Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

V jakém zdraví přežívá pandemii síť Bitcoin?

Kryptoměna bitcoin během globální pandemie koronaviru zažívá renesanci. Její cena dosáhla až 12 000 USD. Nicméně zanechme nyní dolarů a procent a podívejme se raději na samotnou síť. Jak se jí daří a jak je využívaná?

Analytické společnosti Glassnode a CryptoCompare na sociální síti Twitter pravidelně sdružují zajímavé statistiky, které nám pomůžou poodhalit tajemství BTC skrývající se za záclonou amerického dolaru. Podíváme se na to, jak se daří tradičnímu tvrdému jádru nadšenců, jak se chovali v posledním měsíci těžaři a jestli mají o technologii zájem i nováčci.

Objem držený malými investory roste

Zdraví sítě se skládá z několika klíčových metrik. Jednou z ní je i to, jak moc velký podíl na celém trhu mají malí investoři. Právě malé adresy, které drží do 10 BTC (zhruba 110 000 USD), jsou pověstnou střední třídou.

Pokud se velryby tříští do malých rybek, znamená to, že se síť využívá a že se decentralizuje i z pohledu rozdělení bohatství. Ačkoliv velryby jsou tradičně považovány za investory a obchodníky, tak malé adresy se připisují páteři ekosystému a uživatelům kryptoměn.

Ano, samozřejmě díky anonymní nátuře kryptoměn existuje odchylka v podobě velryb, které jsou rozdělené do více adres. Nicméně podle Glassnode je minimální.

Počet každý den vytvořených adres je na úrovni roku 2017

Skupina CryptoCompare včera přišla se statistikou, která ukazuje na velký počet nově vytvořených adres. Čísla se pomalu blíží úrovni konce roku 2017, kdy probíhalo regulérní šílenství spojené s vytrvalou masáží médií a influencerů na sociálních sítích.

5. srpna bylo vytvořeno neskutečných 478 tisíc nových adres. Na první pohled prázdná adresa nic neznamená, nicméně hned den na to bylo aktivních adres 1,2 milionu. Jde o jeden z nejvytíženějších dnů v historii. Do rekordu chybělo pouhých 70 000 aktivních adres. Tím by se překonal i 14. prosinec roku 2017, kdy byla síť na své špičce.

Těžaři nemeškají a střádají

Další statistika je několik dní stará, ale vzhledem k protokolu pro těžbu BTC je stále dostatečně relevantní.

Těžaři neprochází navzdory těžkým podmínkám kapitulací. To je fenomén, kdy společnosti a jednotlivci orientující se na těžbu prodávají více kryptoměny, než sami vytěží. Tím se snaží vykrýt ztrátu.

Těžaři v poslední době naopak mnoho svých tokenů drží. Objem poslaný na směnárny se stále snižuje. To znamená, že těžba je profitabilní a že se vyplatí síť udržovat v chodu. Dále také to, že v její fungování těžaři do budoucna stále věří.

Síť je zdravá a na úrovni roku 2017, ale je to dobře?

Adresy, těžaři i řada dalších indikátorů křičí, že se na pole kryptoměnového ekosystému vrátil entusiasmus. Slavit mohou i obchodníci, kterým se daří lámat jeden rekord za druhým.

Nicméně situace kolem celého projektu se změnila. Poplatky na síti jsou 5,6 amerického dolaru, což je pro účely každodenního používání a mohutné adopce příliš mnoho. Cenový růst a spolu s tím spjatý růst poplatků původnímu plánu vývoje nesvědčí. Z internetových peněz se stává finanční aktivum nebo digitální zlato.

Na druhou stranu je závěrem nutné říct, že na kryptoměnu se nezapomnělo a ač se nestává náhražkou pro žádnou státní měnu, tak může sloužit jako rozumná alternativa těm, kteří ji budou zrovna potřebovat.

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku V jakém zdraví přežívá pandemii síť Bitcoin?

Pátek, 14 Srpen 2020 - 00:57 | to-toto | Jaka alternativa? Pouziva se snad bitcoin jeste...
Úterý, 11 Srpen 2020 - 14:31 | Begy | už jsem to tuším psal. BTC nikdy nebyl a nebude...

Zobrazit diskusi