Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Vydělávají ženy v IT stejně jako muži? Funguje zde rovnoprávnost?

Já teda nevím, ale do dcery se snažíme tlačit matiku vrchem spodem, a stejně nějak nejeví zájem a baví ji spíš čtení krávovin, malování, psaní, vaření, kytičky, zviřátka a natáčení videí. Asi je genderově stereotypní, budeme jí to muset vymlátit z hlavy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To je tím, že je určitě trans a vy jste bílí nepřející trumpis racist western NATO homofobní rodiče! :DDDDDDDD

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A co je uplně nejhorší, i když ji posadíme ke scratchi, že má programovat, tak si v tom zase jen plácá animované příběhy se slepicema.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Změnit pohlaví a bude v pořádku

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Co si kdo domluví, to má.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Dokonce ani muži nevydělávají stejně co muži. Já bych to zakázal! :D Odbory na ně na šmejdy kapitalistický.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

tak takhle blby a "stereostupidni" clanek jsem na webu jako Diit fakt necekal..
Vymyvarnu mozku je treba delat prubezne a vsude. Imperialisticky skudce naseho noveho lepsiho sicialistickeho souziti musi byt anulovan jiz v zarodku na IT webu :D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

A uz nekdo uspokojive vysvetlil (ja na to zatim nikde nenarazil), proc se nenajde dostatek chamtivych kapitalistu, kteri by si vsimli a vyuzili tyhle diry na trhu? Tady podle toho zde mame stav, ze chlap udela praci za 100% odmeny, zatimco zenska to uplne stejne kvalitne a spolehlive zvladne za 75%. Kdyz to jako hypoteticky kapitalista nebudu hrotit, takticky si zahraju na "lidumila" a naberu pouze zensky za 85%, za coz mi budou libat ruce, tak misto deseti chlapu muzu mit zenskych 11,76, pricemz vykon na osobu zustava stejny => profit jak svina uplne zadarmo. Mozna ani kancelare nebudu muset rozsirovat, zensky byvaj mensi, tak se vejdou. ;) Opravdu tam nelita nejaka dalsi zapomenuta promenna?

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To ale plati jen v pripade, ze zena nebude mit deti. Dneska musis pocitat, ze zena bude mit cca 1.7 ditete, takze misto ni budes na 100% hledat nahradu a budes ji muset drzet misto.
Kdyz vezmes chlapa, ten si vezme hypoteku a udela zene dite, tak mas jistotu, ze pro tebe bude pracovat tak dlouho, dokud ho necim nenaseres.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To je možná problém v sociálním systému jaký máme my a že tady je rodičovská. Jsou země kde ti zaměstnavatel musí dát v lepším případě třeba 6 týdnů NEPLACENÉHO volna ale to je tak vše, natož aby něco připutovalo z eráru. Ta ženská velice rychle nastoupí a o dítě se holt stará najatá chůva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To bys ji ale musel platit tak, aby n tu chůvu měla. Takže jako 1,7 chlapa.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jinymi slovy, existuje i jiny jednoduchy a logicky vysvetleni, nez je diskriminace podle pohlavi. Pokud totiz budeme pohlavi kompletne ignorovat, budeme mit proste dva pracovniky. V modelovym pripade jsou naprosto stejni pokud jde o vzdelani, schopnosti, atd. Ale jeden chodi do prace porad, zatimco druhy z nejakych soukromych duvodu casto chybi, nekdy i nekolik let v kuse. To je objektivni rozdil a neni pochyb, ze jeden z nich ma pro zamestnavatele vetsi hodnotu. Bylo by fer, aby meli oba stejny plat? Vtip je v tom, ze ten druhy vubec nemusi byt zenska, ani v tom nemusi figurovat zadny deti. Muze to byt treba nadseny sportovec, ktery na nejakou velkou akci potrebuje byt par mesicu pryc a krome toho se kazdou chvili strha pri treninku a nemuze pak poradne pracovat. Prislo by nekomu nespravedlivy, ze oproti svymu modelovymu kolegovi bude mit min? Pochybuju.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Všema deseti pro víc žen v IT! Stačí když si je opravdu jistá v tom kde je levá/pravá a skutečně jí nedělají problémy procenta. A když jí podesáté řeknu bílý čtvereček s černým V vpravo dole vedle hodin, nebude koukat po celém monitoru. Možná budu chtít moc, ale co je ve Windows lišta, by se taky někdy hodilo. *konec mentálního průjmu...* Prostě holky na IT moc nejsou. Čest vyjímkám.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Větší bláboly jsem snad ani nečetl. Rádi bychom přijali ženu a dali ji na platu i více jak chlapovi, pokud se nám osvědčí. Bohužel ženy nejsou. Je nesmyl tvrdit, že mají nižší plat. A pokud už mají takový pocit (že si jich zaměstnavatel neváží), vždy můžou odejít a jít jinam, je velký nedostatek IT odborníků.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, a co hůř, aktuálně je problém sehnat kohokoli schopného, který si neřekne o raketu, nehledě na pohlaví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to blbost. Stejně jako drtivou většinu sportovních aut řídí zcela dobrovolně muži, naprosto drtivá většina učitelek v mateřské škole jsou, opět dobrovolně, ženy. A vložky se taky vyrábí pro ženy. Proč si pořád myslíte že když se lišíme výškou, svaly, poprsím a výbavou dole, z psychického hlediska jsme naprosto totožní? Neměli jste základy biologie?

