Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V Asii už jsou vykoupená SSD v důsledku „ekologické“ kryptoměny Chia

Mě tak napadlo, je v tom nějaký neřešitelný problém, nebo proč si nevytváří políčka na RAM discích? Udělat 1TB RAM disk by pro ně nemusel být problém a dalo by se čekat, že vytváření polí bude svižnější a nemusí řešit TBW SSDček.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jde o rychlost. Na 1TB disku děláte jenom 3 ploty najednou (jeden plot potřebuje cca 259GB místa a několik hodin času. Na běžném PC s 1TB diskem uděláte třeba 6 plotů za 24 hodin. Výsledný plot má 109GB. A teď si vemte, že chcete zaplnit třeba 100TB. Kolik by to bylo dnů?.... Aby to bylo efektivní tak takový člověk jede třeba na 2 i více 2TB discích. Většinou je omezení RAM nebo procesor. Na jeden plot potřebujete 2 thready a max to dokáže využít 6750MB RAM. Takže když máte procesor 8/16 jedete tak 7 plotů současně a otočíte to 2x za den. Už na to potřebujete 2TB SSD a ideálně 64GB RAM. A to děláte jenom 7x109GB= 763GB za půl dne. Takže tak 1,5TB plotů za 24 hodin! Než zaplníte 100TB tak by jste potřeboval více jak dva měsíce. A za tu dobu bude 100TB naprostá kapka v moři farmářů. Jde tedy hlavně o čas...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ahaaaa. Děkuji za osvětu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

uz rok tvrdim: su dve skazy ludstva

A) socialne siete, kde si kazdy dement moze budovat harem sialenych sledovatelov a kazdy sa moze ku vsetkemu vyjadrovat; preto mame hoaxy, dezinformacie a ked to takto pojde dalej, zachvilu ozaj ludia budu seriozne a do krvi verit na cipy vo vakcinach, kt. pripravili zabojasteri v alobalovych ciapkach na plochej Zemi s 5000 km velkym plochym Slnkom a tiez nejako podobne sialene velkym a vzdialenym plochym Mesiacom na ktorom sme nikdy neboli - a na tych ktori o tom vsetkom pochybuju ocividne zle ucinkuju tie chemtrailsy ... no a prave preto bol vymysleny covid a nasledne ockovanie + samozrejme dalsich dvesto menej popularnych "overenych" teorii o ktorych NEkonspiratori ani nevedia, pretoze umera ich sialenosti je podobna (preto existuje trump, utok na kapitol a qanon: https://en.wikipedia.org/wiki/QAnon .... proste HNUS)

ale inak ono vooobec nevadi ze desattisic rocne vedomosti ludstva lezia kazdemu pri nohach, nemusi vytiahnut paty s domu, nemusi kupovat za rocnu vyplatu ani 12- ani 36- alebo celozivotnu vyplatu ani 1000-zvazkovu encyklopediu do policiek na celu stenu, ani nemusi ist do najprestiznejsej kniznice na kontinente ... ako by sa nejeden clovek vyjadril : mysleli sme si ze pricina preco su ludia totalne sprosti je v zlom pristupe k informaciam a ich nedostatku ...... ehm no, tak v tom to nebolo ..... ludia boli/su/budu sprosti stale, je absolutne nepodstatne ake technologie budu mat k dispozicii, ake vedomosti im budu lezat pri nohach, lebo 99,9% beznej populacnej masy to neoceni, marty a dr. brown v tom maju jasno: https://youtu.be/Q0VGRlEJewA?t=255

B) kryptomeny, kde kupit grafiku posledneho pol roka je vlastne nemozne (e-shopy vravia "tesime sa") a vyber pri kupe procaka je menej ako zalostny - a ako keby to nestacilo, ako keby ani korona do toho neprispela nedostatkom vsetkych druhov cipov v celom priemysle (CPU, GPU, APU, SoC, ASIC, DRAM, flash, radice ....) kde ich je treba (lebo ludia zo strategickeho hladiska "neplanovane" pokupovali stamiliony kusov techniky + just in time dodavky v celom priemysle to vycibrili do dokonalosti), tak ako blesk z cisteho neba sa k desiatkam znamych (ci aj stovkam neznamych) kryptomien konceptu proof-of-work (kde sa kryptomena "tazi") zacinaju klicit a rasit aj kryptomeny konceptu proof-of-space, kde sa kryptomena "pestuje" a teda ide o "farmarcenie", kde nejde o vypoctovy vykon cinskych vypoctovych/taziarenskych fariem s vykonom ako niekolko 100 tisic kusov najvykonnejsej grafiky, ale ide o brutalny storage kde opat vyhravaju cinske farmy (tentoraz nie "taziarenske" ale "pestovatelske") so storage v radoch stoviek petabajtov a disky pre "beznych" ludi na e-shopoch mozu mat tiez postupne status "tesime sa"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš to moc černě. Jako vždy nakonec zvítězí evoluce a silnější přežije. Nadruhou stranu Darwinovský faktor nemusí být vždy kladný jak řekl Musk, což je dáno tím že vesmíru je úplně u zadku jestli se tady navzájem anihilujeme nebo ne.

Zapomínáš, že v kryptoměnách se točí obrovské množství peněz, bez nichž by nikdy nedokázali vykoupit produkci čipů a ovlivnit globální ekonomiku. Zakážeš-li kryptoměny, lidi budou investovat do něčeho jiného a tam způsobí tu samou krizi. Třeba samotný Wallstreet měl problémy s lidmi co se domlouvali na Redditu a udělali nájezd na shortery a málem přivedly obrovské hedgové fondy ke krachu. Nebýt dosti sporného a nelegálního zmražení obchodování akcií, tak by opravdu krachli.

Možná je v oběhu příliš peněz z kvantitativního uvolňování a díky historicky nejvyššímu počtu lidí na internetu jsou schopni ovlivňovat globální ekonomiku v míře, jaká dřív byla nemyslitelná. Nadnárodní korporáty jsou z toho nešťastné protože to oni chtěli ovlávat lidi přes vlády jednotlivých států. Nakonec evoluce našla způsob jak můžou lidi ovlivňovat globální ekonomiku víc jak korporáty.

Jestli je to dobře nebo špatně nevím. Každopádně evoluci, čas a entropickou smrt vesmíru zastavit nejde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> evoluce a silnější přežije

Evoluce neni preziti silnejsiho. Z nejakeho duvodu se tahle 3.14chovina rozsirila plebsem a je uz nemozne ji zastavit. Evoluce = preziti adaptabilnejsiho. Kdyby to bylo preziti silnejsiho, tak dneska zadne kryptomeny nejsou, protoze se tady prohaneji neandertalci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

silnější = může být mentálně, zdravotně, atd. nejen fyzickou silou, prostě celkově vyšší fitness funkce genetického algoritmu.

