Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Uživatelé si stěžují na displej Pixel 2 XL, Google nabízí řešení

A nesouvisi nahodou spolu sytost barev a rychlost degradace oled?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesouvisi. Vypalovani OLED resp. jakykoli svetelny technologie zavisi na jasu. Sytost nema s jasem nic spolecnyho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Určitě? A jak se na OLED displeji dosahuje vyšší sytosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uplne stejne jako na jakymkoli jinym displeyi. Proste se upravi jasovy krivky jednotlivych slozek barev. S maximalnim jasem, kterej zpusobuje vypalovani to nema nic spolecnyho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Urcite? A jak teda lze na OLED displeji docilit vyssiho maximalniho jasu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jednodusse, proste se privede na jednotlivy organicky LEDky vyssi napeti. Vyssi napeti (a tim padem vyssi prochazejici proud) ma pak dva efekty: vyssi jas a nizsi zivotnost (vypalovani) diody. Maximalni jas nastaveny vyrobcem displeye je pak vzdy kompromis mezi jasem a zivotnosti diody...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to náhodou stejný, jak ta vyšší saturace, jen s tím rozdílem, že jsou saturovanější všechny barvy? :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neni :). Vetsi saturace barev muze byt klidne pri ctvrtinovym jasu ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a není to minimálně pro jednu tu barevnou složku stejný, jako když ubereš saturaci a přidáš jas? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kolikrat potrebujes jeste slyset ze neni? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nějak vysvětli. Co se teda stane, když dáš saturaci na minimum a jas na maximum a jakej je rozdíl, když dáš saturaci na maximum a jas na maximum? Čemu se google chtěl vyhnout, když obraz nechal původně méně saturovaný?
Mě se totiž zdá, že sis spletl OLED s LED LCD a teď hledáš, kde nechal tesař díru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vezmem extremy. Kdyz das saturaci na minimum a jas na maximum, tak uvidis bilou (resp sedou, pripadne cernou podle spolecnyho jasu) bez ohledu na to jakou barvu to melo zobrazit (budou svitis vsechny tri RGB diody na jeden pixel). Kdyz das saturaci na maximum a jas na maximum, tak uvidis jen barevnou slozku, ktera prevazuje v zameru (bude svitit treba jen zelena dioda). Samozrejme ta jedna dioda bude castecne kompenzovat jas zbylych dvou, jestli narazis na to, ale v zadnym propade nepujde pres bezpecny napeti a tedy maximalni jas danej radicem (a tedy vyrobcem) displeye. Cili saturace nema s vypalovanim nic spolecnyho.
Google nechal obraz mene saturovany nez nekteri jiny vyrobci, protoze jiny vyrobci maj obraz neprirozene presaturovanej.
LED LCD do toho neplet...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No vidis, uz se zacinas chytat. Vyssi saturace znamena, ze se jedna ta barevna slozka snazi kompenzovat svit ostatnich dvou, takze se vysviti rychleji. Typicky modra odchazi jako prvni. Evidentne tady google chtel, aby displej na pixelu nedegradoval prilis rychle a telefon vydrzel dele. Souhlasim, ze konkurencni mobily maji presaturovany displej, ale to by melo zustat na uzivateli, ktery profil si vybere. Ja proste podeziram google, ze se timhle krokem pouze snazil umele prodlouzit zivotnost, aby pak nikdo nemohl napsat "pixel 2 xl si nekupuj, vypaluje se mu displej".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale prdlasj vysviti rychleji. Saturace se projevi tim ze se treba modra zvedne z 20% na 30% zatim co cervena a zelena se snizi z 10% na 5%. Tim fakt zivotnost nesnizis. Zvlast pokud nemas jas na plno. To uz daleko nebezpecnejsi je bila barva, kde vsechny slozky svitej na plno. To je taky duvod proc se pri prehnanym jasu vypalujou ovladaci tlacitka na spodu displeye... jsou bily. A na bilou samozrejme naka saturace nema vliv.
Saturace ma vliv hlavne na fotky a tam je dulezita vernost barev, zvlast kdyz ma mit mobil dobrej fotak. Dovedes si predstavit kdyby treba Apple vydal mobil s presaturovanyma barvama? To by byl humbuk... Google se jen snazi jakoby konkurovat Applu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zacina me ta debata s tebou opravdu bavit. Takze pri bile vsechny slozky svitej naplno, ale je to nebezpecne, obzvlast, kdyz je jas na maximum. Tak jak ta bila sviti, kdyz je jas na minimum? Prisvecujes ji cernou? Jak moc musi svitit modra s jasem na plno, oproti bile hned na vedlejsi diode, kdyz teda podle tebe svitej u bile vsechny na plno? To si pozve dva kamarady, aby byla videt? :-) proste to priznej, vyssi saturace ovlivnuje zivotnost, protoze dana saturovana slozka musi svitit vic, nez by musela, kdyby saturovana nebyla. U bile sviti vsechny slozky +- stejne, ale jednotlive subpixely nesviti naplno, aby bylo docileno bile stejneho jasu, jako zbytek displeje, protoze sviti cely bod, ergo pri beznem uzivani, kdy jde displej malokdy pres 60%.