Neříkám že neexistuje sexismus a sociální tlaky, ale pohlavní hormony prostě mužům dávají větší predispozice na technické zájmy a ženám na sociální vazby a (cizí) děti. Ze stejného důvodu jsou nejlepší muži lepší ve 100% fyzických soutěžích a ženy mluví v průměru 3x více než muži. Extrémy na obou koncích nemusí být stejné a velmi mužná žena klidně dá na prdel velmi zženštilému chlapovi ve fyzických disciplínách. Ale v průměru to tak prostě je. V průměru vám holka sere na to aby se nimrala v softwarové architektuře a asembleru protože ji kolem třicítky začnou tikat biologické hodiny a pak ji oxytocin totálně změní celý mozek. Stejně tak průměrný chlap má na háku (zcela) cizí děti.

Mám malou dcerku a moje sestra má 4 syny, necháváme je naprosto dobrovlně vybrat hračky a zatímco chlapečky od útlehé dětsví baví boje, tanky, auta a soutěže, mou dceru panenky, princeznovské šaty, skupiny zvířátek, barvičky a povídání od rána do noci. A to ji rozhodně nešetřím technickými detaily čehokoliv, co ji zajímá.

Takže doporučuji nastudovat základní rozdíly hypotalamicko-gonadotropiální osy, vlivy pohlavních hormonů na chování a pak žvanit něco co tlaku společnosti. Jsou to celé módní sračky.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Úplně tu s diskuzí nesouhlasím. Jako shodneme se v tom, že ten článek je fakt hodně hodně debilní a vůbec neodpovídá realitě.
Ale třeba ta matematika tu dávají ženské v pohodě, čehož důkazem je vysoký počet žen v bankovním sektoru. Zjevně teda matematiku umí, nakonec banky nekrachují, spíš naopak.
Jistě ne všechny ženy jsou na matematiku, ale to ani muži. Podobně je to i s logikou, která se ve světě IT taky hodně užije. V tomhle to prostě není.

Z nějakého důvodu ženy některé profese dělat nechtějí. A je to jejich volba. Třeba si vemte, že dřív dělat řidičku bylo pro ženy taky tabu, ale vlastně nebyl důvod, takže se toho některé ženy chytly a dneska už řidičky autobusů, tramvají, vidíme úplně běžně. Ale do elektriky se jim pořád moc nechce, nevim, jestli někdo znáte aspoň jednu elektrikářku? Já ne. No a IT je hodně podobný a spousta lidí v IT tam třeba i z elektroškol přeběhlo.

Takže zjevně tu rovnoprávnost je, ale prostě ženám se moc nechce. Ikdyž teda u nás máme v IT několik žen a rozhodně tam žádný problém není. Plat mají taky rovnocenej.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"dřív dělat řidičku bylo pro ženy taky tabu"

možná bys měl zamířit na dálný východ do arabských zemí, někde je to tabu i dnes a porušení může být trestáno, byť ne všude legálně, třeba ukamenováním...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"matematika tu dávají ženské v pohodě, čehož důkazem je vysoký počet žen v bankovním sektoru."

