Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

V databázích se objevují vzorky desktopového APU Renoir

Posledním klíčovým produktem postaveným na architektuře Zen 2, který ještě není na trhu, je desktopová verze 7nm osmijádrového APU Renoir

Desktopový Renoir se očekával v době Computexu, tedy ohlášení zhruba začátkem června s vydáním a dostupností do měsíce. Korespondovalo to i s finálním plánem vydání desek vybavených novým čipsetem B550, který AMD tento týden oficiálně potvrdila - k jejich vydání dojde 16. června, asi tři týdny po Ryzenech 3 3000:

Jenže o APU Renoir pro desktop zatím žádná oficiální zmínka nepadla, takže zůstává nejasné, zda půjde do světa společně s deskami, nebo jej postihla epidemie koronaviru, která způsobila odklad některých produktů. Některé provozy se v Číně na týdny zavřely a skluz vydání produktů, které jsou na nich závislé, může podle charakteru daného zboží či služeb nabrat týdny až měsíce (výraznější odklady se týkají spíše budoucích technologií polovodičové výroby).

Přestože nejsou žádné oficiální informace, online databáze leccos naznačují. V posledních dne v nich byly zachycené dva produkty, které se tváří jako vzorky AM4 verze APU Renoir:

První se všiml leaker momomo_us a jde o čtyřjádrový osmivláknový procesor se základním taktem 3,4 a boostem 3,7 GHz, jehož kódové značení indikuje produkt pro desktop (socket AM4). V tuto chvíli samozřejmě nelze poznat, zda jde o nějaký low-endový Ryzen 3, jehož takty zůstanou, jaké jsou, nebo jde o vzorek se záměrně sníženými frekvencemi, na kterém AMD zkouší, že projde testem a chová se standardně, ale je po stránce výkonu omezen, aby nedošlo k prozrazení finálního výkonu dříve, než je nutné.

Toto čtyřjádro / osmivlákno běží na výrazně nižším taktu než modely generace Picasso. Stávající Ryzen 5 3400G (4/8) má nastavených 3,7 / 4,3 GHz, Ryzen 3 3200G (4/4) 3,6 / 4,0 GHz. Přesto vzorek podtaktovaného Renoiru nijak extrémně nezaostává. V jednovláknovém skóre je Picasso / Ryzen 5 3400G o 14 % rychlejší, ve čtyřvláknové o 16 % rychlejší, v osmivláknovém o pouhé procento rychlejší. U nižšího modelu, Picasso / Ryzen 3 3200G, je srovnání poněkud rozevlátější, protože jde o čtyřjádrový / čtyřvláknový procesor, na rozdíl od vzorku Picasso s osmi vlákny: Ryzen 3 3200G je oproti vzorku Renoir o 6 % rychlejší v jednovláknové zátěži, o 21 % rychlejší ve čtyřvláknové zátěži, ale v osmivláknové je rychlejší Renoir o 49 %.

S ohledem na výkon při využití čtyř vláken lze usuzovat běh na skutečně základním taktu (bez boostu), což by mohlo značit omezené TDP, tedy nikoli 65W jako u srovnávaných modelů Picasso, ale spíše 35-45W. Nebo zkrátka vzorek, který má vícejádrový boost vypnutý.

Druhého záznamu si všiml leaker _rogame. Tentokrát máme k dispozici méně údajů, takže je potřeba k vyvození nějakých závěrů zapojit logiku. Dozvídáme se pouze, že vzorek s kódovým označením AMD Arctic dosahuje základního taktu 3000 MHz pro CPU, taktu 1200 MHz pro GPU a paměti běží na efektivních DDR4-3200. _rogame tyto hodnoty doplňuje komentářem, že tento vzorek vykazuje procesorový výkon v rozmezí mobilních Ryzen 7 4700U a Ryzen 5 4600U (to znamená mezi modely v konfiguraci 6/12 a 8/8) a výkonu GPU nižšího než u mobilních Renoir s 6 CU (tj. 384 stream-procesorů).

Dedukcí se můžeme dopracovat ke dvěma důvodům, proč by mělo jít o vzorek desktopového APU Renoir. Že vůbec jde o APU, je jasné z údajů o integrované grafice a že jde o více než čtyřjádro, je zjevné z výkonnostních výsledků. Ony dva důvody, proč by mělo jít o vzorek desktopového produktu jsou prostě ty, že mobilní modely už byly vydané a nemá smysl, aby se nyní AMD zaobírala mobilními podtaktovanými vzorky a za druhé, že právě kombinace vyššího procesorového a nižšího grafického výkonu je typická pro desktopová APU (oproti tomu mobilní jsou vyvážena směrem ke grafickému výkonu).

Vzorek označený jako AMD Arctic by mohl být šestijádro s dvanácti vlákny doplněné 320-384 aktivními stream-procesory. Což by poukazovalo na nějaký Ryzen 5. Od desktopové generace APU Renoir se očekává, že oproti Raven Ridge a Picasso neskončí pouze v řadách Ryzen 3 a Ryzen 5, ale díky možnosti až osmijádrové konfigurace rozšíří AMD působnost APU i do segmentu Ryzen 7.

Tagy: 

Diskuse ke článku V databázích se objevují vzorky desktopového APU Renoir

Pondělí, 27 Duben 2020 - 16:24 | Gath G | Dejte vědět! ;)
Pondělí, 27 Duben 2020 - 11:05 | no-X | No, rád viděl… :-) Takhle, já na ně nečekám, ale...
Pondělí, 27 Duben 2020 - 09:45 | Jon Snih | no-X: Začínám si myslet, že ta APU nakonec jsou...
Pondělí, 27 Duben 2020 - 08:50 | Akly | :-) *thumb up*
Pondělí, 27 Duben 2020 - 08:32 | Tomas A | Hlavne aby to fungovalo v Asrock Deskmini A300 a...

Zobrazit diskusi