Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

VirtualDub pro začátečníky

VirtualDubMod logo
Asi by mělo být správně napsané VirtualDubMod, ale ono se to tak nějak zkracuje (někdy i jen na Vdub). Program VirtualDub samozřejmě také existuje, jenže umí pracovat pouze s WAV a AVI. VirtualDubMod je vlastně jeho modifikace (ono je jich víc), obohacená o Matrosku, OGM, AAC, OGG, DTS, atd. Možná také namítnete, že VirtualDub už je ve verzi 1.6.4, kdežto my se zde budeme zabývat verzí 1.5.10.1. To je proto, že VirtualDubMod vždy používá poslední stabilní verze VirtualDubu, a to je právě tato. Verze 1.6.x jsou stále experimentální. Jak se ale stanou stabilními, zcela jistě se objeví i nový VirtualDubMod. Komu se zdál tento program do této chvíle nepoužitelný, tápal s jeho používáním nebo ho snad dokonce ani neznal, ten by po této nalejvárně měl být přinejmenším osobou znalou, ne-li poučenou.

Kapitoly článků

1.  Pár vysvětlivek na úvod
2.  Menu

Vdub je program, který slouží pro záznam (grabování, zachytávání, atd.) videa z různých zdrojů (VIVO grafika, TV tuner, atd.), jeho následné editaci a k finálnímu exportu zpravidla za asistence nějakého kodeku (kodek = kompresor-dekompresor). Jedná se o open-source program, který můžete využívat dle libosti. Funguje pod OS Windows, takže tučňáci a spol. mají smůlu. Základní popis Vdubu je uveden v mém předchozím článku, takže se k tomu nebudu vracet.

Předně si musíme vyjasnit, pro koho je tento článek, takže se zařaďte do vhodné kategorie.

  1. Lam(k)a, nic o tom nevím - neváhejte a čtěte dál, protože jinak se svého stigmatu nezbavíte. Článek je určen právě pro vás
  2. Vdub už jsem zkoušel - pokud to bylo metodou pokus-omyl, tak také čtěte, třeba si pár věcí ujasníte
  3. Vdub běžně používám pro jednodušší práci se svými (např.) TV ripy, ale hlouběji jsem se v něm nevrtal - no aspoň nahlédněte
  4. Vdub umim skvěle, hraju si s filtrama, Job-Listem a tak vůbec - přeskočte to a proboha PROSÍM nesypte mi popel na hlavu v diskusi
  5. Jsem Vdub Guru, absolutní bůh, programující nové filtry - snad jen ode mne pozdravujte Avery Leeho (asi ho večer vídáte u piva)


poznámka: označením Lama zde nemyslím nic zlého. Já sám jsem lamou v mnoha oborech (a věřím, že lidé z kategorií 4 a 5 by mě označili za lamu na Vdub. Já tímto však myslím osobu bez jakýchkoliv zkušeností, která nechce tápat ve tmě (a v helpu) a potřebuje jen trochu poradit/postrčit.

Tak a nyní bych ještě rád prezentoval takové malé FAQ, abychom se vyhnuli slovním přestřelkám v diskusi:

  • Film mám v DivXu“ - toto je zjednodušená fráze, zpravidla znamenající to, že film je uložen v avi souboru a video stopa je komprimovaná pomocí nějakého MPEG4 kodeku (zpravidla DivX nebo XviD).
  • Co je to avi, ogm, mkv? - jedná se o formáty uložení videa do souboru. Avi zavedl kdysi dávno Microsoft, přičemž se jedná o nejméně kvalitní avšak o nejpodporovanější formát uložení videa na počítači. Ogm je novější metoda, která je zpravidla spjata s ogg zvukovou stopou. Umožňuje vytvářet (a tudíž v sobě mít uložena) menu (podobně jako DVD-Video, SVCD apod). Mkv je nejnovější free formát, který zajišťuje nejúspornější způsob uložení video a audio stop do souboru. Je však nejméně rozšířený a tak je vhodný pouze pro lidi, kteří svá videa přehrávají na počítači. Dále samozřejmě existují standardy typu VideoCD (VCD - MPEG1 komprese), SuperVideoCD, DVD Video (SVCD, DVD - komprese MPEG2), kterými se ale nebudeme zabývat.
  • Co je to teda vlastně ten DivX?“ - je to tzv. video kodek, tedy „záležitost, která komprimuje, resp. dekomprimuje (přehrává)“ vaše video
  • Film od kamaráda mi nejde přehrát, co mám dělat?“ - pravděpodobně nemáte nainstalovány potřebné kodeky, jimiž jsou komprimovány stopy (streamy) v onom filmu. Jaké kodeky budete potřebovat nainstalovat vám nejlépe poví utilitka, zvaná G-Spot, kterou najdete ke stažení např. na adrese gspot.headbands.com. Obvykle se tento problém řeší buď instalací chybějících kodeků, nebo instalací nějakého balíku kodeků (třeba K-Lite Codec Pack nebo třeba ACE Mega CoDecS Pack), nebo můžete použít nějaký přehrávač, který vůbec kodeky nepotřebuje, neboť je má zabudovány v sobě (MPlayer nebo VLC media player).
  • A jaký je tedy vztah mezi DivXem a avi formátem?“ - DivX je na avi zcela nezávislý a naopak. DivXem komprimované video můžete uložit třeba do zmiňovaného ogm, nebo mkv, nebo třeba mp4 formátu. A stejně tak v avi souboru může být uložen film, komprimovaný třeba 3ivXem, MJPEGem nebo jakýmkoli jiným kodekem. Totéž platí i pro zvukovou stopu. Také nejste vázáni na formát mp3, ale můžete použít jakýkoliv jiný, který máte právě nainstalován v systému (Vdub vám jejich soupis ochotně nabídne).
  • Mám doma TV tuner (Leadtek, MSI, ASUS, Genius, Aver atd...), chtěl bych si nějaký film nahrát na 2CD a nevím jak“ - Tak vaším hlavním problémem bude nejdřív záznam televizního vysílání. Na to jste obvykle nafasovali nějaký software s tím tunerem, popř. můžete použít nějaký alternativní. Klíčové je, že vám z toho pak nejspíš vyleze nějaké děsně velké video (zpravidla několik desítek GB, pokud jste tedy nepoužili záznam do MPEG1/2). A toto video bude právě váš vstupní soubor, se kterým budete ve Vdubu pracovat (vystříhávat reklamy, odstraňovat duchy v obraze, ořezávat černé okraje atd...). Bohužel není v silách tohoto článku (a v mých také ne) se zabývat tím, jak nahrát video z TV vysílání, neboť tento postup je vždy unikátní pro daný typ tuneru/použité ovladače/operační systém. Čipů na TV tunerech existuje několik typů (namátkou ATI, Phillips 713x, Bt878, Bt881 ad.) a stejně tak se liší i software a ovladače podle verze Windows, kterou používáte (W9x vs. W2k/XP).
  • Co je to ten Job-List?“ - Jedná se o seznam úloh, které byly v minulosti Vdubem zpracovány, nebo které na zpracování teprve čekají. Pokud si třeba představíte, že byste měli na disku 4 nezpracované filmy, které chcete "prohnat Vdubem" (tj. zkomprimovat do DivXu třeba ve 3 průchodech), tak je vám jasné, že vás čeká 12 průchodů DivX kodekem. Kdyby každý trval třeba 40 minut (hypoteticky, obvykle je to déle), tak by to znamenalo, že každých 40 minut budete muset ve Vdubu něco nastavit a pak to nechat běžet (zrovna ve chvíli, kdy byste chtěli na PC dělat něco jiného, pokud byste k tomu tedy nechtěli vstávat každých 40 minut v noci). No ale vy máte díky Joblistu možnost provést nastavení pro všech 12 průchodů najednou, tyto průchody neprovádět ihned po nastavení, nýbrž je nechat vložit do Joblistu. No a tento seznam 12 úloh pak můžete odstartovat v libovolnou dobu (a nechat je tak třeba běžet přes noc, kdy nic na PC neděláte). Ráno si jen vyzvednete výsledek (tj. Joby s čísly 3,6,9 a 12, které obsahují poslední průchody oněch 4 filmů). A čistě teoreticky, pokud by vám z nějakého důvodu náhodou výsledek nevyhovoval, můžete provést jen drobnou úpravu v souboru Joblistu a nemusíte již vše nastavovat a provádět znovu ručně.
  • Mohu s vdubem používat resp. ve Vdubu komprimovat do WMV9?“ - NE, protože Microsoft je přesně takový, jaký je, nesmí Vdub z patentových důvodů pracovat se soubory formátů MS ASF (Advanced Streaming Format) a MS WMV (Windows Media Video). Kdysi to uměl, ale bylo mu to soudně zatrženo.
  • Nebylo by lepší používat Adobe Premiere?“ - no, pokud pomineme cenu Premiéry, tak musím říci, že to je potřeba rozlišit podle toho, co chcete dělat. Pokud chcete otitulkovat video, přidat přechodové efekty mezi sekvence, míchat několik video stop apod., tak na to Vdub není určen. Zde budete muset sáhnout po mocnějším nástroji, jakým je právě třeba Premiéra.

Současně tu mám jeden vzkaz pro lidi, kteří zrovna neoplývali radostí z kombinace mkv+ogg, na jejímž použití byl založen můj předchozí článek. Dnes splácím svůj dluh a nabízím vám v tomto článku možnost vyrobit DivX video, které nebude mít problém ve vašem stolním přehrávači (tj. bude založeno právě na avi+mp3).

Kapitoly článků
1.  Pár vysvětlivek na úvod
2.  Menu

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VirtualDub pro začátečníky

Pondělí, 28 Duben 2008 - 20:41 | Anonym | Nevim cim to je ale proste nastriham video a kdyz...
Čtvrtek, 10 Leden 2008 - 20:21 | Jiří Netopilík | Jsem úplná lama. Exportoval jsem soubor z kamery...
Úterý, 4 Prosinec 2007 - 18:48 | Anonym | lidi mohl bych se zeptat jestli se dá nějak...
Pátek, 23 Listopad 2007 - 20:47 | David Ježek | danpayda: ahoj, tak to dle mého skoro vypadá (...
Úterý, 20 Listopad 2007 - 00:22 | Anonym | ahojte. zachytil jsem video z letite vhs na pc....
Středa, 31 Říjen 2007 - 19:32 | Veronika Čechová | Ahojte,prosím Vás,poradíte mi někdo co dělat,když...
Čtvrtek, 19 Duben 2007 - 10:50 | Anonym | ppppp:     ...
Sobota, 4 Listopad 2006 - 14:55 | Anonym | Nevíte někdo, jak dostanu do virtualu kodek DV...
Pátek, 25 Srpen 2006 - 15:02 | Martin Bartoň | Ira: To bych viděl jako problém toho přehrávače,...
Pátek, 25 Srpen 2006 - 07:21 | Anonym | Zdravím všechny. Mám problém se zvukem. Vše jsem...

Zobrazit diskusi