Ano, hodně žen umí počítat.
Ale IT rozhodně není o matematice.
U bankovnictví o tom taky pochybuji.
Na to tuším stačí znalosti ze základní školy.
Třeba se pletu. V bankovnictví nedělám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tam jde jen o to správně a pečlivě vyplňovat kolonky na počítači. Na to stačí počty do deseti - když ti kolegyně radí, kolikátá kolonka zleva to je.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

".. banky nekrachují, spíš naopak .."
Přesně tak.
Banky jsou krachovány.

".. dneska už řidičky autobusů, tramvají .."
Tramvajačky nebyly vzácností ani dříve ...
https://www.csfd.cz/film/8014-dama-na-kolejich/prehled/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přidám se k předřečníkům: nejsou to jen sociální stereotypní konstrukty. Je to prostě taky genetika a evoluce pohlavně diferencovaného druhu. Naprostá většina rodičů pozoruje odlišné zájmy svých synů a dcer už od útlého věku, i když je do ničeho nenutí...
Neznamená to, že ženy nemohou být geniálními konstruktérkami - ale i při sebevíce rovných a rovnostářských podmínkách jich bude míň než mužů.
Podporujme ženy (nejen) v IT, pokud to dělat chtějí a pokud k tomu mají schopnosti. A samozřejmostí by mělo být: za stejnou práci, stejná mzda - což je IMHO jedna z největších nerovností, která v ČR napříč různými obory stále bohužel převládá.

Především však:
Celý ten článek mi připadá jako nějaká placená kampaň/propaganda. Ani ne tak tématem (které zajímavé je - jenže na diitu se podobná - spíš sociální - témata dosud neobjevila [nevšiml jsem si, že by sem psal své úvahy s přesahem někdo jako Rybka]), ale hlavně OBSAHem. Jsou to fráze z nějaké marketingové příručky typu "Jak naše firma bojuje proti nerovnosti." S prominutím - plky. Nic nového, nic zajímavého - ani žádný příklad, natožpak nějaká analýza, zamyšlení... Opravdu si nedovedu představit jiný motiv autora k napsání tohoto, než že si tohle někdo u něj "objednal" (popř. že to dostal befelem). Vždyť tam není žádná vlastní myšlenka - je to poslepovaný copy-past žvást...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

> za stejnou práci, stejná mzda

Co je to "stejna prace"? Ta myslenka je samozrejme principialne naprosto spravna. Ale toho se da dosahnout mozna kdyz jedou vsichni v ukolu u pasu a na konci maji stejny skore. A i tak se do toho da porad rypat. Dva udelaji kazdy stejny X, ale jeden to dela spolehlive kazdy den, zatimco druhy ma neplanovany absence a i kdyz to pak dozene (protoze je sikovnejsi), shaneni zaskoku za dobu kdy tam neni je otravna komplikace, ktera ma taky nejaky naklady.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je takový nedostatek autorů, že už zaměstnáváte absolventy gender studies a aplikovaného feminismu?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Niečo tu nesedí. Je známe, že v platoch existuje "príplatok za unikátnosť"

V IT prý ženy vydělávají více než muži
ITBiz.cz
24. 7. 2018
Ze zaměstnanců, kterým Grafton Recruitment našel pracovní uplatnění v oblasti IT od počátku roku 2016 do současnosti, bylo

90 % mužů a 10 % žen.

Průměrná mzda mužů dle těchto údajů činí 51515 Kč,
zatímco ženy v průměru vydělají dokonce o 10 000 Kč více.

Opačný případ pak představují obory, kde mají ženy naopak početní převahu –

obor Finance a bankovnictví (58 % vs. 42 %) a

oblast administrativy, práva a HR (80 % vs. 20 %).

V oboru administrativa, právo a HR, v průměru vydělají 59366 Kč
ženy si průměrně přijdou na 31975 Kč
https://www.itbiz.cz/clanky/v-it-pry-zeny-vydelavaji-vice-nez-muzi

Tu máme niečo iné

>Podle studie Evropské komise z roku 2018 tvořily ženy pouze 17 % pracovníků
>v IT sektoru, zatímco muži 83 %. V České republice byl tento podíl ještě nižší -
>12 % žen a 88 % mužů

>Podle studie Evropské komise z roku 2018 byl průměrný rozdíl mezi platy mužů
>a žen v IT sektoru 19 % ve prospěch mužů. V České republice byl tento rozdíl
>dokonce 25 %.