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim te precti si nekde jak funguje RGB display at ze sebe nedelas blbce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aaaha, uz vim kde delas chybu. V RGB je bila 255, 255, 255 a z toho vyvozujes, ze vsechny barevny slozky svitej naplno... u LCD tohle takhle funguje, ze se vsechny tri krystaly otevrou a vidis ve finale bilou a podsvitem regulujes jas. Jenze oled takhle nefunguje. Takze ty studuj. Az zjistis, jak se na oled dela seda, tak zas napis.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses vazne marnej...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už sis to nastudoval? Co je? Neumíš uznat, že tu celou dobu plácáš kraviny, tak mi napíšeš, že jsem marnej? Nějak svůj postoj obhajuj, když seš teda asi odborník přes displeje. Proti někomu, kdo přečetl dva odstavce na wikipedii přece najdeš nějaký argument.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kraviny tu placas ty a evidentne mas obrovskej problem rozlisit mezi barevnym prostorem a jasem. Sorry ale vic polopate uz ti to vysvetlit neumim...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak jo, to chapu. Prave proto se domnivam, ze jeden subpixel se vysviti rychleji, kdyz musi svitit sam nejvyssim jasem, nez kdyz sviti vsechny tri a maji dat bilou. Kdyz sviti vsechny tri subpixely, tak nemusi svitit plnym jasem a tolik se neopotrebuji.
Napriklad modry subpixel byva vetsi prave z duvodu, ze organicky matros v nem nejrychleji degraduje. Ja si to predstavuju tak, ze na zacatku svoji zivotnosti ho radic tak nehoni a on nemusi svitit tak intenzivne, opotrebovava se pomaleji, aby vydrzel stejne dlouho, jako ostatni, ale protoze vyzaruje z vetsi plochy, tak to ve vyslednem vyvazeni barev neni poznat.
Z tohoto selskym rozumem usuzuji, ze zalezi i na plose a protoze u bile sviti vsechny tri subpixely, tak staci, aby vsechny tri svitili o neco mene, nez jeden, ktery musi kompenzovat zbyle vypnute subpixely na stejne plose.
Z wiki se lze docist, ze modry subpixel byva 2x vetsi, nez tusim zeleny a ten je o 10% vetsi, nez cerveny (nebo cerveny je o 10% mensi, uz nevim a v tomto pripade to neni dulezite). Neni treba to snad nejak presne pocitat, abychom zjistili, ze pokud sviti jen modra, sviti pres 50% plochy displeje, pokud jenom zelena, tak ale uz jen neco pres 25%, a kdyz jen cervena, tak neco pod 25%. Pokud bychom tedy chteli teoreticky neutralni bilou teoretickeho nejvyssiho jasu, tak cervena bude svitit na 100%, zelena ale muze jen ~91% a modra jen ~51%, aby bila neujizdela do studena.
Mno jo, to mame bilou, co sviti jak prase, ale co kdybychom chteli zobrazit treba Polskou vlajku? To by nam ta cervena v porovnani s bilou svitila ani ne ctvrtinovym jasem... z toho zase dedukuji selskym rozumem, ze i kdyz nastavim maximalni jas, tak ta bila nesmi nikdy prervat svitivost tech nejmensich cervenych subpixelu a jeste tam je rezerva pro vyssi saturaci.
Netroufam si odhadovat, kolik procent, nebo minut muze nizsi saturace (a tim padem i nizsi potrebny jas jednotlivych subpixelu) na zivotnosti ubrat/pridat, ale mozna si to google nejak testoval.
Treba se pletu a pisu tu celou dobu kraviny, ale at mi to nekdo uz konecne vysvetli.
Barevnej prostor je sice hezkej, ale to furt jen potvrzuje to, co tu opakuju stale dokola. Pokud chci cervenejsi (sytejsi, saturovanejsi) cervenou musim s ni svitit vic (vyssim jasem) a ostatni barevny slozky utlumit, jinak mi bude utikat do fialova, zluta, nebo ruzova.
Ty pises, ze jednotlive barvy s tim nesouvisi a ze se vypaluje hlavne bila... ja si myslim, ze ho vypaluji vsechny barvy jinou merou a zalezi prave na jasu jednotlivych subpixelu, ktery, jak jsem se snazil neohrabane dokazat vyse, nemusi svitit tolik, aby podaly bilou.
Kdyz mrknu na google na vypalene oled, tak to trochu potvrzuje moji teorii. Co bylo bile se vypaluje jemne do seda, co bylo cerne zari samozrejme pekne bile, co ale bylo treba zlute, sviti dost vyrazne modre, z cehoz se da usoudit, ze cervena se zelenou degradovaly do te miry, ze je modra hrave presviti. Prijde mi to vyraznejsi, nez rozdil mezi tim, co svitilo bile a co bylo zhasnute, ale je to hodne subjektivni.
Ja bych to uz dal nerozpatlaval, uz takhle si pripadam jako magor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je prave ta chyba v tvym uvazovani... bila je vzdy vsechny tri slozky naplno (relativne k nastavenymu jasu). Pokud chci jen cervenou naplno neprotrebuju aby svitila vic nez kdyz sviti s ostatnima, kdy tvori bilou. Tak to proste nefunguje a neni zadnej duvod aby to tak fungovalo. Nefunguje to tak u OLED, PDP, CRT a ani neni mozny aby to tak fungovalo u LCD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to ze ma kazda slozka jinou velikost s tim nijak nesouvisi. Ze ma naka dioda vetsi velikost neznamena, ze sviti vic...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"bila je vzdy vsechny tri slozky naplno (relativne k nastavenymu jasu)" - aha, tak najednou to není naplno, ale naplno relativně k nastavenému jasu.

