Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ve FreeBSD 13.0 už x86 není jednou z primárních architektur

A ten nový ARMv9 s těmi 2048 bit SVE vektory to nepodporuje?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To by bylo trochu brzo ne? Ukončení větve 13.0-CURRENT bylo dřív, než ARM představil ARMv9. A i tak by to už nedělali. Kromě toho, aarch64 varianta klidně poběží i na ARMv9.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Buď to bude vše pod AArch64 nebo to bude v nové AArch2048 :)

Ty jo tak Alder Lake už v letos na podzim koncem Q3.
A Safíre Rapids s těma šílenýma 65536 bit AMX pro násobení matic už v Q4 letos. Takže Zen 4 jestli bude až Q2 a serverový Q4 nebo později bude mít problém. Jestli Zen 4 pořád bude mít jen 256 bit AVX tak to bude fakt špatné pro AMD.

https://www.svethardware.cz/intelu-unikla-roadmap-o-alder-lake-s-mohou-p...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A bude to používat 0,0001% softwaru... A čekal bych tu diskuzi spíš o FreeBSD.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Každý mobil má akceleraci ML/AI, proto by ty AMX nepodceňoval. Navíc výpočty matic jsou pro superpočítače zásadní věc. Já doufám že AMD překvapí a v Zenu 4 přinese něco lepšího než AVX512 a AMX dohromady.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

> Intelu unikla roadmap...
To uz bude urcite ta beze zmen, do kamene tesana!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Alder uz na podzim??? Fiha! Intel jede, neuveritelne, uz na podzim mozna dozene Zen3. :-p

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen 3 je na tom co se týče IPC podobně jako Tiger Lake. Roket je 5% pod Zen 3, ale to je Ice Lake. Takže Intel je architekturou na úrovni AMD s přimhouřeným okem.

Alder má být 20% nad Tiger Lake, takže spíš těch 25% nad. Takže si dá k snídani Zen 3 a k obědu Zen 4. Navíc Intel bude mít už letos AMX instrukce a AMD přinese AVX512 až v Zenu 4 se zpožděním. To prostě nevypadá vůbec dobře.

Naštěstí většina SW neumí využít ani AVX512, takže většinu obyč serverů to moc neovlivní. Jenže tam je zase prostor pro nějaké levné Army a Risc-v nebo co bude za čínské šmejdy. Prostě AMD nemůže takhle zaostávat moc dlouho.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Neblábol.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, ze AMD narostl hrebinek a ceny novych Ryzenu uz nejsou tak lidove jako tech prvnich, tak budu jen rad, kdyz se tvuj sen o Intelu promeni ve skutecnost, ale zatim je to jen ten sen.

Je pravda, ze AMD moc neumi k hardwaru doplnkove sluzby. Jak je to s AVX512 sice netusim, ale treba takove VCE, tam jsou pozadu, urcite maji co zlepsovat, jen se neshodnem v tom, ze se to da nazvat "zaostavanim".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zaostává jak AMD tak Intel.U AMD se alespoň spekuluje o tom že připravují nějaký ten Arm, ale u intelu není ani to. Když NV "jen tak" oznámí Arm procesor a na něm postavený nejvýkonnější AI superpočítač, když pro své připravované produkty využije dva výkonné Armové procesory - Graviton2 a AmpereAltra, připravuje Arm referenční platformu pro Chromebooky...

Když zvážíš že Samung, Qualcomm a Microsoft připravují svoje Armové procesory pro laptopy a MS intenzivně pracuje na emulaci/překladu pro x86 ve Windows for Arm.
No a samozřejmě je tu Apple který v posledním čtvrtletí navýšil prodeje počítačů n dvojnásobek.

Arm sviští a pomalu a jistě začíná vystrkovat růžky a říká "x86, třes se"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Emulace x86 na Windows/ARM je od začátku (resp. přinejmenším od vydání prvního Surface Pro X). Dokonce funguje bez problémů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

32bit, ne 64 bit
https://www.techrepublic.com/article/windows-on-arm-this-is-how-well-64-...

As Microsoft told us at the time, adding x64 support would be more work; it's taken some time and it's still in progress.