Neandrtálci tu nejsou protože jsme je pozabíjeli, takže vojensky v boji kde tekla krev jsme je museli porazit. Tolik k těm pacifistickým kecům že síla není potřeba a stačí ti mírumilovná adaptace a popíjení čaje z bylin natrhaných při úplňku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Franzzz má pravdu. Biologové v teorii evoluce o přežití nejsilnějšího nehovoří. Darwin hovořil o přírodním výběru. "Survival of the fittest" zavedl Herbert Spencer jako jednu z metod přírodního výběru, přičemž termínem fitness označoval schopnost reprodukce. V Čechách máme situaci složitější o to, že pod slovem "fit" si představujeme (když to trochu přeženu) zdravé, silné, vysportované cvičitele nebo cvičitelky aerobiku. V angličtině se ale slovo "fit" chápe spíš jako přizpůsobivý, i když ve smyslu zdravý se také používá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

------------------- ------------------- ------------------- ------------------- -------------------
wono je to nejako takto:

1) podobne ako casom stupa narocnost tazenia napr. u BTC podla vykonu vsetkych zucastnenych, podobne bude klesat sanca na ziskanie CHIA z jedneho zahonku, dnes je to 18 rokov, za rok to moze byt milion rokov = aby som potom mat nejako-realnu sancu ziskat po roku 1 CHIA, musl by som mat milion zahonkov

2) jeden zahanok sice zabera okolo 200 GB, ale POCAS JEHO VYTVARANIA sa docasne vyprodukuje/zapise az 2-2,5 TB dat !!! a cim rychlejsie su zapisane (v sucinnost s vykonnym CPU), tym lespie - tieto docasne data su nasledne zmazane, lebo su iba docasne - a to je ten problem opotrebovavania, takze wono je to tak: SSD ako temp pocas vytvarania zahonkov a super-super patabajtove storage na vytvorene zahonky

3) uz dnes stavitelia velkych niekolko 100 PB CHIA fariem v cine vravia ze kto si dnes stavia farmu na CHIA s menej ako 1 PB, je to obycajny chudak, luzer, nepodstatny drobizg, takze ohanat sa s tym ze budem mat na 1 TB storage 5 zahonkov je tak smiesne ako tazit BTC na 486tke

4) POCAS VYTVARANIA zahonkov mozme ulohu paralelizovat a vytvarat naraz 2-3-4 zahonky (viac naraz sa neodporuca), cim sa opat zvysia naroky na SSD ako temp stogare aj na vypoctovy vykon POCAS VYTVARANIA

5) otazne je ci je toto naozaj jedna velikanska sialenost, alebo ist do toho a ziskat aspon 1-2 CHIA kym sa da, lebo mozno za 1-2 roky bude 1 CHIA po 1/4 miliona dolarov ... alebo aj nie a bude stat "iba" par tisic (par-nasobok dneska a vtedy sa investicie do diskov istotne neoplatia)

6) a chlapec linus si uz 3 PB pyramidku tak skoro nepostavi: https://youtu.be/EtZXMj_gUjU?t=316
------------------- ------------------- ------------------- ------------------- -------------------

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ironicke, ze povodnou myslienkou Bitcoinu je, aby bol alternativou k fiat, ktore vlady tlacia zadarmo a bez obmedzenia.

Krypto a uvazovanie minerov sa teraz posunulo tiez tam - mam nejaky nevyuzity HW, "natlacim" si peniaze zadarmo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Minimalne v pripade BTC a vetsiny ostatnich men - nenatlacis. Je omezeny pocet minci, ktere muze sit jako celek za jednotku casu vyrobit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nenatlacis, ale vymyslis si novu menu, nevidim v tom rozdiel...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No rozdil je v tom, ze udelat si vlastni menu je jako zacit ji kreslit pastelkama na papir ;-)

Ta tezka cast je presvedcit lidi, ze to chteji pouzivat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většina držitelů stejně jen spekuluje. Žádné "používání" měny se neodehrává.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

I to je pouziti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

i pomeranče mají lepší využití

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale odehrává, někdo nakupuje a jiný prodává za normální peníze. To by nejdříve musli zarazit směnu za normální peníze. Počet je sice omezen, ale spekulace a poptávka s toho dělá ještě horší věc než klasické peníze. Nakoupíte za 10 000 a prodáte za 100 000, jen díky spekulativní poptávce. To jsou šílené množství peněz co takhle vzniknou. Za akciemi a ostatními investičními věcmi něco je, za tímhle není vůbec nic jen spekulace a víra a spousta spálené energie . To nikoho nenapadlo, že si teď každý vymyslí měnu a má prahy. Co kdyby ČEZ nebo stát začal místo prodávání přebytků elektřiny těžit (i když nemá na čem)? Proč vlastně nenakoupí stát Hardware a netěží? Investice pár miliard a dluh máme splacený do 5 let. Kolik by zvládla taková Barbora vytěžit? Proč vlastně počítáme nějaký proteiny a jiný věci když tohle je zaručeně ziskoví. Celí je to postavený na hlavu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"To jsou šílené množství peněz co takhle vzniknou."

Jak "vzniknou"? BTC se tim nevytisknou a fiat se tim nevytiskne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš to obráceně, napřed státy tisknout FIAT jak šílení, takže ti, co ty prachy mají se snaží je vyměnit za něco, co vydělává. Za cokoliv, proto rostou šíleně nemovitosti, akcie, i Crypto.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Za akciemi a ostatními investičními věcmi něco je"
Nie je pravda. Cena akcií už dávno nezodpovedá výkonu firiem a dividendám. Cena akcií zodpovedá čisto miere dôvery v ich rast alebo pokles. Tento prístup živia samotné centrálne banky tlačením nových a nových peňazí, ktoré sa len prelejú do investícií ako sú akcie, nehnuteľnosti a krypto v snahe o špekulácie na cene. Zdroj problémov nie je krypto ale správanie sa centrálnych bánk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fiat měny nejsou rozhodně zadarmo, jejich provoz má uhlíkovou stopu celkem velkou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V porovnání s krypto naprosto minimální. Fiat nevyhulí vlak uhlí, jen aby na konci vyhodil check na transakci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, tak to je nesmyls. Kolik sežere provoz všech bankovních serverů, jejich poboček, burz, směnáren, atd. A pak ještě k tomu chemická výroba na těch cca 5- 10 % fyzicky existující měny, které se neustále likvidují a tisknou nové.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase příjde nesmyslné srovnávat základní ekonomický nástroj s nějakou komoditou vhodnou leda tak na spekulace, vyvádění peněz a sem tam nějakou tu levotu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Při přepočtu na 1 transakci při pravděpodobně několikařádově více transakcích si stále nemyslím, že by opravdu byla standardní měna energeticky méně efektivní a tento sektor "žral" více než Argentina, nebo kam se už BTC stihl vyšplhat.

A koukám, že Ethereum se už dostalo spotřebou na úroveň Peru.
https://digiconomist.net/ethereum-energy-consumption/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A co ty miliony bankovních úředníků co denně jezdí svými auty do práce a vyhulí miliony litrů paliva denně? Nebo ty miliony bankomatů, do kterých se musí rozvážet peníze? Plus ochranka, převozy peněz atd.

