Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k V důsledku epidemie opět roste popularita Folding@Home, přidat se může každý

Taky jsem začal, přijde mi to jako dobrej nápad, ale asi bych víc ocenil, kdyby na to vrhli všechny existující superpočítače, protože je to teď objektivně věc, která lidstvo tlačí asi nejvíc (ne úmrtností, spíš možností vyčerpání kapacit zdravotní péče).
btw, je docela vtipný, že dneska je rozdíl mezi herní grafickou kartou (GTX 1080 - 8.8TFLOPS) a superpočítačem (https://en.wikipedia.org/wiki/ASCI_White - 7.2TFLOPS) je jen necelých dvacet let :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, drobny problem je v tom, ze jim dosli... tentononc. Proste dosli.

https://foldingforum.org/viewtopic.php?f=24&t=32424

Ja FAH posledne roky obcas poustel, prijde mi to daleko smysluplnejsi nez projekty typu SETI (ale to je osobni nazor).

Ted jsem FAH pustil znova, a pise mi "No WUs available" na kazdej server...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

It looks like a large cloud provider offered its GPU array to the FAH CoVID-19 project, causing the system to run dry of workunits. The FAH team spun up another server, but WU generation is higher priority than WU distribution for now.

https://twitter.com/IanCutress/status/1239527084449464325

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To porovnání máš špatně. Výkon všech superpočítačů se VŽDY uvádí ve FP64 (tj. s 2 násobnou přesností). Konkrétně Nvidia toto na svých kartách pro hráče výrazně omezuje (více než AMD), aby mohla prodávat draze svou profi řadu. Běžně je to v poměru1:32 k FP32 výpočtům. Tudíž ona GTX1080 má ve FP64 pouze 0,277TFLOPS https://www.techpowerup.com/gpu-specs/geforce-gtx-1080.c2839

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

aha, nevěděl jsem, díky!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Výkon všech superpočítačů se VŽDY uvádí ve FP64“

Nanejvýš „obvykle“. Jsou superpočítače, jejichž akcelerátory vůbec FP64 nepodporují. Jak by se pak jejich výkon uváděl? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, píšu to dobře. Všechny významné superpočítače (sleduji to od konce 80.let minulého století) vždy počítaly ve FP s dvojnásobnou přesností. V žebříčku TOP500 top500.org je to řazeno v TFLOPS pouze dle této hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Všechny významné superpočítače (sleduji to od konce 80.let minulého století) vždy počítaly ve FP s dvojnásobnou přesností.“

Tak takové tvrzení už je holý nesmysl. Například superpočítače určené pro AI inference používají formáty jako Int4, Int8 a Int16. FP64 (krom procesorů) mnohdy nepodporují vůbec. Jejich výkon se neuvádí v FP64 (T)FLOPS ale v (T)OPS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

opakuji, v žebříčku TOP500 superpočítačů světa se u všech vždy uvádí pořadí dle výpočtů v FP64

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to nesmysl, je to pravda. jadole píše o top500.org a to se řadí opravdu dle FP64, viz:
http://www.netlib.org/utk/people/JackDongarra/faq-linpack.html#_Toc27885713
konkrétně pro top500.org se počítá HPL:
http://www.netlib.org/benchmark/hpl/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autoři stránky top500.org se v tom zřejmě sami nevyznají, v textu posledního update si pletou tera a petaflops...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud jsem měl procák, který ve své době za to stál, taky jsem nechával počítat F@H, následně pak World Community Grid. Kdo nezná, může se podívat - https://www.worldcommunitygrid.org
Je tam hromada projektů od čísté vody, čistého ovzduší, léčení nemocí až po teoretickou matematiku. Jde nastavit kterou sféru chcete počítat případně přímo který projekt (jestli si to dobře pamatuju a něco se nezměnilo), kolik tomu dáte výkonu a když dojdou výpočetní bloky daného projektu - plynule přejdete na jiný (nebo spíš většinou stroj počítá víc věci najednou).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

WCG mi bezi izolovan na routeru. Je to relativne slabej procak, nicmene router mam stejne zaplej 24/7 a rozdil ve spotrebe je minimalni, tak proc ne...