Chcete povedať, že zvýšenie podielu žien z 10 na 12% nielenže príplatok za exkluzivitu znížilo, ale dokonca vymazalo. Teda, že ženy prestali predstavovať exkluzívny "tovar na trhu s pracovnou silou v IT",

>K tomu dopomůže... zvyšování viditelnosti a uznání práce žen v IT sektoru.

Ale veď mali príplatok za exkluzivitu a teda teda za svoju unikátnosť boli uznávané..

Prečo nie sú teraz tak uznávané v IT ako boli bez tých opatrení.

>Podle průzkumu Eurostatu z roku 2017 se pouze 1,3 % dívek ve věku 15 let
>rozhodlo studovat IT obor na střední nebo vyšší škole, zatímco u chlapců to bylo
>přes 6 %. Na vysokých školách byl tento rozdíl ještě markantnější - pouze 0,7 %
>studentek studovalo IT obor, zatímco u studentů to bylo 4 %.

teda na IT VŠ je 14,9% žien a na SŠ je to 17,8% teda dramaticky viac ako je žien zamestnaných v IT

>Podle analýzy OECD z roku 2012 byla produktivita žen pracujících v IT sektoru
>rozhodně srovnatelná s produktivitou mužů
>Podle studie Evropské komise z roku 2018 byl průměrný rozdíl mezi platy mužů
>a žen v IT sektoru 19 % ve prospěch mužů.

Ale to sú neporovantzeľné skutočnosti, medzi rokmi 2012 a 2018 sa na trh v IT dostala skupina žien, kde bol žien väčší podiel ako predtým a teda sú menej exkluzívne a pravdepodobne sa znížila ich produktivita, lebo na IT nešli len ženské TOP IT talenty

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Především slušný autor ví, jak se cituje. Bez citace se jedná o smyšlené bláboly nebo hůř, překroucené závěry. Ekonomická realita je neúprosná a stále všichni čekáme na tu přehnaně ziskovou firmu ze samých špatně placených dobře pracujících žen...

Genderová diskriminace samozřejmě existuje, ale je součástí všech ostatních diskriminací, dochází k ní z obou stran a je potřeba ji řešit individuálně. Nejprve je potřeba řešit diskriminaci, pak až se můžeme bavit o pohnutkách toho, kdo ji provádí.

Tyhle teorie o celospolečenské vině a potřebě celospolečenského centrálního řešení jsou jen stupínkem na cestě do socialistického pekla.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych stupínek - spíš jedna ze skluzavek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Áno globálne riešenia nebudú fungovať.
Nenadarmo je heslo:
"Mysli globálne,
konaj lokálne"

Napr. vzhľadom na to, že ženy sú typicky vytrvalejšie, takže viac žien by pravdepodobne skôr odhalilo túto chybu oveľa skôr.

Vývojář restartoval Linux 6.4 téměř 300 tisíc krát, aby našel chybu
19. 6. 2023

Vývojář Red Hatu Richard Jones narazil na chybu, která celkem brzy po startu zasekne jádro 6.4, ale jen v jednom z asi 1000 případů.

Aby našel zdroj chyby, bylo potřeba dělat bisekci jader 6.0–6.4 a každé jádro bylo nutno pustit 1000×, aby se vyloučila chyba. Pokud se jádro zaseklo dříve, mohlo se pokračovat půlení intervalu dříve.

Naštěstí používal qemu a startoval paralelně na osmi jádrech. I tak do konce bisekce startoval dohromady 292 612×. Trvalo to 21 hodin.
https://www.root.cz/zpravicky/vyvojar-restartoval-linux-6-4-temer-300-ti...

21 hodín = 1 260 minút = 75 600 sekúnd
292 612 reštartov za 75 600 sekúnd je 3,87 reštartu (reálen 4 reštarty) za sekundu počas 21 hodín, aby niečo dosiahol to v prípade typického muža vedie na minimálne 5 minútovú sériu nadávok, ak sa niečo pokazí po napr., 20 hodinách. Typická žena si vystačí s jednou nadávkou a ide odznova

Aj pri automatických reštartoch je to "o hubu".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ten blábol jsem do konce nedočetl, podle mého názoru autor problematice vůbec nerozumí a ani nemá žádnou osobní dlouhodobou zkušenost ze studií a práce v IT(či blízkých technických oborech), ale napadají mě dvě otázky:
Co je to ten gender(dá se to nějak měřit fyzikálníma metodama?)?
Stereotypy jsou špatně?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak tento pilpul je uz za hranicou clickbaitu (uz tam chyba len stek o pokazenych chromozomoch ™ Vladimír Šucha) a do buducna neostava nic ine, ako uviest do praxe "Skleněné stínidlo"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. stek o pokazenych chromozomoch .."
Nedá se říct, že by chromozom Y byl vyslovedně vadný. Jenom má menší možnosti pro obnovu poškození a ta se mohou časem hromadit do té mírý, že přestane být funkční.