Fiat měny na tom nebudou o moc líp, jestli vůbec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kryptoměny nejsou náhrada za Fiat ale zátěž navíc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jakékoliv hraní na PC je zátěž navíc bez užitku. Zakážeme GPU?
Hraní na mobilech povolíme? Kde je ta hranice kolik Wattů je ještě pro velkého bratra OK?

Pravda je taková, že kdyby AMD a Nvidia chtěli tak by opravdu byli schopni zakázat těžbu přes podepsané drivery. Pravda je taková, že ani jedna firma si nechce nechat ujít miliardové zisky přičemž na hráče zvysoka kašlou. Sranda je, že Intel má šanci vydat herní GPU a dominovat prodejům :D

Já bych to nechal na lidech, ať si dělají s penězi co chtějí. Ať klidně vykoupí všechno vepřové maso na Piggy Coiny.......a co? V nejhorším lidi zase budou dělat doma zabíjačky a hrát člověče nezlobse. Civilizace se kvůli tomu rozhodně nezbortí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci ti kazit radost, ale vyrábíš falešné dilema. Hraní je normální spotřebitelská činnost, která rozhodně nemá zásadní vliv na stabilitu přenosové soustavy. Srovnávat hraní s těžbou kryptoměn je asi jako srovnávat Ferdu se dvěma udicema na Vltavě s průmyslovým rybolovem v Atlantiku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od toho jsou snad stavební úřady, aby povolili stavbu jen pokud je dimenzovaná el síť.

Všech ostatní je komunistický velký bratr, který ti zítra zakáže renderovací farmu pro Pixar nebo bude zakazovat cloudová centra. Co kdyby si někdo pronajmul cloud a začal na něm těžit, že.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak si porovnaj fiat s krypto druhej generácie, napríklad s energetickou náročnosťou ADA/Cardano alebo Ethereum 2. Celý bankový sektor, ľudia (ich cesty do práce), budovy, bankomaty má obrovskú uhlíkovú stopu a pritom nedokáže blbý medzištátny online prevod ani blbý vnútroštátny online prevod mimo pracovné dni. Kryptomeny druhej generácie to dávno vedia s oveľa nižším zaťažením prírodných zdrojov, necentralizovane, slobodne a bezpečne. ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zadarmo nejsou, ale jejich teoretická náhrada nějakou kryptoměnou by bylo jako vyhánění čerta ďáblem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A podložit toto tvrzení čísly by nešlo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na farmenie sa používajú HDD. Na vytváranie plotov pre farming sa využívajú SSD. A tam sa zapisuje toľko dát že idú veľmi rýchlo do pápá. Skôr začali miznúť z obchodov a rásť ceny HDD od 8TB vyššie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prej zacaly mizet HDD ... . To uz tak pred 14 dny. Ted je velke kulove a za silene ceny. 18TB disk byl pred 3 tydny k sehnani za 10k s DPH, ted ten stejnej disk stoji 33k. 16TB bezne pres 20k, predtim za 8k.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak když se nad tím zamyslíte tak to lepší už nebude. Zatím nejsou oficiální pooly, ale i tak je k dispozici riskantní china HPOOL. A ten vám dělá cca 0,01 chia za 24 hodin, když máte jenom 2x8TB. Aktuálně je chia za 1350 USD. To máte 1350x0,01 = 13,5 USD za 24 hodin... Aby měl sólo člověk alespoň šanci na chia za měsíc, musel by mít tak 100TB... Pokud to nakoupil za staré ceny nebo nějaké disky měl tak je za vodou. Ale při ceně jaká je tak když to padne (padnou 2 chia najednou) tak máte 56700Kč. Aktuálně je to trochu taková lepší loterie. Výhodnost se dá lehce vypočítat zde: https://chiacalculator.com

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme že som nemyslel tým že zrovna dnes začali. Tie ceny sú šialené.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě 24. dubna jsem kupoval u skřeta 2x WD Gold, 14 Tbyte, za necelých deset tisíc za kus. Dnes stojí 17 tisíc. A jeden 10 Tbyte WD Gold, tehdy za 6,5 tisíce, dnes za 11790. 18 Tbyte zmizely (těšíme se), měl jsem v plánu jeden pořídit, teď na to mohu zapomenout. Jako pracovní disky jsem kupoval někdy v únoru tři kousky 8 Tbyte WD Gold, to byly ještě za cca 5600 - 5700 Kč, dnes bez desetikoruny za deset tisíc...
Snad už se vyčerpaly všechny možnosti, jak použít nějakou další komponentu k těžbě či pěstování kryptoměn a učinit ji tak nedostatkovou, nějak mě už nic nenapadá.
Jeden ale nikdy neví...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba zvukové karty? Copak by se nějaká ta měna nedala i komponovat? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, mohla by se jmenovat třeba Smetana. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> O tom, že Chia takto rychle úložiště odepíše, se zprvu nevědělo

Jak se o tom mohlo nevedet ? clovek co napsal ten "farming" program netusil kolik toho zapisuje na disk ? nikdo se nepodival na vmstat v linuxu, nebo resource manager ve woknech ? pochybuji.

Spis nez "nevedelo", spousta lidi o tom vedela od zacatku, akorat byla zticha. Proc ne, zopar jedincu na tomhle pripadu boom-bust vydela spoustu penez...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

- Elon M. přestává přijímat platby v BT protože nejsou EKO
- zničeho nic se objeví měna která je "EKO" a raketově roste
Kryptu už nevěřím na začátku byl záměr dobrý ale teď je to celkem slušně organizovaný podvod.
Plejtvání a devastace přírodními zdroji ve jménu dobra pro všechny miliardáře.
Teď by mě zajímalo kde jsou všichni ty ekologický fanatici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1/ Elon je "pošuk". Občas plácne nějakou hlášku, "svět" se z toho může podělat a přitom je to prostě jenom zrovna jeho nějaké vnitřní puzení plácnout "moudro". Bez urážky, nic ve zlým, ale je třeba brát ty výroky s velkou rezervou.
2/ Chia tu byla dřív, než Mascovo odsouzení BTC z pohledu vlivu na životní prostředí.
3/ Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Elon Musk je investiční podvodník. Kdyby tohle udělal na akciovém trhu, tak jde do tepláků. Ostatně, právě proto, že už to na akciovém trhu zkusil a málem zaplakal, udělal to nyní s BTC.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nelži, Elon Musk je jeden největších géniů za posledních 100 let. Problém je že Elon šlápl na kuří oko spoustě lidem z Wallstreetu tím, že nezkrachoval když ho shortovali. Tím přišli o neuvěřitelné množství peněz. Proto při sebemenším důvodu mu okamžitě jdou po krku.

Musk není člověk jehož náplní jsou podvody na burze. Ten takovýma 3,14čovinama neztrácí čas. Placení BTC je třeba věc kterou by VW management musel analyzovat 3 roky. To je důvod jeho úspěchu. On své nápady realizuje a když se nepovede, přesune se dalšímu nápadu v řadě. To je celé.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Úplnej anděl to je:)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Musk je spása lidstva. Ale to komunistickému nokovi v EU nevysvětlíš.