Pousteni na desktopu na delsi dobu jsem kdysi delal, kdyz jsem byl jeste student a/nebo v podnajme s fixni platbou elektriky :) Ted uz jen zridka, na otestovani hardwaru, pripadne zahrati mistnosti v zime :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja byl kdysi taky optimista a pocital.Dnes uz ne.Nevidim co se deje s vysledky.Stanford neco spocita a preda svetu nebo proda?Patentuje vysledek a zdarma preda svetu kdyz je placen z dobrovolnych prispevku?
Nebo konkretne tento projekt preda-proda spratelene farmaceuticke firme ktera lek-vakcinu vyrobi tak abych trvale nevylecila ale abych ji byl nucen kupovat opakovane?
Nevim ale rozhodne si nedelam iluze tak uz nepocitam.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

WCG to dělá (dělalo) tak, že výsledky výpočtů byly public a kdokoli je mohl vzít a postavit na tom vlastní "výrobek", který pak byl samozřejmě placený. Přišlo a přijde mi to OK. Lidi poskytnou výkon na nalezení teoreticky ideální cesty a firma pak na tom zkusí něco "postavit" a následně to zmonetizuje. Musí do toho totiž vložit ještě hromadu dalšího úsilí a prostředků. A nikdo jim negarantuje že výsledky z výpočtů někam povedou - jsou to prostě jen vypočtené nejlepší možnosti podle daných kritérií.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Nevidim co se deje s vysledky

A zkousel sis to dohledat ?

> lek-vakcinu vyrobi tak abych trvale nevylecila

Lek lze vyrobit tak, ze leci priznaky, nebo tak ze vyleci skutecne chorobu - presneji tu "instanci" kterou mas.
Nicmene ani vakciny ani leky nelze vyrobit tak, ze budou fungovat donekonecna. Virusy (i bakterie) se geneticky meni, a velice rychle (proti lidem). Muzes se vztekat ale nic s tim nenadelas. Treba i vecicka zvana Penicilin, presto ze sto let fungovala, uz prestava fungovat. Rozcilovat se nad tim, je jako se rozcilovat se ze nelze vypocitat posledni cislici v Pi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomenuvši si na svůj "původní výcvik" si dovolím drobnou knihkupeckou "vložku" - omluvte mě...

Teď jsem se zadíval na Čapkovu "Bílou nemoc" (The white plague 1937) a krom obdivu ze statečnosti k tomuto člověku to napsat (a herců zahrát) v době těsně před Hitlerem mě zaujala ještě jedna věc. Scéna z počátku filmu.

Pan profesor provádí mediky a doktory oddělením nemocných:
"Vidíte? Malá bílá skvrna někde na povrchu těla, chladná a naprosto necitlivá - proto se té nemoci taky říká Bílá nemoc. Ale my jí odborně jmenujeme Changova nemoc, čili Morgus Changi, podle doktora Changa, který jí první popsal na několika případech v Pekingském špitále. Je to nákaza, která hrozí stát se pandemií a zachvátit prostě celý svět..."

https://www.csfd.cz/film/4039-bila-nemoc/prehled/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

