Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Novinky v linuxové distribuci Mandriva, vzniká odnož jménem Mageia

Mandriva Linux logo
Zdá se, že ani nedávné dobré zprávy o firmě Mandriva nemají dlouhého trvání. Ve firmě dochází k zeštíhlování a v poslední době v důsledku nejnovějších událostí odešli nebo "byli odejíti" významní vývojáři a další personál a podle všeho to bohužel s Mandrivou stále nevypadá úplně růžově. Vedení firmy má ale plány do budoucna, na které se podívejme, vedle toho je zde nově vzniknuvší odvozená distribuce Mageia…

Kapitoly článků

1.  Prohlášení Mandrivy

Mandriva

Mandriva 9.1 až 2010

Nejprve si povězme pár slov z blogu samotné Mandrivy. Dle nich se firma zotavila z obtížné situace, a to cestou restrukturalizace a zjednodušení organizace (oboje pěkně znějící pojmy, že ? ;-). Firma nadále má za cíle inovovat počítačový desktop a také podporovat specifické výukové aktivity a další cíle (včetně vylepšení své serverové linuxové distribuce).

Mandriva najme nového komunitního správce, který upraví pojetí distribuce tak, aby zohlednila tyto cíle. Nejbližším vydáním komunitní distribuce je jarní Mandriva 2011. Na této komunitní distribuci pak budou založeny edice Powerpack, Corporate Desktop a Mandriva Enterprise Server.

Z pohledu desktopu chce být Mandriva nejlepší KDE-distribucí na světě (a zde to bude mít těžké, openSuse je hodně velký soupeř, nemluvě o tom,že mnoho uživatelů je spokojeno s Kubuntu), což ale nevylučuje práce na desktopech jako GNOME, LXDE, XFCE, E17 a dalších.

V nadcházejících měsících Mandriva plánuje specializované edice pro linuxové počítače ve školních učebnách obohacené o možnosti sdílení dat a řízení žákovských počítačů z učitelského a další aspekty. Konfigurace žákovských počítačů pak bude maximálně zjednodušena (cítíme tlak Ubuntu?). Powerpack a korporátní edice jsou další píseček. Powerpack přijde v nové verzi jako vždy s balíkem proprietárního software a ovladačů a s 18měsíční podporou, Corporate pak dokonce s tříletou. Obě edice se objeví krátce po té komunitní (Free/One).

Na serverech Mandriva plánuje nabízet nadále ještě jednodušší instalační proces a správu systému pro systémové administrátory, jak pro open-source, tak pro uzavřený software. Zde má vlastní želízko v ohni, systém pro správu hardwaru/softwaru Mandriva Pulse 2. Vylepšována bude nadále škálovatelnost, Mandriva Directory Server nabídne lepší integraci Active Directory a nezávislý GPU framework.

Tablety jsou po příchodu iPadu dalším boomem v mobilním segmentu a zde Mandriva hodlá zaměřit svoji pozornost na novou verzi distribuce pro různé typy tabletů s procesory Intel i ARM platforem. Podporuje Meego a nadále pracuje na nových rozhraních založených na KDE Mobile a Qt frameworku.

Na cloudech firma zatím pracuje interně, ale v brzké době svoji vizi a plány představí komunitě. Zlepšen bude i webový obchod Mandrivy, řada on-line služeb pak bude integrována přímo do desktopové verze distribuce.

Co se týče firemních vývojářů, tak momentálně Mandriva zaměstnává 27 lidí rozesetých po Brazílii, Francii a Rusku a další čtyři kontraktory, kteří pracují na dílčích věcech. Zmiňuje také bezpočet přispěvatelů z řad komunity po celém světě, kterým nemůže dostatečně poděkovat.

Zatímco někteří z Mandrivy odešli, firma nyní najímá 7 vývojářů v Brazílii (až 20 je v plánu pro příští rok), 5 ve Francii a v Rusku plánuje extrémně rozšířit tým R&D (výzkum a vývoj) a také nabrat 15 lidí na testování a kontrolu kvality. Individuální zájemci pak mohou Mandrivu kontaktovat přímo (rh@mandriva.com).

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Prohlášení Mandrivy

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Novinky v linuxové distribuci Mandriva, vzniká odnož jménem Mageia

Čtvrtek, 23 Září 2010 - 23:45 | A A | Ja bych to nevidel tak cerne, Mandriva uz hodne...
Čtvrtek, 23 Září 2010 - 20:15 | co ze to chces | spíš kterého blba zase napadlo vytvořit další...
Čtvrtek, 23 Září 2010 - 18:00 | vindicator5 | Ktereho blba zas napadlo přecházet ze RPM na DEB...

Zobrazit diskusi