The first Insider versions of x64 emulation came out at the end of 2020. At the time, Hari Pulapaka, principal group program manager of the Windows kernel team, indicated that the final version of 64-bit emulation should run apps as fast or -- thanks to the larger address space available to 64-bit apps and the way 64-bit code uses registries -- faster than 32-bit.

Emulace 64 bitu není stále finální, což je docela brzda. Ale tento týden vyšla třeba finální verze Paralels pro M1 Macy, v geekbenchi dá M1 Air s 8GB paměti stejné skóre jako Dell XPS 13 s i7, za předpokladu že jede ze sítě, pokud jede z baterie tak je ten Dell o třetinu pomalejší než virtualizované Windows for Arm :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem četl že MS už umí i emulaci x86-64. A údajně to má být o 40% rychlejší než 32 bit.

Hergot, aby ta emulace x86 nakonec nebyla rychlejší než nativní arm binárka :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych že AMD teď zaostává úplně nejvíc. Intel má monstrozní AMX které je 65 536 bit maticové a Arm v9 umí volitelně až 2048 bit vektory. To je drsný jak se teď hnuly ledy - přitom AMD nepředstavilo vůbec žádné nové instrukce. Doufám že AMD překvapí a ukáže v Zenu 4 něco lepšího než mají Intel s Armem.

Na gamení bude furt stačit 256 bit vektory, ale asi jde o to, aby AMD neujel vlak v serverech. Navíc lídr trhu se pozná že přináší i nové instrukce a tím přebírá iniciativu. Tohle mi na AMD vadí, protože jdou cestou necháme v tom Intel vykoupat a budeme podporovat co se na trhu chytne. Takto se prostě nemůže chovat firma která má ambice být světovým leaderem a překonat Intel.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ten NV AI superpočítač ale není postavený primárně na ARMu - ARMy tam jsou jenom proto, aby krmily výpočetní GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přesto tam bude Grace a ne Xeony jako třeba v Summitu, není tam ani Epyc tak jako v nově představené DGX stanici. Stejně tak ten AWS, dodají GPU ale Amazon použije své Armové procesory, nebo systémy pro vědecké výpočty s Ampere Altra, NVIDIA do toho dodává DPU a GPU.

Jde ale o to že volí Arm před x86

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marže, brutální marže. Oni jim zůstanou marže z těch ARM CPU v kapse co by jinak putovaly do kapes Intelu nebo AMD. Otázka kolik to bude...... no tak jsem hledal a prý serverový ARM Altra je cca za polovinu peněz co nový AMD Epyc a přitom údajně podobný výkon..... to není zrovna málo peněz

Třeba Google nebo MS by po vzoru Applu taky chtěli vlastní CPU, ale s x86 nemají na výběr a musí dávat miliardy do kapes AMD a Intelu. A jestli ty Army už nejsou takové sračky jako dřív a dokonce budou lepší vektory než x86 tak si koupí licenci a hotovo.

Dříve: Proč cpát miliardy Intelu když můžu mít za polovinu AMD (ikdyž AMD je dnes kolikrát dražší než Intel)

Nyní: Proč cpát miliardy Intelu a AMD když můžu mít za čtvrtinu Arm procák. Nedej bože dokonce si udělat i vlastní custom čip s Armem a NPU na míru jak potřebuji. Třeba AMD žádné NPU nemá a neumí, takže tam je jejich custom divize taky marná. Umí v podstatě dělat jen APU pro konzole a custom čip pro superpočítače neumí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyhruzky, ve kterych ARM prejede x86 procesory pamatuji poslednich 10 let, vetsi znalci rikaji, ze tu jsou jeste dele, ale stale x86 kraluje. Tesim se, az jim ARM zacne poradne slapat na paty.
V serverech to vidim tak, ze mista na trhu je spousta a uzivi se AMD, Intel i nejvetsi vyrobci v ramci ARM segmentu. V desktopu ke zmene z x86 na neco jineho jen tak nedojde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V serverech jsou Army rozšířené, v domácích počítačích to teprve začíná. Macbooky patři v současné době mezi nejprodávanější laptopy na světě, další Apple počítače přijdou a budou nahrazovat i výkonnější stroje. Taky jak Windows for Arm začnou být dostatečně vyladěné a kompatibilní se starými aplikacemi, začnou se těšit větší popularitě. M1 v Apple ukázal výrobcům že je to možné a že o to mají lidé zájem, stejně jako jim to ukázal s iPhonem.