BTW Čína nedávno přistála jako druhá země na světě na Marsu s roverem. Kde je ta vyspělost EU když nás předběhli pitomí Číňani, kteří před 20 lety pěstovali akorát rejži?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Že neztrácí čas? Americká Federal Trade Commission mu za nepřípustné ovlivňování cen akcií celkem dala zabrat a vyškrábal se z toho jenom o vlásek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Však jsem psal že ho za každou cenu dusí kde můžou, protože na shortování Tesly prodělali miliardy. Ty nevíš co to je shortování nebo co? Jako zakouřit si jointa a plácnout něco do éteru protože jsi miliardář je něco jiného než plánovat akciové machinace. Hedgeové fondy dělají pravidelně manipulace s akciemi ale oni musí počkat kvartální zprávy nebo jinou záminku (jinak je to trestné). Ti to mají ošéfované dobře.

Musk prostě něco plácnul, dostal trapně malou pokutu a nic mu nemohli, protože žádné akcie neprodal ani nekoupil v tu dobu (což bylo ovlivňování trhu s úmyslem se obohatit). Nic takového se nestalo.

Musk není kryptošlechtic z paneláku, ale génius 21. století. Žádný podvodník ne nikdy nemůže stát nejbohatším člověkem na světě. Ano může ukrást miliardy jako Kožený, vytunelovat stát jako Babiš, ale určitě nikdy se ani ten nejlepší zloděj nemůže stát nejbohatším člověkem. Na to musíš umět vytvářet nové revoluční věci, což Muskovi jde extrémně dobře.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

napiš tři geniální vynálezy

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1) Motorové přistávání raket na podvozek odkud vzlétly a tedy opakovanou použitelnost.
https://www.youtube.com/watch?v=l5I8jaMsHYk

2) Full flow raketový motor na metan - Raptor.

3) Skylink - satelitní internet pomocí 10 000 družic komunikující mezi sebou lasery.

4) Neuralink - čipy do mozku umožňující ochrnutým lidem chodit a tweetovat pouhou myšlenkou bez klávesnice :)

Asi by se ještě dal zařadit Paypal/X.dom jako první ebanka, solární tašky, powerwall a třeba autonomní řízení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Promiň, to nejsou vynálezy. To je vesměs špičkový inženýring.

Ale souhlasím, že je velmi schopný a dokázal věci, co jiní ne.

Včetně finančních spekulací.

Nikdo není černobílý.

P.S. taky rád sleduju, jak testují SN, působí je to jako kouzlo, ale je to jen technologie

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to bylo tak triviální tak proč nejsi ty miliardářem? Zkus si vzít nějaký svůj nápad a v excelu spočítat kolik by to mohlo vydělat. Zjistíš že nevíš nic. Nevíš kolik by stálo to vyvinout času, kolik lidí, prostoru, nájmy budov, kolik si musíš půjčit z banky, neznáš marže, budou to luxusní high-end kusovky nebo masovka, potřebuješ výrobní linku nebo outsoucing, bude se to vůbec prodávat a za kolik? Nevíš nic a zlehčuješ.

Kdyby to bylo jen o špičkovém inženýřingu tak proč Musk válcuje Boing, VW, Toyotu atd. který mají násobně špičkovější laboratoře a inženýring než mělo pár nadšenců v pronajatém skladu? Tak totiž začínala Tesla.

Genialita není v tom že vymyslíš něco radikálního, třeba anti-gravitační pohon nebo raketový motor na antihmotu, ale že zkombinuješ dostupné věci způsobem který nikoho předtím nikdy nenapadl. Wozniak taky nesestrojil CPU MOS 6502, jen využil součástek co jsou na trhnu k sestrojení Apple I a II. Stejně jako Jobs a Gates zkopírovali a vylepšili GUI z Xerox Star.

Genialita je v nové funkčnosti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale Lotrandor má pravdu - Musk v podstatě nic převratného nevymyslel. Ale je opravdu geniální inženýr - umí rentabilně vyrobit a provozovat věci, o kterých si jiní myslí že se ekonomicky udělat nedají.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proč se lidstvo snaží postavit fúzní tokamak reaktor když už jeden máme v bezpečné vzdálenosti a stačí jen čerpat jeho energii? (Slunce) Pouhých 5% rozlohy Saharské pouště dokáže FV panely elektrickou energií zásobovat celý svět včetně náhrady paliv, uhlí, plynu a nukleárních elektráren.

Tohle je proč Musk obrovsky bohatně - používá mozek.

On hlavně pro ověření rentability používá základní fyzikální zákony. First principle. Proto investuje masivně do fotovoltaiky.

Průměrný dův v ČR s plochou střechy 100 m2 vyrobí 270 kWh el energie, což při spotřebě EV auta 20 kWh/100km je nějakých 1300km denně, neboli při spotřebě 5 litrů nafty je to ekvivalent 65 litrů nafty za den. Lidem na střechy chčije nafta a benzín a oni to nechají "odtéct do odpadu". Resp se jim přehřeje barák a ještě utratí za klimatizaci.

Musk nic nevymyslel, jasně. Jak říká Pavlásek, češi se poznají podle toho, že podle nich jsou všichni blbci a nýmandi a češi jsou nejlepší protože vymysleli materiál na kontaktní čočky a vypijí nejvíc piva na hlavu. Jako kdyby mluvil o tobě.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Základní fyzika je pěkná, ale svět je i o něčem jiném. Energetická závislost na Sahaře je jistě lákavá pro všechny státníky světa:).

Jsem rád, že jako jeden z mála využíváš energie slunce a jezdíš denně 1300 km zadarmo, ale spíš mi přijde pravděpodobné, že máš někde ve vzorečku chybu, proto je realita jiná.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mirdo, Sahara není jediné místo poblíž rovníku. Tobě říkají Blesku, ne? :)

Vyzval bych tě abys mi našel tu chybu ve vzorečku, ale vzhledem v výše zmíněnému....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, Tesla se dostala do zisku až někdy minulý rok a to jen díky prodávání šíleností, jako jsou ekonomické povolenky a odpustky pro ostatní automobilky... Je to stále jen investorské letadlo. Proto si nemůže dovolit pád akcií, na rozdíl od jakéhokoliv jiného finančně zdravého podniku, který vydělává výrobou a prodejme výrobků. Celá Tesla je jen hezčí verze Herbalife.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Půl milionu aut za 2020 je jako co?
2000 aut vyrobí denně.

Škodovka vyrobí 1 mil aut ročně, a to včetně krámů jako CityGO a Fabia. Cena Tesel je nad 1 mil Kč, takže Tesla má násobně větší obrat jak Škodovka.

Připočti si že Tesla má většinu patentů na baterie do aut, kteří všichni ostatní musí od nich kupovat a bude ti jasné, že Tesla bude brzy násobně větší gigant než Apple.

