Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ventoy: #1 Vytváříme flashku plnou instalačních obrazů operačních systémů

Jedna z nejlepších věcí za poslední desetiletí, používám dlouho a často :-) A nejlepší je, že funguje jak na nových, tak starých strojích sotva podporující boot z USB.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze to nepodporuje legacy bios boot image, ale len UEFI. ale inak vyborna vec.. predtym som pouzival https://www.sarducd.it/sardu-multiboot-creator

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě nechápu, jak jsem mohl nainstalovat WinXP a Win7 na tuhle desku:
https://cz.msi.com/Motherboard/G33M/Specification
:-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pri starsich biosoch je limit vo velkosti disku na ktorom je Ventoy, skoda
https://www.ventoy.net/en/doc_legacy_limit.html

Na tento ucel pouzivam Zalman ZM-VE350, ktory sa uz nevyraba, ale existuju alternativy.
https://vi.aliexpress.com/item/1005004847773795.html
https://vi.aliexpress.com/item/32743029869.html

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, zajímavé. Na tenhle problém jsem ještě nenarazil, zatím používám 64GB flešku a vleze se mi na ni všechno s přehledem. Nerad bych říkal, že 128GB fleška musí stačit každému, ale bude muset :-) Teda minimálně pro starší systémy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já to mám teda na SSDčku 500tistovce, s partišnou na Ventoy se 120GB, aby to zvládl Legacy a na zbytku mam servisní software. Na instalace systémů dobrý, ale třeba Trinity Rescue Kit mi tam nejede.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funguje podobojí, jak legacy, tak UEFI.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslet obvykle znamená hovno vědět. Jako třeba v tomto případě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je mnohem jednodušší. Prostě se na flešku nakopírují potřebné ISO soubory. Ventoy si je při bootu najde sám a nabídne je. Navíc má volbu několika způsobů bootu vybraného ISO. A líbí se mi, že nová verze updatne flešku a nic se nepoškodí, pořád to normálně funguje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ne, není. Ve Ventoy prostě instalačku smažeš a nahraješ tam novou, tak jednoduché to s výměnou instalačních obrazů zdaleka není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo ještě jinak - Ventoy se nainstaluje na flešku a pak na ni může člověk přidávat a zase mazat ISO soubory podle libosti, kdykoli potřebuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se dobře pamatuju, tak YUMI v UEFI variantě funguje stejně - jen se nakopírují/smažou ISO obrazy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem to naposledy zkoušel, bylo vždy nutné obraz na flash kartu "nainstalovat", tedy ji vždy znovu naformátovat, nebylo to jako kopírování a mazání souborů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

btw aky je ten ReactOS ?
Mate s tym skusenosti ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebudu chodit kolem horké kaše - brutální alfaverze.
Provozovat to jde pokud vím pouze ve virtuálu (když jsem to kdysi zkoušel nahodit na reálné železo a házelo to BSOD), pokud se něco nezměnilo.
Zkoušel jsem na tom zprovoznit Firefox standardně přes EXE instalátor a WinImage pro tvorbu obrazů disket - obojí fungovalo. Nutno ale podotknout, že ReactOS hodně čerpá z kódu Wine - nenacházím tak reálný důvod, proč to provozovat, když ty stejné aplikace rozjedu i na Linuxu. Navíc bez UI jako z roku 2000 a obavy, že to každou vteřinu crashne.
Za mě měl ReactOS smysl kolem toho roku 2000, kdy přibližně vyšel. Vývojářům ale bohužel neskutečně ujel vlak, takže můj osobní názor je, že pokud někdy ReactOS dotáhnou do použitelné formy, bude to vhodné maximálně k provozování nějakých legacy aplikací.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nie je to celkom uplne tak, ze ReactOS jednostranne cerpa z kodu Wine. Zdielanie kodu medzi ReactOS a Wine je obojstranne. Su veci, ktore vdaka implementacii vlastneho kernelu vedeli lepsie vychytat ludia z ReactOS a su veci, kde robili vacsie pokroky vo Wine. Koniec koncov cast vyvojarov pracuje na oboch projektoch.

Ale komercny zmysel to asi nema. Velmi teoreticky mozno ako nejaky plne opensource buildovaci virtual?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netreba mat velke oci. Urovnou podpory API to asi nebude vyssie nez Windows 7 a co sa tyka driverov, tak sami autori tvrdia, ze dnes je to taka lepsia alfaverzia a mimo virtualky tomu velku sancu bootnut nedavaju. Ja si to obcas stiahnem a vo virtualke poskusam. Tam je to uz pomerne stabilne a bezi tam dost softu, dokonca maju nejaku formu "storu" s hromadou softu, ktory sa da na jedno kliknutie stiahnut a nainstalovat. Ale stale je tam ta limitacia virtualkou.

