Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Více či méně drobné nedostatky, videoukázka

Imation Disc Stakka
Několikrát jsme vás již informovali o tom, že existují speciální druhy boxů pro úschovu CD či DVD médií, které svým vzhledem tak trochu připomínají fritovací hrnce či „remosky“ (my jsme jim mylně přezdívali „termosky“). Jedno takové zařízení, které se na našem trhu dá koupit, jsme důkladně prozkoumali. Jmenuje se Disc Stakka, vyrábí jej firma Imation ve spolupráci s OpdiCom, která vlastní patenty na technologii a vy se s námi můžete nyní na tuto zajímavou věcičku podívat.

Nalezené mouchy a mušky

„Ghost Disc“

Nic není dokonalé a tak se i při testování tohoto zařízení výjimečně stalo, že něco zazlobilo. Aniž bych tušil, jak k tomu došlo (vyjma výše uvedeného testu slotů, kdy boxu záměrně disk seberete), podařilo se nějak neúplně zadat disk, který nakonec fyzicky nebyl v žádném boxu, přestože si OpdiTracker myslel, že v jednom z nich je. Pokus vysunutí disku z prázdné pozice tak vyvolá takovéto chybové hlášení.

OpdiTracker: Pokus o vysunutí disku z pozice, kde disk fyzicky n

I takovýto problém s „Ghost diskem“ (tento výraz nepochází z OpdiTrackeru, ale přijde mi velice trefný) lze vyřešit. Jednoduše dáte volbu „Eject and Remove“. Sice to hodí chybu, ale neexistující disk se z databáze zároveň odstraní. Je dobře, že OpdiTracker myslí i na takovéto nedostatky.

OpdiTracker: Odstranění fyzicky chybějícího disku z databáze

Detekce stop z CD-Textu může zazlobit

Dalším problémem, se kterým jsem se setkal, je podivná identifikace některých audio CD disků. Snad jediný typ CD, se kterým jsem se s tímto problémem setkal, jsou Advanced DAE Quality disky, vypálené v Nero CD/DVD Speed. OpdiTracker přes CD-Text detekuje hodně zajímavé nesmysly. Zvláštní je, že u každého CD jinak a stejně tak se výsledky liší i při opakovaném vložení jednoho a téhož disku.

OpdiTracker: CD-Text detekovaný na Advanced DAE Quality testovac

Vkládání duplicitních disků do databáze

OpdiTracker má jeden celkem pochopitelný problém. Pokud zadáváte do databáze disky pomocí detekce obsahu, těžko zadáte dva fyzické disky s naprosto stejným obsahem. Je-li detekován disk, který už byl jednou načten a zadán do databáze, nesnaží se jej OpdiTracker zadávat znovu. Pokud potřebujete zadat více stejných disků, musíte je hned po zadávání strkat do boxů. Při vložení dalšího disku se stejným obsahem do mechaniky pak OpdiTracker logicky pochopí, že musí jít o nový disk, protože ten původní je uložen v boxu. Ona to v podstatě není ani tak chyba nebo drobný nedostatek, ono je to vlastně asi vymyšleno způsobem s nejlepším poměrem „inteligence softwaru / obtěžování uživatele“.

Nepřítomnost mechaniky v Disc Stakka

Nakonec něco, co není ani tak moucha, jako spíš velmi chybějící vlastnost. Už jsem se o tom v textu párkrát zmínil: Disc Stakka nemá vlastní mechaniku (stačila by čtecí), do které by se uvnitř disky samy zasunovaly jako v jukeboxu. Absence mechaniky činí tento produkt jaksi nedodělaným, zejména s ohledem na jeho relativně vysokou cenu.

