Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Vyjádření k dohadům, komunitní distribuce Mageia

Mandriva Linux logo
Zdá se, že ani nedávné dobré zprávy o firmě Mandriva nemají dlouhého trvání. Ve firmě dochází k zeštíhlování a v poslední době v důsledku nejnovějších událostí odešli nebo "byli odejíti" významní vývojáři a další personál a podle všeho to bohužel s Mandrivou stále nevypadá úplně růžově. Vedení firmy má ale plány do budoucna, na které se podívejme, vedle toho je zde nově vzniknuvší odvozená distribuce Mageia…

Kapitoly článků

2.  Vyjádření k dohadům, komunitní distribuce Mageia
Dohady

Samostatný podnadpis si zasluhuje vyjádření firmy k dohadům. Mandriva dle vlastních slov je a nadále bude naživu. Neplánuje přechod od RPM k DEB balíčkům, nebude měnit ani Cooker ani s ním související účty. Nadále bude komunikovat se všemi zainteresovanými, ať již zaměstnanci, zákazníky a dodavateli, tak uživateli, komunitou a dalšími.

Acer Aspire 5520G-502G25Mi, Mandriva 2008

Mageia

Jak už tomu ale v open-source světě bývá, mnozí se nehodlají s "úpadkem a pádem Mandrivy" (jakkoli jsou tyto náznaky v jisté neshodě s výše uvedeným) spokojit a tak řada lidí s Mandrivou dosud spjatá startuje novou linuxovou distribuci Mageia, která je forkem (odnoží) samotné původní Mandrivy. V týmu lidí jsou jak vývojáři, tak balíčkovači, uživatelé, překladatelé, testeři, zkrátka široká škála osob potřebných k životaschopnosti linuxové distribuce.

Mageia je momentálně ve stádiu příprav, hledá jak další vývojáře, přispěvatele, překladatele a testery, tak hardware pro hostování, kompilování, datová centra a mnohé další. Očekává se volba vedení distribuce, které se bude každých 5 let obměňovat. V nadcházejících dnech bude založena nezisková organizace pro její podporu. Cíle jsou velké, budoucnost však zatím nejistá. Každopádně celou anabázi kolem Magei i Mandrivy samotné budeme nadále sledovat.

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Vyjádření k dohadům, komunitní distribuce Mageia

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Novinky v linuxové distribuci Mandriva, vzniká odnož jménem Mageia

Čtvrtek, 23 Září 2010 - 23:45 | A A | Ja bych to nevidel tak cerne, Mandriva uz hodne...
Čtvrtek, 23 Září 2010 - 20:15 | co ze to chces | spíš kterého blba zase napadlo vytvořit další...
Čtvrtek, 23 Září 2010 - 18:00 | vindicator5 | Ktereho blba zas napadlo přecházet ze RPM na DEB...

Zobrazit diskusi