Inac ma ale ReactOS zopar prvenstiev, ktore su pre Microsoft dost zahanbujuce. V dobe, ked Microsoft s velkou pompou hovoril, ze Windows 7 im v labaku bootuje, bol build ReactOS-u schopny bez vaznych problemov bootnut a nainstalovat sa v ARMovej virtualke + im v tom bezal soft na ARM skompilovany (to nie je technicky ziaden velky problem, GCC by to malo vediet out of box).

No a ten store, co tam maju ukazuje, ze vobec nebolo treba na strane microsoftu robit duplikatne riesenie, ze to slo postavit nad starymi dobrymi instalatormi, ako ich pozname. Koniec koncov riesenie balickov od Microsoftu je take, ze jedno im sice nestaci, ale obe su v principe uplne nahovno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak tu píšou, je to furt na úrovni exotické zajímavosti, nepoužitelné. Zkoušel a rozjel jsem to normálně na PC někdy v době WinXP, ale umělo to spustit jen Poznámkový blok. Obávám se, že jak slibně začali, tak rychle skončili a dál to hrozně dře.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potřeboval bych něco jako Ventoy, ale pro bootování ze sítě ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě doporučuji omrknout iVentoy ;)
https://www.iventoy.com/en/index.html

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Výbordelně, to vypadá pěkně, jen ještě musím přijít na to, jak vysvětlit OpenWrt coby DHCP serveru, že má tyhle PXE věci posílat právě tam (zatím mi vše řeší právě OpenWrt a není to zdaleka všemocné, je to kostrbaté a pomalé (TFTP) a iVentoy by leccos vyřešilo.
Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mám PXE na Synology NAS

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká obcházení požadavků instalace Win11, tak novější verze to mají aktivováno defaultně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cez víkend otestujem. Staršia verzia mala vážny problém s médiom Acronis true image.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O tom teda nevím, už před lety mi to s Acronisem normálně běhalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vo tom to právě je.
acronis 2015 s ventoy 1.0.80 nabootuje, verze 2021 už ne.
možná to aktuální ventoy pořešil, zkusím to zas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nekompatibilita acronisu zůstala jak si ji pamatuju, možná je z nvme usb problematičtější:
+ bootují originální .iso dd12.5 a ati2021.
- starší verze, universal restore ani vygenerovaná multi-boot .iso nefungují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem, sice tak trošku off topic, ale jen zlehka. :)
Zrovna teď se snažím vytvořit bootovací USB flashku Fedory 39 a nějak se mi to stále nedaří. Vyzkoušel jsem Rufus, unetbootin, Fedora Media Writer, win32diskimager, ale všechno zatím bezvýsledně. Přiznám se, že tohle se mi dosud ještě nikdy nestalo. Zatím Rufus pokaždé udělal bootovací USB flashku prakticky čehokoliv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak zkus Ventoy, nemusíš dělat bootovací flešku, tu si udělá sám, a pak na ni jen nakopíruješ ISO.

Mimochodem, mají tam na to Fedora Media Writer, jestli se nepletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť píše, že ani Fedora Media Writer mu na to nefunguje. Asi dvakrát se mi stalo, že po vytvoření bootflashky nějakým SW už s ní nic rozumného nešlo dělat a bylo ji potřeba přeformátovat "low level" utilitou od HP. Ta z ní udělá jakoby prázdnou flashku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedaří ve smyslu "aplikace bootovací flashku nevytvoří", nebo "aplikace bootovací flashku vytvoří, ale ta pak vyhodí chybu"?
Protože mě napadá, jestli se vám ta Fedora nějak nerozbila při stahování. Zkontroloval jste hash (SHA256, MD5)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém už je vyřešen. Znovu jsem zkusil Rufus a instalace už je OK.
Jinak, předtím vždy zdánlivě všechno proběhlo v pořádku, ale noťas (Lenovo P51s) buď vůbec nedokázal z té flešky nabootovat (tohle udělal např. unetbootin) a nebo bootovat začal, ale zasekl v Grubu (tohle dělal např. Rufus).
V čem byl problém, to netuším. Každopádně to už funguje.
Jo, změna teď byla, že Rufus mi zahlásil, že si odkudsi z netu potřebuje stáhnout vhodnou verzi Grubu, protože Fedora prý má nestandardní verzi, kterou Rufus nazval "grub-2.06-nonstandard-gdie-fedora-39-1-5" a dále, jak jsem si všiml, stáhl také i "syslinux-6.04".
Každopádně - domácí úkol pro mě. :)
Bootovací proces Linuxu je pro mě docela španělskou vesnicí. Dosud vždy všechno fungovalo bez problému, takže jsem neměl důvod se v tom pitvat, ale jakmile nastal problém, tak jsem byl zcela ztracen. Asi by bylo dobré přece jen si něco o téhle problematice nastudovat. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.