A málokdo si uvědomuje že autopilot je 5x větší bomba než všechny EV na světě. Cena platu řidiče kamionu nebo taxíku je v EU nebo USA obrovská. Autopilot ušetří autodopravcům 5x víc peněz než přechod na EV ušetří na palivu. A jediný použitelný autopilot má Tesla.

Letadlo Herbalife jasně, pak budeš zase čučet jako puk jak je možné že akcie Tesly stouply 10x :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš ty, tvoje info je z roku 2014 kdy Tesla měla zlomek patentů než dnes. Uvolnil patenty jak? Trvale nebo jen po omezenou dobu?

V poslední době jsem žádné uvolnění patentů nezaregistroval. Možná to bude tím, že koupila za těžké prachy Maxwell co vyvíjel nové technologie pro Li-ion baterky.

Už vidím jak všichni začnou používat patenty Tesly a pak Musk řekne, že uvolnění bere zpět a chce za to prachy. Mirdo, nebuď naivní. Musíš rozlišovat PR a realitu. Miliardářem se člověk nestane že je blbej a naivní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba taková Toyota by mohla okopírovat „kvalitu" automobilů od Tesla Motors co je pod úrovní Dacie:). No nic, sni dál o vyjímečnosti a zázračných baterií Tesly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Článek velikosti 18650 patent by Tesla? Tak to jo. A pro přesnost, důvod ke koupi Maxwellu je jeho technologie výroby elektrod bez použití silných rozpouštědel, kterou používá pro výrobu superkondenzátorů; žádná převratná LiIon technologie. Ostatně to stojí za jednou spekulací, proč se zadrhla výstavba Gigafactory na baterky v Nevadě - že se čeká na vylepšenou technnologoii výroby baterek. Ale spíš věřím tomu, že Musk (zase) nemá peníze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"umět vytvářet nové revoluční věci"

To nejsou geniální vynálezy.

Ale příkladem je velký podíl na vývoji autonomních vozů, výrazné úspory při cestách do vesmíru, kdy se vracejí první motorové stupně raket a v plánu je vracet i více komponent. Kolik lidí v soukromém sektoru stojí za dopravou lidí do vesmíru a zpět a ambicemi dostat lidi na další planety?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak běž a vymysli něco tak obyčejného jako Musk. Už se těším až nám předvedeš svou genialitu a zadupes Elona do země. A jako těžkej miliardář si koupíš celý Diit a zabanuješ tombomina.

Už se těším.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Musk je naprosto jasný podvodník typu Ponziho, nebo Madoffa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď úmyslně lžeš nebo jsi tak hloupej.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja mu rikam "promoter" ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude to trochu filozoficke, ale srozumitelne:

To je tak, kdyz se nekdo snazi "Z ho..na uplest bič."

Ve fyzice plati zakony zachovani energie, hybnosti. ... Ekonomie ma take sve zakony. Ze si vlada napujcuje az na pudu a utrati "neinvesticnim zpusobem" a vsechno bude fajn, nebo ze si nekdo vyrobi penize "zadara" na disku je predstava hodne navivni.
Co se tezby elektromen tyce, mam na to svuj nazor.
Kratce receno - je to zhovadilost.

Dlouze receno - je to podobne jako jako inflace. Inflace je super zpusob jak vytahat (jiz zdanene) penize lidem z kapes.
U elektrotezby je to o tom, ze to vpodstate zadotuji ne-tezari relativne rozumnou cenou eletriny. Kdyby 100% vyroby elektriny slo na tezbu elektromeny, cena by byla uplne jinde.
Do vetsi miry je cela ekonomie o tom jak "ojebat blizniho sveho" a v mensi mire "jak uspokojit poptakvku".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že inflace nemá primární účel vytahat lidem peníze z kapes, ale donutit je peníze investovat, což narozdíl od trezaurace tlačí ekonomiku a vývoj obecně silně vpřed.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ekonomiku tlačí vpřed potřeba lidí žít.

Inflace slouží k přesunu hodnoty od těch, kteří se k penězům dostanou jako poslední (plebs), k bankéřům, investorům, vládám... Půjčení peněz je jejich výroba, splacení jejich destrukce. Půjčujete si ovšem peníze s vyšší hodnotou, než splácíte.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Největší pokroky udělali lidé za doby mírné deflace na konci 19. stol. Je to logické, jelikož stálé, nebo snižující ceny umožňovaly šetřit i podnikat čím dál chudším lidem. Samozřejmě, velká deflace už je také škodlivá.
Naopak inflace chudé lidi, kteří žijí od výplaty k výplatě (v lepším případě) více a více ochuzuje, ale bohatí na ní bohatnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inflace v řádu několika procent ročně obvykle doprovázená valorizací příjmu? Nemluvím o inflaci 10 a více %, ale o 1-5 %

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Inflace je moderní způsob zotročování lidí. Platy lidem roustou, ale jen o inflaci, takže reálně si nekoupí víc. Ale ten pocit, že sis u šéfa vydupal vyšší plat je k nezaplacení. A ten kdo si nevydupe ještě na tom prodělá, tak se dělá byznis :D

Hypotéka je další super nápad jak udělat z chytrých lidí doživotní zaměstnance (otroky). Navíc na hypotéce přece díky inflaci vyděláš, ale reálně se dostaneš na úroveň firem. Sice celou dobu nebudeš moct si založit vlastní firmu a o to tady jde. Tady mají výhodu USA, kde mají většinu nájemního bydlení. Založit start up když nemáš na krku hypo na 10 mega je extrémně snadné. S hypo na krku nemožné. Proto Silicon Valey je v Kalifornii a nikdy nebude v ČR.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hej hej, lebo v EU najomne byty neexistuju....,
Som poslednych 15 rokov asi bezdomovec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jestli bydlíš v nájmu a nezaložils žádnou firmu, tak jsi na tom úplně ze všech nejhůř :D
A bezdomovec budeš, protože z penze nájem nezaplatíš, možná někde v Humenném kde budeš chodit pro vodu s kýblema do potoka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jeden chory vyplod za druhym... To, ze byvam v najme a nemam firmu neznamena, ze som peniaze niekam neinvestoval. Ale tak verim, ze ty firmu mas a ma urcite vyssie IPC ako vsetky x86 dohromady!

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hele, každej nemůže založit Apple, ikdyž každý má na tu garáž kde Jobs s Wozniakem začínali. Někdo musí být ten otrok bez kterých se ty firmy neobejdou. Většina musí být ty rybky kterýma se krmí těch pár firemních žraloků. To je zákon přírody.... rybko :D

Ty navíc živíš ještě silnější ryby co vlastní nemovitosti, asi tak :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono reálná inflace je mnohem větší, než růst cen spotřebitelského koše, který se za inflaci vydává.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ideální je stav, kdy je bohatství rozprostřeno mezi lidi tak, že všichni něco mají, ale nikdo ne příliš. Pokud totiž máme na uspokojení svých potřeb, jídlo, teplo, rodina a nějaké peníze navíc nám zůstanou, jsme ochotni zkoušet investovat nebo podnikat v kontextu toho přebytku. Když o to přijdeme, nic se neděje, ztrátu odepíšeme a zkusíme něco jiného. To pohání ekonomiku.

