěryhodným lidem zvenčí, aby se podíleli na (do vydání 13.04) před světem uzavřeném vývoji klíčových novinek pro Ubuntu chystaných. Během pár dnů musel vydat druhý zápisek, kterým uvádí věci na pravou míru…

Původní idea říká, že pokud jste dobrý vývojář a současně vám může vedení Ubuntu, resp. Canonical věřit z hlediska úniku informací, pak by vás rádi zapojili do vývoje zajímavých novinek plánovaných pro 13.04. Fungovalo by to jako klasický skunkworks projekt (vzpomeňme na vývojovou sekci Lockheedu, jehož Skunk Works vedený legendárním Clarence "Kelly" Johnsonem dal světu letouny jako F-104 Starfighter, špionážní U2 a A-12/SR-71 Blackbird, F-22 či F-35), kdy by firma držela vývoj pod pokličkou, aby tak nedocházelo k úniku informací a ztrátě výhody momentu překvapení i náskoku ve vývoji před konkurencí.

Mark pro tento koncept zmínil věci jako webové části systému (využívající JavaScrip, CSS či HTML5), umělecké (banding a kerning písem), vědecké (vylepšování framerate; práce na pixel shaderech), vylepšování bezpečnosti (šifrování) či obecně analytické (dohled nad velkým bratrem, který se nám v Ubuntu přeci jen začíná lehce rozlézat - ale o tom zase jindy). Každopádně hned v úvodním zápisku jasně uvedl, že výsledkem těchto projektů bude vždy kód licencovaný pod GPL. Jenže bohužel pro Marka, je nás na planetě přes 7 miliard a tak je jasné, že minimálně pár miliónů lidí, z čehož bude pár tisíc "linuxáků", si prostě sedí na vedení.

A tak se strhla smršť článků varujících před tím, že Ubuntu se začíná uzavírat, porušuje základní dogmata otevřenosti, bla bla bla. Mark tedy musel o den později vydat další zápisek, kde připomněl, že Ubuntu je otevřeným systémem a nic se na tom nemění. Ostatně distribuci vede koncil lidí, u kterých není vyžadováno, aby byli zaměstnanci Canonicalu, natož cokoli jiného. Mark pouze chtěl pozvat členy komunity blíže, nabídnout jim větší míru zapojení do vývoje Ubuntu. Ani vývoj, ani diskuse nad vývojovými aspekty Ubuntu se tedy nijak neuzavírá, ba právě naopak. Komunitě je tímto nabídnut další prostor pro hlubší zapojení do vývoje, který vždy bude po "uvedení na trh odtajněn", můžeme-li to takto parafrázovat. Je logické, že Canonical si v rámci konkurenceschopnosti s jinými velkými hráči na trhu chce vyzkoušet i tento scénář vývoje "zpočátku pod pokličkou". Jestli to bude ku prospěchu věci, nebo se Mark se svým návrhem spíše spálí, to ukáže až budoucnost, ale neznamená to, že by v Canonicalu začal vznikat uzavřený kód.

Zdroje: 

Mark Shuttleworth #1, #2

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Ubuntu se uzavírá před světem, nebo byl Mark Shuttleworth jen špatně pochopen?

Žádné komentáře.