To co je na Armu zajímavé je neskutečná efektivita. Příklad, mám tu iPad, nabitý byl naposled 5. 4., screen on time má za tu dobu něco přes 3 hodiny, nevypínal jsem ho, siri je pořád v pohotovosti a bleskově na "hey siri" zareaguje... pořád mám 25% baterie. 14 dní výdrž na jedno nabití... Neskutečný idle time, i ty M1 v idle vydrží hodně dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Neskutecna efektivita" klesa s vykonem. Az dosahne ARM na vykon highendu v PC svete, bude po efektivite. ;-)

Apple pocitace nahrazuji predevsim starsi Apple pocitace. Apple svet je svuj a do PC sveta moc presah nema. Jiste rozsiruje se, ale to i PC svet, protoze obema roste pocet uzivatelu.

Az zacnou byt Windows for ARM dostatecne vyladene, tak slibuju, ze otevru sampano a napiju se na jejich pocest. :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

https://www.anandtech.com/show/16315/the-ampere-altra-review

Ampere Altra má podobný výkon jako 64 jádrový Epyc rome, někde vede Epyc, někde Altra, má typickou spotřebu 180-220W, tedy o chlup lepší než Epyc a cena jen něco přes 4000 dolarů. Zmiňuje se tam i slabší Graviton2 u kterého je problém že ho Amazon nikomu neprodává a používá pro své cloudy.

Takže to asi k té efektivitě.

Naschvál vyzkoušej zapnout laptop s nějakým AMD nebo Intelem, pracuj na něm pár hodin a zaklapni ho, přijď k němu třeba za 2-3 dny a zase pár hodin pokračuj. Obávám se že za těch pár dní bude vybitý, to se ti u Armového big little nestane.

Jistě že Apple má přesah do světa PC, stejně jako iPhone začal diktovat směr a trendy v mobilních telefonech, může Apple s Arm procesory diktovat směr právě v těch PC, protože jasně ukazují že to jde. Microsoft se svými Surfacy tohle odvětví testuje a dále vyvíjí, Samsung do toho jde také a s pomocí AMD chce vytvořit právě konkurenci pro Apple Silicon, Mediatek se teď spojil s NVIDIA a připravují platformu pro chormebooky a linux, kde bude mimo jiné důraz na herní grafiky.

NVIDIA s Amazonem chystá serverové instance s Graviton2 pro jejich GeForceNow, tzn, předpokládám že mají dohodu i s vývojáři, že budou připravovat binárky heri pro Arm aby to mohlo běžet právě v cloudovém prostředí GFN