Když se bohatství začne koncentrovat, a to se děje přirozeně, začne být riskantní investovat. Každá investice už musí být vyšší, ztráty hlubší. Ochota klesá, vše se zpomaluje. Dospěje to do stadia, kdy jsou zůstanou 2-3 hráči, zablokovaní navzájem, protože jakákoliv chyba může být fatální.

Tyhle monopolní stavy lze řešit regulací, například železnice v USA, telekomunikace, opakuje se to pravidelně. Nebo přijde nová technologie, která rozdá karty jinak.

Ideální proto rozvoj ekonomik bylo poválečné období, nikdo nic neměl, všichni svým dílem riskovali. Dnes jsme ve fázi vysoké koncentrace bohatství v rukách omezené skupiny lidí a situace se zhoršuje.

Cryptoměny situaci zhoršují, odebírají disponibilní kapitál z oběhu a fixují ho ve spekulacích. Kapitál odebírají právě těm, kteří mají být ochotní riskovat.

Je to ale komplexní problém, nezle říct, že jedno je hlavní příčina.

Nakonec to povede k nějakým neblahým důsledkům, kdy se celá záležitost vyřeší nějakou disruptivní událostí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Regulace je to největší zlo, které naopak k monopolizaci vede.

Váš příklad železnice v USA je historicky zcela mimo. V USA se regulovalo a dotovalo tak, že investoři schválně stavěli delší tratě nebo v případě železnice z východu na západ se odmítali "uprostřed" spojit a vzájemně si vyhazovali koleje do vzduchu. Výsledkem státem dotovaného železničního boomu byl adekvátní bust, kdy "překvapivě" přežily především železnice postavené bez dotací. Výsledek je na železnici v USA vidět dodnes.

Výsledek regulace telekomunikačního trhu je u nás krásně vidět na cenách mobilních operátorů.

Regulace jsou psány velkými hráči pro velké hráče, což umožňuje postupující monopolizaci. Ani svatý nezkorumpovaný politik nenapíše regulaci proti například Škodě, protože by tím ohrozil hlasy zaměstnanců a jejich zákazníků. Startupy nemají šanci, protože se místo službami zákazníkům zabývají plněním regulací, jejichž zátěž je ekonomicky nelikvidační až od velmi vysokého množství zákazníků.

Že demokracie není vláda lidu, ale zájmových skupin, se už dokonce obtěžovali i vědecky dokázat. https://www.cambridge.org/core/services/aop-cambridge-core/content/view/...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na tom našem telekomunikačním trhu je spíš vidět důsledek neregulace

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, co tu kryptomeny pachaji, od pokriveni trhu po nezanedbatelnou ekologickou stopu atd bych to smahem zakazal a bylo by vymalovano...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prosim predstavte nam vas plan zakazu kryptomien? Zakazete ludom pamatat si 12 slov? Zakazete majitelom HW krypto penazeniek aby to strkali do USB vlastneho pocitaca a podpisovali transakcie? Zakazete ludom aby doma na svojich vlastnych CPU a GPU bezali vymenovane algos?

Prosim, predneste navrh toho zakazu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zakazat tezeni kryplomen samozrejme nejde. Co ale zakazat jde a jde postihovat, jsou transakce kryptoměn bankovnim/ nebankovnim spolecnostem a vlastne vsem, kdo nejak odvadi dane a podnika. Cina uz to zacala, coz je snad jedina vec, co udelala Cina v podledni dobe dobre.
Samozrejme si nedelam iluze, ze na to bude mit monopol samotna Komunisticka strana Ciny, ktera ty kryptomeny smenovat a tezit bude dal treba pro vojenske potreby apod. Komunistum u nas zapadni meny taky nesmrdely.
Samozrejme by se to presunulo do podsveti, ale drtiva vetsina lidi jsou moc pohodlni aby v ilegalite kupovalo za bitcoiny benzin nebo kolace u Cyberpunkove babky nekde v samosce v Horni Dolni :)...tak za 2-3 generace mozna, pokud se do te doby nebudeme zase mlatit klacky a kameny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Že nejde zakázat těžení kryptoměn? Zakázat lze úplně vše. A třeba Čína už to v autonomní oblasti Vnitřní Mongolsko zakázala. Otázka je, jestli se to těžení dá odhalovat. Když se těží ve velkém, tak ani tohle není problém. Mimochodem: Nám před několika desítkami let město zakázalo užívat jedinou přístupovou cestu k domovu při sněhu a náledí. Nechtělo ji v zimě udržovat, a tak, aby se zbavilo odpovědnosti za úrazy, prostě vstup zakázalo. Samozřejmě všichni nájemníci ten zákaz porušovali, protože se potřebovali dostat domů. Vládnul socialismus, a tak nikdo kontrolování toho zákazu neřešil. V pozdějších letech to město řešilo cedulí "Při sněhu a náledí vstup na vlastní nebezpečí." Tento příklad názorně ukazuje, že prosadit lze i absurdní zákazy. Na Západě se některé zákazy dají napadnout, že jsou v rozporu s ústavními svobodami. Tam by se to spíš řešilo přes speciální likvidační daně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kryptoměny jsou symptom nemoci, ne nemoc samotná. Tou je čím dál extrémnější a šílené tištění FIAT měn.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsou graficke karty, zdrazili nam operacni pameti, bez ulozist(HDD/SSD) nema informatika jako takova svou zakladni existenci. Nedostatek grafickych akceleratoru poresili lidi nahradou ve forme iGPU a nebo koupi archaickych grafickych externich provedeni, operacni pameti maji pak dostatek a nebo jemne pri jejich koupi zatnuli zuby ale pri ne prodrazeni ale silnem nedostatku ulozist neni proste kam zapisovat(ukladat a archivovat) data cimz se IT zarizeni stava mrtve, omezujici(prostor) a se starym diskem riskantni, ja to rikam od zacatku, tyhle jeblé kryptomeny dojebali informatiku ukazkove a roky se bude z toho vzpamatovavat, to vsechno jenom proto aby si dnes kazdy debil mohl umele doma nic nedelanim natezit penize a dale ojebat lidi na prodeji prodrazeneho hardwaru bez priznani dane a s riskem nereklamace, ty lidi ktery by skutecne chteli jenom na pocitaci delat a nebo hrat sou v prdeli, vysledkem je ze se spali nenormalni pocet jednotek elektricke energie ktera neni zadarmo, dale nam i v pripade tehle konkretni kryptomeny zas poroste produkce odpadu na planete, s tim se vaze i dnesni silna inflace, proste vypada to jako by dnes kazdy vydelaval velke penize ale ve skutecnosti je to pyramidova ojebaci strategie, nejvic me na tom sere ze pada hodnota skutecne potrebne prace, lidi co ji dnes vykonavaj sou spolecnosti zijici v digitalnim svete opovrhovany, za mne zcela vyclenit kryptomeny mimo legalni platidla a to svetove, razem bude pokoj a klid!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nelži, grafiky jsou, jenom si musíš připlatit 50 litrů navíc. Základní ekonomický zákon o vyváženosti nabídky-poptávky prostě funguje na jedničku.

