Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Velká Navi prý ponese 128MB Inifinity Cache

Ja by som skor privital infinity pool.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě je to nějaká dezinterpretace.
OT - ve WSJ a třeba na ZeroHedge se píše, že Nvidia skutečně míří ke koupi ARM od Softbank za cca 40 miliard $. Jestli k tomu opravdu dojde, ARM se dostane pod přímou kontrolu USA a vypukne tažení proti všem výrobcům a uživatelům ARM procesorů, kteří se USA nelíbí... To by bylo úplné zemětřesení...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na druhej strane všetko su to americke firmy a Čina si už vyvija vlasne CPU aj GPU. O par rokov to bude rozdelene tak, že či si kupime hardware od USA alebo od činy. Ale USA určite na to vymysli sankcie, tak že forever USA :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za pár let se budou USA zmítat v občanské válce a na nějaké sankce nebudou mít ani pomyšlení.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A Číně snad občanská válka nehrozí?
Myslím, že ještě víc.

Jsem hodně zvědav, jak si povedou nové GPU Nvidie i AMD v reálných testech, věřím, že když Nvidia nasadila takové ceny, tak i AMD grafiky budou dost dobré.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

amd si nemůže dovolit zdražovat a musí minimálně kopírovat ceny nvidie, já jenom doufám, že spotřebu bude mít lepší amd než nvidie u ampere. Protože, aby 2060S měla spotřebu podobnou jako pascal 1080 a měla podobný výkon je fakt divný. Tímhle tempem za 2 roky budem kupovat mainstream s 200+W příkonem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však 2060S je jen vylepšený 16nm proces na kterém stál pascal. V kombinovaném výkonu RT+DLSS tu 1080 smete.

Zvyšování rasterizačního výkonu o výrazný kus dopředu není možné se zachováním nebo snižováním spotřeby, když současné výrobní procesy neposkytují takový přínos. A to bylo taky pointou turingů, měly přinášet výkon jiným způsobem než rasterizací. A to se daří. DLSS nakopne výkon a na spotřebě to znát nejde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V USA už občanská válka je

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je pro ARM architekturu a její rozšíření velký malér, obávám se. Protože pokud USA předvedou podobné kejkle, jako nyní s Huawei a dalšími čínskými firmami, a budou určovat, kdo a kam může prodávat kdejaký bazmek s ARM jádrem, tak výsledkem bude pohřbení ARM architektury a její nahrazení něčím jiným, co je skutečně volné a otevřené - třeba MIPS, SPARC, RISC-V...
Všechno k tomu směřovalo už pár měsíců, protože "trhy" (Washington) už pár měsíců celkem zběsile útočily po Softbank všemi možnými způsoby a nyní se tedy ukázal pravý důvod - tím bylo vlastnictví ARM.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím v tom velký rozdíl oproti současnému stavu, i doposud pokud došlo na lámání chleba tak ARM byl na straně USA.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdil proti soucasnemu stavu je ten, ze Softbank je bezejmenna konglomerace firem, ktera nijak nekonkuruje technologickym firmam jako treba Apple, AMD, Intel atd. Kdezto Nvidia je prima konkurence.

Je uplne fuk, jak se k tomu postavi vlada USA. Podstatne je, jak se k tomu postavi ty konkurencni firmy. Tipuju ze 1) vetsina velkych hracu (Apple Samsung atd) ma licence ktere jim umozni fungovat dal alespon na ~10 let, a 2) tem kteri nvidi nekonkuruji (vyrobci ruznych embedded systemu) to muze bejt jedno. Nicmene dlouhodobe se ti velci hraci (kteri soucasne konkuruji Nvidii) presunou z ARMu na neco jineho, protoze byt zavisly na vyrobku/designu prime konkurence je nesmirna blbost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ano, s tím že není rozdíl jsem reagoval na ten komentář na téma vláda USA a Huawei.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ono to tak špatné nemusí být
1) nvidia by se mohla pokusit vyvíjet velké desktopové čipy a udělat si svůj destkop/laptop/konzoli
2) je dost pravděpodobný, že nvidia bude utahovat šrouby s licencema, je otázka jak se k tomu postaví samsung a spol.
3) žádná technologická firma se nemůže zakonzervovat jako to udělal intel, kdo měl i5ku od sandy ten mohl být v klidu min. 7 let korporáty prodloužili výměnu hw z 3 let na 4,5 roku, protože nikdo neměl důvod kupovat nové produkty, jediné na čem intel opravdu vydělávat byl enterprise segment, kde ty xeony byli fakt drahý na to co uměli
4) to, že čína si bude dělat úplně vše je už jasný všem, že začíná zase studená válka mezi západem a čínou je taky jasný, naštěstí to vypadá, že se bude odehrávat na technologickém poli s telefonem v ruce :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'protože "trhy" (Washington) už pár měsíců celkem zběsile útočily po Softbank všemi možnými způsoby'

