Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Zpracování video stopy

VirtualDubMod logo
Asi by mělo být správně napsané VirtualDubMod, ale ono se to tak nějak zkracuje (někdy i jen na Vdub). Program VirtualDub samozřejmě také existuje, jenže umí pracovat pouze s WAV a AVI. VirtualDubMod je vlastně jeho modifikace (ono je jich víc), obohacená o Matrosku, OGM, AAC, OGG, DTS, atd. Možná také namítnete, že VirtualDub už je ve verzi 1.6.4, kdežto my se zde budeme zabývat verzí 1.5.10.1. To je proto, že VirtualDubMod vždy používá poslední stabilní verze VirtualDubu, a to je právě tato. Verze 1.6.x jsou stále experimentální. Jak se ale stanou stabilními, zcela jistě se objeví i nový VirtualDubMod. Komu se zdál tento program do této chvíle nepoužitelný, tápal s jeho používáním nebo ho snad dokonce ani neznal, ten by po této nalejvárně měl být přinejmenším osobou znalou, ne-li poučenou.

Kapitoly článků

2.  Menu
3.  Zpracování video stopy

Po zvolení nabídky Open [Ctrl+O] na vás vyskočí následující nabídka:

VirtualDub - Open File

Tady prostě jen standardně otevřete video, které chcete editovat nebo nějak dále zpracovávat. Pokud by však navíc po otevření vyskočilo malé okénko, které začne podrobně scanovat videosoubor a rekonstruovat jeho index blok (viz obr.),

VirtualDub - AVI import filter - rekonstrukce

tak máte drobný problém. Týká se to zejména MPEG-4 videí (tj. DivX3,4,5, Xvid, 3ivX, MS MPEG4 apod.). Ta totiž mají v avi formátu uložená podpůrná data po celém souboru (a zejména, na konci souboru) a pokud tento soubor není korektně uzavřen (tj, je například „nedososnutý“ z nějaké P2P služby, nebo vám vytuhlo grabování), tak VDub provádí podrobné scanování souboru. No ale pokud bychom potřebovali hrát si jen s audio stopou a nikoli s videem, tak je nám to na nic, protože ve výsledku bude náš video soubor stále bez klíčových snímků. V tom případě zrušte ten „scanovací dialog“ a znovu zkuste soubor otevřít, tentokrát však se zaškrtnutým Ask for extended options after this dialog. Objeví se následující dialog:

VirtualDub - AVI import filter

kde jednoduše zaškrtněte Re-derive keyframe flags. To donutí VDub provést podrobnou analýzu daného souboru a znovu nalézt ztracené odkazy na klíčové snímky. Pokud pak provedete nové uložení souboru, tak bude vaše video již zcela v pořádku.

Pokud by na vás při otevírání souboru vyskočilo takovéto okno:

VirtualDub - VBR audio stream detected

tak nezoufejte a prostě klikněte na Ne. VDub totiž chybně detekuje VBR (Variable BitRate - proměnný datový tok) u MP3 a nabízí možnost je opravit. To by však vedlo k desynchronizaci video a audio stopy.

V dnešním článku budeme přepokládat, že vaše video je přesně to, co chcete komprimovat (tj. nebude potřeba vystříhat reklamy z ripnutého TV filmu). Nebudeme se tedy zabývat editací v časové ose (timeline). My jednoduše zkomprimujeme video a audio stopu.

Začneme videem. Dnes použiji kodek DivX 5.2.1. Postupně tedy naklikejte Video - Compression - DivX(r) 5.2.1 - Configure

VirtualDub - DivX codec properties

Nastavte vše podle obrázku. Potom klikněte na Bitrate Calculator. Zde nastavte hodnoty, odpovídající vašemu videu a vaší požadované velikosti výsledného souboru (v mém případě 2h12min film se zvukem 128kbps, zabírající 1/3DVD).

VirtualDub - DivX codec properties - bitrate calculator

Stiskněte Accept a potom dvakrát OK. Tim se opět dostanete na hlavní okno VDubu. Následující část se bude částečně shodovat s mým předchozím článkem, ale přesto ji zde uvedu, aby nevznikal chaos.

VirtualDub - Save As...

Z menu File vyberte Save As (nebo stiskněte klávesu F7) a nastavte opět podle obrázku:

VirtualDub - Save As... nastavení

a potom klikněte na Uložit. Tím se nám nastavení pro první průchod uloží do tzv. Job Listu, který obsahuje seznam všech úloh, které se ve VDubu provádí(děly).

Teď se vrhneme na nastavení kodeku pro druhý průchod. Opět se dostaňte do nastavení DivXu (Video - Compression - DivX(r) 5.2.1 - Configure).

VirtualDub - DivX codec properties - Multipass

Zde pouze přenastavte Průchod na N-tý (viz obr.). DivX totiž, narozdíl od XviDu, umí provést libovolné množství průchodů. Smysl však mají snad pouze 3, protože v dalších průchodech již prakticky nedochází k žádným změnám oproti předchozím průchodům (tj. oproti třetímu).

Proveďte tedy tolikrát File - Save as [F7] operaci, kolikrát se vám chce. Pouze si musíte pohlídat změnu jména ukládaného souboru:

VirtualDub - Save As... x-krát

Tak a teď se dostáváme k samotnému procesu komprese. Z menu File vyberte Job control [F4]. Měli byste vidět něco takového:

VirtualDub - Job control

Teď pouze klikněte na start a dejte si pauzu, protože zpracování trvá v závislosti na délce filmu a rychlosti vašeho CPU i několik hodin.

VirtualDub - zobrazit Status window

Pokud si během zpracování necháte zobrazit Status window, tak uvidíte stav aktuálně probíhajícího průchodu a budeme moci nastavit prioritu - pokud během enkódování chcete na PC dále pracovat nastavte ji na Idle.

VirtualDub - Status window

No a poté, co to vše proběhne, začneme se věnovat kompresi zvukové stopy. Tentokrát to bude do formátu MP3 a to jen CBR (Constant BitRate - konstantní datový tok) a to z toho důvodu, aby si s tím pak věděly rady všechny stolní přehrávače.

Kapitoly článků
2.  Menu
3.  Zpracování video stopy

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku VirtualDub pro začátečníky

Pondělí, 28 Duben 2008 - 20:41 | Anonym | Nevim cim to je ale proste nastriham video a kdyz...
Čtvrtek, 10 Leden 2008 - 20:21 | Jiří Netopilík | Jsem úplná lama. Exportoval jsem soubor z kamery...
Úterý, 4 Prosinec 2007 - 18:48 | Anonym | lidi mohl bych se zeptat jestli se dá nějak...
Pátek, 23 Listopad 2007 - 20:47 | David Ježek | danpayda: ahoj, tak to dle mého skoro vypadá (...
Úterý, 20 Listopad 2007 - 00:22 | Anonym | ahojte. zachytil jsem video z letite vhs na pc....
Středa, 31 Říjen 2007 - 19:32 | Veronika Čechová | Ahojte,prosím Vás,poradíte mi někdo co dělat,když...
Čtvrtek, 19 Duben 2007 - 10:50 | Anonym | ppppp:     ...
Sobota, 4 Listopad 2006 - 14:55 | Anonym | Nevíte někdo, jak dostanu do virtualu kodek DV...
Pátek, 25 Srpen 2006 - 15:02 | Martin Bartoň | Ira: To bych viděl jako problém toho přehrávače,...
Pátek, 25 Srpen 2006 - 07:21 | Anonym | Zdravím všechny. Mám problém se zvukem. Vše jsem...

Zobrazit diskusi