Ovšem ten čas se počítá v tísíckách let.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co som ja videl v IT firmach, tak zeny tam prevazne pracuju v HR, uctovnictve ci na grafike. A to nie su prave najlepsie platene pozicie. Programatorky alebo manazerky v IT som videl len v 2 firmach zo 7 a celkovo tvorili menej nez 5% zamestnancov na danej pozicii.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě v první řadě není „problém“, když muži a ženy mají zájem o rozdílné profese. To je ta uhozená představa, že rovnoprávnost znamená, že musejí být všichni stejní (a vláda bude posílat ženy do dolů a muže učit, aby vycházely statistiky).

Ostatně, v hyperkorektní době plné obvinění ze sexuálního obtěžování má čistě mužský kolektiv i praktické výhody.

Pak jestli nižší mzdy v IT nejsou tím, že IT je široký obor a poměr mužů a žen se u konkrétních pozic liší (a ty o které mají větší zájem ženy jsou méně placené).

Případně jestli mzdy na stejné pozici nesouvisejí s tím, že ženám se oproti mužům musejí garantovat některé výhody (např. zvláštní zacházení během těhotenství) a taky daleko častěji jdou na rodičák, takže firma vyškolí zaměstnankyni, která pak třeba na 6 let odejde, firma musí vyškolit náhradu a po těch 6 letech tu zaměstnankyni zase nějak uplatnit (i když třeba její pozice mezitím zanikla).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Časopis heroine je něco podobného jako proruský aeronet. Pokud nějaké osoby vnímají ve svém okolí skleněné zábrany, měly by neprodleně vyhledat psychiatrické ošetření.

Stačí vzít porovnání se zeměmi, kde ten problém nemají jako v USA. V EU je méně svobody slova a jedince, tendence k vnucování stereotypů ze strany byrokracie, byrokracie zasahuje lidem do života, snaží se manipulovat a ovládat názory společnosti.

Tady to máte. V ČR jsou od útlého mládí holkám vnucovány stereotypy, v 18 letech mají myšlení navyknutné více humanitně nebo sociologicky, přebudovat svůj život na jiné myšlenkové úrovni v pokročilejším věku je pak náročné a málokterá žena chce poskytovat oběti.

Většina lidí si ráda užívá života a troufám si tvrdit, ze 70% to jsou ženy. Při takovém životním nasazení je obtížné přinutit se pořádně ponořit do technicko-abstraktních věd jako jsou počítačové vědy. Rétoriku a mluvu se člověk učí od kolébky, stojí menší námahu komunikovat česky než v jazyce C.

A i přesto pokud dojdou do 18 let, pak je čekají farmaceutické drogování na všechno. Všeobecně je možné se dočíst v mnoha diskusích, že ženám jsou vnucována u praktiků antibiotika na všechno a často v dlouhodobých kůrách. Časté pobírání antibiotik může být spouštěčem ADHD, což je peklo pro programátora. Programátor s ADHD má potíže dotahovat myšlenky do konce. Na byznys development to stačí, u pokročilejších abstrakcí pak naráží. Jedno zda programátor muž nebo žena.

Stejně jako ženám patří zdravotnictví, mužům patří IT a tak je to podle mého mínění správně. Muži jsou společností více vychováváni k systematičnosti, snadněji se tedy adaptují v technicko abstraktních oborech.

Pracoval jsem před půlrokem na projektu, byla tam medior vývojářka - měla ADHD, nezajímala se o nic jiného než odvést práci co nejrychleji. Projektový manažer s ní byl spokojený, frontendových architekt však každý týden hledal záminku, proč ji neposlat s výpomocí na sousední projekt. Přijdu na soud, na podatelně je žena a má ADHD. Čtu tisk, píšou tam hodně své vlastní odborné názory ženy z psychologie, mají ADHD. Ať dělám co dělám, přijde mi, že v ČR má snad každá druhá žena ADHD. S takovou se ve vývoji SW moc daleko nedostane, ani kdyby chtěla sebevíce. Naopak ve zdravotnictví a v administrativě bude bodovat na plné čáře.