?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No neviem či si nVidia nezobrala priveľké sústo..aby to dokázali ustáť ak začnú horšie časy (väčšia konkurencia, nižší zisk)...možno snáď teraz vydajú konečne poriadny procesor pre nový Shield...lebo tá súčasná Tegra X1 je tu už do roku 2015 a Tegra X2 v nedohľadne...chcelo by to niečo na 8nm a kupujem to.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že tým nVidia zlikviduje/výraze spomalí AMD v HPC

6. 5. 2014
Je sice pravda, že již nově uvedená generace SoC Beema a Mullins disponuje obojím (zároveň), ale ARM procesor slouží výhradně jako bezpečností koprocesor, ne jako univerzální výpočetní jednotka.
https://diit.cz/clanek/amd-k12-podporuje-x86-i-arm

A práve to PSP

Vega integruje hardwarový bezpečnostní procesor
31. 7. 2017
Procesory Epyc přinesly jako naprostou novinku v x86 světě hardwarové šifrování paměti. Ani nové grafické čipy nebudou v zabezpečení zaostávat, přinášejí integrovaný hardwarový bezpečnostní procesor.
https://diit.cz/clanek/vega-integruje-hardwarovy-bezpecnostni-procesor

AMD také neotevře svůj Secure Processor
26. 7. 2017
Stejně jako Intel u svého Management Engine, ani AMD nehodlá otevřít systém světu a věří, že uzavřený počítač v počítači je bezpečnější cestou.

AMD svoji obdobu nazývá Secure Processor (A tam je ten ARM Cortex A5- pred tým sa to volalo AMd Platform Security Processor =PSP)

A bez toho sa AMD na HPC GPU nemôže presadiť a prestavať to na RISC V by stálo AMD peniaze aj čas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak černě bych to neviděl, AMD má určitě licenci zaplacenou na několik let dopředu nebo dokonce trvale koupenou a u PSP asi nebude třeba příliš často upgradovat na novou verzi jádra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

lenže licencia = povolenie na použitie nehomotného vlastníctva inej osoby je udeľovaná a finančná náhrada autorovi/vydavateľovi je len jednou z predpokladaných podmienok platnosti licencie. A povolenie (licenciu) je možné zrušiť kedykoľvek... Ak bolo pred tým napr. finančné plnenie tak ho musí nVidia vrátiť to plnenie..

Tomu rušeniu ale môžu zabrániť protimonopolné úrady pri stanovení podmienok za akých kúpu/spojenie dovolia. A o to povolenie len budú žiadať a ak ho nezískajú, tak prevod bude neplatný.

A to schválenie musia urobiť úrady v sídle firmy, ktorá je kupovaná, v sidle kupujúcej firmy a príslušné úrady štátov alebo spoločenstiev štátov, kde má jedna z firiem dominantný podiel alebo spojením/ kúpou vznikne firna s dominatným ale vyznamným podielom na trhu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kto vie kde ta cache je, možno na samostatnom čipe ako u ZEN CPU :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tiež mi to pripadá, že stou infinity cache je to náramne podobné s Epyc procesormi postavenými na Zen2 (čiplety + IO čip)..a podobnosť asi nebude čisto náhodná...ak bude použitá pri RDNA2, tak to bude isto predpríprava na RDNA3 a ich multičipový dizajn (možno už teraz prídu s čipletovým dizajnom a opäť využijú kapacity 7nm TSMC aj 12nm+ u Global Foundries) ...takto sa dajú otestovať techniky, ktoré pri single čip prinesú nejaké výhody (nové prístupy + bude stačiť 256bit radič DDR6), ale u multičipového dizajnu budú kriticky dôležité pre komunikáciu medzi čipmi a synchronizáciu spracovávania a preto bude potrebné aby boli vyladené k dokonalosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A taky člověka určitě napadne, že to bude rychlá cache pro RT výpočty (jednotná nebo rozházená po čipu)... uvidíme, co Lisa vytáhne z trouby ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ujo veDDla písal niečo o pokročilej správe pamäte

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.