Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

V Číně zavřeli hackerský web a pár lidí k tomu

Google akcie listopad 2009 až únor 2010

V poslední době se často píše o Číně jako hnízdu hackerů, nejasně se dokonce naznačuje přímá vládní podpora. Čína ale proti hackerům i sama bojuje a je překvapivé, že až nyní dala světu najevo, že loni koncem listopadu zavřela hackerský web skupiny Black Hawk Safety Net používající doménu 3800cc.com. Sloužil jako „tréninkové středisko“ a hackerům nabízel mnoho potřebných nástrojů i s návody jak je používat (v nabídce byly například trojské koně), za což zhruba 12 000 lidí neváhalo platit, dalších 170 000 pak stránky používalo zdarma. V roce 2009 měl vydělat majitelům milión dolarů. Tři administrátoři byli zatčeni (29letý Li Qiang, 28letý Zhang Lei, jméno třetího neuvádějí) a spolu s nimi bylo zabaveno i 1,7 miliónu juanů, počítačové vybavení a auto.

Akce proběhla těsně před tím, než došlo k útoku na Google, což vedlo v lednu tohoto roku nakonec k velmi ostré reakci této firmy, ovšem souvislost v tom asi nemůžeme hledat žádnou. Je však divné, že to Čína nevyužila jako protiargument hned po oznámení Google, že jeho odpovědí na hackerský útok bude konec filtrování výsledků vyhledávání pro Číňany a dokonce zvažuje i odchod z tamního trhu. Podle ceny akcií Google to ale na investory moc nezapůsobilo.

Možná je to pomalou komunistickou mašinérií, možná si na tenhle zátah tamní úřady vzpomněly až nyní, v každém případě je to jen kapka v moři, navíc nabízené nástroje z webu Black Hawku jsou k dispozici i jinde a samotní čínští hackeři mají většinou servery v zahraničí, na ně tedy ani čínská vláda nemůže. V každém případě je to ale možnost, jak může dát Čína okázale najevo, že i u nich se proti hackerům bojuje.

Zdroje: 

Diskuse ke článku V Číně zavřeli hackerský web a pár lidí k tomu

Úterý, 9 Únor 2010 - 13:34 | ZOLLINO | Trebalo taketo nieco vyrobit a isto iste takychto...

Zobrazit diskusi