Takže to shrnu:
1/ Omezená svoboda -> omezení přirozeného rozvoje jedince
2/ Byrokratické stereotypy -> diktát EU na všechno
3/ Překážky ve formě obětování se -> méně užívání si života
4/ Berou léčiva na všechno -> vyšší výskyt ADHD a méně trpělivosti

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo jinak, chodím k lékaři na všechny kontroly, ve skříni mám sklad antibiotik pro všechny případy a pak se nemám divit, že nejsem nic jiného než feťačka, nemám trpělivost na nic, chci všechno hned, včetně peněz.

Tohle je moderní narkomanie nebo fetišismus. Peníze jako fet. Jedná se o drogovou závislost, kterou je možné léčit, také u doktora.

Pokud tohle spustíte na nějakém úřadu, budete rádi, pokud vás nesebere policie, nevyhledá vám skrytého kostlivce v úředních záznamech a nepůjdete před soud.

Je to však pravda.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice nevím, co se Vám v životě přihodilo, ale zanechalo to vážné následky.
Pokud budete dál poračovat tímto stylem, tak věkovou hranici dožití můžů nevylepšíte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lepsi nez to pindani na urovni malych deti ve zbytku diskuse. Pokusim se to zopakovat. Boj o rovnost platu v IT je projevem psychicke zavislosti na penezich, coz je dusledkem ADHD, prisla s tim komise EU, ktere predseda ADHD psychopatka von Leyen.

Chcete poprit, ze nejagresivnejsi bojovnice za platy nemaji a mit nemohou ADHD?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Genderová nerovnost v IT existuje a nikdo to nepopírá. Odráží se to i v platech. Důvody vypíše třeba ChatGPT (připojuji níže). Hlubší pohled poskytuje Jordan Peterson (debate on the gender pay gap, campus protests and postmodernism, YouTube). V tom videu zmiňuje, že ženy jsou více "agreeable", a proto jsou ochotné souhlasit s nižším platem.

Plést do toho rovnoprávnost je nesmysl. Ta byla do českého právního řádu zavedena dávno. (V některých oblastech jsou ženy zvýhodněny.)

Tady je odpověd ChatGPT (GPT-4) na otázku "Co je příčinou rozdílného platu mezi muži a ženami v IT?"

Existuje několik možných důvodů, proč mohou existovat platové rozdíly mezi muži a ženami v IT oboru, ale je důležité zdůraznit, že všechny tieto faktory jsou komplexní a mohou se lišit v závislosti na konkrétním kontextu nebo situaci. Zde jsou některé možné důvody:

1. **Genderové stereotypy**: Historicky jsou technické a IT profese často vnímány jako "mužské" obory. Tento stereotyp může ovlivnit jak náborový proces, tak vnímání dovedností a schopností uvnitř organizací, což může vést k nerovnostem v platových ohodnoceních.

2. **Nerovnoměrné rozložení rolí**: Ženy se často setkávají s bariérami při postupu do vyšších a lépe placených pozic. Takzvaný "skleněný strop" může vést k situaci, kdy jsou ženy zastoupeny v nižších a méně placených rolích, zatímco muži dominují ve vyšších a lépe placených pozicích.

3. **Přerušení kariéry**: Ženy často čelí přerušením v kariéře kvůli mateřství nebo péči o rodinu, což může ovlivnit jejich kariérní postup a platové ohodnocení.

4. **Vyjednávací dovednosti**: Některé studie ukazují, že muži se často více angažují v platových jednáních a jsou více ochotni požadovat vyšší mzdu než ženy.

5. **Nedostatečná reprezentace**: V IT a technických oblastech je obecně nižší zastoupení žen. Toto může vést k nevyváženosti v platovém ohodnocení, jelikož trh je nakloněný ve prospěch větší skupiny.

Je důležité poznamenat, že většina z těchto faktorů je systémových a vyžaduje systematické změny na úrovni společnosti a organizací, aby se dosáhlo rovnosti mezi muži a ženami v oblasti platů. Také je dobré zdůraznit, že existuje mnoho společností, které aktivně pracují na zlepšení těchto nerovností a podporují rovnost pohlaví v IT oblasti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.