Ber to tak, že když máš dnes třeba chytrý monitor, tak vezmeš mobil, klikneš tam na jednu ikonku a voilá, na monitoru máš obraz, desktopové rozhraní, když máš připojenou klávesnici a myš, funguješ s tím jako s normálním počítačem a mobil máš klidně dál v kapse. Když nemáš chytrý monitor tak holt musíš připojit mobil USB-C kabelem a musíš mít telefon který podporuje DP Alt mode. To jsou všechny iPhony, Galaxy S a některé další vlajky jiných výrobců.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Krasny sny. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Když "zaklapnu" svůj Surface s Intelem, taky vydrží několik dnů. Paradoxně déle než Surface s ARMem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple nema presah do sveta PC. Pokud by se Applu aspon podarilo portovat Steam s celou jeho knihovnou, tak by mel sanci, ale to proste dost dobre nejde. Wine se snazi o portovani win API na Linux leta a pres relativne dobry vysledky to porad neni pro vetsinoveho uzivatele pouzitelne do te miry aby opustil svet WIN. To same je s Applem s tim ze by vetsinovy uzivatel musel jeste zahodit stavajici plne dostatecny HW a koupit predrazenej HW od Applu.
PC maj oproti Applu AAA hry, vpodstate vsechny (konzolove exluzivity jsou vetsinou pozdeji portovany) to Apple nema. Pak jsou tu ruzne pracovni nastroje ktere Apple take nema. A to je ten zasadni rozdil mezi Apple a PC, rozdilnej software. PC ma hry a pracovni nastroje a Apple ma multimedia (PC ma take plne pouzitelna mutlimedia, ale jelikoz jsou umelci trubky tak je na PC neumi pouzivat) Konzumaci obsahu ve forme webu umi dneska i lednicka s prackou, takze tam uz nic navic Apple nemuze nabidnout.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ceny ryzenu se od prvni generace zmenily v rozsahu 50$ u srovnatelnych modelu.
Konkretne Ryzen 7 1800X sel na trh za 499$. Ryzen 7 5800X za 449$. Ryzen 5 1600X sel na trh za 249$. Ryzen 5 5600X za 299$.
To znamena 8 jadro od prvni generace o 50$ dolu. 6 jadro o 50$ nahoru. Ve vysledku +-1100 kc neni za skoro 4 roky zadny vyznamny rozdil a zadny "narostl hrebinek" se nekona.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale vezměme Ryzen 5 3600, bestseller AMD,který se propadal cenou běžně pod 5 tisíc, Ryzen 5 5600X je tu s cenou konstantně přes 8 tisíc a díky tomu ty Ryzeny 3600 vyrostly cenou nad 5 tisíc a najednou proti tomu stojí Intel s podobně výkonnými i5 s cenami 3700-4500.

Ryzen 5600X tak reálně stojí o cca 50% více než Ryzen 3600 a dvojnásob toho co i5, i když jsou ty procesory slabší, tak rozhodně nejsou zdaleka tak slabé jaký je rozdíl ceny. AMD prostě vstoupilo do vod prémiových cen a prémiových produktů a ten kdo hledá dobrou value kouká po Intelu alternativně po starších AMD procesorech.

Takže ano AMD narostl hřebínek a oprávněně, mají v desktopovém trhu to nejlepší a také si za to nechají jako nejlepší zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je snad 3600 prvni generace ryzenu ? Ne neni. Tak se laskave ty trolle priste koukni co sem psal a na co sem odpovidal. Nemusis pak vyzvracet dalsi zbytecny nesouvisejici prispevek. Do ktereho sis jako obyvkle vzal to co se ti hodi, aby si opet prezentoval tvoje pokroucene vnimani reality.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebo treba Ryzen 3800X - 10.000 Kc, Ryzen 5800X - 12.000 Kc.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napsal si: "AMD narostl hrebinek a ceny novych Ryzenu uz nejsou tak lidove jako tech prvnich". Je snad 3800x prvni generace ? Neni ty vole. A zmena ceny mezi 3800x a 5800x odpovida narustu vykonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FreeBSD je prostě živý systém, který správně sleduje trendy, ale ani ne moc progresivisticky, jsou spíše zdravě konzervativní. Přesunutí x86 z primární úrovně není nic divného, bylo to na místě už dávno. Aarch64 je co do počtu dávno primární architektura - započítají-li se mobily a všemožné placky a krabičky.

Ohledně zázračného znovuvzkříšení Intelu, na to nevěřím. Intel je příliš velký megakorporát, příliš spojený s Deep State, a navíc příliš prohnilý do základů, než aby se vzchopil až tak jednoduše - vydáním Alder Lake. Dokud budou jezera, zálivy a jeskyně, tak je to známka blízké nesmrti - zombie stavu. Nějaké AMX jsou sice výpočetně krásné, ale pro koho? Trh superpočítačů je zlomkem spotřeby. Většinu dělají obyčejné virtualizační farmy, kde běží tupé 20 let stejné LAMP weby a jiné zasraralé věci, které neslyšely nikdy ani o AVX jako takovém...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Primární je v segmentu, kde je relevantní *BSD, AMD64.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem to obecně, mezi UNIX-like operačními systémy, kde FreeBSD konkuruje. Aarch64 je i ve FreeBSD silně na vzestupu, díky různým embedded a bezpečnostním řešením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.