Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

V prodeji se objevily první Samsung A-die paměti

Nabídku DDR4 pamětí začínají rozšiřovat moduly osazené čipy Samsung A-die. Prozatím to vypadá na mainstreamová řešení orientovaná na kapacitu spíše než na výkon a nízké latence…

Letos na jaře proběhla médii zpráva, podle které měla být ukončena výroba tzv. Samsung B-die pamětí. Ty si získaly oblibu v mezidobí vydání první generace Ryzenů a druhé řady BIOSů, která rozšiřovala podporu pamětí. V tomto období byly jedním z mála řešení, které umožňovalo dosažení vysokých taktovacích frekvencí i bez podpory profilů, která přišla až o několik týdnů později.

Zprávy o ukončení výroby však byly slušně řečeno nepřesné. Zdroj, který patrně nikdo neověřoval, byl ve skutečnosti (již tehdy) rok starý dokument Samsungu. Ten sice hovořil o EOL ve vztahu k B-die pamětem na druhý kvartál 2019; ve skutečnosti se však tato poznámka týkala pouze segmentu, který bychom mohli popsat jako výrobce PC a notebooků. V retail segmentu, který nás zajímá nejvíce, protože na to závisí dostupnost pamětí v obchodech, EOL neuváděl.

Paradoxní je, že většina webů stále ve vztahu k pamětem B-die hovoří o EOL (a s vydáním A-die mají důvod tuto dezinformaci opakovat), ale nijak je nepřekvapuje, že od konce jara až dosud stále vycházejí nové modely DDR4 modulů postavené na Samsung B-die. Naposledy minulý týden G.Skill Trident Z Royal DDR4-4300 a DDR4-4000. To jen pro uvedení situace na pravou míru.

Nyní k A-die. První moduly v prodeji zaregistrovali uživatelé v Německu. Mají značení M378A4G43AB2-CVF a jde o poměrně standardní provedení, které nevyčnívá ani co do výkonu - DDR4-2933 - ani co do latencí - CL21-21-21. Zaujmout ale může kapacitou 32GB na modul, čemuž pomohl tzv. 1z-nm proces, tedy třetí generace 10nm-class výroby. Zvýšení denzity umožnilo snáze zdvojnásobit kapacitu. Každopádně je však jasné, že takovým produktem Samsung nemůže nahradit nabídku postavenou na B-die, které přinejmenším ještě několik kvartálů zůstanou v prodeji.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku V prodeji se objevily první Samsung A-die paměti

Žádné komentáře.