Jediný problém je, že výrobci grafik předstírají socialisticky nízké ceny a vinnu svalují na scalpery a těžaře. Přitom kapitalisticky naprosto všechnu produkci dodávají za mnohem vyšší ceny rovnou těžařům. Já bych byl radši kdyby obchody rovnou napsali cenu 100 tis Kč než to kupovat od scalperů ještě za vyšší ceny.

Tahle krize má jednu obrovskou výhodu. Rekordně vysoké ceny grafik umožní vznik nových start-upů na vývoj nových GPU, což by normálně na přesyceném trhu s nízkými maržemi bylo nemožné. Takže možná z této krize vyjde zákazník nakonec jako vítěz. Qualcom, ARM, Power-VR i Apple mají vlastní vývoj GPU které na těžení nejsou vhodné a přinejmenším Power-VR a ARM jsou GPU které je možno si licencovat. Třeba se toho někdo chopí a budeme tu mít 4 architektury GPU a ne jenom 2.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

> Rekordně vysoké ceny grafik umožní vznik nových start-upů na vývoj nových GPU,

Umozni prd. Start-up na vyvoj GPU si muze udelat kdokoliv, akorat ti to bude na dve veci. Aby to GPU bylo pouzitelne, musi byt vyrabeno na max 14nm, firmy ktere ti neco takoveho vyrobi existuji asi tri, a zakazky maji rozdany na X let dopredu. Takze GPU design si muzes udelat uber meka superkul, a pak si ho muzes leda namalovat barvickami na stenu....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba Amazon si začal vyrábět vlastní ARM CPU Graviton 2 a dnes instalují 3x víc vlastních ARM serverů než x86. To znamená že doslova z nuly u TSMC rozjeli obrovské dodávky pro sebe. Samozřejmeě na úkor AMD.

Ampere Altra to samé. Co ten CPU přes celý waffer? To bylo taky u TSMC. Proč je neposlali podle tebe do háje? Protože kdo platí ten dostane waffery. Kdo zaplatí víc dostane víc wafferů.

A byly tu spekulace, že Arm rozjížší vývoj GPU pro dedikované karty. To by byla sranda kdyby letos oznámili herní GPU s výkonem dnešních konzolí na které si může koupit licenci každý. Jinak by nedávalo smysl aby MS rozjížděl výrobu vlastního APU pro notebooky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Amazon rozhodně s CPU nezačal z nuly - on si pěkně koupil Annapurna Labs, kteří se vývojem ARMů zabývali už celkem dlouho.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

% vyrobených wafferů oproti Intelu a AMD byl Amazon s Gravitonem 1 prakticky na nule. Zákazníci ten nízkej výkon A72 nechtěli. Taky je to ta samá plečka jako v Raspberry Pi 4.

Až nyní s Gravitonem 2 mají 73% market share a u TSMC vyrábí tisíce wafferů na úkor AMD.

Nevšiml jsem si že by Anapurna Labs měli nějaký market share před G2 :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zas se stáčíš někam pryč - Amazon koupil firmu, která uměla dělat návrhy CPU, uměla dělat přípravu pro výrobu i samotnou výrobu (sice v relativně malých množstvích, ale uměli to). Takže určitě NEZAČÍNALI OD NULY. Začínat od nuly znamená že nemám vůbec nic a musím to vybudovat úplně celé od píky. V takové situaci Amazon nebyl. A mimochodem proti Intelu a AMD je výroba Gravitonů vyloženě malinká, Graviton se vyrábí ve vyšších statisících kusů ročně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty zatáčíš k vývoji od waferů. Bavili jsme se o waferech, že prý není možné jako start-up objednat výrobu u TSMC. Já jsem dokázal, že to jde. Graviton2 dokáže ukusovat hooooodně z podílu AMD u TSMC. 73% market share u největšího cloudu na světě je obří úspěch. Stejně tak bych se mohl vysmívat x86, že prodají zlomek toho co se prodá ARMů v mobilech. Asi ti uniklo že 90% výroby 5nm TSMC má zablokován Apple pro ARM čipy.

x86 je minorita a bude chcípat čím dál víc. To je realita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já znovu opakuji, že jsem úplně nepobral, v čem je přesně princip těžení téhle píčoviny, ale jestli to chápu správně, tak je potřeba hodně, hodně, hodně místa, a pokud možno rychlého místa. Takže to vlastně zahrnuje veškeré typy úložišť: rychlá menší a velká pomalejší. Je otázkou času, než konečně někdo přijde na zkombinování velké RAM na rychlou těžbu a velkého HDD na ukládání. RAM disky jako takové asi nebudou úplně vhodné, neboť jestli to chápu správně, tak ty nesmysly je třeba mít uložené, takže při výpadku PC přijdete o dost práce ;).

Čili nám zdraží pevné disky, SSDčka a RAMky a to všechno přestane být dostupné. Teoreticky může být pozitivum, že se na tom dobře napakují výrobci úložišť, a až (pokud) tahle bublina splaskne, bude všechno rozumně levné a dostupné - a třeba se i zlepší kapacity (já vím, jsem úplně ve všem naivní ;). SSDčka naštěstí mají záznam „najetých terabajtů“, takže budou hůře prodejná než vytěžené grafiky, u pevných disků to bývá poslední dobou taky. Zdá se, že jsem si notebook pořídil na poslední chvíli :).

Jinak souhlasím, že to je zlo, ale jsem člověk, co do těchdle vlaků nikdy nenasednul, dokážu si představit, že v opačném případě bych se na to koukal jinak. Kdo by v době, kdy za pizzu zaplatil jeden bitcoin, řekl, že ten nesmysl bude jednou stát přes milión korun. Mít stroj času, tak jsem si tenkrát těch bitcoinů pár koupil :D. Pak by mě asi celá tahle krize nesrala tolik. Ale tak to je důvod, proč já se tu seru s nějakýma databázema a neužívám si na soukromým ostrově :-D.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak na ty výpadky slouží UPS, v tom bych problém neviděl. A jestli potřebuješ opravdu hodně velký disk (RAM disk), tak ten se dá v paměti poskládat se serverem (Lenovo ThinkSystem SR950) na 36 TB RAM (pro ram disk). A rázem je po problémech s SSD. A takový disk vydrží věky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Hm, nabízet socko PC maniakovi Wiftovi server 8x 28-jádrový Xeon, 24 TB RAM...... nevím no :)

96 modulů po 256 GB DIMM (50 tis Kč jeden) to je 5 milionů Kč jenom na RAMky. Nechci nic říkat ale do toho wift asi nepude. Ale nějaké velké farmě se to nejspíš vyplatí. Aby i paměti RAM nevystřelili brutálně nahoru až farmářům dojde že než SSD je lepší tohle :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne 24, ale 36 TB RAM :-)
With Persistent Memory in AppDirect mode: Up to 36TB total memory (24TB of Persistent Memory using 48x 512GB DCPMMs + 12TB of system memory using 48x 256GB 3DS RDIMMs and eight processors)
https://lenovopress.com/lp1054-thinksystem-sr950-server-xeon-sp-gen-2

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je 24 TB Intel Optane a to je SSD ne?
Takže buď jen 12 TB RAM + 24 TB optane nebo čistě 24 TB RAM.