... jojo jeste tu susim ATI X1900XTX ... primo by ATI ( vlastnorucni dovoz z Kanady-USA) ( http://sarenna.sweb.cz/HPIM0289.jpg )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se na starý kolene začal učit cizí řeč, sice je to k hovnu, bo se využití nedožiju, ale aspoň je sranda, Už umím první větu....Bééé,bééé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, jakmile je nějaký důvod vytáhnout z oveček jejich výkon (a náklady na elektřinu), hned to amík pod nějakou bohulibou záminkou podchytí. Aby něco vypočítal, případně vynalezl, aby to pak za miliardy prodal ovečkám nazpátek.
Stejně jako s tím dítětem a "práškem na nemoc" za 50 milionů korun z USA.
Ještě jsem neviděl žádnej folding projekt, kterej by měl nějaký hmatatelný výsledek, který by přinesl lidstvu na oplátku "zadarmo" lepší život.
Takže na ně z vysoka...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Když tak projíždim komenty, přijde mi že Češi fakt neudělaji nic jen tak bez zisku. To jsme takoví sobci ? Tolika lidem nevadí po nocích (někteří nonstop) nechat zaplý počítače a krást torrenty, prosedět zbytečně u počítačů hodiny na FB, ale jak mam poskytnout svuj počítač zadarmo pro dobrý účely, už se každej vzteká. Já si myslim že kdyby každej z nás "daroval" hodinu denně na tyhle výpočty, možná by to vliv mělo. To nemůže nikdo poznat ani na účtu za elektriku, ani na opotřebení HW. Jako bonus si malinko přitopíme počítačem a uberem si kamna :-) Já osobně rád udělam něco, co může mít smysl. Ale je to jen muj názor... Zlobte se jak chcete. Je mi to jedno :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jn altruismus se moc nenosi v dnesni dobe.
Ja uz zamestnavam muj 1800X + RVII a asi vytahnu z vitriny 290X a nakopnu ji taky :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím, že by se altruismus měl v jakékoliv době nosit, jedná se filosoficky o sebeobětování, které v důsledku nevede k ničemu jinému, než k popření vlastního života, tudíž iniciaci vlastní smrti.
Opakem je racionální egoismus, díky kterému si dovedu vysvětlit i svou participaci na F@H: dávám elektřinu ze svých peněz na vývoj a výzkum nějakého vědeckého poznatku, který mi může sloužit někdy v budoucnu (vyvinutá vakcína). Proto to není altruismus, ale čistě kapitalistický čin plně v souladu s životem a sledováním vlastního štěstí, za které se nikdo nemusíme stydět, ba naopak.
Škoda, že společnost nikdy nepochopila správně pojmy sobectví a altruismus. Díky tomu jsme v takovém morálním marasmu a věčných ambivalencí. Doporučená literatura: Ayn Rand.
Mimochodem: F@H je docela dobrý nástroj na otestování stability, můj komp se z nějakého důvodu ve vytížení hroutí, asi prach v radiátorech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mne nenapadlo divat se na to takhle ale souhlasim.Knizku si zkusim nekde najit.
Pokud jde o pady tak mne je uz delsi dobu asi zpusobovali drivery nebo ten novy adrenalin vzhled.Vratil jsem se k listopadovym a zatim klid.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já měl nesprávně přetaktovaný 8600K a zapomněl jsem na to, takže jsem se díky zátěžovému výpočtu zase vrátil na tovární hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas open-source linux, kterej pouziva takovy pravni koncept, ze vsechno co postavis na linuxu musi byt taky open-source. A pak mas BSD, ktery rika, ze si to pouzij jak chces a klidne na tom vydelavej.

Oboji funguje ruzne ve svete a na zdejsi diskuzi vidim akorat to, ze tu lidi maji vic v oblibe ten smer, ktery razi linux a ja to mam nakonec stejne.
Chcete, abych vam neco pocital? OK ale vysledek bude taky otevreny. Jinak si pocitejte sami. Fakt tam nevidim jediny naznak pozadavku na podil ze zisku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdy stačí 5 minut googlení a člověk se všechno dozví :-)

To oddělení Stanford University je non-profit a normálně svoje výsledky publikuje + na žádost se s dalšími týmy dělí i o surová data, takže v tomto příměru je to podle mne blíž spíš na ten Linux než BSD (řeším podobenství, neporovnávám reálné GPL a BSD licence).