"Pokud chci jen cervenou naplno neprotrebuju aby svitila vic nez kdyz sviti s ostatnima, kdy tvori bilou." - však ano, já přece netvrdim, že červená bude svítit víc, ale že jednotlivý subpixely vedle svítí naopak méně, když dávají dohromady bílou o relativně stejném jasu, jako je ta červená. Ty máš potíže s pochopením psaného textu? Otevři si nějaký textový editor, který podtrhává červeně, vem si lupu, nebo si něco kápni na monitor, ať to vidíš.

"A to ze ma kazda slozka jinou velikost s tim nijak nesouvisi. Ze ma naka dioda vetsi velikost neznamena, ze sviti vic..." - zase jsi to nepochopil. Souvisí to s tím a to hodně. Oni tu "modrou" nedělají větší proto, aby svítila víc. Větší ji dělají proto, aby nemusela tolik svítit a stejně dodala obrazu požadované množství modré složky, čímž šetří její životnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K prvnimu odstavci: To ale pisu celou dobu. Tim jasem myslim nastavenou uroven jasu resp. podsviceni u LCD.

K druhymu: Ehm, pokud jedna vec sviti min nez druha, znamena to ze ta druha sviti vic nez ta prvni. Na tom neni nic k nepochopeni. To je zakladni logika.

K tretimu: Tak proc o ruzny velikosti subpixelu vubec pises, kdyz vis ze to na svitivost nema vliv?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepíšeš. OLED není LCD.

Pořád ti ale uniká pointa. Červená svítí stejně, jako bílá. Zároveň ale červený subpixel v bílé svítí méně, než ten v červené.

Protože je z toho jasný ten princip, princip, který ti celou dobu uniká. Proč modrá může svítit méně a přesto ji ostatní složky nepřehluší? Protože vyzařuje z větší plochy.
U bílé svítí všechny tři, tudíž svítí ještě větší plocha.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja tvoji pointu pochopil, jen rikam, ze to je nesmysl, protoze tak to proste nefunguje. Cervena sviti stejne at dela cervenou nebo bilou. Tak to proste je a mel by ses s tim smirit.

Ty furt nechapes, to ze u bily se nescita jas, ale barva....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle me se scita oboje. Musi, jinak by nedavalo smysl delat modry subpixely vetsi.

Nicmene na zacatku jsi tvrdil, ze jen u bile sviti vsechny slozky naplno. Ted uz teda i u cervene.

Nejak nam obracis...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusi a neobracim, tvrdim furt to samy to jen ty mas pomaly chapani...

Ty nechapes ze scitani fotonu o stejny frekvenci (jedna slozka) se lisi od scitani fotonu s ruznejma frekvencema (tri slozky). Zatim co u prvniho pripadu se meni jas u druhyho se meni barva. Na tom je celej barevnej RGB prostor zalozenej a cokoli jinyho si muzes myslet, ale proste to nebude mit nic spolecnyho s realitou.