Na druhou stranu je to vzhledem k dalším vlastnostem celkem pochopitelné. Kdyby každý Disc Stakka měl svou mechaniku, nevešlo by se vám do písmenkování v systému už 5 věží po pěti boxech. Řešení, kdy mechanika by byla jen v jednom boxu a disky by nějak putovaly skrze věž do té jednotky, kde je mechanika, by asi bylo náročné na hardwarové provedení, pominu-li fakt, že z jedné věže do druhé se disk sám bez cizí pomoci nepřesune, ani kdyby chtěl. Jediné rozumné řešení, které mě napadá, je, že by každý box měl svou vlastní mechaniku, ale v systému by byla vidět vždy jen jediná za všechny boxy k PC připojené, přičemž fyzicky by se podle potřeby použila ta, která by zrovna ze svého boxu pojala disk na zpracování. Přítomnost mechaniky v každém boxu by však celé už tak drahé řešení ještě více prodražilo, zejména měla-li by být v boxu mechanika, schopná přečíst všechny typy disků, které dovede OpdiTracker rozpoznat (pominu-li fakt, že by Disc Stakka musel mít trochu jiné rozměry).

K dokonalosti by bylo celé řešení dovedeno v okamžiku, kdy by v boxu byla rovnou vypalovačka, přičemž byste do něj nasázeli třeba rovnou 100 prázdných médií a software by se postaral o jejich postupné zaplnění. Dokážu si však představit situaci, kdy na koupi takového řešení byste málem potřebovali speciální povolení ministerstva kultury.

Krátké video

Výjimečně jsme pro vás připravili také malou videoukázku, jak Disc Stakka pracuje. Uvidíte na ní zejména funkční otevřený systém, kde média krásně rotují na karuselu. Povšimněte si zejména toho, jak se po přijetí média a registraci jeho přijetí v databázi otočí karusel na nejbližší volnou pozici, aby mohl případě přijmout další médium. Velmi zajímavé pak je, že Disc Stakka dává na karusel média ob jednu pozici. Až je zaplněno 50 pozic, dávají se média do mezer mezi nimi (což z ukázky nepoznáte, neboť zrovna tento karusel tak zaplněn není). Jen upřesním, že ačkoli se zrovna na ukázce karusel točí jen jedním směrem, normálně se otáčí oběma směry. Není nutné se obávat, že by při hledání disku, který je o tři vedle, otáčel jen jednosměrně skoro celý karusel. Kudy to bude mít k požadované pozici blíže, tím směrem se otočí.

Kliknutím na obrázek si video stáhnete. Má 1 minutu a 17 sekund, rozlišení 640×480 při 30 snímcích za sekundu, je bez zvuku a zabírá (v ZIP balíku) 2,59 MB.

Imation Disc Stakka: Video ke stažení (2,59 MB)

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Imation Disc Stakka - úložiště na CD/DVD

Pondělí, 18 Srpen 2008 - 09:52 | Anonym | Zdravím, 2 ks tohoto zázraku mám v práci, takže...
Čtvrtek, 17 Červenec 2008 - 08:58 | WIFT | >> Lenny-men: Maximálně se mohou...
Středa, 16 Červenec 2008 - 22:08 | Anonym | Dobrý den. skouknul jsem to video a videl jsem...
Pondělí, 23 Říjen 2006 - 21:25 | Anonym | dobrý den, rád bych se zeptal zda je na trhu k...
Čtvrtek, 12 Leden 2006 - 10:46 | Jan Štěpán | Našel jsem něco podobného, ale s jednou ze...
Středa, 4 Leden 2006 - 11:27 | Anonym | Obavam se, ze sterbinovou mechaniku jen pomoci...
Neděle, 28 Srpen 2005 - 10:38 | Falco | Mno, ta cena je fakt úděsná. Kdyby to bylo někde...
Čtvrtek, 25 Srpen 2005 - 22:42 | Anonym | Mne by stacilo takhle bez mechaniky... ale max za...
Čtvrtek, 25 Srpen 2005 - 19:04 | WIFT | >> DuckDaffy: Já to musím vrátit v...
Čtvrtek, 25 Srpen 2005 - 14:33 | Anonym | To Radek & Bajaja: skvělý nápad, WIFTe,...

Zobrazit diskusi