Odpověď z FAQ na to, co se s výsledky dělá: https://foldingathome.org/support/faq/project-details/#who-owns-the-resu...
Seznam vydaných paperů z projektů, které byly počítány lidmi na jejich obyčejných strojích: https://foldingathome.org/papers-results/

Za sebe musím přidat, že mám radost, když mi už ani na CPU nechodí žádná práce. Jestli mi tady jel počítač přes víkend ve dne v noci, výsledný projekt přispěje k urychlení vývoje léku nebo vakcíny o týdny nebo měsíce a díky tomu umře o pár lidí míň, úplně mi to stačí. Kdybych chtěl být vidět v titulkách, přispěju na nějakou hru na Kickstarteru nebo Patreonu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že aplikace Folding Home pro výpočty SARS nestíhá generovat úkoly a to dost fatálně, nebo jen generuje pro CPU atp. A obdobný projekt Rosetta pod BOINC vůbec nepodporuje GPU výpočty.
Jinak s kamarádem jsme před pár lety zapojili do projektu astronomických výpočtů MilkyWay větší počet GPU (výkon ve výpočtech s 2 násobnou přesností FP64 tehdy byl přes 40TFLOPS, v obyčejných FP32 kolem 200TFLOPS) a byli jsme v celosvětovém žebříčku čtvrtí asi z 2 miliónů zapojených uživatelů.) Sponzorovali jsme to pár desítkami tisíc Kč na poplatcích za elektřinu. Mohli bychom nyní zapojit i ještě vyšší výkon, ale zatím nemám moc ve funkčnost projektu důvěru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koukám, že na tom makaj pořádné stroje. Každopádně jestli konkrétně tenhle projekt přispěje celkovému výzkumu... kdo ví.
https://www.zive.cz/clanky/nejvykonnejsi-superpocitac-sveta-se-zapojil-d... (200 petaFLOPS)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady ale nejde o to něco udělat "zdarma" (přispět) - s tím já problém nemám. Mám problém s tím, že něco počítám, ale jistotu, že to je to co si myslím, nemám.

Je to podobné, jako posílat peníze random neziskovkám v dobré víře, že ty peníze někomu prospějí. Pak člověk zjistí, že >80% příjmů propálí na svou činnost (čest výjimkám). Daleko účinnější je pomáhat osobně, ale to je už trochu větší fuška, než poslat pár tisíc random neziskovce, nebo propálit trochu elektřiny. Nikomu nic nenutím a ani nikoho nechci napadat (proto používám pojem random neziskovka místo abych konkrétně jmenoval), ale tak to prostě je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

První věc co mě napadla. V dnešní době virů, ransonwarů, podvodů všeho druhu věřte tomu, že výkon není spotřebován na těžbu bitcoinů. Není to o sobectví, ale o tom, těmhle projektům věřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl sem si, budu užitečnej, je to prověřená platforma, zkusím to...
Tak jsem to zkusmo nainstaloval – tvl, nastavení na „medium“ mi roztočilo větráky na plný kule (Ryzen 5 3600 všechny jádra na 95 – 100 procent), :))) snížil jsem na light, a i tak jel proc. celkově na 40 procent, takže jsem hned smáznul a fertyk ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi budou doma počítat vakcínu, zatímco na gigantických superpočítačích a sítích jedou vlády triliontou simulaci výbuchu vodíkové pumy. Smutný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Holt každý počítá, co ho nejvíc zajímá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Holt bude rychle třeba přehodnotit priority, než bude pozdě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

funguje to vubec nekomu? zkousim to uz par dni a vzdy to jen sem tam provede napr. 1 cyklus za 5 hodin...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám to taky tak, odpoledne po práci to zapnu na domácím počítači a do večera to v souhrnu třeba hodinu odpracuje - počítač mi ale stejně jede z dalších důvodů a výpočty to neomezují, takže mi to nevadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.