"u bile sviti vsechny slozky naplno. Ted uz teda i u cervene."
Co to meles? U cervene sviti naplno jen cervena a u bile vsechny... to pisu od zacatku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepíšeš to od začátku, od začátku píšeš hovadiny: "Saturace se projevi tim ze se treba modra zvedne z 20% na 30% zatim co cervena a zelena se snizi z 10% na 5%. Tim fakt zivotnost nesnizis. Zvlast pokud nemas jas na plno. To uz daleko nebezpecnejsi je bila barva, kde vsechny slozky svitej na plno." - bez komentáře :D

OMG už to pochop. 3 je víc než 1. I když spojíš různý vlnový délky. Realita je jiná, než teorie barevného prostoru RGB ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OK, takze si nam chtel ukazat ze krome toho, ze absolutne nechapes jak RGB funguje, tak nedokazes pochopit psanej text :D. OK, aspon neceho si tou diskuzi dosahl :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna hovadina pravda v tom tvym citatu je. Pri zvyseni saturace se nikdy nejvic svitici slozka nezvedne.
Jak to doopravdy funguje se muzes podivat nazorne treba tady:
http://www.rapidtables.com/convert/color/hsv-to-rgb.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak koukam, ze ani to nebyla kravina. Ono zalezi v jakym barevnym prostoru se to pocita:
http://www.rapidtables.com/convert/color/hsl-to-rgb.htm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

u OLED jedna nevýhoda přeci jen je - jednotlivé barvy nestárnou - nedegradují stejně rychle. Takže barevné podání se časem mění. A s vyšším jasem degraduje ještě rychleji. Proto Samsung televize už OLED nepoužívají. Zlaté IPS. A k Apple-X display není stejný jako Samsung - ty lepší si nechává Samsung pro sebe.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To s tou zivotnosti se casem zlepsuje. Uz pred deseti lety existovaly experimentalni OLED s lepsi zivotnosti nez LCD, tak casem se to snad dotahne a posle LCD konecne do zaslouzenyho duchodu...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:) u "OLED" byl a zatim stale je i kdyz ne tak vyrazny s konkretnimi "bravami" a oddelenim jednotlivych pixelu jinak jako celek je to uz dlouhe roky pomerne odladena technologie (az na tu cenu ;) ) ....ale pred cca deseti lety nam taky slibovali levne OLED "folie" ktere by se dali pripevnit na plochu celeho stropu a fungovali by jako stropni regulovatelne svitidlo >>> na tohle jsem se opravdu moc tesil ...

taky nam slibovali ze dokonci vyvoj SED(alias nano-CRT) a nahradi tak CRT/LCD i plasmy a kde nic tu nic :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak OLED svetelny panely uz se taky prodavaj, ale levny zatim nejsou:
https://www.aliexpress.com/item/Newest-UIV-300-100mm-Rectangular-OLED-Pa...
Casem :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to jaksi neni cenou ani parametry to co slibovali :) chapej treba format folie 4 m x 5 m za par tisic (korun)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vsak pisu casem :). Dneska by kazdej chtel vsechno hned ;).
Litaci auta taky mely bejt bezny kolem roku 2000 a dnes se teprve zacinaj prodavat za sileny sumy...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho co jsem cetl, problemy s displejem jsou jenom u modelu XL, ktery ma displej od LG. model bez XL ma displej od Samsungu a tam pry vsechno funguje... takze asi soudruzi z LG mirne odflakli QA :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

POLED je technologie LG a AMOLED zase od Samsungu.

POLED neni ve vyvoji tak daleko a sama LG ho zkusila u jinak uzasneho Flexu, ale displej byl proste horsi nez tehdejsi Samsungy.

Takze je proste neodiskutovatelny fakt, ze Pixel 2XL proste ma nic moc displej, ale on ma nic moc ani ostatni vybaveni, takze nechapu kdo si ten sunt koupi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) zadnej bloatware krom googliho (ktery je stejne na vsech android founech)

2) 3 roky updatu v cene

... rekl bych ze par lidi se najde, jelikoz tyhle dve featury tezko najdete jinde krom Applu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsou i lepsi a pro nas dostupnejsi alternativy. Objevuje se cimdalvic telefonu s cistym androidem. Dokonce i Samsung do S8 a jeho derivatu dava uz jen snesitelne mnozstvi bloatwaru (ok v Note je toho o dost vic), jehoz zakazani zabere minimum casu, nerkuli, ze nektere ty appky jsou i dost dobre... 3 roky updatu jsou fajn

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Par asi ano, jinak je bohuzel dost mizerne vybaveny, chybi treba pametova karta a audio jack. Na to, ze to ma byt jakysi "vzorovy" smartphone mi to prijde dost chude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, par pomerne zasadnich veci tam chybi, to je pravda. Kazdy si musi zvazit co je dulezitejsi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze Google je bezchybny, ale ti zakaznici jsou podle nejhloupi a slepi. To neni moc stastna komunikacni strategie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ovsem pro Google typicka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To si pletes s Applem, ne?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čtu snad jiný článek?
" Google připustil, že saturace barev je nižší oproti konkurenci"
"Vypalování panelu je podle firemních testů plně na úrovni konkurenčních produktů."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Vypalování panelu je podle firemních testů plně na úrovni konkurenčních produktů."

Sláva, vypaluje se nám to stejně dobře, jako ostatním! :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.