Ať tak či tak, výsledná cena by se Wiftovi určitě nelíbila :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, teď jsem na to kouknul důkladněji. Pak, aby to mělo jako ram disk smysl, tak teda fakt "jen" 24 TB. Jinak strkat do RAM slotu intel optane mi přijde jako pěkná úchylárna. Vždyť to pro to nemá potřebnou životnost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam budou asi SLC čipy, takže to bude mít solidní životnost oproti QLC a MLC.

Ale i tak bych řekl že 24TB RAM bude na Wifta moc :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Optane není nand, to je úplně jiná technologie, mluvit u ní o SLC nemá vůbec smysl. A ano, výdrž to má mnohem vyšší než SLC flash.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Si asi nerozumíme. Já si kotel RAM pro těžbu pořizovat nehodlám :). Já jen říkám, že když na to někdo použije RAM, měl by si být vědom toho, že v případě nějaké náhlé nestability nebo nutnosti restartu mu prostě všechna ta práce odejde a nezachrání ho ani UPS, protože když PCčko zatuhne, jakkoli je to v serverové oblasti spíše velmi vzácná událost, tak je všechno, co se natěžilo, v háji. Musel by to někdo beztak čas od času přeukládat na stabilní úložiště typu HDD apod. Teda jestli to chápu správně tak, že je potřeba ten vygenerovaný balast zachovat, aby za to člověk dostal pár Chia semínek.

Připadá mi, že Chia semínka a kryptoměna Chia mají velice podobného. Obojí je hnus :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Balast je potreba zachovat, ale ja to tezeni pochopil trosku jinak. Zjednodusene...
V prvni fazi farmar osadi policka. To je faze plotovani, pri ktery nici ty ssd. Jde o to vygenerovat velke mnozstvi hashu. Narocne na procesor a rychlost disku. Proto ty ssd. A vygenerovane policka pak presunou na disk z ktereho se bude tezit. Na to zkupujou ty vysokokapacitni rotacni disky.
V druhe fazi samotne tezeni. Faze hrani loterie, kdy sit hleda hash. A farmar, ktery ten hash najde na svem poli tak dostane za odmenu Chia. Cim vetsi pole, tim vetsi sance ze hash bude mit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky, konečně mi to někdo vysvětlil jako tříletýmu dítěti a já to pochopil :).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nj nenastoupil jsi a tak se můžeš jen domnívat jaké to v tom vlaku je.
V každém případě chia ber asi takto: Kdysi byli vydané peníze kryty zlatem. CHIA je kryta cenou HDD a časem za který ty disky jsi schopen zaplnit. Kupodivu SSD to moc nezničí protože jedno obyč 1TB SSD 1000TBW naplní cca 20x 8TB disk. A je pravděpodobné že naplní dalších 20 disků. Vzpomeňme jak se tu kdysi trápil 40GB ssd intel disk a jak najel snad 100x víc než mu bylo předurčeno výrobcem.
Jinak HDD s CHIA políčkama v zásadě nic nedělá a zatížená je tak max na 0,1% svého výkonu. Kdyby výrobci začly dělat disky s 1000ot/m tak to pro CHIA vyhoví také.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> CHIA je kryta cenou HDD a časem za který ty disky jsi schopen zaplnit

... desiva blbost. CHIA je kryta tim, cim ostatni krypto i nekrypto meny: lidskou duverou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, mne bitcoin na ten novy ntb vydelal ;-)
Ale vystoupil jsem pred Muskem a dokud se v tom bude angazovat, tak naskakovat nebudu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za čas přijdou na čas zvukovky nakonec klávesnice.

Jako válka s mloky.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

JJ, A v křemíkovém nebi bude odpočívat GPU vedle SSD, vlak vedle větráku :)

BTW: Válka z mloky je geniální v popisu konfliktu mezi mloky - jedni technicky vyspělí proti zaostalým hordám náboženských fanatiků schopných kdykoliv obětovat svůj život. Čapek tak předpověděl nejen nástup fašizmu, ale i konflikt vyspělé euro-atlantické civilizace s muslimským terorismem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náboženští fanatici nejsou vynález dnešních dní, ani těch čapkových. Sebevražední bojovníci byly po staletí obávanou "zbraní".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Derbauer na tohle udělal celkem zajímavý video. Z něj to vypadá, že je to rentabilní zatím jen s 2TB SSD s životností 1600+TBW. Ale ani tak to při kalkulaci nevycházelo zase až tak bambůča. Spotřebu při tom taky neměl zrovna malou, protože aby to celé ukmil a neměl nikde bottleneck, musel tam mít threadripper. Další nevýhoda oproti klasickému miningu je, že to chtě nechtě elektroniku zabijí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rentabilní to bude asi hlavně pro výrobce disků. Velký odbyt a pro překročení TBW nemožnost reklamovat rychle zničené disky. Třeba záviděli odbyt výrobcům grafických čipů a nechali si udělat kryptoměnu na míru ;-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tohle mě napadlo taky :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To jako za mých 10 ks SAS enterprise Heliostar 8TB plus řadič někdo nabídne auto jo? Podle těch cen? Kolik by to tak koštovalo?
Upřímně ani za auto se nevzdám své filmotéky.
A druhý auto po manželku za zbytek sestavy Ryzen 9 5950X 32GB ram a 2 enterprise 480GB SSD, AMD VEGA Frontier Edition?
Možná ještě počkám..?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me se libi, jak ma Chia zmaknutej marketing. Vzali existujici tezebni algotritmus. Udelali par zmen a prohlasili to za vlastni vymysl. Prilepili k tomu znamej xicht a rozjeli neskutecnej marketing. A zatimco farmari zkoupili vysokokapacitni disky, nici ssd na plotovani... a vytezili zatim priblizne 600 000 Chia. Tak autori sedi vysmati na 21 milionech predgenerovanych Chia a jen cekaji na vhodnou prilezitost jak si ty lehce vydelany dolary vybrat. Vlastne s tim, jak ten svuj vytvor dokazali prodat tak si to zaslouzi do posledniho centu. Takhle se delaj na kryptu velky penize. Ne nejakym farmarenim :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zpráva: Čína zakázala bankám a dalším institucím nabízet služby spojené s kryptoměnami
Comment: to bude asi ta mýtická neovlivnitelnost vládami ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

..a bitcoin pokracuje v jizde z kopce :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když si tady tak čtu diskuzi, tak jsem si musel nutně vzpomenout na toto video Zvědátorů: https://www.youtube.com/watch?v=vnBYm1U1Vb8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.